Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?
ahojte,
som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.
Zdravím, dostal som sa sem úplne "náhodou". Hľadal som nejaké info a google mi vyhodil odkaz. Viac ako 25 rokov som študoval s ľuďmi Bibliu. A počas tých rokov som trojicu vyučoval ako samozrejmosť. Keď som ale chcel dokázať jej opodstatnenie v Písme, zistil som po rozsiahlom štúdiu, že je to nemožné. Práve naopak. Stovky textov Písma hovoria len o Bohu a jeho Synovi. Trojica je pohanský implantát, ktorý vznikol až v priebehu 2-6 storočia. Áno, viem, všetky oficiálne cirkvi ju akceptovali, dokonca ani jedna celosvetová cirkev nemôže byť súčasťou ekumény ak neverí v Trojicu. To mi je však ukradnuté. Ja som uveril Bohu a Jeho Synovi, ktorý za mňa zomrel, aby som mohol mať večný život. Ak máš záujem, kontaktuj ma. Mám fakty a dôkazy. Možno budem vedieť odpovedať na niektoré Tvoje otázky. Mám o tom video na youtube "Trojica a jej paradoxy". Pán Ježiš je Boží Syn. Ak je Syn, má Otca. Ak má Otca, Otec musel byť prvý, nemohol sa narodiť sám sebe, pretože je napísané, že sa Ježiš narodil a že Otec ho zrodil, alebo porodil. 1J 5,1 Nenechaj sa namotať rôznymi ľudskými prirovnaniami alebo dedukciami a konštruktami, ktoré popierajú texty Písma. Veľa šťastia v hľadaní pravdy.
@eva8 Nemám predstavu. Verím presne tomu, čo je v Písme napísané. Že Boh je len jeden. Že Boh mal Syna, ktorý sa narodil svojmu Otcovi, dávno predtým ako sa na našom svete narodil ako človek. Že Boh svojho Syna, poslal na svet, aby nám zjavil Otca. Že Jeho Syn zomrel na kríži zástupnou smrťou, aby sme vierou v neho mali večný život. Ježiš podľa Písma nie je Boh ale je Boh, pretože je Synom Boha. Boh ako Stvoriteľ je len jeden. Podľa Jána 1. kap. sa Syn podieľal na všetkom, čo Boh stvoril skrze, alebo spolu so svojím Synom. (Skracujem a zjednodušujem).
Neviem, či je možno tu zverejňovať dôkazy. Je toho na niekoľko strán, to asi nepôjde a neviem ako to tu chodí. Hlavné body sú vo videu Trojica a jej paradoxy na youtube. Prípadne v ďalšej časti. Stručne Trojica vzniká ako pohanská v priebehu 2-6. storočia. Ariáni, ktorí verili v Biblického Boha boli v tých rokoch vyvraždení, aby nič nestálo v ceste implemetácii Trojice. A keďže skoro všetky ich písomnosti boli zničené, nie je možno nájsť, skoro žiadne informácie. Avšak dôkazy sú v samotnom Písme. Trojica stojí na dvoch barličkách, bez ktorých by sa neudržala ako biblické učenie. Sú to dva verše, ktoré boli v priebehu historie do Písma pridané. Sú o tom desiatky záznamov v biblických encyklopédiách a slovníkoch. Mám ich asi 50? Nik z teológov to nespochybňuje, pretože je to fakt. Jedná sa o verše Mt 28, 19 krstite ich v mene Otca, Syna a Svätého Ducha. Proti tomuto textu okrem toho svedčí aj samotné Písmo, pretože v celom NZ je 7 záznamov o krste. Ani v jednom prípade učeníci NEPOSLÚCHLI Ježišov (pre nás) príkaz. Krstili v mene alebo na meno JK. Druhou barličkou je 1J 5,7 taktiež text, ktorý bol pridaný až okolo 14 storočia, ako sa historici a teológovia vyjadrili "že bol pridaný, pretože nejaký iniciatívny mal pocit, že tam chýba..." Stručne asi toľko. Je to len stručne. Nedá sa sem dať 10 ? stranová práca 🙂
Ale ak sú otázky rád odpoviem.
Trojica nemôže nikomu dávať zmysel, pretože je v rozpore s Písmom, je to proti zdravému rozumu, jej pôvod je pohanský a mytologický. Boh - Stvoriteľ je len jeden.
