Nosenie dieťatka v šatke
Ahojte baby. Ktorá z vás nosí malinke od narodenia v šatke a ako ste s tým spokojne a aká značka je najlepšia za celkom rozumnú cenu?
Mam o to veľký záujem...
Malinka sa ma narodiť v začiatkom júna.
Ďakujem za odpoveď.
@nikola0412 Ahoj..je skvelé, že si sa rozhodla nosit dieťatko v satke. Nenechaj sa odradiť mamičkám, ktore nikdy nenosili a nemajú informácie, čo nosenie tebe a bábätku prináša.
Od začiatku odporúčam pevnú šatky.. skús pozriet značku yaro..sú cenovo dostupné.
Ja nosím moju Lenku od narodenia a zažili sme vďaka šatkovaniu toĺko pekných chvíľ..dostali sme sa na miesta, kde sa s kočikom nedostaneš.
Ak potrebuješ poradiť , kľudne napíš...
Určite aj v tvojom meste je skupinka nosiacich mamičiek, ktoré ti ochotne pomôžu a požičajú šatku na vyskúšanie..a nebudú nosenie spochybňovať...
@nikola0412 nedaj sa odradit. Ja som malu zacala nosit, ked prisli koliky.. a usetrilo to vela placu a namahy. Co sa tyka mojho chrbatu... po noseni v satke ma konecne boliet prestal, prestala som sa hrbit a citim sa omnoho lepsie. Vobec nie je pravda, ze podsadzujem panvu a robim z nej malej stolicku.. mala ma ritku v satke. Je v polohe, ktoru odporucaju napr aj ortopedi na spravny vyvoj klbikov. Mame aj kocik a striedame podla potreby. Vobec sa nemusis obhajovat, ze to chces len na vencenie psikov. Mozes svoje dietatko nosit, kolko uznas za vhodne.
@katrin21 nechapem Tvoje prispevky
1. Autorka sa pytala na to, aku satku a nie ci satka ano alebo nie
2. Dnes je asi tak 135789579 teorii o tom co s dietatom robit alebo nerobit a kazda z nas ma moznost vybrat to co povazuje za najlepsie a hlavne to, co najviac vyhovuje dietatu, cez nosenie/ nenosenie, mlieko/ nemlieko, UM/ dojcenie, jednorazove a latkove plienky az neviem kam.
3. Ak niekde prispejes svojim nazorom a zvlast takym sposobom ako Ty v tejto teme, musis pocitat s reakciami a nie si diktovat, ze "neoznacujte ma". Povedala si si svoje a reakcie su nasledkom. Nechces reakcie? Neprispievaj!
@chovancova27230? Kks,to je dražba, stačí zájsť do metrového obchodu a za kus latky zaplatíš o hodne menej
@luxikate mala som šatku za 40, mam šatky v cene 200+. Za mna vravím, že aj keď sú všetky z bavlny, rozdiel cítiš. Jasné, že odnosis v hocicom, aj v uteraku. Ale potom ucitis rozdiel v tých materiáloch. Jeden pruzi menej, jeden viac, rozdiel je v odvádzaní tepla, ako to sedí na tele, či sa nezarezava, či unesie väčšie vahy. Proste rozdiel je v komforte nosenia. To ti žiadny metrový textil nedá, lebo tieto šatky sú inak tkané ako bežná metráž. A to nehovorím o primesiach. Do tých ja veľmi nebrusim. Potrebujem bezudrzbove šatky, ktoré pracujú a nie sú iba na ozdobu. No inak sa správa ľan, inak vlna, inak konope.
Tie ženy nosili väčšinou v lanových, či konopnych plachtách. Neboli to len take hocijaké latky.
@redlola a ty si najviac spokojná s jakou značkou a materiálom?
