icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

argyro
6. mar 2012

@macamac no povedz, ale zrejme nečakala ani v najhororovejšom sne, že sa jej kamoška ulakomí na impotentného muža 😀

macamac
6. mar 2012

@adkaa presne som vedela,že toto odpíšeš 😉
ale veď tie druhé mamičky nepôjde do tejto témy hľadať niečo o dojčení, tých tém je tu neúrekom 😉

adkaa
6. mar 2012

@macamac na to,aby matka nesedela naha len s jdnym babom, mozno pouzit satku, tam ma babatko a moze sa venovat ostatnym. Ale koniec koncov, vsetko je o tom, co jej vyhovuje a ako si to zariadi 🙂

macamac
6. mar 2012

@argyro ale možno pri tej kamoške nebol indisponovaný 😉 😀 😉

adkaa
6. mar 2012

@macamac 🙂 Ale mozno na nu natrafia a otvoria si ju len tak, ako ja niekedy mnohe stranky 🙂 a mozno to pomoze mamickam, ktore uz babatka maju a pri daslom chcu nieco zmenit 🙂

argyro
6. mar 2012

@macamac uuuuf 😕 tak to by som sa na mieste manželky naozaj nechcela dozvedieť, kruté 😨

macamac
6. mar 2012

@adkaa ja viem, aj na to sú šatky 😉
len mne ide čisto o to,že po príchode nového súrodenca si má aj matka vždy nájsť čas /aspoň zo začiatku/, ktorý venuje LEN tomu /tým/ druhým. ako v zmysle-bez bábätka.
ale to je fuk. teória je jedna vec a život druhá 😉

adkaa
6. mar 2012

@macamac ja viem, suhlasim, teoria a prax je vzdy nieco ine. A ak ma matka viac deti, hodne narocne....Ale moze skusat a mozno najde sposob, ktory jej bude vyhovovat. Je to a nej 🙂 Paa

macamac
6. mar 2012

@estterka nuž moja milá-poradím ti-oznám zvedavcom,že sa nemusia stále dokola pýtať to isté a mať starosti. keď sa malá odstaví, dáš vytlačiť oznámenie a rada to rozpošleš po okolí 😀 😀 😉
na odľahčenie 😉

macamac
6. mar 2012

@veve39 inak-k tým štúdiam o prospešnosti dojčenia škôlkárov,predškolákov,....
to už nie je o potrebe z hľadiska potravy, lebo aj zloženie toho mlieka je už iné. ale je to o potrebe psychickej, väčšinou u matiek, ktoré sa nevedia "odstaviť". ale sú aj deti, ktoré sa nevedia odstaviť. ale v tomto veku to už iný význam ako psychologický nemá.
mnohé matky sú tak posadnuté dojčením,že mávajú s odstavením väčšie problémy,ako samotné deti.

a inak-mne je fakt jedno,ak niekto mieni dojčiť svoje deti aj na VŠ.

ako píše @olifcek - ich život.

olifcek
6. mar 2012

@macamac hm... ako si len presvedcena o tom, ze dojcenie starsich deti je uz len o psychike... nie je to pravdou, materske mliecko ma stale co detickam ponuknut... obe to mozeme tvrdit na zaklade vlastneho presvedcenia, ci studii... akurat, ze kazda asi citame ine studie 😉

macamac
6. mar 2012

@olifcek 😉 ale mne je to fuk, chápeš? ja sa nestarám, tak ako chcem,aby sa nik nestaral do mňa 🙂
každý má svoje dôvody a ja ich nikomu neberiem 😉

aliza
6. mar 2012

@olifcek ja tiez nie som zastanca kojenia velkych deti a to z jedneho dovodu, ze sa mi nezda v poriadku, ak 3-rocny chlapec komentuje prsia trebars ucitelkam v skolke a na verejnosti odhaluje matku a chyta ju za prsia, uplne hystericky. Mi nehovor, ze tak velke dieta potrebuje materske mlieko, nepotrebuje, iba ako utesujuci prostriedok,resp. Ako pohodlny prostriedok pre matku, ako ukludnit svoje dieta, ved uz nemusi nic vymyslat, stack vytiahnut prsnik. Toto som pocula priamo do matiek, ktore kojili starsie deti.

olifcek
6. mar 2012

@macamac ak Ti je to fuk, tak netvrd, ze je to zbytocne, hm? Kasli vobec na temu dojcenie a je to 😵 idem ja, pekny vecer prajem

minewka
6. mar 2012

@estterka celkom určite nekojace ženy nepovedia pravdu práve pre príspevky v takom duchu, aké ste tu začali písať ty, zajaciq, jonas atď.

