Odhaľujú alebo menia peniaze charakter?
Dlho sa na túto tému vedú diskusie. Čo si myslíte vy ako je to? Skúste napísať príklady a prípadne odôvodniť.
Zaujimava otazka. Dufam ze ja nikdy nedostanem sancu to zistit.
Myslim ze odhaluju. Charakter je danny ale urcite crty sa nemusia prejavit tak naplno ked clovek nema peniaze.
Mam kamosku, ktora je dobre zabezpecena a ma pracu a je extremne setrnna a prisla necakanne v jednom momente k velmi peknym peniazom. Napriek tomu ostala extremne setrnna. Odopiera si zakladne veci s odovodnenim ze tie peniaze sa jej mozu raz na nieco zist. Proste neznasa ked ma pustit peniaz z ruky bez ohladu na to kolko ich ma.
@andreatytler ja by som praveze chcela takú šancu aby som to zistila ako to je 😂😂
táto otázka ma "kmáry" už cca 10- 15 rokov. Mala som dlhý vzťah, akonáhle sme všetko vybudovali, tak ma pustil k vode. Už je to dávno za mnou, ale ľutujem zabité roky s ním doteraz a rozmýšľam, ako je možné, že som si za 7 rokov vzťahu nikdy nevšimla aký je vychcaný. Keď sa pozriem spätne, vidím nejaké ndície ale ani vo sne by ma nenapadlo, ako sa po nadobudnutí spoločného majetku vyfarbí.
@modrymotyl8 A nebojis sa?
Autorka... a to kolko tych penazi ste nadobudli? Ja som mala dojem ze sa pytas na take situacie kedy clovek pride k velkemu dedicstvu alebo vyhra v loterii a vtedy sa ukaze jeho prava tvar.
Čo ja viem podľa mňa môžu aj meniť charakter človeka aj ten pravý len poodhaliť. A dobre peniaze šťastie človeku neprinesú ale povedzme si, keď je človek chorý a potrebuje nejakú liečbu - asi až keď máš peniaze si môžeš liečbu dovoliť. Keď máš rovnako peniaze môžeš si ísť na dovolenku oddýchnuť a mnohé iné veci takže si myslím, že na to aby sa mal človek dobre minimálne nejaký štandard (ktorý je samozrejme pre každého iný) sú peniaze dôležité.
Poznám viac ľudí z okolia, ktorí sa zmenili, / alebo vyfarbili ? / potom, ako sa im zlepšila finančná situácia, stali sa až arogantní voči iným, hoci v minulosti oni sami žili v podobnej situácii. Napríklad sused žil roky v podnájme, bol robotník, taký kutil, ktorý vie "všetko" opraviť...po smrti babky dostal ich dom a teraz sa až akoby vysmieval tým, ktorí majú hypotéku...A stal sa skúpim na "svoje" peniaze. Jeho, teraz už ex-manželka hovorí, že ju vymenil za peniaze. On sa tvári, že je šťastný, že má všetko, no je sám.
To je jeden prípad. Sú aj takí, ktorí tie peniaze využijú pre dobre a nič sa pre nich nezmení, nezakladajú si na tom.
Za mňa odhaľujú, ten človek to v sebe už musí mať. Zažila som skromných, normálnych ľudí, s ktorými peniaze nespravili nič, ale aj takých, ktorým úplne preplo a zrazu mali pocit, že sú nadľudia.
Charakter môže byť odhalený aj nedostatkom peňazí. Keď ľudia nevedia gazdovať, dostanú sa do dlhov, ale stále chcú žiť na "svojej" úrovni. Potom majú pocit, že majú nárok na to, aby, napr. od rodičov, dostali viac, ako súrodenec, ktorý vie, akou perinou sa môže prikryť. No a kvôli tomu sa neštítia ani klamstva a podfukov.
Podla mna peniaze charakter nemenia.
Poznam bohatych, ktori su mega arogantni a povysenecki.
A tiez poznam xy bohatych, ktori ostali extremne skromni, vazia si co maju a spravaju sa pokorne.
To podla mna zalezi od cloveka...
Nemenia len odhaľujú.
tiež sa prikláňam skôr k názoru, že odhaľujú charakter.
Ale zoberte si, aké musí mať človek silné korene, aký musí byť charakterný aby s ním peniaze nemávali. Totížto ako tak pozerám, viac je v mojom okolí ľudí, ktorí sa vyfarbili po "zbohatnutí". Ale zas je pravda, že tá hŕstka ktorí sa nezmenili keď sa im začalo dariť, boli skromní aj predtým... Ešte ma napadlo, že ak človek vyrastá v blahobyte, môže mať k peniazom zdravší vzťah občas.
@aniele súhlasím- najmä ak je to z prebytku na nedostatok :D.
Toto klišé o arogantných bohatých už je otravné. Chudobní (aj tí duchom) sú prave tak často arogantný odpad, bývajú rovnako chamtivi, a sociálni a lakomi. Nie je to nič, čo by "postihovalo" len bohatých. Proste arogantný blbec bude arogantným blbcom vždy, či má na účte mínus ci milióny. Peniaze s charakterom neurobia vôbec nič. Maximálne umožnia zlým stránkam charakteru sa voľnejšie prejaviť
Aj ludia s malom penazi vedia byt riadni zakeraci.
