Oblečenie 90. roky
Baby,čo ste tu staršie ročníky, je pravda,že v 90 tých rokoch a potom aj po roku 2000, nebolo oblečenia,že museli mamy šiť svojim deťom oblečenie ? Mne to príde ako somarina,veď to bolo už po totalite.
Moja mama totižto hovorí stále o Tom,ako sa ona musela obetovať kvôli nám,že nám musela po nociach šiť oblečenie,lebo nemala čo kúpiť. Ako to bolo vtedy ?
oblečenie bolo...ALE AKÉEEE. Jedna katastrofa....
To až niekedy po roku 2005 nastal boom s obchodmi na handry...
@evica17 v roku 2000 som mala 15 rokov a obliekala som sa pekne a moderne. A vsetko sme nakupovali v obchodoch 🙂
@deti95060810 ale prd, ze 2005.
@deti95060810 určite nie tak neskoro. Ja som od ‘95 brigádovala a všetko išlo na hadry - a už veru značkové. Od ‘99 som už pracovala v centre a butikov do aleluja na každom kroku.
Mne to príde divne, keď stále rozpráva ako sa ona musela obetovať, že nebolo čo kúpiť,že nespala ,lebo sila celé noci. Zle sa nemali, byť dostali od podniku, peňazí mali tak akurát. Ale asi šitie bolo lacnejšie ako kúpiť,či nie ?
Ja mám 52 rokov a skúsenosť ,že väčšie konfekčné čísla absolútne neboli,alebo keď niečo bolo ,bolo to ako pre starú mater.Priblizne 10-15 rokov už nemám problém kúpiť väčšie konfekčné čísla,ale to hlavne vďaka e shopom.Krd som bola stredoškoláčka na konci 80 rokov veru dávali si šiť dievčatá,alebo sme nakupovali v Maďarsku.
@evica17 moda bola sita na mieru. Ano,boli aj znacky, ale na mieru site bolo drahe a cosi extra, co nema kazdy. Plus na mieru site si mala zvacsa dnesnu haut couture (rozumej na svadbu, fotenie, slavnostne...), nie na kazdy den nosenie. Iba riaditelky, ucitelky mali takto indi-vindi kostymceky od vymyslu sveta.
Mozno v Bratislave bolo satstvo a dost penazi, na vychode sa este silo.
Este v '96 mi mama sila zimnu bundu. V '97 kostym na maturitu. A ano na stuzkovu uz mali dievcata krasne saty ako princezne...z polska alebo madarska.
V "95-96 som mala ako jedna z prvych naozajstne jeansy a viacerym som musela prezradit odkial.
V tom case normalni ludia na vychode zarabali 6 tisic korun. Jeansy staly okolo tisicky, saty na stuzkovu 2-3tisic. Topanky tisicku. Tricko jednofarebne roztahane stovku a prve push-upky okolo 300.
Moje vreckove bolo 100 korun na mesiac.
Ak mala tvoja mama tri deti, tak veru nemala z coho nakupovat.
Môj synovec ide mať 33 rokov a keď bol malý, tiež mu sestra veľa šila. V obchodoch nebol veľký vyber a oblečenie boli drahé v porovnaní s platmi. Ona mu šila aj vetrovky. Ja som v tom čase chodila na VŠ a rifle boli tak drahé, že som vždy mala len jedny. Môj syn má 23 a aj v čase jeho narodenia to bola ešte bieda. Tiež som ešte vtedy šila, ale už pomenej. Potom začali stavať nákupné centrá a oblečenia bolo veľa a začali byť lacné.
ja som rocnik 88, moja sestra 96. normalne sme nakupovali v obchodoch, ved v roku 2001 uz u nas v ba otvorili aj aupark. divne, co ti mama rozprava, a trocha divne, ze tomu veris, ved googli 🙂
@oliolijanka ale ona pise o detoch narodenych v 1996, nie takych, co mali vtedy 18...
@veronikaszabova tak ale my dve sa nemôžeme rovnať - vekovo určite nie...😉
tak v 1990 som bola na strednej. Na stužkovú sme mali väčšina doma šité šaty. V obchodoch ak niečo bolo, bolo to drahšie a nie každý si to mohol dovoliť. moja mama tiež šila. Pamätám si, že keď sme išli do obchodov, tak nič moc. a keď sa mi aj niečo páčilo, tak to bolo drahšie. Okolo roku 2000 už ,,prekvitali,, tržnice. V butikoch bolo drahšie oblečenie ale na tržnici sa dalo toho veľa kúpiť. Neskôr sa mi narodila dcéra a to už oblečenia bolo, a sem-tam aj lacnejšie sa dalo zohnať.
No mam 32r a veru nepamätám si ze by nebolo co kupit alebo obliecť. Skor to bolo drahé a nie ze nebolo.
