icon

Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?

12. jan 2025

ahojte,

som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.

eva8
3. aug 2025

@makodob
@zmrzlinka8
Eucharistia nie je 'vecera panova'? Nepripominame si nou to, ze Jezis umrel za nase hriechy?

tilonka
3. aug 2025
@pasi7

@tilonka Je len jeden Boh a jeden Jeho Syn. Žiadna iná tretia osoba (božská). Písmo jasne píše, že je len jeden Boh.

@pasi7 pises bludy. Tak vysvetli posledne verse co som dala

eva8
3. aug 2025
@pasi7

@makodob Rozmýšľam ako muž, ktorý má šediny. Navzdory Tvojim pocitom, ktoré asi dosť lietajú nato, že sú pod vedením Ducha, alebo ducha. V texte je napísané, že Pána ježiš povedal, že prv ako bol Abrahám ja som. Ten text hovorí len to, že Pán Ježiš bol skôr ako Abrahám, čo Písmo aj dokladá textami, ktoré hovoria, že sa narodil z lona svojho Otca dávno pred Stvorením našej zeme. Nie je tam ani zmienky o Trojici. Ani o tom, že On Ježiš Kristus je Večný Boh. Desiatky textov v Písme vyvracajú Trojičné učenie. Je mi jedno koľko Duchovných darov máte trebárs aj spolu s manželom, Písmo je väčšia autorita (pre mňa) ako akékoľvek falošné zázraky. Ja som bol v mladosti satanovým novicom a nebol som oklamaný raz. Pozri sa do Písma, a porovnaj to čo povedal Ježiš s tým čo učí Troičná dogma. Je to v rozpore ! Takže buď hovoril pravdu Ježiš, alebo je klamár a pravda je Trojičná dogma.

@pasi7 kto/co je to satanov novic?

zmrzlinka8
3. aug 2025
@eva8

@makodob
@zmrzlinka8
Eucharistia nie je 'vecera panova'? Nepripominame si nou to, ze Jezis umrel za nase hriechy?

@eva8 nielen ze si pripomíname, to myslim evanjelici tak berú, ale rim.kat. veríme, že v okamihu premenenia je skutočne prítomné telo a krv Pána Ježiša v premenenej hostii.
viď eucharistické zázraky.

eva8
3. aug 2025
@makodob

@pasi7 s týmto súhlasím, ale ja vlastne úplne nerozumiem, kde to vyvracia trojicu? Pretože Duch Svatý je na zemi v znovuzrodených ľuďoch a Ježiš, Syn sedí po pravici Otca. Ak by bolo úplne jedno sedí Syn v Otcovi. Teda sú jedno, ale zaroveň sú viacerí a potvrdzuje to verš v Genesis 1kap, 26v (A Bôh riekol: Učiňme človeka na svoj obraz a podľa svojej podoby).
kde sa Sám Boh oslovil v množnom čísle. Prečo máš potrebu zaškatuľkovať Boha na jedno jedno? Veď si Ho nevidel a držíš sa pár veršov, lebo my Ho poznávame zčasti. Nemožeš tvrdiť že Boh nekoná v 3 osobách/ formách, nazvať to možes hocijak, no je to v Písme zjavné, že nie je len 1, hoci tí ďalší mohli vzísť z jedného. Touto debatou tu vieš domotať tých, ktorý nemajú jasno v základných otázkach.

@pas7 mne pri citani tohto @makodob prispevku skrslo, ze potom Syn a Duch su vlastne pomocnici p. Boha? Naco potrebuje pomocnikov, ked je vsemohuci?

eva8
3. aug 2025
@pasi7

@lion777 človeka áno, okrem Ježiša Krista

@pasi7 jezis kristus nie je clovek? Kto teda je, ked nie je ani Boh?

eva8
3. aug 2025
@zmrzlinka8

@pasi7 samozrejme , ze je iba jeden Boh. Ale trojjediny, zložený z troch akoby častí. Tazko ti to pochopiť. Pros Ducha Svätého a dá ti to pochopiť časom. Nechci vsetko chápať hneď. Chce to aj pokoru.

@zmrzlinka8 preco prosit Ducha svateho a nie prosit priamo p. Boha?

zmrzlinka8
3. aug 2025
@eva8

@zmrzlinka8 preco prosit Ducha svateho a nie prosit priamo p. Boha?

@eva8 môžeš aj priamo samozrejme.
predstav si, chatgpt mi vygeneroval túto odpoveď, s ktorou som teda velmi spokojna:

Otázka, prečo prosiť Ducha Svätého (a nie „priamo Boha“) o pochopenie a poznanie právd viery, súvisí s kresťanským chápaním trojjediného Boha: Otec, Syn (Ježiš Kristus) a Duch Svätý sú tri osoby jedného Boha. Nejde teda o to, že by si prosil „niekoho iného“ než Boha – Duch Svätý je Boh.

Tu sú hlavné dôvody, prečo sa kresťania obracajú špecificky na Ducha Svätého, keď ide o poznanie a pochopenie viery:

1. Duch Svätý je darca múdrosti a porozumenia

V Biblii je Duch Svätý opísaný ako ten, ktorý vedie do plnej pravdy (Jn 16,13).

