icon

Objavte najzábavnejšie pravopisné chyby a preklepy

19. nov 2024

Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..

Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?

earlgrey
19. nov 2024

@biba_18 Áno, to je iné, to chápem...ale tento človek nie je dysgrafik ani nič iné. Proste neskončil ani školu.

biba_18
19. nov 2024

@h2 toto s tým mužským a ženským rodom stále platí v češtine ...

mirola
19. nov 2024

mne raz jeden napisal a uz si "singel"?
a ano raz bolo aj mylujem ta..

h2
19. nov 2024

@biba_18 "A přitom taková blbost!" 😂

biba_18
19. nov 2024

@earlgrey ak neskončil školu tak tam bude asi problém na strane intelektu - alebo má problém s morálno-vôľovými vlastnosťami , teda sa nie je prečo čudovať že nie je schopný sa naučiť pravopis...

sssss123
19. nov 2024

Mňa vytáča v poslednej dobe v TV, prídem tu. Prišiel tu, aspoň moderátori by mali ovládať slovenčinu

vevesh
19. nov 2024

@h2 ale anglictina ma uplne inu kompletnu stavbu jazyka, to nemozes takto porovnavat (a ano, ako jazyk je jednoduchsia). A napriklad to stare muzi robili a zeny robily bolo take logicke, aj u tych peknych chlapcov je to take logicke -rovnake i/y na konci v oboch slovach

earlgrey
19. nov 2024

@biba_18 Jasné. Nesúdim, len som napísala príklad.

snowdrop_
19. nov 2024

Napriklad “napadnu vas”…

januska12323
19. nov 2024

@sssss123 mňa v TV vytáča používanie slova proste, hlavne keď ho dotyčný použije v každej vete - proste sme tam boli a proste to tak dopadlo...
Potom slovo "tieto" čítané ako "ťieto" a ešte jedno teraz si nespomeniem.

minimie
19. nov 2024

@h2 nesranduj tým rušením y/i, však to je asi hlavný zdroj gramatických chýb a na čom by sa grammarnácis odbavovali? Bo už som videla aj takých čo okrem tej gramatiky fakt nič iné nevedeli a potrebujú si to predsa nejak kompenzovať 😃.
Ale srandu bokom, môj najväčší zdroj blbostíje autocorrect. Ten mi furt vymieňa z/s, mi/my, byť/biť zo zásady opačne ako majú byť. A keď sa na neho občas spoľahnem lebo vidím že ide opraviť správne a dá správny návrh, tak to najust neopraví 🤦‍♀️

domak2
19. nov 2024

Mňa skôr pobavia inotvary, ako zimusna bunda a potom autocorrect, to niekedy až plačem 😁 A zistila som, že pobytom na tejto stránke som totálne otupela k chybám iných. Niekedy prečítam celý príspevok bez hlavy a päty a až v komentároch zistím ze tam okrem logiky chýbala aj gramatika 😂

autor
19. nov 2024

@larrylurex tieto sú super 😂 ten hodok 👏

biba_18
19. nov 2024

@domak2 zimušná bunda sa bežne používa na východe, to je z nárečia... 🙂

domak2
19. nov 2024

@biba_18 to už teraz viem, už som tu dlho ale keď som to videla prvý krát tak ma to pobavilo. Teraz už viem vďaka tejto stránke úplne všetko 🤣

summer23456
19. nov 2024

@ak_tak0202 tak z meteorologického hľadiska mal pravdu 🤣🤣🤣

1ryba
Odpoveď bola odstránená
summer23456
19. nov 2024

@januska20 moja spolužiačka, dnes p.ucitelka slovenčiny vo štvrtaku na strednej napísala slovo "neegzistuje".
Minule nám telocvikár písal ohľadom lyžiarskeho... V štyroch riadkoch štyri chyby a ešte super veta"..... na, ktorý..." Čiarka je síce pred ktorý, ale keď je tam predložka, píše sa čiarka pred ňu... , na ktorý.... , pred ktorým.... A nie na, ktorý... Pred, ktorým...

summer23456
19. nov 2024

Alebo ešte: vecy
Mali byť veci

summer23456
19. nov 2024

A už čo nechápem, keď v jednej vete to isté slovo je písané rozdielne... Vymyslím veru, napr. Povedal mi, že my prídu peniaze na účet... Raz mi,raz my...

lucia13022023
19. nov 2024

Moja spolužiačka sa ma raz opýtala - Lucka, ticho je aké i? 🤣

summer23456
19. nov 2024

@lucia13022023 to je ako knyhy

oblaacik
19. nov 2024

@1ryba tiez sa stale cudujem, ale napadlo mi, ze ci to neopravuje autocorrect na toto.

tetapetra
19. nov 2024

@earlgrey ja ti neviem. Bežne keď píšem z mobilu, tak perlim. Ty, ti, mi,my, ou,ov. Alebo to nemá,že absolútne žiaden zmysel. Avšak nikdy nenapíšem neaky, kôli
Moje decko tiež dys v zošite mišlienka, už som to vzdala.

tetapetra
19. nov 2024

@lucia13022023 asi to bolo veľmi, veľmi veľké tycho 🤷🏻‍♀️

lucy_ms
19. nov 2024

Áno. Aj ty máš hneď v prvej vete “napadnú vás” 😃 správne má byť “napadnú vám”. Keby nás napadli, bol by to útok. Keď nám napadne, spomenieme si. Toto veľmi veľa ľudí nevie používať. Podobne predložky viažúce sa k času - napr. zvoní za 5 minút. Správne má byť zvoní o 5 minút. Mne sa otvára nožík vo vrecku, keď ľudia nepoužívajú interpuknčné znamienka a ešte viac, keď neskloňujú. Napr. Ako sa dostanem k doktorka Chocholová? Snáď ako sa dostanem k doktorke Chocholovej. 🤦‍♀️🤦‍♀️😃 A na mne samej ma vie vytočiť, keď sa mi podarí poprehadzovať slovosled. K slovám ako niaky, kôli a pod. sa už ani neoplatí vyjadrovať.

earlgrey
19. nov 2024

@tetapetra Ja mám automatickú úpravu slov v mobile vypnutú 🫣 mňa to skôr rozčulovalo, ako pomáhalo.

danica2711
19. nov 2024

nie že by som nemala zmysel pre humor, ale mne žiadna gramatická chyba nepríde zábavná. Preklepy a patvary autocorrectu sú niečo iné

miamaria
19. nov 2024

Ja neznášam ľadnička, zaušnice a zahlavok

lelelienka
19. nov 2024

Asi najväčší extrém bol “ribi” a tento týždeň som už asi 3x videla predávať na bazáre s “vysačkou” , milujem “vetší, ťachší” a podobné perly 😁