Nový štátny sviatok Deň Rodiny
Predstavte si ze mate novy statny sviatok - Den Rodiny. Kazdy treti pondelok vo february.
Ake tradicie by ste si vytvorili? Specificke jedlo, dezert, aktivity???
Napriklad torta so svieckami je narodeninova tradicia. Prskavky su novy rok.
Nieco jednoduche co sa da robit v kazdom veku a zaroven zabavne. Aby to nestalo vela penazi. Kedze tu kde zijem je zima v plnom prude, radsej nie vonku, lebo sa moze stat ze je snehova burka a nikam sa clovek nedostane. Najlepsie by bolo aby to malo nieco spolocne s rodinou ale to nie je uplne podmienka. Mna napadaju len same aktivity pre male deti, ale to bude aktualne tak mozno dalsich 5 rokov. Chcela by som nieco trvacne.
Aktivity: spoločenské hry, karty, pozeranie rodinných fotografií, rozprávanie rodinných historiek
Prípadne ak už sú deti väčšie tak dopĺňanie rodinných albumov nech každý člen prinesie 4-5 fotiek a tie sa založia do albumu spoločneho s nejakým popisom kľudne aj srandovným nech sa o ďalší rok je na čom smiať
Jedlo: by som dala len tak že každá rodina má nejaké svoje obľúbené jedlo takže podľa toho by to mala každá inak
Ale napr výzdoba by mohla byť tak že buď detské maľby (zopár si odložiť čo deti kreslili keď boli malé, ideálne obrázky rodiny) alebo mať rodokmeň a ten vždy vytiahnuť a nejak vystaviť na ten deň 🙂
@andreatytler za mňa by to boli dobrý obed -jedlo, čo majú radi všetci doma a stolové hry - človeče zvládnu deti moje deti od cca 3r, každý rok spoločne vyrobiť rodokmeň s aktuálnymi fotkami do formátu knihy +napísať milú/vtipnú príhodu z toho obdobia -pekná spomienka na starobu, špeciálny nápoj napríklad zaujímavý “punč” - v nealkoverzii, ktorý je v niečom iný ako vianočný. ako prvé mi napadlo -miesto pomaranča a klinčekov, dať bobulové ovocie, jahody a rakytník... čo sa vo februári aj hodí na imunitu 😅
@andreatytler ja by som zorganizovala rodinné fotenie s rekvizitami (doma).
@sara07 Tak v porovnani s Kanadou mate na Slovensku toho dost a dalo by sa z coho kresat.😀
Tu mame 10 a aj tento Family day je nova vec, cize bolo len 9.
ak by som tam mala príbuzných tak stretnúť sa všetci v ten deň ako rodina a stráviť spolu pekný deň. Neviem či tam niekoho máš, to by bolo niečo čo by si aj deti pamätali, že vždy napríklad doobeda sa rodina stretla a boli spolu do večera. Inak neviem žiadnu aktivitu čo odlíši takýto deň od bežného voľného dňa, lebo spolu ty, muž, deti ste aj v bežný voľný deň a hráte sa, niečo navaríte, idete niekde ak sa dá...
@nika_val
@marsmykkok
@mirkam3
@denkabemommy
@nika_val
Dakujem za super napady.
Rodokmen mame na stene celorocne.
Syn neznasa fotenie, ale s tymi rekvizitami to moze byt zabava a potom to dat do albumu s pribehmi.
@marsmykkok Ja tu rodninu nemam, ale muz ma, ale stretnut vacsiu rodinu sa velmi neda. Jednak neviem ci by chceli a jednak je to dost tazke cestovat v zime. A potom ze len tak my traja ako rodina spolu nieco, to robime skoro kazdy vykend, takze mi to nepride specialne. Preto hladam nieco cim to urobit vynimocne.
Podla mna je to skvely napad mat takyto sviatok ktory je venovany rodine a utuzovaniu rodinnych vztahov. Som rada ze vlada s niecim takym prisla, len ludia velmi nevedia co s tym.
@andreatytler Vo februári. V kom čom - lokál mäkké i.
Znie to dobre 🙂 keby to mohlo byt vonku, tak určite by som odporúčala rodinný piknik s výletom v prírode. Ak teda mať byt vo vnútri, tak tiež by som sa zamerala na spoločné jedlo, ak to nie je deň pracovného pokoja, tak spoločná večera, slávnostná, ako napr na vdakyvzdanie... A súčasne ak ste veriaci, tak by ste sa mohli poďakovať a pomodliť sa za rodinu, za vzájomnú lásku a radosť. Ako dezert by som pripravila bábovku, ta je taka okrúhla, mohla by byť symbol celistvosti, ako aj rodina tvorí jeden uzavretý celok, to by som zaradila do tradície na ten deň. A potom nejaká spoločná hra, aj keď to asi nie je nič výnimočné pri deťoch. Dôležité je, aby ste trávili ten deň spolu a aby ste robili/jedli to, čo vás robi šťastným.