A ani sa im nečudujem, že tú pravdu povedať nechce.

keď už ma niekto deň za dňom obšťastňuje otázkou či kojím, pričom rovnako túto otázku považujem za intímnu (nie či je dieťa zdravé, ako sa máme, čo už vie, aké je veľké, ako sa volá, koľko má mesiacov - ale prvá otázka je, či kojím) - mal by vedieť prijať túto informáciu ako fakt a nevypisovať, či neradiť, čo , prečo či som robila toto, či som robila hento,čo mala ona, čo nemala, čím si prešla, nezabudne pripomenúť neduhy nedojčenia, rovnako mi začne vravieť, či tu na MK vypisovať aj o iných aspektoch dojčenia, že to nie je len strava atď, atď, atď - ako keby som fakt žila na tej jedli. Mám snahu potom vrieskať "ja to viem". Nechápem prečo to kojace duše nedokážu akceptovať, prijať ako fakt a bodka.

Už som to raz napísala, ale zrejme si si to nevšimla - že je to do jedného roka veku dieťaťa tak, ako píšeš v svojom príspevku o 18,36 - len v opačnom garde, miesto prečo kojíš, je prečo nekojíš.

macamac
6. mar 2012

@olifcek ešte predsa úvaha-dajme štúdie bokom 😉
do polroka veku dieťaťa je MM pre neho výlučne z pohľadu prežitia jediná vhodná strava
od pol roka,ak môže byť už prikrmované. MM nie je životne nutné-dúležité z hľadiska prežitia
už môže iné tekutiny+tuhá strava=prežije
tak a teraz sa pýtam-ako človeka bez štúdií, sedliacky rozum-príklad, v 5-tich rokoch dojčiť-o čom to je z hľadiska stravovania? mlieko už nutne nepotrebuje pre život. tak potom čo?
tu hrá rolu aj pre laika-psychika. blízkosť, ktorej sa nechce vzdať či už matka,alebo dieťa.
a to ja nesúdim 😉
ja som mala kamošku, čo dojčila do 5 rokov. a som sa nad tým nepozastavovala. bohužiaľ-už zomrela na rakovinu ženských vecí 😔 mladá. a že dojčenie chráni aj ženu. no-nie všetky asi 😒

olifcek
6. mar 2012

@aliza to je uz o inom. Uz i moja Oliv chape, ze si ma mm vypytat, a ze ked je nablizku ujo, mm dostane doma. Neobchytkava ma, nekomentuje prsia nikoho. A mat.mlieko ma co ponuknut i starsim detickam, nik ma o opaku nepresvedci.

macamac
6. mar 2012

@olifcek 😉 nevymýšľaj si a neklaď mi "do úst slová", ktoré som nenapísala. či?
nevidím nikde, že som napísala,že je to zbytočné 😉 ok?

olifcek
6. mar 2012

@macamac v mat.mliecku su enzymi, kt.lepsie pomahaju travit, napriklad. Fakt musim letiet, pisem z mt, mam tu svokru. Ja sa s Tebou ani nikym inym nemusim bavit o vyhodach mat.mliecka, ci o dlzke dojcenia, mne je vsetko jasne a nazor nezmenim. Tiez nemusim dojcenie obhajovat. Kto dojcit chce, vie preco, tak ako ten, co nechce, ci nemoze. Fakt sorry, toto je zbytocna tema, kazdy sa svojho drzime a inemu verime

macamac
6. mar 2012

@olifcek a inak-vidno,že nečítaš pozorne, len zase-nakukneš,prečítaš posledných pár riadkov-a reaguješ 😉
ja nemusím kašlať na tému dojčenie 😉 inak-dík za radu 😀
lebo ja sa nejak k téme dojčenie konkrétne nevenujem.
skôr chápem pocitom nedojčiacich mamičiek a k tomu sa vyjadrujem 🙂
treba čítať 🙂 pekný večer aj tebe 🙂

minewka
6. mar 2012

@adkaa súhlasím s tou časťou o cievke.

