Objavte najzábavnejšie pravopisné chyby a preklepy
Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..
Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?
mne raz jeden napisal a uz si "singel"?
a ano raz bolo aj mylujem ta..
Mňa vytáča v poslednej dobe v TV, prídem tu. Prišiel tu, aspoň moderátori by mali ovládať slovenčinu
Napriklad “napadnu vas”…
@sssss123 mňa v TV vytáča používanie slova proste, hlavne keď ho dotyčný použije v každej vete - proste sme tam boli a proste to tak dopadlo...
Potom slovo "tieto" čítané ako "ťieto" a ešte jedno teraz si nespomeniem.
@h2 nesranduj tým rušením y/i, však to je asi hlavný zdroj gramatických chýb a na čom by sa grammarnácis odbavovali? Bo už som videla aj takých čo okrem tej gramatiky fakt nič iné nevedeli a potrebujú si to predsa nejak kompenzovať 😃.
Ale srandu bokom, môj najväčší zdroj blbostíje autocorrect. Ten mi furt vymieňa z/s, mi/my, byť/biť zo zásady opačne ako majú byť. A keď sa na neho občas spoľahnem lebo vidím že ide opraviť správne a dá správny návrh, tak to najust neopraví 🤦♀️
Mňa skôr pobavia inotvary, ako zimusna bunda a potom autocorrect, to niekedy až plačem 😁 A zistila som, že pobytom na tejto stránke som totálne otupela k chybám iných. Niekedy prečítam celý príspevok bez hlavy a päty a až v komentároch zistím ze tam okrem logiky chýbala aj gramatika 😂
@larrylurex tieto sú super 😂 ten hodok 👏
@ak_tak0202 tak z meteorologického hľadiska mal pravdu 🤣🤣🤣
@januska20 moja spolužiačka, dnes p.ucitelka slovenčiny vo štvrtaku na strednej napísala slovo "neegzistuje".
Minule nám telocvikár písal ohľadom lyžiarskeho... V štyroch riadkoch štyri chyby a ešte super veta"..... na, ktorý..." Čiarka je síce pred ktorý, ale keď je tam predložka, píše sa čiarka pred ňu... , na ktorý.... , pred ktorým.... A nie na, ktorý... Pred, ktorým...
Alebo ešte: vecy
Mali byť veci
A už čo nechápem, keď v jednej vete to isté slovo je písané rozdielne... Vymyslím veru, napr. Povedal mi, že my prídu peniaze na účet... Raz mi,raz my...
Moja spolužiačka sa ma raz opýtala - Lucka, ticho je aké i? 🤣
@lucia13022023 to je ako knyhy
@lucia13022023 asi to bolo veľmi, veľmi veľké tycho 🤷🏻♀️
Áno. Aj ty máš hneď v prvej vete “napadnú vás” 😃 správne má byť “napadnú vám”. Keby nás napadli, bol by to útok. Keď nám napadne, spomenieme si. Toto veľmi veľa ľudí nevie používať. Podobne predložky viažúce sa k času - napr. zvoní za 5 minút. Správne má byť zvoní o 5 minút. Mne sa otvára nožík vo vrecku, keď ľudia nepoužívajú interpuknčné znamienka a ešte viac, keď neskloňujú. Napr. Ako sa dostanem k doktorka Chocholová? Snáď ako sa dostanem k doktorke Chocholovej. 🤦♀️🤦♀️😃 A na mne samej ma vie vytočiť, keď sa mi podarí poprehadzovať slovosled. K slovám ako niaky, kôli a pod. sa už ani neoplatí vyjadrovať.
nie že by som nemala zmysel pre humor, ale mne žiadna gramatická chyba nepríde zábavná. Preklepy a patvary autocorrectu sú niečo iné
Ja neznášam ľadnička, zaušnice a zahlavok
Asi najväčší extrém bol “ribi” a tento týždeň som už asi 3x videla predávať na bazáre s “vysačkou” , milujem “vetší, ťachší” a podobné perly 😁

@biba_18 Áno, to je iné, to chápem...ale tento človek nie je dysgrafik ani nič iné. Proste neskončil ani školu.