Nie je skoro na odzdobenie vianočného stromčeka?
Ahojte odzdobuje zajtra niekto stromček není skoro?
aj na to existujú nejaké predpisy?
Mnohí si výzdobu nechávajú až do Hromníc, teda do 2. februára. Dovtedy ostáva sviatočná výzdoba aj vo väčšine kostolov. Stará legenda hovorí, že ak vianočný stromček odložíte ešte pred sviatkom Troch kráľov alebo po ňom, môže vám to počas roka priniesť smolu. Tak neviem🤷, každý nech si robí ako chce.
Ja vždy tvrdím, že chcem stromček do hromnic a chlap obvykle týždeň až dva po troch kráľoch vypeni a strom zloží. Takže cca do toho 20. januára mávame.
Ja niekedy v marci asi. Milujem rozsvieteny stromcek vecer pri telke. A medzi Vianocami a Veľkou nocou mi pride všetko tmave, smutne. Takto mam trosku vianocnu atmosféru až pokiaľ nezacne jar😁
@silvia33_33 a toto pises teraz, ked som strom zlozila a odvliekla do pivnice 🙈?!?
To je na tebe kedy odzdobis stromček. U nás často stojí až do Veľkej noci a v spálni hoc aj celý rok 🤷♀️
šmarjá... fakt toto niekto rieši? My sme ho zlikvidovali včera. Mali sme ho od Mikuláša, tak už fakt mal dosť.
My sme mali doma tradiciu, ze stromcek sa zasadne robil na Stedry den rano a daval sa dole 6.1. Ja to tak nemam, stavam kedy mam cas s tym, ze vyzdobu a veniec mam od 1.adventnej nedele a tiez davam dole zaciatkom januara. Vcera som mala cas, bolo skaredo, poladovica, tak som ho odstrojila, upratala, kedze by som ho aj tak davala najneskor 6.1. dole.
@silvia33_33 a keď ho zlozim dnes keď je sviatok tiež bude smola?
Neriad sa poverami. Katolici slavia Vianoce od Stedreho dna do najblizsej nedele, ktora nasleduje po sviatku Troch kralov. Rimskokatolici v tu nedelu slavia Krst Krista Pana a tym sa oficialne konci vianocne obdobie, prestavaju sa spievat vianocne piesne. Vyzdoba sa bud zlozi, alebo sa ponecha do Hromnic, ale v niektorych kostoloch ju uz viac nerozsvecuju. My staviame stromcek den-dva pred Stedrym dnom, kedy ako a skladame ku koncu januara. Kedysi som sa riadila tym, ze dokedy bola vyzdoba v kostole, dovtedy som ju mala aj doma, jeden pan farar skladal hned po oficialnom ukonceni vianocneho obdobia, cize v pondelok po nedeli Krstu Krista Pana, iny nechava do Hromnic, takze kedy mi ako vyhovuje, tak upracem…
Ozdobila som ho po prvej adventnej a zložila 3.1., nemala som čo robiť,tak som to zbuchala.
Do 2.februara 2025 = do Hromnic
Ked v noci idem na prizemie, tak ma vzdy tak milo privita, cely vysvieteny, rozziareny. Vsetko tam okolo neho vyzera privetivo (este aj tie psiky si vedia niekedy preden sadnut a pozorovat svetielka).
Je mi luto ho dat prec.
Zvycajne ale v polke januara az koncom januara ho uz zbalime.
Raz som ho davala dole az zaciatkom marca. Nejak sa nam do toho nechcelo. Smiali sme sa, ze rovno len vymenime vyzdobu za vajicka. A susedia sa museli ohromne bavit, ked videli, ze nam este stale svieti.
U nás bude ešte aspoň týždeň kým bude čas ho odzdobit
Spravne je ok nechat stromcek do hromnic
Ani sa nečudujem ze niekto ho odzdobí hneď po Vianociach, keď ho ma ozdobený už od novembra 🙄
Smola nebude, keď na ňu nebudeš veriť 😅 s tým kedy zložíš stromček to naozaj nemá nič spoločné… keď sa nahodou niekedy nepodarilo na Troch kráľov, lebo boli iné plány, skladali sme víkend pred alebo víkend po a nikdy mi ani len nenapadlo, žeby to malo akokoľvek ovplyvniť môj život… na Troch kráľov ho dávame dole lebo som tak zvyknutá a je nám to tak akurat, poteší, ale nestihne liezť na nervy že zavadzia, keďže máme menšiu izbu… nie je za tým žiadna povera ani snaha priniesť si šťastie
@bielasovicka ja som najprv prečítala ,že:
"Ani sa nečudujem,že niekto ho odzdobí ešte PRED Vianocami,keď ho má ozdobený už od novembra"
No ,možno sa nájde,že to niekto vzdal aj pred Vianocami a darčeky mal možno pod palmou 🤣
@fantaghiro21 👍😄. Ach, ja sa tak smejem.......strašne smiešne si napísala. Ale dobre to je. Neviem sa dorehotat🤣
Ja som sa dala dokopy s partnerom v decembri a kedze on mal svoj byt a ja svoj chodievali sme k nemu prilezitostne kde tu na noc byvali sme u na nastshoval sa prakticky hned a skladali sme stromcek ked sme sa stahovali do jeho bytu..takze v auguste 🤣....ale ja nechavam doma do konca januara vacsinou
Ja dávam stromcek dole vtedy, keď už nevyzerá dobre...mávame vždy živý.
Zvyčajne drží pomerne dlho, tenkrat ale veľmi zvädol a ovisli mu spodné konáre, tak som ho chcela dať dole dnes. ale sa mi nejako do toho nechce.. 🤪
@tiezjedna dnes sa riesi vsetko. Zlaty internet - tam.najdes odloved na kazdu hovadinu 😄
Ja som ho dala dnes dole, ale stavala som na prvu adventnu. A vlastne nejako som neriešila aký je datum. Už som ho mala aj do 2.2, dávam ho dole, keď mam čas
Ja som bola na navsteve 29.12. v panelakovom byte, kde maju stromcek vedla horuceho radiatora. Bol uz na 3/4 opadany, ale to je normalne, ked je tam teplo. Cize ja viem pochopit, ze niekto ma stromcek len na sviatky a potom ide dole. Niekto ho stavia uz na prvu adventnu nedelu /tak mame aj v praci, lebo sef chce/ a mne sa to proste zunuje, ze na to cely mesiac kukam v robote a este aj doma by som. Ale je pravda, ze aspon mi to svietilo a nemala som tmu 😂 Kamoska mala raz do marca, lebo to deti tak chceli.
U nás sa zdobí 23.12 odzdobuje 6.01 včetne dekorácií aj vonkajšieho osvetlenia ,nechcem ho mať ako rutinu doma mesiac a pol .Ale komunto nevadí nech má aj do mája .
My mame radi stromcek postaveny od zaciatku decembra alebo od zaciatku adventu. Pre nas ma caro to cakanie na Vianoce pri stromceku. Dole ho davame na troch kralov alebo vtedy kedy mame cas ale vzdy to byva okolo toho 6 januara. Po sviatkoch uz to nema pre nas to caro a zmysel 🤷🙂 svetielka vonku nechavame do konca januara a doma mame aj ine svetielka ako tie stromcekove takze vecer pri telke si zapneme tie 👍
Nam to vychadza tak nejak ze cez vikend pred vianocami postavime a vikend po troch kraloch davame dolu.

Do februara chcem vianočnú atmosferu, minulý rok som zložila stromček a vybrala zajačiky😃... ja som ako v školke robim stále vyzdobu...