icon

Nové prádlo a žmolky

minka80
20. sep 2022

Ahojte, vedeli by ste mi poradit ako oprat nove mikiny, aby nepustali chlpky(zmolky)?
Uz som ich prala 2x aj v octe, ale ked si ich syn oblecie, tak ma cele tricko chlpate. Dakujem za radu.

pribinak
•
20. sep 2022

@minka80 ak je to nekvalitný materiál tak to môžeš prať aj vo svätenej vode a nepomôže to

minka80
autor
•
20. sep 2022

@pribinak kupujem v znackovych obchodoch, tak hadam nie je nekvalitny material

simca06022011
•
20. sep 2022

Mas ho otočné naopak ked ho peries? Inak neveim ako by ocot pomohol. Ten sa dava ked pusta farbu pokiaľ viem.
Inak asi nic... Len vydrzat.

akinomel
•
20. sep 2022

@minka80 kúpila som raz mužovi mikinu zn.Mustang. Tiež som si myslela, že značka, cena vysoká, že bude aj kvalitná. Po 2 praniach toľko žmoliek, že som bola sklamaná. Iná, kúpená v Lidli bez žmoliek. To je moja skúsenosť. Aj značková vec môže byť z málo kvalitného materiálu. Skús dat prať do vrecka na pranie, nech sa nederie s inými vecami.

viestta
•
20. sep 2022

@minka80 zo spodubtabpocesana vrstva bude chlpy púšťať kým uvoľnené chlpy nevypadaju a tie ostatne sa nezauzlia jeden do druhého. Je úplne jedno aká značka, keď je ten materiál zvnútra pocesany, treba s tým rátať.
A ocot je na ustalenie farby, nie na uchytenie uvoľnených vláken

patka06
•
20. sep 2022

Nákup v značkovom obchode nezaručuje kvalitný materiál, niekedy práve naopak
Mikiny prať naopak, ocot nepomôže.

hlubik
•
20. sep 2022

@minka80 kup valceky na moh

pinkgirl
•
20. sep 2022

Uvoľňovanie chĺpkov zo spodnej vrstvy je vlastnosť toho materiálu - nosením sa vlákno viac usadí a množstvo žmolkov sa zníži. A je jedno či je to značka z tržnice alebo z Auparku.

shee11
•
21. sep 2022

Sú niektoré materiály ktoré majú antizmolkovú úpravu, volá sa to antipilling, ale vacsinou sú to exkluzívne materiály z europskych trhov používané v slow fasion. Viacero má napr. slov. značka lull, napr. https://www.lull.sk/kolekcia-jesen-zima/kardiga...
Klasická mikina z počesanej teplákoviny, najma ak sú tam zmesy polyesteru, sa vacsinou ozmolkuje. Ja trochu šijem a kúpené teplákoviny sa vacsinou nežmolkujú. Už mám overené, ktoré sú ok a kupujem iba tie. Neviem čím to je. Lebo zloženie udávajú rovnaké, iba bavlna a elastan.