Ved Boh je vlastne Trojica. On je troj-jedinny. Nasimi mozgami co sa nad vsetkym zamyslaju sa to tazko chape. Ale ked som len zbezne preletela tvoj prispevok, je mi jasne, ze mas este co robit aby si bola taka ta uprimne veriaca (znovuzrodena), nie len taka co ma "ciarku u farara v notese" za to ze sa zucastnila omse.
@pasi7 Jednoduché vysvetlenie k tvojej viere: "Boh mal Syna, ktorý sa narodil svojmu Otcovi.... Boh svojho Syna, poslal na svet, aby nám zjavil Otca."
Láska medzi Otcom a Synom je tá 3. Božská osoba. Duch Svätý= Duch Lásky= Božia Láska
Viera kresťana nie je o tom, že pochopí Boha, Božiu existenciu a trojjedinosť. V Boha veríš, miluješ, poslúchaš = žiješ v láske, ak sa to nedarí, oľutuješ a skúsiš byť dobrý.
@pasi7 "Verím presne tomu, čo je v Písme napísané."
Tak potom čítaj a ver:
"Svedčia o mne skutky, ktoré konám v mene svojho Otca. Ja a Otec sme jedno." Židia znova zdvihli kamene a chceli ho kameňovať. Ježiš im povedal: „Ukázal som vám veľa dobrých skutkov od Otca. Pre ktorý z nich ma kameňujete?!“ Židia mu odpovedali: „Nekameňujeme ťa za dobrý skutok, ale za rúhanie, preto, že hoci si človek, robíš sa Bohom.“ ... prečo vy hovoríte tomu, ktorého Otec posvätil a poslal na svet: »Rúhaš sa« za to, že som povedal: Som Boží Syn?! Ak nekonám skutky môjho Otca, neverte mi. Ale ak ich konám, keď už nechcete veriť mne, verte tým skutkom, aby ste poznali a vedeli, že vo mne je Otec a ja v Otcovi!“
@autorka Tvoja veta: modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom, je úplne mylná a nezmyselná.
Vieš, čo je modlitba? Rozhovor s Bohom. Prihováraš sa k Bohu.
Prečo a ako si prišla k myšlienke, že Ježiš za to, že sa rozprával s Bohom Otcom, nemôže byť Boh Syn? Podľa teba Ježiš sa nesmel s Bohom rozprávať?
@autor "preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel"
Boh prisľúbil Spasiteľa. Prečo? Asi ho potrebujeme. Hriechom sme si zabuchli brány neba a hriešny sa tam nedostaneme. Hriechom sme sa dostali do problému, z ktorého sa sami nevieme dostať. Do Božieho programu sa dostal vírus zvaný hriech.
Potrebovali sme Záchrancu. Iným slovom Spasiteľa. Ježiš=Boh je moja spása=Spasiteľ.
Ježiš nám priniesol antivírus, program, ktorý premôže hriech. Zobral na seba trest za naše hriechy - kríž a smrť. A dáva nám: Odpustenie, lásku, sviatosti, zostáva s nami -Eucharistia, odpúšťa -zmierenie(spoveď), lieči - pomazanie chorých, požehnáva - kňazstvo, manželstvo.
@eva8 Tých záznamov je veľa nato aby som ich sem všetky dal. Aspoň pár tých najstručnejších.
„Prvá cirkev vždy krstila v mene Ježiša Krista, až do zavedenia náuky o trojici v druhom storočí.“ (Canney Encyclopedia of Religion, str. 53).
„Všade v najstarších prameňoch sa uvádza, že krst bol vykonaný v mene Ježiša Krista“ (Encyclopedia Britannica, zv. 3, str. 82)
„Kresťanský krst bol vykonaný pomocou slov „v mene Ježiša“.“(Hastings Encyclopedia of Religion, zv. 2, str. 377).
"Použitie trojičnej formule akéhokoľvek druhu sa v rannej histórii cirkvi nevyskytuje." (Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 378).
„Krst bol vždy v mene Pána Ježiša až do doby mučeníka Justina, kedy bola použitá trojičná formula“ (Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 389).
„Termín ‚trojica‘ pochádza od Tertulliana, rímskokatolíckého cirkevného otca.“ (New International Encyclopedia, Vol 22, str. 477).
