Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?
dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede
Ahojte.
Prosím Vás o radu. Môj priateľ už je v Anglicku má prácu a aj zamestnanie. Chystám sa za ním aj s mojou 8 ročnou dcérkou a chceme tam začať nový život. Viete mi prosím poradiť ako je to tu zo školou a tam? Ďakujem Vám všetkým 🙂
@jarkaajanko ja som zaťiaľ riešila iba škôlku, No známa má 2 synov a oni čakajú na voľné miesto v škole pre oboch tak sú zaťiaľ doma, chlapci sú 12 a 5 roční. Záleží kde budete bývať a podobne . V školách sú uniformy tak sa na to treba pripraviť a rôzne pravidlá aké sa smú nosiť náušničky, sponky a gumky do vlasov , obuv je tiež určená aspoň na tej škole kde moja bude chodiť do škôlky . Vaša malá bude choriť do primary school to je do 11 rokov. treba si iba nájsť školu a prihlásiť sa tam. Oni si vás zavolajú, kvázi na pohovor a pritom ukážu školu. Do akého mesta sa chystáte?? nie je tam komunita Slovákov aby ti poradili ??? Veľa záleží aj v akej štvrti budete bývať. My sme v Rugby je to malé veľmi malé mestečko pre rodiny ako stvorené kopec ihrísk zelene ale najmä kľudné. Asi som Ti ani veľmi neporadila 😅
ahoj iris , ja sa chystam do mesta York je to pri meste Leeds , su tam slovaci ale neviem o tom aby do skoly neaky chodili , a co sa tyka mojej malej Viktorie ma 8 rokov a neviem po anglicky este sa len uci , to dostanememaj neakeho tlmocnika???? je to historicke mesto a zatial by sme byvali u kamarata slovaka ako v podnajme , len vies teraz co beru matkam deti zacinam mat strach
ahojte babulky...zijeme na severe Londyne - Willesden Green - sme na zaciatku vytuzeneho tehotenstva a zacala som sa pomaly, len tak informacne zatial, nech nedostanem infarkt naraz neskor 🙂.... pozerat po childcare options - chcela som sa opytat ked ste sa vratili do roboty a ako riesite skolky alebo childminder.....dakujem 🙂
Dobry vecer, rada by som Vas poprosila o radu. Mam priatelku v UK v Londyne, ma 3 rocne dieta s partnerom nie su zosobaseni. Otec je v papieroch zapisany. Dieta ma rod. List aj v Uk aj v SR. Chlapcek sa narodil v SR. Kamaratka ma SR obcianstvo, partner UK. On je Albanec. Kamaratka chce odist z krajiny. Kedze nie su manzelia nebude mat problem? Partner ju psych.tyra a vydiera ju citovo. Prosim o radu.
to iste sa chcem spytat aj ja zila som tam aj pracovala potom roky na sk a teraz chceme s dcerkou ist spat do uk.viete niekto poradit?
Si sama?ja ma 4 rocneho chlspca v osobnej starostlivosti a v uk odrobene. 6 rokov a chcem tam vratit..hladam zenu co sa vie starat o dieta...ostatne vybavim vsetko....0948016095.
@hajanka ahoj nasla som ta tu a chcem sa torska povypytovat co a ako v UK...priatel ide prvy koncom marca a ked vsetko pojde ako ma tak do polroka chcem ist s malu (3r.) za nim,boi sme vo warringtone cca rok,ale ja blbana som chcela rodit na SVK ☹ rozhodnuty sme na 100% ze tam ideme....len sa chcem opytat ako, kde a co vybavit co sa tyka dieata v UK...nasa nevie anglicky a bojim sa ci ju prijmu...aj s nou treba is vybavit NI???a nas plati ked sme tam neboli 3roky??co ho treba znova vybavit?
@majqa28 ak mozem, na niektore otazky ti odpoviem ja 😉. Co sa tyka dcerky, musite sa prihlasit u GP a v okoli vasho bydliska navstivit skoly a podat prihlasku. Kedze ma 3 roky, ma narok na 15 hodin skolky tyzdenne zadarmo, cize ak pojde do statnej skolky (vramci Primary school), tak je to len tych 15 hodin - 3 hodiny denne, viac sa neda. Mozes dat dieta aj do sukromnej skolky na kolko hodin len chces, ale tie su velmi drahe. Jazyka sa nemusis bat, aj ked po anglicky nevie, prijmu ju bez problemov. Moja dcera tiez tak isla do skolky v 3 rokoch a po anglicky nevedela a zvladla to. Dcera NI nemoze mat a ci plati ten vas, to neviem.