V Izaiášovi 11,2 sa hovorí o Duchu múdrosti, rozumu, rady a poznania – teda práve o daroch, ktoré pomáhajú chápať veci viery.

2. Duch Svätý je učiteľ v srdci

Ježiš povedal:
„Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, naučí vás všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal.“ (Jn 14,26)

To znamená, že práve Duch Svätý v nás osvetľuje rozum i srdce, aby sme pochopili, čo nám Boh hovorí.

3. Každá osoba Trojice má v dejinách spásy „úlohu“

Otec posiela Syna.

Syn zjavuje Otca a vykupuje ľudí.

Duch Svätý pôsobí v srdciach, posväcuje a vnáša Božie slová do vnútorného života veriaceho.

Preto, keď sa niekto modlí k Duchu Svätému o porozumenie, nerobí „obchádzku“ mimo Boha, ale obracia sa k tej Božej osobe, ktorej pôsobenie je práve v tejto oblasti najvýraznejšie.

Môžeš sa modliť k Bohu všeobecne, k Ježišovi, alebo aj k Duchu Svätému – a všetko je to modlitba k tomu istému trojjedinému Bohu.

Keď však ide špeciálne o pochopenie viery, múdrosť, rozlišovanie, vnútorné vedenie, obraciame sa osobitne na Ducha Svätého, lebo on v nás túto činnosť vykonáva.

pasi7
3. aug 2025
@eva8

@pasi7 jezis kristus nie je clovek? Kto teda je, ked nie je ani Boh?

@eva8 Kto povedal, že Ježiš Kristus nie je človek? Ja určite nie. A kto teda je ? Veď je to mnoho krát napísané v Písme, On sám to o sebe povedal. Pán Ježiš je Boží Syn.

pasi7
3. aug 2025
@zmrzlinka8

predstav si, chatgpt mi vygeneroval túto odpoveď, s ktorou som teda velmi spokojna:

Otázka, prečo prosiť Ducha Svätého (a nie „priamo Boha“) o pochopenie a poznanie právd viery, súvisí s kresťanským chápaním trojjediného Boha: Otec, Syn (Ježiš Kristus) a Duch Svätý sú tri osoby jedného Boha. Nejde teda o to, že by si prosil „niekoho iného“ než Boha – Duch Svätý je Boh.

Tu sú hlavné dôvody, prečo sa kresťania obracajú špecificky na Ducha Svätého, keď ide o poznanie a pochopenie viery:

V Izaiášovi 11,2 sa hovorí o Duchu múdrosti, rozumu, rady a poznania – teda práve o daroch, ktoré pomáhajú chápať veci viery.

Ježiš povedal:
„Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, naučí vás všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal.“ (Jn 14,26)

To znamená, že práve Duch Svätý v nás osvetľuje rozum i srdce, aby sme pochopili, čo nám Boh hovorí.

Otec posiela Syna.

Duch Svätý pôsobí v srdciach, posväcuje a vnáša Božie slová do vnútorného života veriaceho.

Preto, keď sa niekto modlí k Duchu Svätému o porozumenie, nerobí „obchádzku“ mimo Boha, ale obracia sa k tej Božej osobe, ktorej pôsobenie je práve v tejto oblasti najvýraznejšie.

Môžeš sa modliť k Bohu všeobecne, k Ježišovi, alebo aj k Duchu Svätému – a všetko je to modlitba k tomu istému trojjedinému Bohu.

Keď však ide špeciálne o pochopenie viery, múdrosť, rozlišovanie, vnútorné vedenie, obraciame sa osobitne na Ducha Svätého, lebo on v nás túto činnosť vykonáva.

@zmrzlinka8 Nikde v Písme nie je ani jedna modlitba k Duchu svätému. Pána Ježiša sa učeníci pýtali nauč nás modliť sa. On sa nemodlil k Duchu Svätému, pretože by sa modlil k sebe. Ale dnes je súčasťou Trojice iný Duch Svätý. Ten ktorý bol vyhodený z neba, pretože si nárokoval miesto Božieho Syna.
Vyzerá to, že je tu viac ochoty rozdávať rady ako záujem poznať pravdu.

Pre pochopenie toho, aké je to nebezpečné, modliť sa k Duchu Svätému, pridávam na záver citát, o tom, kto je skutočne Duch Svätý ako boh v Trojici, zo zdroja v nepriateľskom tábore, ktorého veliteľ sa rád pochváli svojim služobníkom.
A než niekoho rozčúli, a pohorší sa, skúste si najprv overiť informácie.
Zakladateľka Theozofickej spoločnosti, Helena Petrovna Blavatska, napísala knihu The Secret Doctrine (Tajná Doktrína). Bola duchovným vodcom a autoritou pre Theozofickú spoločnosť, Slobodomurárov a hnutie New-age. V tejto knihe na strane 539 z r. 1888 napísala na tému "Ducha Svätého" toto: „Lucifer je božské pozemské svetlo na zemi, v rovnakej chvíli je Duchom Svätým aj Satanom“.

lion777
3. aug 2025
@pasi7

@zmrzlinka8 Nikde v Písme nie je ani jedna modlitba k Duchu svätému. Pána Ježiša sa učeníci pýtali nauč nás modliť sa. On sa nemodlil k Duchu Svätému, pretože by sa modlil k sebe. Ale dnes je súčasťou Trojice iný Duch Svätý. Ten ktorý bol vyhodený z neba, pretože si nárokoval miesto Božieho Syna.