Novonájdené zvitky napr. v Kumráne potvrdili, že svet má naozaj Písmo, ktoré sa zachovalo dodnes s minimálnymi odchýlkami.
@loliki Uviedla si verš, ale nie to, čo si tým chcela povedať. Je tam napísané, že Židia ho obvinili z toho, že sa robí Bohom, ale on nepovedal, že je Boh. Ježiš sa obhajuje, a povie som Boží Syn. A tomu presne verím. 🙂
Že Ježiš je Boží Syn.
Ale nie je BOH, ten ktorý stvoril náš svet. To je Jeho Otec.
Ale kedže je Boží Syn, je tiež Boh, pretože, ak sa z Neho narodil a je Jeho Syn, tak ako jeho potomok je Boh, tak ako dieťa človeka je človek.
Keď však bol na zemi, tak tu bol ako človek, ktorý bol zároveň Božím Synom.
Rozdiel medzi nimi dvoma, keďže On sám povedal Ja a Otec sme jedno, je len ten, že Jeho Otec je Boh - večný Boh a Jeho Syn sa z neho narodil, preto Ježiš povedal, že tak ako má Otec život v sebe, dal aj Synovi, aby mal život v sebe. Syn dostal život od Otca a Otec dal tú vlastnosť, ktorú má On aj svojmu Synovi.
🙂
@loliki Napísala si "Láska medzi Otcom a Synom je tá 3. Božská osoba. Duch Svätý= Duch Lásky= Božia Láska
Viera kresťana nie je o tom, že pochopí Boha, Božiu existenciu a trojjedinosť. V Boha veríš, miluješ, poslúchaš = žiješ v láske, ak sa to nedarí, oľutuješ a skúsiš byť dobrý."
To ale nie je pravda. Pretože to je len ľudský konštrukt alebo prirovnanie, ktoré sa chabo snaží vysvetliť niečo, čomu ľudská myseľ nie je schopná porozumieť, ak má v hlave Trojicu. Ak ale čítame Písmo, je tam napísané, že Syn prišiel, aby zjavil ľudom svojho Otca. To je tak jasné, že to netreba komentovať. Pretože keď sa Filip pýta ukáž nám Otca, Ježiš mu odpovedá - toľký čas som medzi Vami... Ježiš ako Syn ukazuje svojím životom tu na zemi aký je Jeho Otec, ukazuje akú lásku má k nám ľuďom.
Takže Ježiš nám nikde nepovedal, aby sme sa snažili pochopiť akúsi trojjedinosť. On nám prišiel zjaviť Otca.
A k Duchu Svätému.
Písmo nám jasne píše, kto je Duch Svätý. A nikde ani na jednom mieste nie je napísané, že je to tretia osoba. Zato je napísané, že je to Duch (Boží) Pána Ježiša.
Podľa toho čo čítame v Písme, tak aj Ježiš aj Jeho Otec majú Božieho Ducha.
A keď Ježiš odíde, resp. hovorí svojim učeníkom, že odíde, hovorí im, že im pošle Utešiteľa, ale zároveň povie prídem k Vám. Nehovorí príde k Vám Duch svätý, alebo tretí Boh, alebo tretia Božská osoba, ale povie prídem (ja) k Vám.
V Gal 4,6 je napísané, že Boh posla Ducha svojho Syna do našich sŕdc. Nie tretiu božskú osobu. A tiež je u Petra napísané, že v Starom zákone Boží Duch, ktorý hovoril skrze prorokov o Ježišovi, bol Duch Ježiša Krista. Ak budeme čítať ďalšie texty, uvidíme, že Duch svätý nie je nik iný ako Boží Duch Ježiša Krista.
Ako človek, tu na zemi nemohol mať "Svojho" Ducha, tak ako ho mal predtým v nebi, preto hovorí učeníkom, že požiada Otca, keď sa vráti k Nemu, aby Nám ho mohol poslať. A presne to Jeho Otec urobil, z lásky k svojmu Synovi a z lásky k nám posiela Ducha svojho Syna.