Ked vidia, ze kdesi by sa dalo ziskat, tak bez zavahania obidu kamosov, aj rodinu, ci zamerne druhych zradia, len aby to mali oni.
To nie je pravidlo bohatych, ze su taki.
Peniaze/majetky zvyraznia uz existujuci charakter. Nezmenia ho.
Aj ten byvaly dobrak od kosti uz mal v sebe to, ze keby mal moznosti, peniaze, tak by konecne “zil” a za byvalym zivotom a ludmi v nom by sa ani neobzrel.
A dobry je len preto, ze teraz musi. Nema teraz ine moznosti. A citi sa rovnocenny a na jednej lodi s nimi. Nema si co s nimi zavidiet. Preto sa k nim chova dobre.
No vzdy tuzil sa raz “vysvihnut”. Byt za vodou. Byt ktosi. Niekto, kto si moze dovolit veci.
Ze potom by bez obzretia a s radostou opustil tu socialnu vrstvu, kde zije. A tak nejak si maluje, ze v tej vyssej vrstve to bude super. (Nie je.)
Obcas to vidiet na tom, ako vychovavaju deti. Ake hodnoty im vstepuju. Nez deti prejdu pubertou a dospievanim, ked pochopia, ze iste prejavy spravania je dobre navonok radsej kamuflovat, lebo im su len na skodu, tak bez obalu prejavuju nazory svojich rodicov, s ktorymi su v sukromi v styku.
Inac je zaujimave porovnat co ludia povazuju za chudobu.
Cela rodina mojho muza ma mantru o tom ako boli oni cely zivot chudobni. Ako si chudaci nemohli nic dovolit ALE
- Cela rodina mala kazdy den masove jedlo. Ziadne zeleninove rizota alebo buchty.
- Mama aj deti mali kazdy den cokoladu. (Otec pil whisky😀)
- My sme mali maso 3-4x do tyzdna lebo bolo drahe
- Cokolada bola poklad, ktory sa jedol iba vtedy ak nam ju doniesla navsteva
A napriek tomu to ja vnimam tak ze sme boli velmi dobre zabezpecena rodina v 80tich rokoch. Nikdy ani slovkom nepadlo v nasej rodine ze sme chudobni.
Podla mňa peniaze veľmi ľudí mení.
Naša suseda/ kamoška volakedy nemali ani co do úst, furt sme jej požičali peniaze. Teraz sú v Írsku, dobre zarábajú, maju sa dobre ( našťastie) a neozve sa ani vlastnej mame, ktorá nemá veľa krát čo do úst.
A tu MK je tiež dosť príkladov 🤣🤣
Aké sú niektoré namyslene. 😅
@andreatytler kazdy chudobu odvija od porovnania so standardom, ktory ma vacsina v okoli.
Tiez som si dlho myslela, ze peniaze len odhaluju. Lenze po poslednych navstevach niektorych ludi som nazor zmenila. Podla mna musime brat do uvahy aj to, ze ludia sa menia. Formuju ich zazitky, prostredie... Cize aj peniaze nepriamo...
@andreatytler presne si to odhadla. Známa je chudobná- má dom a byt, pri dome veľký bazén, kde len kryt stál pár tisíc, mesačný príjem do domácnosti je necelých 4 tisíc a sú chudobní, len 3x ročne idú do blbého chorvátska, lebo na lepšie im nevyjde. Druhá má mesačne v čistom cca 850e, nemá bazén, ani dovolenky a ešte povie, že tak dobre, ako sa má teraz, sa ešte nemala.
verím, že ľudia sa v základe nemenia, ako tu nikto napísal, len sa naučia kamuflovať svoje zlé nepriateľné vlastnosti. Akoby deti v ich úprimnosti odhalili všetko čo im je vštepované a neskôr to už kadejak naoko zalátajú. Spolužiaci zo ZŠ- myslím že ten základ u všetkých zostal, hoc tvária sa mnohokrát inak.
@andreatytler nie, nebojím sa 😉
Je to individuálne, no podlľa mňa zmenia istým spôsobom každého a len na ňom záleží či to bude k lepšiemu alebo teda k horšiemu
Ano, myslim ze urcitym sposobom zmenia správanie človeka, odokryju aj tie negatívne vlastnosti. Sledujem to na ľuďoch kt. Prišli k peniazom z "nicoho" (ako nic nemali, nie ze nic nerobili), hlavne taki kt. A ani v detstve nemali. Skromnosť ide preč, veľa krat nevedia co od dobroty, v podstate "mam peniaze hocico si mozem dovolit", uplne typicke je nezmyselné rozhadzovanie financii az ti ľudia skoncia tam kde boli.... Ale je to velmi individuálne. Mne to napr ani nepride, u nas v rodine financie boli vzdy, vsetci pracovali atd, a teda nevidím na nas ziadne posuvy k zmene správania. U mojej polovičky jw to velmi viditeľne.

Peniaze ti stastie neprinesu a asi ani nezmenia charakter. Ak mas uz niekam charakterovo "vykrocene" tak sa toho nezbavis. Peniaze ale prinasaju viac moznosti a volieb. S tym sa neda nic robit.To je proste tak. Vo vsetkych aspektoch - mas viac moznosti byt hajzel, mas viac moznosti byt dobry.....mas viac moznosti uplne vsade