icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

susik77
24. jún 2011

@sisaka Ahojte, zaujimava tema 🙂 ohladne toho mlieka- starsia dcera mi zacala odmietat UM v 18 mesiacoch ale nechcela ani obycajne 😖 papala aj 4 jogurty za den, tak som ju nenutila uz pit mlieko. Neskor si oblubila kakao alebo musli s mliekom a grankom, co ma doteraz rada. Kojila som ju ciastocne len do konca 7.mesiaca.
Mladsiu kojim doteraz, po 13.mesiaci som jej zacala davat musli s mliekom, ze to budem mat jednoduchsie-ze budu mat obidve holky rovnake ranajky-ale dostala slaby atopicky ekzem ☹ ( Ja mam tiez, takze genetika), tak som to kravske mlieko obmedzila a skor davam jogurty.

Ohladne plienok sme so starsou tiez mali problem-cez den bola bez plienok az od 3 rokov, na vyletoch do 3.5 roka s plienkami. V noci maeste doteraz plienky, uz trenujeme aj v noci bez plienky ale sama sa nezobudi, musime to vystihnut. Mladsia sa pyta na zachod, aj tam sedi, splachuje, pyta si papier, aj na nocnik sadne ale nic tam neurobi. Ale po kazdom vycikani chce novu plienku. Aj si povie ked uz ide kakat, parkrat som to stihla rychle ju posadit na nocnik. Tak snad sa uz odplienkujeme. V septembri bude mat 2 roky...

susik77
24. jún 2011

Este ohladne toho mlieka- ja by som chcela pokracovat v kojeni aj do 3 rokov ak bude mala chciet, lebo to jasne vidim, ze mladsia je ovela zdravsia, ked ma starsia dcera anginu tak to doteraz nechytila, resp. teraz v 21 mes. mala 1.krat 😎

susik77
24. jún 2011

S Veru mame este problem, ze nechce chodit na WC na navstevach ked nemaju adapter, prip. inde v obchod. centre a tak, max. sa vycika vonku do travicky. Este je k tomu tvrdohlava. Nemate nej. skusenosti, rady ako ju motivovat aby sa vycikala aj tam?

sisaka
24. jún 2011

@katy1979 no to neviem, kam ma posle, predpokladam,z e ty si rodic, a to mlieko mu davas a kupujes ty, ak ta niekam posle, ked mu ponuknes kravske, to uz musis riesit ty, ako jeho matka

pralinka25
24. jún 2011

inak bio tiez neni vzdy bio. tolko uz bolo skandalov s bio potravinami ze az. jedine relativne bio je take co si sama dochovas dopestujes a mas k tomu rozbory pody. takze ani mlieko v bio kvalite neni zasadne lepsie ako umele alebo obycajne. ked uz asi by som sa snazila u mensich deti od roka vyhnut UTH mlieku.

zuzkat1
24. jún 2011

@katy1979 dakujem
@kaja73 no moja ma prve obdobie vzdoru za sebou🙂 zacalo pred rokom este..to sa hadzala o zem a trepala si o zem hlavku... uz to spravi len zriedka.. a vacsinou hned pochopi ze jej to nebude na nic tak hned aj prestane... takze prvy vzdor u nas prisiel skoro a uz je aj za nami🙂

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 ja nejdem na wc nikde inde nez doma😀 aj v robote mi trvalo rok kym som tam sla na malu a to si tam nikdy nesadnem, ale cupim nad misou...

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - Terezka je velmi zlata a zvladnutelna ale tiez si trepe hlavu o zem, a stale provokuje vercu-taha ju zq vlasy, potom verca ju a furt v jednom kole 😎

