Nový reklamný pútač - príliš silná káva
Nový reklamný pútač /vitráž/ Divadla P. O. Hviezdoslava v BA na sezónu 2023/2024 - hlúčik ľudí, odrezaná Štúrova hlava a preškrtnutý tradičný slovanský dvojkríž pod dúhovou a ukrajinskou vlajkou - nazvali "strašiaky minulosti, ktoré sa snažia zatemniť budúcnosť."
Nie je to už príliš silná káva?
@hiro
V tomto to bola podmienka, v dedkovom, ktorý išiel do iného to bola tiež podmienka. Pripadne sa niekto z príbuzných musí zaručiť, ze ak by bol s tebou problém, vezme si ťa k sebe domov z domova. Jednoducho, aby si mal kam ísť v prípade núdze a neostal im tam. Všetko toto musí byt spísané a overené notárom.
@hiro
Ono sa to zdá, ale hlavne človek 1.kontaktu, ktorý sa za všetko zaväzuje a podpisuje čestné prehlásenia, nesie na sebe veľkú zodpovednosť. Veľa ľudí si to predstavuje tak ľahko, ale nie kszdy soĺna podmienky, aby sa dostal do domova a do toho je všade aj tak obrovský natresk a čakačky. Samozrejme, ja by som sa o babku nemohla starať 24/7, mám doma dvojičky, pri nich padám na hubu. Ale čo sa týka takých vecí, že napríklad minule spadla babka v domove z postele, bolo ju treba viezť na CT, hneď sa volalo mne, nech jej robím sprievod sanitkou. Taktiež, treba dokupovat veci, keď sa míňajú, riešiť za ňu úradné veci, keď zomrie, všetko hneď riešim ja, nie domov, atď. Tá starostlivosť nikdy úplne neodpadne, ale samozrejme, lepšie ako doma prebalovat plienky. A takí, za ktorých sa z rodiny nemá kto zaručiť, že toto všetko bude riešiť v prípade núdze, tí majú asi smolu.
@katkami123 Chapem, to dava zmysel. Ale zase je to na hlavu ze prave ti ktori by to potrebovali najviac - nemaju majetky ci pribuznych - tak sa tam nedostanu. A ti co maju kde byvat a maju aj pribuznych ktori sa mozu postarat (kedze aspon existuju ;) ) - sa tam oproti nim dostanu...
@katkami123 zaujimave. Vdaka za odpoved. S takymto niecim som sa nestretla,ale tak zase neptisla som do kontaktu so statnymi zariadeniami. Iba so sukromnymi. Takze este raz vdaka za doplnenie obrazu.
@hiro
Žiaľ, tak je nastavený systém… áno takíto ľudia sú na tom najhoršie, je mi ich ľúto. A štát by to mal riešiť. Ale napriek tomu aj takíto bežní dôchodcovia neraz čakajú aj rok aj pol, dva roky, kým sa uvoľní miesto.
@viera27
Mozes mi napísať mesačné výdavky v súkromnom? V štátnom je to podľa počtu dní. Teraz je 31 dní za 445€ + každý mesiac 50€ do depozitu na lieky a osobnú potrebu.
@katkami123 babka bola v takom,kde platila "solidarita". Kazdy daval skoro cely svoj dochodok a bolo jedno,v akej ho ma vyske. Teraz pozeram,ze uz maju normalne cennik:11,20 na den a neviem este ake dalsie platby tam su. Co su take uz naozaj dobre,tak tam je to cez 50e/den. Ja som so synom tak dohodnuta,ze keby nieco,pekne nejaky kvalitny domov,hlavne nech mam sama izbu 🤣. Vsak ked sa preda majetok,este mu aj tak hodne zostane. Sporime si sami,myslime na starobu. Rada by som ju pekne dozila.
@mizoko
Neviem či si čítala všetky moje komentáre a bola si pri vypĺňaní papierov s tvojím manzelom, ale už som písala, že ak nehnutelnost nevlastní, potom sa tvoj manzel musel zaručiť, že v prípade, ak by bol v domove problém, berie si ju k sebe domov on. Ak je problém a ten dedko/babka tam jednoducho nemôže ostať, tak čo s ním? Buď poputuje naspäť k sebe do bytu a keď nie, tak príbuznému, ktorý sa zaručil. Samozrejme, takýto prípad je možno jeden zo sto. Inak takých ľudí neprijmú.
@viera27
Tak to je zvláštny domov, keď tam platí “solidarita” a nie cenník. Tomu moc neverím, už len zo zákona musia mat vypísané čo koľko stojí, inak ich zatvoria. Keď jeden má dajme tomu dôchodok 700€ a druhý ledva ledva 400€ a služby majú rovnaké, to neexistuje.
@katkami123 nekecam,bolo to tak. Uz je tomu nejakych 10 rokov,ale tak si to pamatam. Osobne som to neriesila,ale viem co nasi hovorili. Boli tam babky z obidvoch nasich stran,pricom jedna mala skoro dvojnasobny dochodok ako druha. A obidvom zostavala z dochodku rovnaka cast,nebrali 100%,ale nieco nechavali. Obdobny system je napr. na skolach. Uplne kludne mohli mat nastaveny vyssi cennik a nasledne "dotacie" pre niektorych klientov. Fakt neviem ako to mali riesene,ale mali.
@viera27
Tak možno z dôchodku zobrali, koľko potrebovali a zvyšok išiel na druhy účet, kde si odkladali. V domovoch sú 2 účty, jeden hlavný, kde je stala cena za jedlo, ubytovanie a opatrovanie a druhy účet je tzv. Úschova, tam je príspevok od tých 25€ a viac podľa doplatkov za lieky a ich mesačnú osobnú spotrebu, odiaľ beru peniaze na lieky, plienky, hygienu, atď.
@katkami123 Čítala som neskôr ostatné tvoje príspevky a nič ti nemení na tom,že v tom na kt som reagovala si písala že musí vlastniť nehnuteľnosť čo nie je pravda lebo je tam aj tá druhá možnosť - v prípade potreby aby sa ten človek mal kam vrátiť. To si ale v tom prvom komentár neuviedla. A áno,v takom prípade musí mať kam sa vrátiť ak nič nevlastní a áno,u manželovej starkej to tak bolo. Ale nehnuteľnosť vlastniť nemusela. To je celé.

@triss83 Minule som čítala, že PS má v programe ešte viac vecí, ktoré KDH nemôže prijať, napr. že sa v školách nebude vyučovať náboženstvo.