Inak viem o všetkom , čo sa dalo spraviť - brala som Costi, senovku, homeo, pila odporúčané tekutiny, čaje, jedla som, čo bolo treba jesť, kojila na požiadanie, už po tom, ako sa prsníky naliali - ale mala som smolu, že sa mi atypicky naliali (pre nechápavých rýpalkov - prvý krát naplnili mliekom) až 7 deň po pôrode - pričom prvých 5 dní bola čistá katastrofa v pôrodnici, nekonečný rev deň aj noc v kuse, násilné prikladanie revúceho decka, plus ťažký pôrod, veľké poranenia, veľká strata krvi, nedali mu absolútne nič (lebo možno dotyčné laktačné nemocničné poradkyne asi veľa čítajú MK a negatívne vplyvy UM - to UM nedali ani cievkou,a ni striekačkou, ani vo fľaške).
Inak som po hodine odsávania - už po aplikácii všetkých dostupných liekov - odsala 20ml z oboch prsníkov.

Nechápem, prečo sa o cievke nezmienili ani laktačné poradkyne - nie nemocničné - ktorým som volala a chcela aby prišli.

macamac
6. mar 2012

@olifcek ale pozor-ja verím,že dojčenie je naj v oblasti výživy pre dieťa! to zas nie som mimo,aby som tvrdila,že UM je lepšie.
opakujem-ja sa konkrétne nevyjdrujem k dojčeniu,ale píšem o postojoch /ne/dojčiacich mamičiek navzájom 🙂

a čo-prišli pozrieť svokrovci nové bývaníčko? už budú maž bližšie 😉

estterka
6. mar 2012

@macamac dufam,ze zas nerozprudim hadku,ale nam dojcenie velmi pomohlo v decembri-takmer dva tyzdne pocas choroby nedala do ust nic okrem materskeho mlieka a zachranilo nas to pred infuziami a nemocnicou. aj lekarka bola z toho v pohode,ze ked sa dojci,ma tekutiny a ma aj protilatky,aj stravu,aj vitaminy atd. teda nam dojcenie pri starsom dietatku dost pomohlo v tomto smere. a vlastne ona do toho decembra(vtedy sa po chorobe rozjedla) jedla velmi malo a MM bola hlavna zlozka jej stravy. a zaroven nam pomohlo pri liecbe anemie,pretoze pomahlo absorbcii zeleza(kravske absorbciu zeleza brzdi,my sa mu preto musime vyhybat stale). teda moze byt aj prospesne zo zdravotneho hladiska dojcit starsie dieta v tomto. aspon ja som bola rada,infuzie a nemocnica nic moc s malym dietatom ☹

estterka
6. mar 2012

@minewka moje prispevky som vysvetlila,ja som vobec nemala v plane riesit nedojciace a dojciace zeny,umele mlieko a materske . ty si ma absultne nepochopila a prekrutila to a co z toho vzniklo. a uz sa nebudem opakovat,ake mam postoje k matkam v mojom okoli.

minewka
6. mar 2012

@estterka tiež mám pocit, že si absolútne prekrútila to, čo som písala a absolútne si ma nepochopila. Vidíš, aspoň niečo maju kojo a nekojo spoločné 😉 😉

estterka
6. mar 2012

@minewka ty mas len stale pocit,ze utocim an nedojciace a nejako zle na ne vplyvam,ale ja som za mier a toleranciu.

carodejnica
6. mar 2012

Nejdem tu nikoho komentovať, len si dovolím pár faktických poznámok k dojčeniu, nedojčeniu a k dlhodobému dojčeniu. 🙂

Dojčenie je hlavne prirodzené. 😎 Žena je anatomicky, evolučne a neviem ako ešte prispôsobená a pripravená dojčiť. Zariadila to príroda, alebo ak chcete Boh. Môžete namietať, že už nie sme zvieratá, ale naše biologické korene nepustia.

Pred 100 a viac rokmi, keď nebola náhradná dojčenská výživa, sa dojčilo ostošesť a nikto neriešil tieto žabomyšie vojny, ktoré sa riešia v tejto diskusii. Ženy mali aj 10 detí, ktoré jedno po druhom dojčili a niektoré aj tandemovo. Nemali inú možnosť. V súčasnosti je na trhu náhradná dojčenská výživa, ktorá mala boom hlavne v priebehu 20. storočia. Vznikla z dôvodu, aby sa predchádzalo úmrtnosti dojčiat, neskôr začala byť veľmi moderná (najmä v 30tych rokoch). Potom zasa naopak nastala renesancia dojčenia.
Je to na dlhšie, a ak by niekoho zaujímala história dojčenia a alternatívneho kŕmenia, tak pripájam dva články.
http://www.prolekare.cz/pdf?ida=pg_04_03_05.pdf
http://www.prolekare.cz/pdf?ida=pg_04_04_05.pdf