Pre pochopenie toho, aké je to nebezpečné, modliť sa k Duchu Svätému, pridávam na záver citát, o tom, kto je skutočne Duch Svätý ako boh v Trojici, zo zdroja v nepriateľskom tábore, ktorého veliteľ sa rád pochváli svojim služobníkom.
Zakladateľka Theozofickej spoločnosti, Helena Petrovna Blavatska, napísala knihu The Secret Doctrine (Tajná Doktrína). Bola duchovným vodcom a autoritou pre Theozofickú spoločnosť, Slobodomurárov a hnutie New-age. V tejto knihe na strane 539 z r. 1888 napísala na tému "Ducha Svätého" toto: „Lucifer je božské pozemské svetlo na zemi, v rovnakej chvíli je Duchom Svätým aj Satanom“.

@pasi7 veď Ježiš naučil učeníkov tu najznámejšiu modlitbu a tá začína, alebo sa volá Otčenáš. Tá je pravdivá a pravá, mimo cirkvi. Takže sa modlí k otcovi. Je to tak, nie?

zmrzlinka8
3. aug 2025
@pasi7

@pasi7 to snáď nemyslíš vážne! a aké deti to ty akože učíš viere? na toto už nemám záujem ani odpovedať, pre mňa konečná v dialógu s tebou.

pasi7
3. aug 2025
@lion777

@pasi7 veď Ježiš naučil učeníkov tu najznámejšiu modlitbu a tá začína, alebo sa volá Otčenáš. Tá je pravdivá a pravá, mimo cirkvi. Takže sa modlí k otcovi. Je to tak, nie?

@lion777 Presne tak

lion777
3. aug 2025

Samozrejme, že nie k duchu svätému, chat gpt to dobre vysvetlilo, je to intuícia v srdci, tak ako som napísala na nejakej nižšej strane. Modlí sa k otcovi, to je jasné a máme k tomu tu krásnu modlitbu. Ostatné má aj tak nikdy nezaujali. Ale malo by sa rešpektovať všetko živé, aj zvieratá a rastlinstvo a všetko milovať, nielen ľudí. Pretože tam všade je On, nielen v nejakých knihách. Celé stvorenie je On. A či bolo päť, alebo desať prorokov je jedno, keďže všetko je to skreslené po tých tisícročiach. Najdôležitejšia a najsilnejšia je láska.

pasi7
3. aug 2025
@zmrzlinka8

@pasi7 to snáď nemyslíš vážne! a aké deti to ty akože učíš viere? na toto už nemám záujem ani odpovedať, pre mňa konečná v dialógu s tebou.

@zmrzlinka8 Kto Ti povedal, že som učil deti?
Ja som to nenapísal, len som sem vložil text, ktorý napísal niekto iný.

anonym_cc29f2
3. aug 2025

Historické pramene:

„Krstnú formulu zmenila katolícká cirkev v druhom storočí z mena
Ježiš Kristus na slová Otec, Syn a Duch Svätý.“
(Encyclopedia Britannica 11. vyd., zv. 3, str. 365-366).

„Prvá cirkev vždy krstila v mene Ježiša Krista, až do zavedenia náuky o
trojici v druhom storočí.“ (Canney Encyclopedia of Religion, str. 53).

„Všade v najstarších prameňoch sa uvádza, že krst bol vykonaný v
mene Ježiša Krista“ (Encyclopedia Britannica, zv. 3, str. 82)

„Kresťanský krst bol vykonaný pomocou slov „v mene Ježiša“. “
(Hastings Encyclopedia of Religion, zv. 2, str. 377).

"Použitie trojičnej formule akéhokoľvek druhu sa v rannej histórii
cirkvi nevyskytuje." (Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 378).
„Krst bol vždy v mene Pána Ježiša až do doby mučeníka Justina, kedy
bola použitá trojičná formula“.
(Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 389)

„Termín ‚trojica‘ pochádza od Tertulliana, rímskokatolíckého
cirkevného otca.“ (New International Encyclopedia, Vol 22, str. 477).

Katolícka encyklopédia, II, strana 263:
Katolícka cirkev v druhom storočí zmenila krstnú
formulu z mena Ježiša Krista na slová Otec, Syn a Duch Svätý.