@abbey1 určite v Kanade potrebuje správny pravopis slovenčiny 😂🤦♀️
@bolarazjedna
Piknik milujem ale neda sa z toho urobit tradicia na februari.
Zajtra ma byt pocitovo -18 a napadlo nam polmetra snehu.😀
Ale zase minuly rok nebol sneh, takze ani sankovacka sa neda pouzit ako tradicia. Preto skor nieco vo vnutri.
Presne nad tou babovkou som uvazovala. To nikdy nepeciem a je to take ze to moze byt ako slavnostne ranajky. Nedavno tu jena mamicka mala nadhernu babovku v tvare chobotnice. Dakujem.
@denkabemommy Dakujem.❤
@andreatytler tak keď na slávnostné raňajky, tak by som si kľudne vedela k tomu predstaviť ešte nejakú horúcu čokoládu ako tradíciu.
@bolarazjedna Ano, horuca cokolada je uzasna na zimne ranajky👍, alebo ten ovocny punch s cerstvym bobulovym ovocim co navrhla @denkabemommy. To by tiez islo k babovke.
myslím si že tento národ má ovela väčšie problémy ako schvalovať další nezmysel
@bolarazjedna
@andreatytler
keď už cokoladu tak ozajstnú mliečnu roztopené so šľahačkou, mňam 😃
@svetlonos Och, no toto si ma potesila. Ja ze som tu znama svojimi hrubicami.
Az ked si to povedala, som si uvedomila ze veru ano, uz to bude coskoro pol zivota co som prec. 21 rokov v Kanade a 31 na Slovensku.
No a s tou skutocnou cokoladou so slahackou to je uzasny napad. Aj keby nebolo nic ine, tak to urcite bude zajtra a potom kazdy rok. Dakujem.❤
@andreatytler
rado sa stalo 😀 Ja som na to bola kedysi strašne pazrava. V Trenčíne bola taka kaviareň, mali veľa druhov s ovocím, orechmi, kávou mňam. Potom som si ju robila aj doma a VZDY som si nadávala do blbych ako som jej veľa zjedla 😂. Ale s rozumom je to úžasné 😁 uz som sa polepšila.
A s tou gramatikou je to proste blbost. Mne tiež niekedy až oči krúti pri niektorých chybách ako mylujem dety a podobne šmakotinky. Ale to ešte nič o charaktere človeka nevypoveda.
No a veru tak, pol života mimo SK, vieš jazyk krajiny v ktorej žiješ aj mienis asi ostat, takže riešiť extra slovenčinu s gramatikou, no... Každý vie niečo iné, ved nie si slovencinarka 😁 Tiez robím chyby a neberiem si to tak veľmi k srdcu.
Pekný deň rodiny vám prajem ❤️
@svetlonos Dakujem.
Mne gramatika oci nikdy nekruti. Ja som schopna napisa cokolvek a nevidim to. Vela ludi sa na slovo pozrie a hned zbadaju chybu. Vela slov si konrolujem pred tym ako sem pisem, ale tiez si to neberiem prilis k srdcu.
Napis mi prosim recept na tu cokoladu.
@renesance80 Zavadzaju ho v Kanade, nie u nas.
Ja by som zaviedla kazdorocne spolocne fotenie pozvala starych rodicov na obed vytiahla rodinne videa a stare albumy s fotkami..
@andreatytler ty máš 52 rokov? vyzeráš na 29
@andreatytler že mate tam sne, to vam zavidim, Bratislava sneh naposledy tušim 2013 napadlo riadne odvtedy nič a stale je 0 stupňov a nenapadá a nenapadá, pritom by sa krasne udržal, teploty na to sú a sneh proste zmizol,,,v Kanade mate stale sneh alebo aspon v januári a februári?0
@andreatytler
kup cokoladu ktorú radi jedavate alebo objednaj nejakú lepsiu (myslím varhona alebo varhola). Ja napriklad mam rada rakusku od Zotter. Aj vy isto máte nejakú dobrú čokoládovou u vás.
Coko nakrajam, do jedného hrnca dam varit vodu, vlozim do neho mensi s čokoládou a miešame kým sa neroztopí.
Vyšľaháme šľahačku, nakrajam do misky ovocie rozne, oriešky rôzne. Tak si to každý pomiesa ako chce a na vrch šľahačku.
Dobrú chuť 🙂
@andreatytler pretože tu mám žial napáckaných krestanských sviatkov aby sa zavdačili cirkvi aby im posluhovala , ale možno jeden zase uberu lebo treba konsolidovat
Žiadne tradície, predĺžený víkend by som si urobila. Super na lyžovačku. Bolo by to namiesto polročných prázdnin
@karolinakr Oooo. Dakujem. To je mile ❤

už som sa zlaka že vláda blbne a ide dat novy štatny sviatok, však rozmyšlajú ktoré by mali pre konsolidaciu okresat 😂