Každopádne je zaujímavé sledovať, ako dojčenie/nedojčenie vplýva na psychiku ženy (jedny aj druhé sa cítia frustrované a "utlačované" tou druhou skupinou), možno je to presne o tom, že ide o niečo, čo pochádza z našej prvopodstaty a preto je to pre každú skupinu citlivá téma. Ja osobne si myslím, že osveta je dôležitá, no na strane druhej je rovnako dôležité "v duchu rešpektovať a byť rešpektovaný" akceptovať rozhodnutie každej ženy. Osobne sa však domnievam, že ak by každá žena mala prístup ku skutočne kvalifikovaným informáciám a hlavne k skutočnej podpore dojčenia, (to čo sa deje v pôrodniciach je všeličo možné len nie je podpora dojčenia), tak výrobcovia náhradnej dojčenskej stravy skrachujú.

K dlhodobému dojčeniu. Je rovnako ako dojčenie hlavne prirodzené. Podľa štúdie americkej antropologičky Kathy Dettwyler (škoda, jej stránka sa už nedá nájsť, ale ak si dáte do gúgla "A Natural Age of Weaning" tak natrafíte na ten článok v pamäti), je pre človeka z biologického hľadiska prirodzené dojčenie zhruba do doby výmeny mliečnych zubov (k tomuto dospela odpozorovaním z ríše zvierat, najmä šimpanzov, kde neexistujú umelé zásahy do dojčenia). Dokonca aj taký tandem je prirodzený - viď http://www.flickr.com/photos/17153845@N00/60120...

macamac
6. mar 2012

@estterka ale veď ja to nikomu neberiem. ale tu bola reč o staršom - 5ročnom dieťati napr. 😉
ale to je jedno 🙂
ja len na margo toho,že niekto má pocit,že ja som proti dojčeniu-čo nie je pravda
ja obhajujem čisto len postoje dojčiacich vs. nedojčiacich matiek
ja poukazujem na to,že napr. nejaká mamina založí tému/otázku, aké UM má dať svojmu dieťaťu a hneď sa tam do nej obujú dojčiace matky s ich odborným výkladom a prednáškami o dojčení
a otázka znela inak. nechápem tú potrebu tých matiek posudzovať.nikdy nevieme, či zakladateľka to nepíše s bolesťou v srdci, so slzami na krajíčku,lebo z nejakých dôvodov proste nedojčí. a ja ju viem pochopiť,lebo som si tým prešla.preto neviem, prečo má niekto potrebu súdiť a zraňovať takúto ženu. a skončiť pri verdikte-nedojčí zrejme z pohodlnosti. ja si myslím,že matka,ktorá je pohodlná a má na háku celé /ne/dojčenie, má na háku aj takéto fórum a celé MK.
aj ja som vedela, keď som zarábala fľašu mlieka, že to nie je to pravé. a tiež ma to dlho bolelo.

a preto nechápem @olifcek že ma tu dnes poňala ako nejakú antidojčiacu. Oliv, sama dobre vieš,ako to u mňa bolo. a dobre vieš, že keď si vtedy dojčila Olivku v našom aute, že mi vyhŕkli slzy ľútosti, hlavne po tom, čo moja malá s úžasom sledovala,čo to robíš. bolo mi ľúto,že si nepamätala /čo je prirodzené/ aspoň tých pár týždňov svoje dojčenie 😔
skrátka-máme to my nedojčiace viac ťažké-spracovať to. preto som alrgická na niektoré nekompromisné, čierno-biele reakcie na nedojčiace maminy.

macamac
6. mar 2012

@carodejnica ale aj kedysi nedojčila každá žena-mám dosť staré babky 😉 a buď dávali kravské mlieko,alebo nadojčila suseda 😉
a dnes bohužiaľ,pribudlo aj dosť problémov s dojčením práve veľkým výskytom psychických chorôb matiek-kedy im laktácia musí byť aj zastavená pre ich chorobu. to ako príklad-že v skupine nedojčiacich sú aj takéto mamičky.

csina
6. mar 2012

to je čisté šialenstvo už na tomto koníkovi..čo otvorím, tam zvada.... ☹ človek tu všade hľadá príma tipy, rady, alebo aspoň pochopenie a povzbudenie bez ohľadu na oblasť, ktorá ho práve zaujíma...a všade sa tie baby klbčia... a ja som si fakt prišla pokecať a teraz sa bojím normálne pridať niečo k téme, lebo ma asi ukameňujú... ☹ je mi z toho úprimne smutno... fakt....

macamac
6. mar 2012

@csina myslím,že sa nemusíš báť prispieť 😉
stále je tu dosť tolerantných báb. len si vymieňajú postoje 😉