@majqa28 tak deti placu vsade, aj na Slovensku 😉, aj moja rano plakavala, ked sme odchadzali, ale za par minut uz bola v pohode. K tomu zachodu, oni chodia pravidelne s celou triedou na zachod, necakaju, kym sa dieta vypyta same, su pripraveni na to, ze kazde dieta je ine, jedno je sikovnejsie, jedno pomalsie, jedno nerozumie, jedno ma nejaky slaby mentalny postih a pod., skolky sa fakt bat nemusis, ziaden stres a tlak, ze sa musia sami obuvat, vyzuvat, vlastne tu sa ani neprezuvaju, ani neprezliekaju, nikto nenuti deti spat na obed a podobne slovenske praktiky. Len sa priprav na to, ze deti chodia do skolky aj chore, tu sa s detmi nelezi doma cele tyzdne, ale chodia do skolky so soplami, s kaslom a podobne. U lekara sa nerobia ziadne vytery, ziadne Crp, ziadne antibiotika na zeleny sopel a podobne. Toto su take odlisnosti od SK.
@aliza ej toto ohladom lekara viem🙂 bola som tam tehotna:_)) aaa za ako dlho sa tvoje dieta naucilo romiet ucitelkam v skolke???nebala si sa ked odoberali deti???nasa ma atopycky ekzem a mama ma strasi ze ked zbadaju fleky na jej tele tak nam ju este zoberu:_(((ale to si uz asi domslam
@majqa28 ja ani neviem, ako dlho to trvalo. rozumiet sa naucila rychlo, len hovorenie islo pomalsie. A hej, bala som sa a riadne, ked to vtedy vsetko vyplavalo napovrch s tymi Boorovymi, nebolo mi vsetko jedno. Ale muza mam lekara na pohotovosti, takze na pohotovost len s nim alebo k jeho kolegom 😀. K GP v podstate ani nechodime, vsetko riesim cez muza. K tomu ekzemu, nemyslim, ze by s tym mohol byt nejaky problem, tu ma ekzem pomaly kazde druhe dieta. Moja rada je, ze netreba velmi vytrcat z davu, treba sa prisposobit zivotu tu, nedavat velmi najavo, ze u nas to robime inak, treba vsetkym tym zdravotnikom a opatrovatelom s usmevom pritakavat a v hlave si mysliet svoje 😎. Oni su ini, ako my, robia veci inak a vela Sloveniek si mysli, ze v UK je vsetko zle a davaju to aj patricne najavo a to sa nemusi vyplatit, kedze nas nepoznaju, vdaka Poliakom nam nedoveruju a nase praktiky su im cudne (tak ako ich su cudne pre nas).
Dobrý deň.prosim vas poradte mi.cez leto by sme chceli vycestovat do uk.ja mam 29 a manželka 30 rokov.mame dvoch chalanov .jeden ma 7 rokov a druhý 5 mesiacov.prosim vas aké prispevky by sme dostali- preplatili by nám bývanie ,pridavky na deti,či by dostavala manželka materskú na sk alebo v uk ,a či by som dostal niečo ja z úradu kým by som si našiel prácu.dakujem
@panko ako pisala rita predomnou, ked nemate byvani, pracu tak sem s detmi a ani jednym nechodte. Od tohoto roka sa dost menili podmienky na ziskavanie benefitov (nieco ako materska) Napr, muite tu aspon vy, pracovat najmenej 3 mesiace a potom na zaklade toho dostanete nejake benefity. Ale ak potrebujete vadiet viac napiste spravu.
@panko nedostali by ste absolutne nic.. nastastie po novom roku nastali zmeny a aby si mal narok na nejaky prispevok musel by si tu odrobit minimalne pol roka... a maju zmenit i podmienky na ziskanie poistenia... ak chcete do uk mali by ste mat nasporene na prezitie,a najaskor vycestovat len jeden,najst pracu zistit ako to tu chodi vytvorit zazemie a az potom doniest manzelku a deti.. vdaka ludom co si najskor zistuju ake su prispevky a kde ich vybavia a az potom ich zaujima zivot a praca sa tu zmenili podmienky k horsiemu a beru nas tak ako beru...