alecka
24. jún 2011

neda mi nezapojit sa do tejto diskusie. aj ked predpokladam ze strzim vlnu kritiky a budem oznacena za zlu matku. odkial mate informacie, ze pitie kravskeho mlieka ma skodlive ucinky na oblicky a pecen? uz som pocula kadeco, ale s takymto nazorom som sa stretla prvy krat. ja som svoju dcera od pol roka chovala kravskym mliekom. vyskusali sme niekolko um a po neustalych problemoch, som vyskusala kravske mlieko a cuduj sa svete, problemy zmizli a dcera tolerovala toto mlieko dobre, na rozdiel od um. dokonca mam znamu, ktora hned po skonceni dojcenia, od 4mesiacov chovala syna kravskym mliekom. a tiez to prezil bez ujmy.
aj v minulosti, ked matka nemohla svoje dieta dojcit, vyuzivalo sa km, lebo nie kazdy mal sluzku, a ak aj mal, tak prave dojciacu....? kolka tonahoda 😀 , alebo ze by to bolo povinnostou sluzky mat dieta ked jej panstvo? 😀 😀 😀 . a nie kazdy mal moznost zapltit si dojku, alebo mal prave dojciacu zenuv rodine.
zastavam nazor, prikrmy robit s normalnym km a po roku davat urcite nie umele formuly - co je len biznis, ale km. samozrejme, ked nie su ziadne problemy a km je dobre tolerovane.

katka.ott
24. jún 2011

mam dvojicky, cele tehu som nasavala informacie, bola som viac-menej presvedcena, ze budem uspesne kojit minimalne do 3-4 mesiacov. od kamosky som sa dozvedela, ze existuje nieco ako odsavacka na mm, monitor dychu, umele mlieko, ktore sa dava detom do 3r. zivota.
prisiel den D a 8 dni pred TP sa nam narodili nase dvojicky. na dvojicky mali super miery a vahy 48/3650, 3950g. z porodnice sme sli ciastocne kojene, ciastocne um. vobec som netusila ako sa sterilizuje, ze existuje nejaky stereizator - parny, ..., tak sme vyvarali vo vode. ohrievacku sme kupili az po mesiaci. vyuzivali sme 3 mesiace, odsavacku som pouzila az 4x. pri prvej navsteve nam pediatricka odprucila pouzivat samu "skvelu" drahu kozmetiku, kremy na ritku a samozrejme monitor dychu. z toho, co nam odporucila, bola len kozmetika. neskor sme presli na obycajne retazcove znacky (tesco, lidl, dm).monitor som odmietla z vlastneho presvedcenia.baby boli donosene, zdrave deti.
deti boli kojene do ukonceneho 8 mesiaca, samozrejme cely cas boli prikrmovane um. od 9mesiaca som im do prikrmov davala prevarene plnotucne mlieko.
pri prechode z um na km som mala obavu, v zalohe pripravene um. nastastie bez problemov.teraz odplienkuvavame. od 18m som bola ja ako matka pod tlakom okolia, ze preco deti maju este plienku. vydrzala som do 2.narodenin a 1 mesiaca. to uz baby vedeli, ze cikam, a kakala som 🙂
teraz hlasia idem cikat. kakame zasadne vonku na ihrisku.

mamabiba
24. jún 2011

čaute baby...nestrašte ma tu MM/UM/KM... Ja síce čakám už druhé, ale vidím, že neplatí to, čo platilo pred 7 rokmi. Asi naozaj budem musieť zase zapojiť sedliacky rozum a robiť tak, ako to cítim a nehltať "zaručené" informácie, pretože sa menia z jedného dňa na druhý. výbavičku mám na 90% z druhej ruky, budem sa snažiť kojiť pokiaľ to bude nám dvom vyhovovať, prevárať budem klasicky v hrnci, monitor dychu..no neviem...prvá to prežila aj bez neho, odsávačku zadovážim až keď ju budem potrebovať (pri prvej som ju nepotrebovala), jediný luxus,čo si dovolím bude vysielačka. No a budem dúfať, že to bez všetkých reklamných vymožeností prežijeme v zdraví. 😉

azarijka
24. jún 2011

@alecka uplne sa stotoznujem s tym co pises.
Vsetky tie keci o tom ze UM do 3rokov a az potom KM je len tlak firiem vyrabajucich UM. Zaplatia si nejaky sprosty vyskum ktory akoze preukaze ze KM je skodlive a huraaaa nakupujeme UM a peniazky sypte sa.
Myslite ze by firmy vyrabajuce UM presadzovali nazor ze KM je dobre??? vsak by isli sami proti sebe 😎
Ako vsak nech si kazda mama spravi podla seba, ja nikoho neodsudzujem ked preferuje UM pred KM, ale ja tomu neverim ze KM je take "nebezpecne" ako sa medializuje.