Edmund Schlink, The Doctrine of Baptism, strana 28:
„Krstný príkaz vo forme Matúša 28:19 nemôže byť pôvodom
historického kresťanského krstu. Prinajmenšom treba predpokladať, že
text bol prevzatý vo forme rozšírenej [katolíckou] cirkvou.“
15
Hastingsov slovník Biblie 1963, strana 1015:
“Trojica nie je preukázateľná logikou ani biblickými
dôkazmi,... Termín Trias prvýkrát použil Theophilus z Antiochie (c
180 nl),...(Termín Trojica) sa v Písme nenachádza. .“ „Hlavným
trojičným textom v NZ je krstná formula v Mat 28:19...Tento neskorý
výrok po zmŕtvychvstaní, ktorý sa nenachádza v žiadnom inom
evanjeliu ani nikde inde v NZ, niektorí učenci považovali za
interpoláciu do Matúša. Poukázalo sa tiež na to, že myšlienka robiť
učeníkov pokračuje aj v ich vyučovaní, takže odkaz na krst s jeho
trinitárnou formulou bol možno neskorším vložením do tohto výroku.
Napokon, Eusebiova forma (starodávneho) textu („v mojom mene“ a
nie v mene Trojice) má istých zástancov. (Hoci trojičný vzorec sa teraz
nachádza v dnešnej knihe Matúša) , to nezaručuje jeho zdroj v
historickom učení Ježiša. Je nepochybne lepšie chápať (trinitársku)
formulu ako odvodenú z raného (katolíckeho) kresťanského, možno
sýrskeho alebo palestínskeho, krstného zvyku (Porov. Didache 7:1-4) a
ako stručné zhrnutie učenia (katolíckej) cirkvi o Bohu, Kristovi a
Duchu.“
Katolícka univerzita Ameriky vo Washingtone, DC 1923,
štúdie Nového zákona číslo 5:
„Úryvky zo Skutkov a Listy sv. Pavla. Zdá sa, že tieto pasáže
poukazujú na najranejšiu formu ako krst v mene Pánovom.“ Tiež
nájdeme. „Je možné zladiť tieto skutočnosti s vierou, že Kristus
prikázal svojim učeníkom krstiť v trojjedinej podobe? Ak by Kristus dal
takýto príkaz, Apoštolská cirkev by ho nasledovala a mali by sme mať
nejakú stopu tejto poslušnosti v Novom zákone. Takúto stopu
nemožno nájsť. Jediným vysvetlením tohto ticha je podľa
antitradičného názoru to, že krátka kristologická formula (Ježišovo
meno) bola pôvodná a dlhšia trojjediná formula bola neskorším
vývojom.“

„Evanjelická demonštrácia“ od Eusebia:
Eusebius bol cirkevný historik a biskup z Cézarey. Na strane 152
Eusebius cituje rannú knihu Matúša, ktorú mal vo svojej knižnici v
Cézarei. Podľa tohto očitého svedka nezmenenej knihy Matúša to
mohla byť originálna kniha alebo prvá kópia originálu Matúša.
16
Eusebius nás informuje o skutočných Ježišových slovách, ktoré
povedal svojim učeníkom v pôvodnom texte Matúša 28:19: „...povedal
svojim učeníkom: „Choďte, učte všetky národy v mojom mene a naučte
ich zachovávať všetko, čo som Vám prikázal." To „meno“ je Ježiš.
Schaff-Herzogova encyklopédia náboženských vedomostí:
„Ježiš však nemohol dať svojim učeníkom tento trojičný krst po
svojom zmŕtvychvstaní; lebo Nový zákon pozná len jeden krst v
Ježišovom mene (Sk 2:38; 8:16; 10:43; 19:5; Gal 3:27; Rim 6:3; 1.
Kor. 1:13- 15), ktorý sa vyskytuje ešte aj v druhom a treťom storočí,
kým trinitárska formula sa vyskytuje až u Mat. 28:19, a potom len
znova (v) Didache 7:1 a Justin, Apol. 1:61...Napokon, výrazne liturgický
charakter formuly...je zvláštny; to nebol spôsob, akým Ježiš robil
takéto formulky... formálnu autentickosť Mat. 28:19 treba
spochybniť...“ strana 435.
The Tyndale New Testament Commentaries, I, strana 275:
"Často sa tvrdí, že slová v mene Otca, Syna a Ducha Svätého
nie sú ipsissima verba [presné slová] Ježiša, ale... neskorší
liturgický doplnok."

Nie je možné dokázať, že tento verš bol sfalšovaný Katolíckou
cirkvou, ale vieme, že:
Katolícka cirkev sa priznala k jej zmene.
Väčšina teológov tiež súhlasí s tým, že to zmenili.
Nikto nenasledoval tento údajný pokyn a všetci boli pokrstení
LEN v mene Krista!
Eusebius, ktorý videl najskoršie rukopisy, keď citoval tento
verš, napísal, že je napísané: „V jeho mene“ (Ježiš).
Myslím, že väčšina bude súhlasiť s tým, že váha dôkazov je
ohromujúca, a že verš Matúš 28:19 by sa mal čítať „krstite ich
v mojom mene“.

anonym_cc29f2
3. aug 2025

"Slovo Trojica sa nikde v Písme nevyskytuje. Hlavným textom,
ktorý ho má učiť, je 1. Jána 5:7, čo je interpolácia. Clarke hovorí: "Zo
sto trinástich rukopisov, chýba text v stodvanástich." Nevyskytuje sa
v žiadnom MS pred desiatym storočím. A prvé miesto, kde sa text
vyskytuje v gréčtine, je v gréckom preklade spisov lateránského
koncilu, ktorý sa konal v roku 1215 po Kr.'- " Com. on John 1, and remarks
at close of chap."