@luxikate galanterky mam vcelku pobehane, v podstate vsetky v hlavnom meste a co-to aj na nete, najma prirodne materialy ma dost zaujimaju ... a na yber mas v metrazi len bavlnu tenku, z ktorou by si ani neuviazala lebo by sa to hned roztrhlo a bavlnu hrubsiu .. btw. v cene 10e/m, takze ak ma byt satka z jedneho kusu latky stihnuta nasikmo tak 50e mas este len material a aj ten nie vhodny a bude ta rezat a dietatu bude nepohodlne... prepokladam ze je to nejaka zakladna vazba, ono je to aj dost riedko tkane a lahko sa to para, satky maju zlozitejsie vazby a huste tkanie. Aj bavlnu s keprovou vazbou ked nahodou zozenies v metrazi nema potrebne vlastnosti a je to skor menej kvalitny keper s redsou vazbou a velmi tazky. To na historickych fotkach co povazujes za obycajnu handricku malo aj speci nazov, v niektorych regionoch sa to volalo plachetka, materialy boli vtedy hlavne lan a konope ako pise redlola, ludia si ich aj sami dorabali, cesali, triedili a tkali tkaniny roznych kvalit na rozne pouzitie.
@nikola0412 neda sa povedat ktora znacka a material. Kazdy si musi najst to svoje. Keby ti mam povedat za seba tak ti tu kludne vymenujem 8 oblubenych znaciek 🙂 ak chces, kukni ku mne do albumu Satkujeme.
@nikola0412 ako píše @jatva 🙂 mne najviac sedí tekhni s repreve. Netreba sa nejako parat s pranim, rýchlo schne, žehliť netreba, dobre odvádza pot, šatka je makka. Ale ja mám tekhni z radu delta. Tých radov je viac. Videla som iné tekhni a tie boli ako plech. Určite u mna zohráva rolu aj to, že ja mám už zanosenu šatku. Preto som do nej v pohode viazala 3dnoveho novorodenca🙂
Inak mám doma ešte Oscha marrakesh saturnalis, mala som požičané solnce genesis (z radov drahších šatiek). Potom stredne šatky: tula migaloo delight (ta by bola fajn aj pre začiatočníka, je mäkká, tenká), nosič Zumbucca zo sestrice folk zeleného (ako jediný mi zostal), Zumbuccu z lanovej natibaby (predaná), Little Frog azurite (prvá šatka, rozstrihla sa, je z nej ring sling a nosič, ktorý sa predal). Potom ešte všelijaké nosiče a šatky na testovanie. Preto je dobre ísť do regionálnej nosiacej skupiny. Tam máš možnosť skúsiť, požičať na pár dni, či sedí, nesedí a tak. Ťažko povedať niečo konkrétne. Možno tebe úplne sadne hodváb, ktorý sa mne síce páči, ale nechce sa mi oň starať🙂
@redlola ja tiež potrebujem niečo šup šup o čo sa netreba veľa starať a kľudne aj nejakú nosenu satku asi to ma viac výhod 🙊
@nikola0412 nosena šatka ma väčšinou cenu nenosenej🙂))

@luxikate kebyze vies nieco o sposoboch tkania a o ponuke latok v galanteriach, tak pochopis 🙂
A hlavne ako je citit na tele rozdiel medzi satkami, ako sedia, rozlozia vahu, nezarezavaju sa ...
Btw, moja prva satka ma stala velmi prijemnu sumu vzhladom na jej dobru predajnost ...
No ale samozrejme je tam aj kus zberatelstva, vyberenia a paradenia sa 😀
Hlavne fakt nechapem hned to vytvaranie dvoch taborov ze satkarky a neprijatelky satok. Ako som pisala, kd mi dieta spi v kociku som happy ze mam pokoj a uzivam si prechadzku s volnym chrbtom a lahkym dychanim ... niekedy som si uzivala aj to male klbko na mne stulene, vacsinou to bola zivotna nevyhnutnost uviazat dieta do satky a riesit potreby starsieho a velakrat to bola tona sebazapretia.