mamabiba
24. jún 2011

@azarijka plne súhlasím, len by som to ešte doplnila aj mojim názorom. ja som prestala prvú dcéru kojiť v 8 mesiaci. prešli sme na UM. jedného krásneho dňa ..malá mala asi rok a 2 mesiace sme zistili, že už UM doma nemám a ona bez kakajka na dobrú noc nezaspí. Tak sme chytili kravské a čakali sme či sa z toho poserinká alebo čo. A čuduj sa svete...NIČ. od vtedy UM už nedostala. V živote nemala angínu, netrpí žiadnou alergiou, je zdravá ako buk. Mala som strach zo škôlky, ale počas 4 rokov, čo ju navštevovala, ostala doma asi 3x a to z toho mala raz ovčie kiahne. Takže je to úplne individuálne. Ale asi do jedného roka by som KM nedala ani ja 😅 .

zuzkat1
24. jún 2011

@mamabiba
@azarijka
@alecka presne... ja mam sice to stastie ze sa mi dari kojit este aj teraz, ale ak by to neslo tak po roku by mala pila KM... ja neviem mna odpudzuje uz ten nazov ze "umele".... vo mne to evokuje nieco umelo vytvorene a ja sama by som to do ust nedala ani za nic na svete, tak malej to pchat nebudem 😉 samozrejme, keby som nemohla kojit od narodenia tak by som s kravskym asi neexperimentovala 😖 ale po roku uz nevidim dovod davat tie umeliny... a toboz nie do 3 rokov... to uz vacsina matiek da rezen a dieta na umelom mlieku lebo aby nebodaj nemalo zlu stravu 😝
ale jasne kazdy si dava co chce🙂 toto je len moj nazor na celu tuto vec🙂

zuzkat1
24. jún 2011

este dodam ze osobne nepoznam matku ktora po ukonceni kojenia presla na UM... z mojho okolia maminy po kojeni rovno KM a vacsinou kojili tak do roka...

langkofel
24. jún 2011

No mna sa to uz velmi netyka - UM, KM, MM.... ale chcela som len tolko, tiez som sa snazila kojit kolko som mohla, podarilo sa mi do 7. mesiaca, potom som presla na UM a po roku mi pediatricka (zijem v zahranici) dala instrukcie a dala zelenu na podavanie kravskeho mlieka. Uprimne, vtedy som trosku pochybovala, a bola este ovplyvnena tymi reklamamy zo Slovenska...a tak som sa Dr. spytala na UM. Bola velmi prekvapena, ked som jej naznacila, ze u nas je zvykom podavat UM do 3 rokov....Ona ma vsak presvedcila, ze pokym je dcerka zdrava, nie su zname ziadne alergie v rodine, nevidi dvovod, preco krmit dieta do 3 rokov UM.
A neskor, nikdy nezabudnem, ako som bola na SK na dovolenke s malou a pri navsteve otcovej rodiny (pani je pediatricka) som od nich odchadzala nabalena UM, ktore ona dostava od distributorov, za skvelu reklamu!!!!

zuzkat1
24. jún 2011

@langkofel a presne o tom to podla mna je... zial

aduskatt
24. jún 2011

ja som bola kojena dva tyzdne, potom sunar a od troch rokov som sa cisteho mlieka ani nedotkla a som tu......moj syn rovanko ciste mlieko poje tak raz za pol roka..nahradzame to jogurtami, syrmi.a sme tu tiez🙂
aby nedoslo k omylu.som sa dojcenie, kolko sa da.............ale pokial dieta nema alergiu v pohode KM a ak mu chutit nebude, tak nasilu ho nebudem donho pchat........nehovorim teraz o parmesacnom dietati,ale dvojrocne by som na mlieko neznasilnovala a uz vobec nie na umele.....

susik77
24. jún 2011

@langkofel - mne sa to tiez zda prehnane ze do 3 rokov UM...to som ani starsej dcere nedavala. Ale na druhej strane ako sme vsetci alergici a ekzematici, tak som rada, ze este kojim, malej sa viditelne zhorsil ekzem ako som jej niekedy v 13.mes. dala prvykrat malinko kravskeho mlieka . A este k tomu zvracala. Takze si myslim, ze u zdravych deti v poho, postuipne po troche ale u tychto alergickych je najlepsie kojit tak do 2-3 rokov...