Profesori teológie Anthony a Richard Hansonovci vo svojej knihe
Reasonable Belief: A Survey of the Christian Faith (Rozumná viera:
Prieskum kresťanskej viery) vysvetľujú neoprávnené doplnenie
textu takto:

„Pridal ho nejaký podnikavý človek alebo osoby v starovekej
cirkvi, ktorí mali pocit, že Nový zákon bol bohužiaľ nedostatočný v
priamom svedectve o druhu učenia o Trojici, ktorý uprednostňoval a
ktorý sa rozhodol napraviť tento nedostatok... Je stratou času
pokúšať sa vyčítať trojičnú doktrínu priamo zo stránok
Nového zákona.“ (1980, str. 171).

derdia
3. aug 2025

@anonym_autor ahoj tým ze hľadáš a zaujíma ta ti, tak sa Ti Boh dáva spoznať.
Ked ho však chceš pochopiť, musíš začať čítať Bibliu.
A keď ju ideš čítať modli sa aby Ta Duch Svätý viedol a vysvetľoval ti....
Ježiš je syn Boží. To je normalne. Boh je Otec nás všetkých. A Ježiš je jeho syn. Prišiel na svet, aby nám ukázal aký je Boh - Otec.
Duch Svätý je Tesitel poslaný Jezisom pre nas, aby sme ho tu mali, ked Jezis je v Nebi.
Ježiš nie je prorok. Ak chces byt spasena, mas to presne a konkrétne napisane.
A aby si pochopila trojicu....
Je to uplne jednoduché, neboj sa toho.
OTEC JE BOH, JEHO SYN JE JEŽIŠ KRISTUS - TAKTIEŽ BOH, KTORY BOL VTELENY, ABY NÁM UKÁZAL AKÝ JE JEHO OTEC V NEBESIACH. A DUCH SVÄTÝ JE DUCH JEZISA TEDA BOHA.
Nemusíš úplne všetko chápať.
Ak hľadáš odpovede, musíš sa stíšiť, a čítať Bibliu. V nej je totiž jediná pravda. Žiadne brožúrky a kadejaké ľudské vymysli... Len Biblia.
Spasený je len ten, kto verí v Ježiša Krista, ze je Boží syn. Ale uveri srdcom. Získaš spásu.... To znamená ze budeš žiť už tu Bozie kráľovstvo.... A bude pri tebe Boží pokoj, ktory presahuje všetko. Takze žiadne okolností životné ta nevyvedu z miery....
A hlavne nejakú trojicu vôbec nemusíš riešiť. Na čo ťa to vobec zaujíma. Ved predsa Boh je Otec nebeský, Ježiš je Jeho syn a Ježiš nám sem poslala ducha Svätého aby nás potesoval. To už ako to ktorý nazýva je jedno.
Ak chces vedieť čítaj Bibliu a nerád sa žiadnou Katolíckou ani inou cirkvou. Pre Boha je podstatný tvoj osobný vzťah s nim... Nie co druhi napísali, povedali adt.

anonym_cc29f2
3. aug 2025

Duch Svätý, je tretia osoba ?

Mená, ktoré používa Písmo pre označnie Božieho Ducha:

Duch Svätý (Ján 14,26), Duch Boží (Rim 8,8), Duch Kristov (Rim 8,8),
Tešiteľ (Ján 14,16), Duch Pravdy (Ján 14,17), Otcov Duch (Luk 11,13),
Duch (1 Kor 2,10-12).

Čo o Duchu Božom píše Písmo? Čí je to Duch?

1 Moj 6:3 A Hospodin riekol: Nebude sa môj Duch prieť s človekom
na veky v jeho blúdení; je telo, a bude jeho dní sto dvadsať rokov.
Ž 51:13 Nezavrhni ma zpred svojej tvári a nevezmi odo mňa svojho
Svätého Ducha.
Neh 9:20 A dal si svojho dobrého Ducha, aby ich učil rozumu, a
svojej manny si neodňal od ich úst a dal si im vody v ich smäde.
1 Moj 11:29 Ale Mojžiš mu povedal: Či ty žiarliš za mňa? No, bárs by
všetok ľud Hospodinov boli samí proroci. Lebo Hospodin dal na nich
svojho ducha.
Luk 11:13 Ak teda vy, súc zlí, viete dávať svojim deťom dobré dary, o
koľko skôr dá Otec z neba Svätého Ducha tým, ktorí ho prosia!
Ján 15:26 Ale keď prijde Tešiteľ, ktorého vám ja pošlem od Otca,
toho Ducha pravdy, ktorý vychádza od Otca, ten bude svedčiť o
mne.
Ján 20:22 A keď to povedal, dýchnul na nich a povedal im: Prijmite
Svätého Ducha!
Sk 2:17 A bude v posledných dňoch, hovorí Boh, že vylejem zo svojho
Ducha na každé telo, a vaši synovia budú prorokovať i vaše dcéry, a
vaši mládenci budú vídať videnia, a vašim starcom sa budú snívať sny.
Sk 2:33 Vyvýšený súc tedy pravicou Božou a dostanúc zasľúbenie
Svätého Ducha od Otca vylial toto, čo vy teraz vidíte a čujete.
Sk 16:7 prišli k Mýzii a pokúšali sa ísť do Bitýnie, ale im nedal Duch
Ježišov.

