icon

Nikotín a demencia

jabadaba
23. máj 2014

Mam tuto dilemu a neviem ju po dnesnom "zazitku" rozlusknut. 😅 Pred malym momentom mi takmer oci vypadli z jamok z pohladu co sa mi naskytol. Je sucho, prudky vietor. Obyvana zona, plna okien, balkonov ci teras.... Na jednom z pocetnych balkonov dement vypalujuci si zobak. Ze je dement mi doslo az po tom ako po dofajceni nemal ani najmensi problem svihnut horiaci spak, resp. podla dlzky letiaceho predmetu este statny kus horiacej cigarety, rovno cez zabradlie svojho balkona. Skodi nikotin okrem pluc aj mozgu? Alebo sa na fajcenie daju ludia uz s urcitou mentalnou vybavou? Ako moze niekto za takehoto pocasia vyhodit horiaci kus cigarety len tak do eteru a ani len ho nenapadne uvedomit si pripadne rizika poziaru? Najma za pocasia ako je dnes kedy fici tak, ze dopad cigarety je tazko predvidatelny a je dost pravdepodobne, ze ak poziar u niekoho na blakone, byte ci terase nevznikne, tak to bude len velke stastie ci nahoda! Po dnesku, akonahle taketo nieco znova uvidim a nedajboze bude v blizkom okoli horiet, bez vahania ako svedok idem na policiu! Ono totiz obycajne zrazu vinnika niet. Okrem toho, ak by aj ohorok nedopadol niekomu na balkon a letel by priamo tam kde bol cielene smerovany dementom, tak opat - riziko, ze niekomu pristane v kociku, na hlave alebo v ksichte je znacne!

Takze dotaz - to je taky priserny problem mat na balkone, ked uz si tam vypalujete zobaky, popolnik???? Je to vazne taky problem? Fajciarky? Hm? Asi hej. 😖

digysa
23. máj 2014

@jabadaba Ja som sa fajciarmi dlho zaoberala, kedze moja mama fajci tiez.Neviem, ci je to prave demencia, ktora postihuje fajciarov, ale ja mam na to svoj vyraz, ktorym som si ista.

Ja by som to skor nazvala: Nikotin a AROGANCIA
Vsetci ludi, co maju problemy s navykovymi latkami su aroganti, lebo v prvom rade je u nich "navykova latka" a az potom vsetko ostatne. Cize taky clovek si ani neuvedomuje, co vlastne urobil.

A k tym vyhodenim spackom, moja matka to robila v mojom dome, na zahrade. Namiesto do popolnika ich hadzala do travy za roh domu. No a jedneho dna si moj syn pozbieral vsetky spacky ( hral sa pri jej "chlievku, co narobila) a vsetky tie spacky jej dal topanky...... Aj ked to bolo smiesne, ze si ich nasla v topanke, aj tak sme sa pohadali, lebo syn bol vtedy maly a kludne to mohol davat do ust a zut (co male deti robia).
Odteraz taketo arogantne voloviny nerobi! Popolniky ma na terase za domom aj 3!
Takze nejaka ta priucka tomu "dementovi" by sa tiez zisla.... 😉

stefka33
23. máj 2014

@jabadaba Vidím že si naštvaná, ale zas štekať po nás nemusíš. (Áno fajčím-šťastná z toho nie som) Dávať všetkých fajčiarov do jedného vreca mi príde nefér. Na balkóne mám vždy popolník s vrchnákom a v živote som nehodila špak na zem. Jediný raz mi spadla cigareta z balkóna a hneď som preľaknutá bežala v tom najotrasnejšom pyžame k spodným susedom nech si skontrolujú balkón. IQ mám priemerné, takže demenciu očakávam až na staré kolená.

digysa
23. máj 2014

@stefka33 URcite vas nedava do jedneho vreca....ale chce pocut nazor od fajciarok, ci si myslite, ze toto je spravne zaobchadzanie s odpadkom po fajceni ..

stefka33
23. máj 2014

@digysa No čo by sme si asi tak mysleli? Sú ľudia uvedomelí a ignoranti. Mne je jasné, že špaky nie sú bioodpad a len tak rýchlo sa nerozložia.Aj nebezpečensto požiaru mi je jasné. A fajčiari, čo pred vchodom odhadzujú špaky ma štvú rovnako ako nefajčiarov. Nemyslím si, že každý fajčiar = arogantný dement. Skôr arogantný dement môže byť fajčiar.

jabadaba
autor
23. máj 2014

@digysa asi mas pravdu, arogancia je vystiznejsi pojem. A dobre tvojej mame syn nandal. 😀 Inac, bud rada, ze tvoj mali spacky nezul - decht je jedovaty. Nielen pre podu, do ktorej sa vylucuje ked sa spaky valaju doslova vsade, ale pre deti je to hrozba ohromna prave pre ich nevedomost, ze do ust nic nepatri.