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 ja som taky kojofil🙂 a myslim ze u kazdeho dietata je najlepsie kojit do 3 rokov🙂 ale ak sa neda tak presne ako pises po roku u zdraveho dietata KM🙂 inak musis to mat vesele🙂 tahanie za vlasy a tak🙂

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - teri miluje kojenie. hovori si o to ze : mnam mnam ham 😀 skor niekedy na konci ma kusne- akoze zo srandy 😎 a este povie: kuse, kuse s usmevom na tvari 😎 ale je to super, v podstate do 5 minut spi 🙂

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 moja uz nezaspava na prsniku🙂 nejak ju to prestalo bavit tam zaspat... vecer sa mojka na prsniku aj hodinu a potom ju taku v dobrej nalade dam do postielky a ona tam zaspi sama do pol hodky... cez den sa normalne nakoji a zaspi do 10 minut🙂 ked sa chce kojit tak si ide pre maca a spolu s nim pride ze ham ham🙂 a pocas kojenia parkrat prilozi aj maca a potom sa zas koji ona🙂 pekne sa podeli🙂

susik77
24. jún 2011

Este si myslim, ze u prveho mimca skoro kazdy prehana, vsetko kupuje a tak. S poctom deti sa prehnana starostlivost vytraca 😉

katka.ott
24. jún 2011

viete co je najvacsia sranda? nase pediatricka pred par rokmi tvrdila, ze um do 3 rokov. my sme dostali nariadene obyc. mlieko.
takze vsetko ide s modou - balenie na siroko, mlieko, detsky olej, puder, harmancek, prikrmy, to fialove co sa dava na zabku, ...

k tomu harmanceku - nas nase mamy kupali v harmanceku, pred dvoma rokmi to bol silny alergen.
nasa terezi mala isty cas problem s kolikami. moja dr z este detskych cias mi odporucila dat jej harmancekovy caj. fenikel nezaberal, slivky v mojom mlieku, masaze. boli sme odkazani na rektal rurku. ale harmancek pomohol. to mala 4 mesiace.
o 2 mesiace sme riesili prerazavanie zubkov a gely. volala som pediatricke a ta mi vyslovene zakazala kupovat nieco s harmancekom. hadajte aky gel som kupila, kedze som vedela, ze baby nie su alergicky??? 😅

nedavno sombola za kamoskou v v ruzinovskej porodnici. tam zrusili vahy na chodbe. vraj mamicka by mala mat odhad kolko dieta vypije. pred dvoma rokmi sme vazili kazdych 5 minut (prehanam 😉 )
balenie nasiroko do 4 mesiacov, teraz vobec. kto pouziva violet(fialova vodicka na zabku) podla nasej dr je 100 rokov za opicami

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - zlatunka 🙂 Aj terezka chodi spinkat s miminkom Terezkou 😵

susik77
24. jún 2011

@katka.ott - to je pravda, ktovie co vsetko sa zmeni za dalsich 10 rokov 😉
Ja som rada, ze mam dobru pediatricku s ktorou sa da diskutovat+ zdravotnicke vzdelanie a vela citam-mm hovori ze az moc 😎 takze si viem urobit konecny usudok 🙂

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott k tej fialovej vode v blave ju nedostat vraj je zdravotne zavadna - je stiahnuta z trhu...aspon v petrzalke mi to tvrdili v troch lekarnach.... ja som v porodke mala na chodbe vahu ale ani som malu nevazila.... a je svata pravda ze vsetko sa meni...ja robim vela veci aj tak tak ako sa pozdava mne... jasne vela citam a co sa mi paci pouzijem co nie odignorujem😀

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 jej maco je proste maco🙂 ma jedneho favorita ale teraz ma dalsich dvoch🙂 teda traja dokopy bez nich nejde spat a vecer sa kojime vsetci spolu🙂 takze taky mensi dav🙂

katka.ott
24. jún 2011

@susik77 asi tak. aj my mame skvelu, len ma niekedy az prehnane nazory na jednoduche veci. proste ja som za zdravy rozum. a kedze mame dvojicky tak musime ratat vsetko 2x. tak hladame alterenativy.

niekto tu pisal, ze pri prvom dietati je vsetko tak ako su tabulky a ako povie pediater. to je pravda. ja tvrdim, ze prve dieta je maturita z rodicovstva. pri druhom si uz viac dovolis, vies asi ake budu reakcie, co na bolest bruska, ako zaujat, .... - vitazi zdravy rozum a skusenosti 🙂

katka.ott
24. jún 2011

@zuzkat1 takze tandem a jedno prso ti chyba 😀