Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
@estterka žeby?
ja to vidím tak, že asi preto, lebo žiadna nedojčiaca ešte neprišla do témy o dojčení a nezačala tam útočiť,prípadne dávať rady dojčiacim ohľadne UM
ale naopak-akákoľvek zmienka o UM-už tam ako supy nabehnú dojčiace a začnú vypisovať litánie o dojčení /ako keby o tom nedojčiace nevedeli/, pýtať sa,prečo nedojčí dotyčná, aby to skončilo u toho, že sa jej nechcelo, nebola dostatočne informovaná, nemala dostatočnú pevnú vôľu, nemala správnu techniku,...a bla bla bla
ale už dosť si myslím 😉
baby, ja uz nemam ani sil niekomu vysvetlovat, preco uz ja nekojim svojho 3-mes. syna... tie, ktore problemy s dojcenim mali, pochopia, tie,ktore nemali, tym mozem poniektorym rozpravat aj neviem co, a furt si budu mysliet svoje... no nech mi vylezu take na hrb, ako sa hovori. niektorym z tych "stastnejsich" sa ani nesniva o nejakych homeopatikach, senovke greckej, o tom, ze niekomu musia pichnut oxytocin, aby sa mu spustilo mlieko, ktore je zadrzane v prsnikoch a pomaly sa spusta, o tom, ze dieta chudne, lebo je tak malo mlieka, miesto toho, aby priberalo....o tom, ze dieta place od hladu, lebo nikdy nie je dostatocny syte.
niekedy mam pocit, ze niektore matky by viac ocenili, keby dieta revalo a neprosperovalo, ale hlavne, ze je akoze kojene...
no zbytocne o tom aj hovorit, ako som spomenula vyssie - kto chce, pochopi, kto nechce, tomu je zbytocne vysvetlovat.
a dalsia vec - neviem, ktora zena by dobrovolne vyhadzovala kazdy mesiac tolko penazi za UM, ked moze mat mliecko pre svoje dieta zadarmo a kolko len to dieta chce
@adkaa Ano, jediny tvor, co dava mladatu mlieko ineho tvora, ale tie tvory v prirode umieraju, ked to mlieko od vlastnej matky nedostanu. Tym chces povedat, ze mame deti nechat umriet, ked zena nema mlieko, ci ako?
Ja som mala v oboch pripadoch mlieko az na 4. den a druhy porod bol moj porod snov, bez jedineho zasahu. Vydrzi novorodenec 4 dni bez stravy? ty by si to riskla a nedala svojmu dietatu trebars aj to UM?
A este jedna otazka k dojceniu a prirode: ktore mlada, ktore uz je normalnu, surovu stravu, stale pije aj materske mlieko?
@minewka to, co chcela povedat @estterka alebo ja, je to, ze napr. fenka, ktora ma mlade, nepride za kozou, aby dala steniatkam jej mlieko, alebo nepojde hladat ine mlieko, ale da svoje; to ze to urobi niekto iny, je uplne nieco odlisne. a jasne, ze ak by som napr. nasla ja nejake mlada v lese, tak ho nenecham tam, aby zomrelo, vraj, aby som bola v sulade s prirodou. Vtedy jasne, ze ak nemoze dostat mlieko od svojej matky, da sa mu ine, ako u babtka, ktore matka napr. opustila alebo mu zomrela, nie je mozne, aby dostalo jej mlieko, moze dostat z laktacnej banky alebo UM....
@aliza ale vsak dovtedy sa tvori kolostrum co novorodencovi ako strava bohate staci, teda tie prve dni 😉
..aj mne sa zacalo mlieko tvorit na 3-4 den, to je normalne..nemala som pocit, ze by bol maly hladny
..a neberte to ako utok na niektoru zo stran
@effkaa na co tolko riesit neriesitelne? 😉 Svoj prispevok som napisala ako priklad-moju skusennost s dojcenim.Dojcim,no aj tak su nejake zdravotne problemy..
Ja dojcim preto lebo chcem dojcit-aj ked uz chcem prestat 😀 No neodsudzujem maminy,ktore tu moznost nemali..
Tie co nedojcite,viac menej utocite na tie co dojcia...a opacne...No aky to ma vyznam? 😉
@macamac ja som priklad dietata, ktore vobec nebolo kojene, pretoze ako novorodenec som mala silnu zltacku a mame sa nevytvoril dostatok mlieka. prezila som na sunare (ktory mimochodom bol pred 30 rokmi celkom isto na uplne inej urovni ako je teraz, predsa len veda a vyskum je teraz niekde inde ako vtedy) a nic mi nie je, nie som, ani som nebola chorlava, ani mentalne zaostavajuca. ako dieta som hadam ako jedina v triede nemala vymeskanu takmer ziadnu hodinu z dovodu PN, niekedy vobec ziadnu. dodnes si pamatam, ze ked 3/4 triedy mala chripku, ja som urcite sedela v skole. a prospech bol tiez vzdy s vyznamenanim, takze ani tam som nepostradala.
takze kasli na pani mudru o nejakych neziaducich ucinkoch Beby. samozrejme, ze MM je naj, ale verim tomu, ze aj kvalita MM zavisi od toho, ako sa matka stravuje. takze ani to nemusi byt vzdy 100 percent...
