icon

Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?

12. jan 2025

ahojte,

som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.

Strana
anavixy
12. jan 2025

A kde konkretne sa tvrdi, ze Jezis bol stvoritel sveta?

lucia147852
12. jan 2025

Kde v Biblii sa nepíše že Ježiš je Boh? Zaujímalo by ma, akú si čítala

Napr
Opýtal sa ich: „A vy ma za koho pokladáte?“ Šimon Peter odpovedal: „Ty si Kristus, Syn živého Boha.“ Ježiš mu odpovedal: „Blahoslavený si, Šimon, syn Jonáša, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach.

Toto je zas téma na nejaké rozpútanie vášni.
Ak chceš veriť ver, ak máš otázky a pochybnosti a chceš ich riešiť, rieš. Ak chceš veriť v niečo iné, ver v to, ak nechceš vôbec veriť, never! Ale budem vďačná ak nebudeš urážať vieru iných ľudí slovami, čo je to za blbosť a podobne.

dota6
12. jan 2025

Ahoj, som z podobného prostredia. Východ Slovenska, dedina a silne veriaca komunita. Odporúčam, ak chceš v kresťanskej viere pokračovať, podebatovať si na danú tému s niekým, kto to študoval. Napríklad kňaz. Ten ťa vyvedie z gulášu, ktorý si si nesprávnym výkladom svätého písma privodila.
Ja som nakoniec pochopila, že pre mňa viera nemá význam. Verím v lásku a dobro. Žiť svoj život, aby bol radostný a naplnený sa dá aj bez (akéhokoľvek) náboženstva.

autor
12. jan 2025

@anavixy a boh nie je stvoritel sveta?

autor
12. jan 2025

@dota6 aky gulas prosim ta? Ze mi trojica nedava ziadny zmysel a ze jezis nie je stvoritel teda boh?

autor
12. jan 2025

@lucia147852 nie.. Tema je seriozna a nie na rozputanue vasni ani na hadky. Diskutujme bez urazok. A nikoho ja neurazam ani vieru. Ved ja som stale krestanka. Nebudem svoju vieru urazat. Len mam otazniky na kt. Nepoznam odpoved hoci sa o to zaujimam. A niektore veci sa mi baozaj zdaju blbost ale to je len moj sukromnny nazor. Ja tym neurazam vieru. Mne sa to proste nezda logicke. Nemusis byt hned taka ostra

autor
12. jan 2025

@dota6 ja potrebujem vieru pevnu a modlievat sa verit v nieco. V boha.. A ine. Potrebujem pravidelne sa modlit denne a tak. Ale ja uz neviem ako sa modlit. Pismo sa neda zle vylozir. Je tam jasne napisane co ma sokovalo.. Ze jezis nie je boh. Modlil sa k Bohu. Prosil ho velakrat o pomoc. Znamena ze on nema silu bez Boha.

autor
12. jan 2025

@lucia147852 ked logicky budes citat novy zakon uvidis ze Jezis nie je Bohom. Ako moze byt clovek Bohom? Ved jezis sa modlil k Bohu. Modlil sa sam k sebe? To tazko. Tsm bude volaco ine. Ale neviem co...
Ja tu len logicky rozmyslam. Hned ma za to nekamenujte. Nikoho tym oredsa neurazam len brainstorming proste

dota6
12. jan 2025

Autorka, ja nie v zlom som reagovala. Ale presne v takýchto prípadoch, čo teraz prežívaš, túto krízu, by ti vedel pomôcť prekonať kňaz. On je jediný erudovaný v tomto. Vážne a bez srandy. A odporúčam knihy od Zenona Kosidowskeho.

bonavoxa
12. jan 2025

Přikláním.se k tomu, že by bylo vhodné si popovídat s knězem. Bůh je v Trojici Jediný. Otec, Syn a Duch Svatý. Jako, vysvětlovat zrovna tohle, to je na dva životy a samostatnou teologickou disciplínu.
Bible není proti Svaté Trojici, naopak.
Islám právě omezuje Ježíše jenom jako na proroka.
Recitujete Credo? Věřím? Tam jsou základní pravdy.
Jenom rozumem se to uchopit nedá.
Máte v tom opravdu zmatek.
Modlitba za Vás o Světlo Ducha.

dota6
12. jan 2025

A jasne že sa dá písmo zle vyložiť. Hovorí sa tomu heréza. Teda sa odkláňaš od učenia a ideš si novou cestou. Tak jednoducho vznikajú sekty a iné odnože, nové rozprávkové príbehy. Aj preklady svätého písma sa líšili.