jabadaba
autor
23. máj 2014

@stefka33 pozri, asi uz prestavam aj ja rozlisovat, pretoze toto uz presahuje veskeru tolerovatelnu mieru. Ked sa pozriem okolo len nasho vchodu do baraku, tak spaky hadzu snad vsetci tam fajciaci plus okoloiduci. Je to humus na pohlad a je ich tam doslova metraky. Cize, tazko uz posudim, ze niekto z fajciarov je slusny a uvedomely a nic taketo nerobi. To mas ako so psickarmi. Ovela beznejsie je utocit na nich a to doslova pausalne. Fajciari su uz ako politicky korektna skupinka, o ktorej sa pravdivo nemoze nic....no tak si vyber. Sorry, neber v zlom. Ale poziar ci popalenie okoloiducich je realne hroziace z takehoto pocinania a uz fakt neriesim kto sa citi dotknuty a urazeny. Jednoducho sa mi rozum zastavuje. Inac,mimochodom, sama som bola popalena ctenym susedom roky dozadu, jazvu na predlakti mam dodnes. Tiez letel horiaci spak a vietor mi ho kydol z jeho balkona rovno mne na holu kozu. O par poschodi nizsie!

digysa
23. máj 2014

@jabadaba No ved to! Ja viem, ze je to jedovate....prave preto som bola v soku, ze maly sa s tym hral.......a koooooooolko ich tam bolo.......Neboj, mamicka si tiez treskla po cele, ze co vlastne robila! 😠

zuzitko74
23. máj 2014

@jabadaba Každý je nejaký. Raz som povedala dvom fajčiacim pánom pod bránou, že máme okná detskej izby hneď vedľa brány a deti všetko cítia. Jeden z nich na mňa pozrel a povedal, že čo on má ako teraz robiť. Ten druhý mu len ticho povedal, že veď poďme trochu ďalej. Dobre, ani jeden z nich si to sám od seba neuvedomil, ale toho druhého by som za arogantného dementa určite neoznačila.

jabadaba
autor
23. máj 2014

@zuzitko74 to mi pripomenulo suseda, zdravotnicky vzdelaneho podotykam, tuhy fajciar. Nesmierne citlivy na seba a svoje dieta. Ale, ze si vypaluje zobak mojim detom pod oknami a nasou spalnou a nemozem vetrat dost casto, to mu nedochadza. Ako by aj! 😠 Detsky smiech a hra mu prekazali, nikotin mu nevadi ani v pritomnosti vlastneho decka.

Inac, k tej toxicite:

http://www.webnoviny.sk/veda-a-technika/cigaret...

jabadaba
autor
23. máj 2014

@digysa tak aspon, ze jej to docvaklo. To je chvalyhodne. Uz len z estetickeho hladiska to nie je ktovie co...na vlastnej zahrade teda no....ale ma bod k dobru. 😉

seat967
23. máj 2014

@jabadaba ja som fajciarka a ja mam na balkone popolnik. ked je muz doma tak chodim fajcit pred panelak kde som si tiez doniesla flasu na spaky. aj napriek tomu si ju tam stale nosim ci mu ju bud niekto ukradne alebo nacura 😒 . ale aj my pred panelakom sme mali furu spakov. jedna pani s dcerou si vyfajcievaju na balkone a spaky letia von oknom. uz sme aj domovnikovi vraveli nech im dohovori ze mame male deti tu a vyzera to aj hrozne no co si budeme hovorit ☹ raz isiel maly sused do skoly uplne novy dazdnik mal a stara mu hodila spak rovno naň. ☹ si predstavte ze by neprsala ved by mu to na hlavu pristalo 😒 a zrazu dnes vesiam pradlo a hla ona fajcila tak cakam co urobi a spak si uhasila vo flaske. ze ju to napadlo 😀

jabadaba
autor
23. máj 2014

@seat967 ved to, ze si mnohi vobec neuvedomuju, ze mozu ublizit a sakramentsky. Podla mna by sa napr. ta moja dnesna "skusenost" mohla kludne klasifikovat ako trestny cin verejneho ohrozenia. Si neviem predstavit co by bolo ak by z okna vdaka prievanu letela synteticka zaclona, co je v lete pri vetrani dost bezny jav...do toho horiaca ciga a niekto ma o poziar bytu vystarano....A presne, to co uvadzas - ak by neprsalo tak chlapec je popaleny. A keby aj nebol, staci, ze by sa chudak vydesil ako som sa ja vydesila ked mi pristal spak na vlkej pokozke. Si vezmi, ze by skocil ten maly od ulaku do cesty...

Esteze tu tvoju susedu snad osvietlilo.

090379
24. máj 2014

Ja som tiež fajčiarka, nie som na to hrdá určite, bývam na štvrtom poschodí, fajčím na balkone, mám popolník, nehádžem špaky von, ale ak má sused otvorené okno, ktoré je hneď vedľa balkóna, tak si idem radšej zapáliť dole pred blok a špak vyhodím do kontajnera.