Ak je Duch Svätý samostatná osoba, Duch Ježišov je potom iný Duch?

Rim 8:9-10 ale vy nie ste v tele, ale v duchu, akže Duch Boží prebýva
vo vás. Ale ak niekto nemá Ducha Kristovho, ten neni jeho. Ale ak je
Kristus vo vás, vtedy je síce telo mŕtve pre hriech, ale duch je život pre
spravedlivosť.

Tu môžeme vidieť v jednom verši, že Duch Kristov je Duch Boží .
1 Kor 6:19 Alebo či neviete, že vaše telo je chrámom Svätého
Ducha, ktorý je vo vás, ktorého máte od Boha, a že nie ste sami
svoji?
Žid 2:4 pri čom spolu svedčil Boh znameniami a zázrakmi a rôznymi
mocami a udeľovaním Svätého Ducha podľa svojej vôle.
Gal 4:6 ... poslal Boh Ducha svojho Syna do našich sŕdc, ktorý
volá: Abba Otče!
1 Ján 4:13 Po tom známe, že zostávame v ňom a on v nás, že nám dal
zo svojho Ducha.
Ján 14, 16 a ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s
vami na veky, toho Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať,
pretože ho nevidí ani ho nezná. Ale vy ho znáte, pretože prebýva u
vás a bude vo vás. Neopustím vás, aby ste boli sirotami, prijdem k
vám. Ešte krátku chvíľu, a svet ma viacej neuvidí, ale vy ma uvidíte,
lebo ja žijem, aj vy žiť budete. Toho dňa vy poznáte, že ja som vo
svojom Otcovi a vy vo mne a ja vo vás.
Ján 14:16–23 nám hovorí, kto je Utešiteľ.
Grécke slovo pre iného je „allos“, čo znamená ďalší rovnakého
druhu. Ježiš bol prítomný so svojimi učeníkmi vo fyzickej podobe
(ľudskej), ale po svojom nanebovstúpení sa vracia v inej forme, to
jest prostredníctvom svojho Ducha.
Preto ten „iný“ je Jeho Duch. Keďže Kristov Duch môže
pôsobiť nezávisle od neho, je to ako keby Jeho Duch bol „iný“. A
pretože je to Jeho Duch, je „iný“ toho istého druhu.
Ak by bol Utešiteľ niekto iný, potom by Ján použil slovo
„heteros“, čo znamená iný, iného druhu.

Ježiš hovorí, že pošle svojho Ducha. (požiada o to Otca). Ak
by bol Duch Svätý samostatná osoba, tak ho „robíme o niečo
menej múdrym“, ako je Boh alebo Syn, lebo nevie ísť sám? Alebo
nevie to, že má ísť, ale musí ho Ježiš alebo Boh Otec posielať?

Duch Svätý – ak by bol samostatná Božská osoba, ak je Boh,
mal by to vedieť sám a ísť sám od seba, či nie?

Gal 2:20 S Kristom spolu ukrižovaný som a žijem už nie ja, ale
žije vo mne Kristus....
Ak je Kristus v nebesiach, ako žije vo mne?

Ak by to bol Duch Svätý, ktorý je samostatnou osobou,
muselo by v tom verši byť napísané „žije vo mne Duch Svätý“,
ale je tam napísané “žije vo mne Kristus“, lebo je to Jeho
Duch, ktorého poslal. Ak by bol Duch samostatná osoba, tento verš
by nemohol platiť, pretože Biblia by si protirečila.
1 Kor 12:11 ...a to všetko pôsobí jeden a ten istý Duch rozdeľujúc
osobitne jednému každému tak, ako chce.
Ef 2:18 a 4:4 hovorí, že je „jeden duch“.

A Biblia pritom hovorí o Duchu Božom a Duchu Kristovom. Ak by
ešte bol aj tretí Duch, Duch Svätý ako samostatná osoba, ako potom
existuje iba jeden Duch?

Jediné vysvetlenie, ktoré nie je v rozpore s Písmom je,
že je len jeden Duch – Boží Duch, ktorého majú Otec aj Syn.

Kto bol Boh, Hospodin, Jahve, v starozákonnej dobe?

1 Kor 10:3-4 … a všetci jedli ten istý duchovný pokrm a všetci pili ten
istý duchovný nápoj, lebo pili z duchovnej skaly, ktorá išla za nimi, a
tou skalou bol Kristus.