bloger
12. jan 2025

Ak chceš kľudne mi napíš správu. Máš v tom hrozný zmätok. Súhlasím s tým čo napísala @lucia147852

katulienkax
12. jan 2025

@dota6 aj katolicka cirkev bola uzakonena po 300 rokoch od Krista, takze kludne si vybrali vo Vatikane , co im vyhovovalo a povodne ucenie prekrutiili. Pravda je pochovana spolu s Jezisom

petronelag
12. jan 2025

@bonavoxa To sa nedá jednoducho vysvetliť, ale najsvätejšia trojica je zložená z -
Boh (Otec) , Ježiš (Syn) a Duch svätý. Všetci sú dôležitý. Keď si prečíta modlitbu Verím v Boha, tak tam je to podrobnejšie rozpísané.

petronelag
12. jan 2025

Však už prežehnávaní sa hovorí: V mene Otca i Syna i Ducha svätého. Amen.
To je základ.

januska12323
12. jan 2025

Študuj náboženstvá a nájdeš odpovede. Či tomu už budeš veriť alebo nie.

lucy_ms
12. jan 2025

Veriť môžeš aj v dúhového jednorožca. Keď chceš veriť, ver Bohu a nie v Boha.

matkav21
12. jan 2025

Akoze pochopit trojicu je narocne, lebo je to v podstate divne pre nas ako motu byt traja jeden, ale napisat, ze biblia je proti trojici je blbost, asi si ju poriadne necitala

jakoma
12. jan 2025

Urcite je najlepsie porozpravat sa o tom s knazom. Ja si to vysvetlujem po svojom takto: pre mna je to Svata Trojica, jeden Boh. Najprv Otec stvoril svet, potom zil a zomrel Jezis, potom zoslal Ducha Svateho. Jeden Boh, ale rozdeleny. Aby sme to my lahsie chapali, tak sa rozdelil do podob, ktore nam davaju nejaky zmysel. Aj my mame v zivote viac roli, aj ked sme len jedna osoba. Ja som manzelka, dcera, pracujuca zena, soferka..niekto ma moze poziadat o radu v mojej profesii, niekto o sofersku radu (alebo radsej nie🙂). Mam birmovku asi 13 rokov, ale az teraz som naplno pochopila jej vyznam. Cisto z mojho pohladu Boh zastupuje oblast, ked prosim o "zazrak", aby sa niekto uzdravil, aby mi vysla tazka skuska, alebo mu dakujem za nieco co sa uz podarilo. Jezisa (ktory ako jediny z nich bol clovek) prosim o silu, ked mam problem s mojimi ludskymi vlastnostami - ked stracam trpezlivost a najradsej by som niekoho pretrhla, alebo niekomu neviem odpustit, co mi berie moj pokoj. A milion inych ludskych vlastnosti. Treti je Duch Svaty. Toho prosim o moje spravne rozhodnutia a o spravny usudok ak riesim tazsie zivotne okolnosti. To je moj pohlad, nikto nemusi suhlasit;)

jaskolka
12. jan 2025

No veru máš v tom riadny guláš. Kde je Biblia proti Trojici? Ani Ježiš nebol Stvoriteľ sveta,kde si to nabrala? Keď chces študovať viac Bibliu,tak ti odporúčam ísť za nejakým teológom,a dať sa viesť,lebo takto sa len zamotávas.
Predovšetkým skús pochopiť,že viera sa logikou nedá pochopiť ani vysvetliť,lebo už by to nebola viera. Ježiš sám povedal -Ja som v Otcovi a Otec vo mne. Nikdy sa nevyhlásil za Boha.Zaroven pri krste v Jordane na neho zostúpil Duch Svätý tretia časť božskej Trojice.
Svätá Trojica je trojjediny Boh -je "troj"a jediný zároveň. Toto je však veľmi ťažko pochopiteľné a logikou úplne nevysvetliteľné.

lucia147852
12. jan 2025

Matúš 3:17
A z neba zaznel hlas: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie.“
V Biblii sa práveže na veľa miestach píše o Jezisovi ako o Bozom Synovi. Aj o zoslani Ducha Svätého. Ak v tom máš misung, zavolaj nejakému kňazovi čo ma čas a dohodni si s ním stretnutie aby ti to vysvetlil. Ak budeš mať potom rovnaký názor veriť môžeš v to, čomu chceš predsa. Ale určite to to nevysvetlia ľudia ma koni

rachab
12. jan 2025

Prečo si myslíš ,že Ježiš nie je Stvoriteľ? Aj v 1.kapitole Genezis sa píše vo verši 26: Nato Boh povedal: "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!" Citujem: “ urobme ( v množnom čísle- Trojica). To,že v predchádzajúcich veršoch je spomínaný Boh ,neznamená,že nebol Trojjediný. Bibliu treba vysvetľovať Bibliou. Veľa študovať a hľadať odpovede. V mnohých veršoch sa píše,že Ježiš hovorí,ja a Otec sme jedno(Ján 10,30)
. Tiež sa píše,že pre Neho s skrze Neho(Ježiša) je stvorené všetko…(Kolosenským 1,16). A áno, s kňazom to chápeš správne- nie je potrebný ako sprostredkovateľ- kedže je človek ako my všetci ostatní. Ježiš povedal: nik neprichádza k Otcovi ak len nie skrze mňa. A že jeden je prostredník medzi Bohom a ľuďmi (1.Timotejovi 2,5)…čítaj si Bibliu a verím,že nájdeš pravdu🙏🙏kľudne napíš SS ak budeš mať nejaké otázky👍