@pasi7
Ján 1:1-18
Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. Ono bolo na počiatku u Boha. Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo. V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. A svetlo vo tmách svieti, a tmy ho neprijali. Bol človek, ktorého poslal Boh, volal sa Ján. Prišiel ako svedok vydať svedectvo o svetle, aby skrze neho všetci uverili. On sám nebol svetlo, prišiel iba vydať svedectvo o svetle. Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet. Bol na svete a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal. Prišiel do svojho vlastného, a vlastní ho neprijali. Ale tým, ktorí ho prijali, dal moc stať sa Božími deťmi: tým, čo uverili v jeho meno, čo sa nenarodili ani z krvi, ani z vôle tela, ani z vôle muža, ale z Boha. A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami. A my sme uvideli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy. Ján o ňom vydal svedectvo a volal: „Toto je ten, o ktorom som hovoril: Ten, čo príde po mne, je predo mnou, lebo bol prv ako ja.“ Z jeho plnosti sme my všetci dostali milosť za milosťou. Lebo ak zákon bol daný skrze Mojžiša, milosť a pravda prišli skrze Ježiša Krista. Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený Boh, ktorý je v lone Otca, ten o ňom priniesol zvesť.
SSV: Sväté Písmo - katolícky preklad
@eva8 Áno, a čo si Tým textom chcela povedať? Ja poznám Písmo, vyučoval som ho viac ako 25 rokov. A viem aj to, že Písmo si neprotirečí. Ak sa nám to zdá, tak je problém na našej - ľudskej strane.
Z textu Jána je jasné, že Pá Ježiš je ten, cez ktorého Boh Stvoriteľ stvoril tento svet.
Tiež je tam napísané, že to slovo bolo Boh. To som už písal. Ježiš je Boh ale nie je BOH.
Musí byť Boh, pretože sa narodil ako Boh. Tiež skrze neho Otec stvoril všetko čo stvoril.
Presne tak ako keď ide Otec robiť nejakú prácu a zoberie svojho syna ktorého miluje a preto ju robia spolu.
Takže áno Ježiš bol pri stvorení spolu s Otcom a všetko bolo stvorené skrze neho a cez to všetko On sám Ježiš povie Otec je väčší ako ja. A aj to, že dostal život od Otca atď. Nikde v Písme nenájdeme, že by sa Ježiš postavil na Otcovu úroveň. Nájdeme verše, ktoré ho pripodobňujú, ktoré ukazujú že majú rovnanú podstatu, lásku atď. Ale Otec je vždy ten, ktorý dáva život Synovi. A Sám Otec to potvrdil pri Ježišovom krste.
V poslednej vete nie je originál, v pôvodom texte je Jednorodený Syn. Takže niekto potreboval presadiť Trojicu? na úkor zmeny v Písme.
🙂
@pasi7 presne trojica je prebrata este zo staroegyptskych nabozenstiev, tam tych trojic bolo viac. A Egyptania to asi prebrali z este predchadzajucich nabozenstiev. Krestanstvo prebralo vela veci zO starsich nabozenstiev a TO aj trojicu. Zidia a moslimi nemaju ziadnu trojicu, tak ktore nabozenstvo je to pravejsie???
Autorka, nebudes zatratena, zatrateni budu ti, co sa falosne modlia, napriklad nasi svati politici hned v prvych radoch kostola! A vsetci ti co sa falosne modlia a spovedaju a konaju zlo a potom sa zas vyspovedaju a tak dokola.
@dobryden Nie, nie je to všeobecné. Božími deťmi sa stávame, ak prijímame Jeho ako Spasiteľa a následne všetko, čo s tým súvisí. Ak nie je Ježiš doslovne Syn Boží, tak potom všetky Jeho výroky o tom že je Syn a aj výroky Otca sú len akože, alebo čo klamstvo? Potom všetci veriaci veria klamárovi? A čo potom Jeho výrok, že je Pravdivý?
@pasi7
Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť.
Božia pravica ho povýšila, a keď od Otca dostal prisľúbeného Ducha Svätého, vylial ho, ako sami vidíte a počujete.
Potrebuješ mať napísané slová "tretia osoba"? Tebe to matematicky ako vychádza, keď je Otec a je Syn, tak Duch Svätý bude koľký v poradí?

Za mna bol jezis len prorokom,alebo niekto kto chcel napravit svet,Bohom urcite nie,Boha z neho urobili len ludia.A rokov aj biblický Boh je len mýtus podla mna.Ako to naozaj je sa dozvieme po smrti.Ludia ale mali potrebu v nieco verit,dúfať a tak si vymysleli tieto príbehy a nabozenstva.Horsie je,ze kvoli tymto vymyslím sa ludia po svete nenávidia a vedu vojny.