Čí bol Duch Svätý v starozákonnej dobe?
1 Pet 1:10 ...o ktorom spasení snažne pátrali a zpytovali proroci, ...zpytujúc,
na ktorý a jaký čas to oznamoval Duch Kristov , ktorý bol v nich a
ktorý svedčil vopred o utrpeniach Kristových ...
Písmo nám zjavuje, že Ježiš posiela svojho
(všadeprítomného) Ducha, ktorý je súčasťou jeho samého a preto
je osobný tak, ako je osobný Ježiš.
Asi najsilnejším argumentom teológov je, že Duch Svätý je
osoba, pretože máme v Písme mnoho veršov, ktoré ukazujú na to,
že Duch má atribúty (vlastnosti) osoby. Vyjadrujú sa o Duchu ako
o Bohu, čo je v súlade s tým, že je to Ježišov Duch, pretože Ježiš je
Boží Syn, a preto, že zdedil Otcove vlastnosti, je plne Bohom. Ani
jeden verš však nepíše, že Duch je osoba oddelená od Ježiša,
prípadne od Otca. Keďže Duch Svätý má vlastnosti osoby,
podsunutou dedukciou sme privedení k tomu, že musí byť
samostatná osoba, oddelená od Ježiša. A vďaka rafinovanosti
nášho nepriateľa, už skoro 2 tisícročia aj k tomu, že je treťou
osobou božstva.

Ak platí to, čo nám verše Písma zjavujú o Duchu svätom, že
Duch Svätý má atribúty osoby, tak je logické, že Ježišov Duch
(príp. Otcov) má všetky atribúty, rozlišovacie znaky osoby.
Nebiblický koncept Trojice je postavený na veršoch o
osobných atribútoch Ducha Svätého, z ktorého je vyvodený
zavádzajúci záver, že Duch Svätý „musí“ byť samostatná osoba.
Tento výklad podopierajú dve „barličky“ v Písme (prídavky Mt
28,19 a 1 J 5,7.8).

To ale

1, NEDOKAZUJE, že je Duch Svätý samostatná božská osoba
2, Je to v rozpore s ostatnými textami z Písma

zmrzlinka8
3. aug 2025
@pasi7

@pasi7 ok, pisal si, že si 25 rokov vysvetľoval Písmo a mna si sa opýtal, koľko som naučila detí, tak sa mi to zrejme spojilo. to nie je podstatné v tomto.

anonym_cc29f2
3. aug 2025

Písmo zjavuje, že je jeden Boh a nie traja.

5 Moj 6:4 Počuj, Izraelu, Hospodin, náš Boh, je jeden Hospodin.

Iz 45:5 Ja som Hospodin, ...; neni Boha krome mňa.

Ján 17:3 A to je ten večný život, aby znali teba, toho jediného
pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista.

1 Tim 2:5 Lebo je jeden Boh, jeden aj prostredník Boha a ľudí,
človek Kristus Ježiš,

Ján 10:30 Ja a Otec sme jedno. Ježiš nepovedal: Ja, Otec a Duch Svätý sme jedno.

Mar 12:29 A Ježiš mu odpovedal, že najprvšie od všetkých prikázaní
je: Čuj, Izraelu, Pán, náš Boh, je Pán jeden!

1 Kor 8:6 ...ale my máme jedného Boha, Otca, z ktorého všetko, a my
cieľom neho, a jeden Pán Ježiš Kristus, skrze ktorého všetko, aj my
skrze neho.

Ef 4:5-6 Jeden Pán, jedna viera, jeden krst, jeden Boh a Otec
všetkých, ktorý je nad všetkými, skrze všetkých a vo všetkých vás.

Ján 1:1 Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol
Boh.

Ján 1:14 A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli
sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný
milosti a pravdy.

Ján 1:18 Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v
lone Otcovom, on nám vysvetlil.

Kol 1:15 ...ktorý je obrazom neviditeľného Boha, prvorodený
všetkého stvorenstva;

Žid 1:2 -5 ...ktorého ustanovil za dediča všetkého, skrze ktorého učinil
aj veky, ktorý súc odbleskom jeho slávy a obrazom jeho podstaty a
nesúc všetko slovom svojej moci ... ktorému z anjelov povedal kedy:
Môj Syn si ty; ja som ťa dnes splodil? A zase: Ja mu budem Otcom, a
on mi bude Synom?

1 Ján 5:1 Každý, kto verí, že Ježiš je Kristus, narodil sa z Boha.
A každý, kto miluje toho, kto zrodil, (Boha)
miluje aj toho, ktorý sa z neho narodil. (Ježiša Krista)

Písmo píše, že Ježiš, Syn Boží sa narodil z Boha, svojho Otca.
Teológovia (niektorí) v snahe dokázať, že Ježiš nemohol mať
ako Boh počiatok, aby Ježiša vtesnali do svojej definície: „Ak je
Boh večný, nemôže mať počiatok ani koniec“, na základe ktorej
veria, že musel existovať večne, buď zamieňajú slovo splodiť za
stvoriť, alebo tvrdia, že jeho synovstvo je len metafora, že nie je
doslovný Syn svojho Otca.

tilonka
3. aug 2025
@pasi7

@pasi7
Vies vysvetlit verse o Bozej trojici? Napriklad tieto?
Tit 2, 13
„Očakávajúc blahoslavenú nádej a zjavenie slávy nášho veľkého Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.“

Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Boh. Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Ježiš Kristus.