petronelag
12. jan 2025

@rachab Áno, Ježiš povedal: " Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba skrze mňa", on je akoby prostredníkom medzi Bohom a ľudmi, snažil sa im to vysvetliť na rôzných prirovnaniach, ktoré by im boli zrozumiteľné.
A Duch sväty je akoby božie pôsobenie na ľudí, aby žili ako božie deti, v láske, pokoji, mali trpezlivosť, láskavosť, vernosť, zdržanlivosť a ostatné čnosti.

mayami
12. jan 2025

Prečítaj si knihu Chatrč a hneď to s tou sv.Trojicou budeš mať jasné

autor
12. jan 2025

Mne ta trojica nedava zmysel.. Nechapem... Co je duch svaty vlastne..

Dalsia vec.....jezis je teda bohom
.
??? Pre vas

Ku komu sa teda jezis modlieval?

Ako sa boh moze rozdelit na tri casti :((

Panecku... To su len symbolicke vyrazy ako aj fo ze Jezis je jeho synom.
Boh nemoze mat synna. Potom kazdy prorok je jeho syn. Aj my sme jeho deti

bloger
12. jan 2025

Ježiš sa nikdy nevyhlasoval za Boha. Nazval ho však dôverne Otecko. Všetko sa nesie potom v tomto vzťahu. Dá sa povedať, že mal a má Božskú podstatu. Aj vzkriesenie mrtvého je možné len Božou mocou. Ducha svätého si predstav ako niekoho kto ti vnuká dobré myšlienky a povzbudzuje ťa. Pripomína ti, že si Božie dieťa a pomáha ti odhaliť, že je v tebe jeho obraz.

123profil321
13. jan 2025

@autorka V Bohu je možné všetko a bez Boha sa nedá nič. Áno, aj my sme jeho deti. @jakoma to dobre vysvetlila. Tak ako ty máš rôzne sociálne role - matka, dcéra, šéfka, Boh má tri osoby. Tak ako teba zároveň nevidíme ako 3 ľudí, ktorý si plnia svoju rolu, tak ani Boha nevidíme trojmo, lebo je Trojjediný. Alebo ako trojlístok - má 3 lístky a stále je to jeden list...

eva8
13. jan 2025

Biblia je historicka kniha, zahrna v sebe vedecke poznatky, je pisana v metaforach, aby jej ludia porozumeli.
P. Boh je vsetko. Je vsade, nema pociatok ani koniec. Teda p. Boh je trojjediny.
Otec = informacia
Syn = hmota
Duch = energia
Som silne veriaca. Modlenie je rozhovor s p. Bohom. Da ti odpoved. Spolocenstvo je, aby zabranilonasejj pyche, nech neodbocime z cesty. Otce nas, je silna modlitba. "Bud vola tvoja". Zabudame byt vdacny. Boh je laska. Kto prebyva v Bohu, prebyva v laske a Boh prebyva v nom.

eva8
13. jan 2025

Verim v p. Boha a verim p. Bohu

lucky_girl
14. jan 2025

Ahoj, autorka, ja som clovek, ktory v minulosti vystupil z katolickej cirkvi. Nehlasim sa k ziadnemu nabozenstvu. Viem, ze Boh = vyssia sila, existuje na zaklade vlastnych prezitych skusenosti. U mna existuje len on, tato vyssia sila.
Podla mna by si sa mala riadit podla SAMEJ seba, nie podla toho, co hlasi Cirkev, i ked chapem, ze je to tazke. Chapem, ze chces byt, ako pises, "poslusna", ale ked ti nieco nedava zmysel, tak proste nedava. Bolo by hlupe to nejako slepo akceptovat.
Mozno by si si mala vytvorit take "svoje nabozenstvo/vieru" na zaklade toho, co ti sedi a co nie 🙂
Osobne mi aj tak pride, ze niektori katolici proste tvrdia, ze su katolici, citaju Bibliu, ale zaroven maju svoje vlastne pravidla :D. Napr. byvala kamaratka, sla cestou sex az po svadbe, rocny vztah, nasledne manzelstvo skoncila do 1 roka rozvodom. Ked som jej vravela, ze z pohladu krestanstva ste pred Bohom navzdy manzelia, tak zahlasila, ze nie, lebo Boh vedel, ze to nie je to prave manzelstvo. :D :D

Strana