@deedol Ja viem, ale ja pamätam tie casy takto, tak som si dovolila prispiet. Ked sa sili pre 18nast rocnych, tak si hadam odvodis, ze bsbätka bud dedili, alebo sa im tiez silo.
@kormino ja som zas štíhla a vždy všetko bolo vybrakované - vykúpené - lebo štíhle postavy mali aj mladé slečny...
@anickaaa6aaa záleží kde... možno v BA boli lepšie obchody...
aj za komunistov bola Praha super .... tam bolo obchodov s kde akými značkami... ale to bola Praha.
Myslim ze tak do 1995 toho bolo malo a silo sa doma.
Tak moja mi teda po nociach oblečenie nešila, ale tak ja neviem, možno iné rodiny boli na tom inak, to je fakt otázne :D
@oliolijanka jasne, aj mne sili ako babatku (okolo roku 1990-1992 dajme tomu), ale autorka sa pyta na ine obdobie, po roku 2000. myslis, ze aj vtedy sa vo velkom silo? lebo mne sa nezda 🙂
@evica17 ja som ročník 92 a už v škôlke som chodila pekne a moderne oblečená, mala som aj podedené ale určite sa dalo zohnať aj v obchodoch. A to sme neboli vôbec solventní 😉
@deti95060810 tak ja som z Oravy. A ako vravím oblečenia som mala dosť. Mama mi nic nesila.
Ja som ročník 88 a s kamoškou sme od 14 behali po cinakoch a všade bola kopa handier. Mama mi akurát dala zasit nové rifle keď som ich v deň kúpy roztrhla na plote 😅
Ja som 85 a mama mi max tak uštrikovala sveter, keď sa jej páčila vlna. Inak som mala všetko z obchodu. A rok 2000,páni, veď to už tu bolo aj Kenvelo a Terranova, to sa nakupovalo o 106 😄 a trhy boli plné Číňanov, dalo sa kúpiť všetko
@evica17 v 90rokoch som bola stredoskolacka a normalne sme kupovali v obchodoch vsetci. Aj ked ano nebolo tolko toho ako teraz a stalo to aj viac penazi v porovnanim s platmi. Pamatam si ako sme chodili do terranovy na obchodnej, to bol vtedy top obchod, jediny svojho druhu, rady boli az na ulicu. Clovek nemal v skrini tolko veci ako teraz, oblecko bolo vzacnejsie to je pravda. Ale v 90 rokoch uz malokto sil. To skor tak v 80tych rokoch za totality ked bolo oblecko mega drahe a bolo ho malo. Vtedy boli Tuzexy kde chodili len bohati...
Ja som r. 1984 a pamätám si, že nám mama dosť nakupovala na tržnici u Vietnamcov, vtedy to bol veľký boom. Chodili sme aj na nákupy do Poľska a mama nám veľa vecí štrikovala, ale skôr zo záľuby, než z nedostatku.
@deedol v Bratislave bol vždy väčší výber ako v malých mestách. Nákupné centrá tam boli omnoho skôr. Ja som z BB a študovala a neskor pracovala som v BA, tak to viem porovnať. Môj syn sa narodil v 99 a keď som bola na materskej, tak u nás boli dva obchody s detským oblečením, ktoré boli dosť drahé, Tesco a pár čínskych obchodov. Takže aj v tej dobe niektoré mamy ešte šili alebo chodili kupovať oblečenie do Poľska.
@evica17 no asi aj podla mesta odkial si.. ja som povazska bystrica, a nam veru sili.. ale aj preto, ze mama aj teta boli krajcirky . v podstate na sidlisku z 18 bytov, bola minimalne polovica zien, co vedela sit a strikovat a viem, ze si veci aj vymienali .
ja som rocnik 87 .. do toho cca 1996 si pamatam, ze sme hodne nosili site veci a pekne, lebo v obchodoch neboli take pekne . az neskor prisli vietnamci k nam do mesta, a to bol taky obrat uz.. ak si z BA, tak tam bolo moznosti na kupu isto viac, ako v malom okresnom meste
Som ročník 87 a veru naši nemali za čo kúpiť. Čiže som chodila v podedenych veciach. Pamätám si, ako sa mi spolužiaci stále vysmievali, že čo to mám na sebe. Ale kúpiť už bolo kde. Za mojich viac bol rozmach čínskych obchodov. Pamätám si aj také akcie v kultúrnych domoch...chodili tam predávať...

@evica17 tak v 90 už bolo kde kúpiť, ale možno mamina nemala za čo, tak šila. Alebo chcela, aby ste mali niečo iné, lepšie, možno sa jej nepáčili kúsky, čo boli dostať v obchodoch.