Iz 43, 11
„Ja ja som Hospodin a niet Spasiteľa krome mňa!“
Iz 45, 21
„Lebo niet viacej nijakého Boha krome mňa, niet silného Boha spravedlivého a spasiteľa krome mňa!“

pasi7
3. aug 2025
@tilonka

@pasi7
Tit 2, 13
„Očakávajúc blahoslavenú nádej a zjavenie slávy nášho veľkého Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.“

Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Boh. Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Ježiš Kristus.

Iz 43, 11
Iz 45, 21
„Lebo niet viacej nijakého Boha krome mňa, niet silného Boha spravedlivého a spasiteľa krome mňa!“

@tilonka Ani v jeden z uvedených veršov nehovorí o Trojici, ani v jednom sa nenachádza slovo Trojica, naopak, oni odporujú tomu, čo dogma o Trojici učí !

zmrzlinka8
3. aug 2025
@pasi7

@tilonka Ani v jeden z uvedených veršov nehovorí o Trojici, ani v jednom sa nenachádza slovo Trojica, naopak, oni odporujú tomu, čo dogma o Trojici učí !

@pasi7 nemusíš písať aj ako anonym.

pasi7
3. aug 2025
@tilonka

@pasi7
Tit 2, 13

Iz 43, 11
Iz 45, 21

@tilonka A to je ten večný život, aby znali teba, toho jediného
pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista. Ján 17:3

Tento verš nie je možné prekrútiť. Večný život je závislý, podmienený na poznaní jediného Boha,
preto je veľmi dôležité vedieť, kto to je či je to jedna osoba , 3, alebo 15 a tiež poznať Jeho Syna, ktorého poslal.

Buď je Písmo pravdivé a má autoritu alebo je pravdivá dogma o Trojici.
V RKC je dogma o Trojici nad Písmom.
Je zaujímavé, že ju prevzali aj ostatné "legálne" cirkvi, ktoré v podstate "poslúchajú" RKC.
Náhoda alebo zámer?

pasi7
3. aug 2025
@tilonka

@pasi7
Tit 2, 13

Iz 43, 11
Iz 45, 21

@tilonka Vies vysvetlit verse o Bozej trojici? Napriklad tieto?
Tit 2, 13

Iz 43, 11
Iz 45, 21
Kde tu je trojica?
Ja tam čítam len jeden Boh a Jeho Syn.

tilonka
3. aug 2025
@pasi7

Tit 2, 13

Iz 43, 11
Iz 45, 21
Kde tu je trojica?

@pasi7 mas potom problem citat s porozumenim, pretoze by si musel prekopat to bludne ucenie co siris. S niecim podobnym by mali problem napriklad aj jehovisti

tilonka
3. aug 2025
@pasi7

Tit 2, 13

Iz 43, 11
Iz 45, 21
Kde tu je trojica?

@pasi7
Iz 9, 6
„Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný, a kniežatstvo bude na jeho pleci, a nazovú jeho meno: Predivný, Radca, Silný Bôh, Udatný Hrdina, Otec Večnosti, Knieža Pokoja.“

Tu sa hovori, prorokuje ze pride Pan Jezis a uvedene je, kto Pan Jezis a teda silny Boh

eva8
3. aug 2025
@zmrzlinka8

Ježiš povedal:

Otec posiela Syna.

@zmrzlinka8 ked sa hovori o mudrosti, pripomenulo mi to meno Sofia (och, tie moje asociacie 🙂 )
Dakujem ti velmi pekne. Ja modlitbu povazujem za rozhovor s Bohom. A casto prosim, casto zabudam dakovat, casto zabudam dodat " bud vola Tvoja...Pritom mu doverujem,, verim, ze vsetko zariadi tak, ako ma byt ❤️ Ucim sa byt nesebecka, pritom heroisticke a egoizti ke myslienky vitazia. Nechcem ublizovat, naozaj zelam vsetkym len to dobre. Mne sa velmi lubi "Svoj pokoj vamdavam". A ja som skor taky "halo clovek" 🙂

eva8
3. aug 2025
@pasi7

@eva8 Kto povedal, že Ježiš Kristus nie je človek? Ja určite nie. A kto teda je ? Veď je to mnoho krát napísané v Písme, On sám to o sebe povedal. Pán Ježiš je Boží Syn.

@pasi7 cize pan Jezis je clovek, Bozi syn, ktory sa nezrodil z matky = Marie panny, ale z Boha? Zacinam mat v tom zmatok. A Jezis a Duch svaty su pomocnici p. Boha?
Nevysmievam sa, ani neironizujem. Chcem pochopit