@aliza Ak si si nevsimla, vyssie som pisala, ze ak matka nema dost mlieka, da sa dokrmovat alternativne (cievkou) a nie iba flasou. A ci dokrmi UM alebo z laktacnej banky, je uz jej vec. Tu nejde o to, cim dokrmi, ale ako dokrmi,a by neutlmila laktaciu. Ja som sama napisala, ze je risk zahravat sa s babtkom, ktore sa neprisava a nedat mu nic, ved vsak sa prisaje...Ani neviem, ktora matka by to dokazala, nechat babatko plakat od hladu niekolko dni...
@slniecko77 no, ale moj reval uz v porodnici par hodin po porode od hladu a tiez ma presviedcali, ze nemoze byt hladny, ze kolostrum staci. Aj mi kontrolovali prisatie a vsetko bolo OK. V noci som uz nemohla vydrzat a vypytala aspon 10ml mlieka do striekacky a ten moj to za sekundu stiahol a reval znova, kym nedostal dalsiu davku. Na druhy den sme isli domov a ja som len kojila. Na treti den mal uplne suche plienky. Plakal aj 4 hodiny vkuse (kludny bol len na prsniku a na nom bol aj vyse hodiny). Dostal UM a krasne zaspal. Takze ano, su deti, ktorym kolostrum nestaci.
Ako vidim, je treba precitat si vsetko od zaciatku, aby clovek mohol reagovat, pretoze sa to uz dost zamotava, ja som uviedla priklad , ked matka zomrie, alebo opusti dieta ako priklad na to, ze niekto najde v lese opustene mlada a nenecha ho zomriet, ale da mu ine mlieko. Ten moj prispevok sa tykal cisto toho.
@aliza nepopieram, ze aj to je moznost 😉
..ty si nesla hned po porode domov? spominala si, ze si mala bezproblemovy porod..chcela si zostat?
@baklik a ty vies ako sa stravuje taka kravicka,ktora dava mlieko a z ktoreho sa robi UM? cim vsetkym je krmena? ake lieky dostava na zapaly vemena a ako jej udrzuju hormonalne laktaciu? takze aj na toto sa da pozriet dvojako,nehovoriac o tom,ze UM nema protilatky presne na mieru kazdemu dietatu a nemeni svoje zlozenie pocas dna,pocas potrieb dietata atd. to len okrajovo.
@slniecko77 no, maly sa narodil az vecer o 5, takze si ma nechali do dalsieho rana a ja som neprotestovala, bolo mi tam dobre 😉, mm zostal s nami celu noc
@aliza ty si tvrdila,ze ak je zviera inu stravu uz nepije mlieko-co pre mna znamena,ze podla teba ani clovek by nemal pit mlieko,ked uz je aj inu stravu. ja som zviera,dospele v prirode nevidela pit mlieko z pohara teda,ani nijak inak,ich pitny rezim je voda .preco clovek pije mlieko ineho cicavca cely zivot potom,neviem..
@aliza aha..uz mi to je jasne 😉
..lebo mne povedali, ze pustaju najskor po 6 hodinach a musi ho vidiet pediater..ja som rodila doobeda, vecer sme uz boli doma 😉
@estterka a s tym suhlasim, ze neprirodzene pijeme mlieko..... moj syn napriklad uz teraz pije UM iba rano, ale nie kvoli vyzive, ale kvoli zvyku, ma to tak rad. A ked nebude chciet ani rano, tak v poho, nebudem to riesit a urcite ho nebudem nalievat kravskym. My kravske vobec nepijeme, ani z neho nevarime, maximalne raz za cas krupicovu kasu detom a mm do kavy. A sme zdravi.
@estterka nekvalitne mozno nie je vhodny vyraz, ale moze mat nedostatok zivin, ak sa matka nestravuje spravne. to mi nehovor, ze nie... napr. take omega mastne kyseliny DHA a ARA - tych ma matka dostatok vtedy, ak pravidelne konzumuje najma tucne morske ryby ako su tuniak a losos. no chcem vidiet tie zastupy mamiciek, ktore sa nimi na MD, ci RD pravidelne napchavaju, nic v zlom... takze napr. aj takto sa na to da pozriet.
urcite ideal je MM s adekvatne plnohodnotnou stravou matky, to nepopieram.
ked už riešite kojenie a nekojenie, tak mali by ste hovoriť aj o tom čo je lepšie pre bábätko ked je každú hodinu hore a je hladné, lebo mu nestačí kojenie mlieko alebo ked spinká pokojne 3-4 hodinky ked dostane UM.
@aliza akoby si o mojom písala, prvé dni po pôrode rovnaký scenár
@estterka ja sa ti pokúsim odpovedať na tú tvoju otázku, prečo ti tie ženy klamú..
ad1 - súhlas s macamac, že je to dosť indiskrétna otázka, nikoho do toho nič
ad 2 - zrejme podvedome cítia, že si typ ženy, ktorá to neschvaľuje a v duchu ich odsúdi? vieš, také to milosrdné klamstvo, ktoré hovoríme svojim susedom/rodičom/kamoškám/atď.. keď vieme, že niečo, čo my berieme za samozrejmosť a sme s tým vysporiadaní by oni brali ako najväčší prehrešok, v duchu a zrejme aj nahlas by sa pohoršovali a odsudzovali nás? Tak podľa mňa preto.

@zuzana581 vies,len mmne sa zda,ze s tym vacsinou zacinaju nedojciace mamicky..