@panko presne ako pisu, nepreplatia vam ziadne byvanie, ziadne prispevky, nic. Najprv praca a potom nastavenie dlane 😖.... A materska?asi si myslel rodicovsky prispevok, ze? tak na ten zabudni, za prve, v UK nic take neexistuje a za druhe, ak budete zit v UK, tvoja zena strati narok na rodicovsky na SK. Co sa tyka pridavkov na deti, najprv ich musite zrusit na SK a az potom ziadat v UK a to moze trvat aj rok, cize rok nedostanete absolutne nic. Tiez si mi mierne zdvihol tlak svojim rozmyslanim, ako prepac, ale sociek je tu fakt dost a iba ti pripomeniem, ze niekto musi na takych, ako ste vy, tvrdo makat, kedze benefity nepadaju z neba, ze ano, ale idu z penazi tych, co pracuju. Takze ak do UK, tak majte nasetrenych aspon 3000 libier! alebo chod sam a ked is najdes pracu a ubytovanie, tak potom rodina za tebou.
Aliza či jaka trúbka si.....nejde mi o to čo si myslis ,ja tu na Sk pracujem tvrdo a neoplatí sa ...a za to ako tu je na Sk môžete len VY ,lebo vy by ste rozkradli v tomto štáte co by sa dalo (už viac sa nedá ) pretoze ,najvacsi zlodeji chodia v kravatach.....tlak dufam mas fajnovy ......MAM NAJRADSEJ TAKYCHTO PRIMITIVOV ,typycka slovenska mantalita,MIER
@panko dojdi sem s celou rodinou- hned z letiska si to zamier priamo na benefitne.. povedz ze chces byt peniaze cim viac tym lepsie ..samozrejme im to vysvetluj slovensky kedze predpokladam ze anglicky nevies a uradnicky ti ponuknu kavicku usadia ta a do tyzdna mas vsetko ako si zelas vratane velkeho krasneho baracika s anglickym travnikom .. a teraz budiiiiiiicek ... chces ist do krajiny kde si neodviedol jedinu libru v danich, nevies o nej nic ale chces vsetko .. neviem od koho mas informacie ale pecene holuby tu len tak nepadaju .. vsetky ti radime dobre .. najskor jeden a az potom zvysok rodiny .. btw my sme stat nemali kedy rozkradnut kedze kazda tvrdo pracujeme a v inej krajine ..snazime sa tu zapadnut zit a mnat lepsi zivot ... povedz mi kolko benefitov beries na sk- kolko domov ti tam dal stat??? ak vies super anglictinu chyts hned miestny akcent si priebojny a mas vydrz - potom sa ti ospravedlnujem - pracu najdes hned.. vratane tvojej zeny a deti ... dalsia vec co ti este prezradim - materska tu je 39 tyzdnov- takze tvoja zena by tak ci tak musela do prace .. ale predpokladam ze i ona vie anglictinu takze to nebude problem... ... co sa tyka council housu cakacka je 2 roky,na child benefit a child tax credit sa caka i viac ako rok, a prii ziadosti o housing benefit a job centre musis prejst habitual residental testom .. co isto vies co je a prejdete vsetci lavou zadnou - takze mi len ostava popriat ti GOOD LUCK a vela stastia vo vasom novom starte do zivota 😀
Ty koksooo, tak to je sila! Chvalabohu, ze tie benefity uz nie je take lahke dostat! Ked sem chcu ist takyto ludia, tak sa ani necudujem...
Jasneee, vsetko je tu zadarmo! 😉
Ja som sa slusne spytatal ,ta konecna veta je co ? Asi slusny Ludia na forume nie Su.a ked s urazanim s tym s te zacali vy.
@murinko60 SKLUDNINI HORMON manzel sa slusne pytal hlavne koli detom mi ruky a nohy mame nesedime doma ani jeden ja popri materskej pracujem este na dve dohody manzel maka tiez ,neodsudzujte vsetkym nenavidim take mudre hlavy nepoznas nas tak co riesis

@sarifa dakujeme 🙂