icon

Odkaz pre deti po smrti matky

5. nov 2022

Keby ste vedeli, ze dlho nedožijete, chceli by ste napisat list pre svoje male deti, viem, ze morbidna myslienka, ale poculi ste už nieco podobne, ze niekto spravil? Niečo ze milovala som Ťa, buď stastný..ci to je zbytocné?

snehulak77
5. nov 2022

Niektorí Rodičia píšu pravidelne deťom listy. Dá sa to aj kúpiť. List, keď si sa narodil, keď si mal rok, prvý deň v skole a tak. Tam opisu pocity a co mu chcú povedať, zabalila a myšlienka je taka, že mu to dajú napr v 18tich alebo keď pôjde z domu. Poprípade teda, zostane mu to, ak by sa rodičom niečo stalo. Nepríde mi to divne. A už vôbec nie, pokiaľ rodič vie, že tu dlho už nebude.

lenka7477
5. nov 2022

Myslím, že ak by som bola v takej situácii - myslím v zlom zdravotnom stave - určite by som to spravila ...

loyda
5. nov 2022

Kamoskina mama mala rakovinu, napísala list mužovi aj dcére a zamkla ich v šuflíku. Našli ich až po jej smrti. Kamoška mala vtedy 15 rokov. Mamina jej napísala niečo v zmysle, jej dávala všetko, čoho bola schopná a aj ked sa v poslednej dobe častejšie hádali, stále jej chcela len dobre. Že jej je ľúto, že ju neuvidí tancovať na stužkovej, kráčať k oltáru a nepomôže jej s deťmi. A že ju vždy ľúbila, vždy bude. A má dávať pozor na ocka. Nepamätám si to presne, vtedy sme všetky kamošky plakali s ňou, bolo to neskutočne emotívne. Jej mamka žila s vedomím ze má rakovinu len 2,5 mesiaca :(

lenka7477
5. nov 2022

@loyda úplne som si to predstavila ☹
veľmi smutné a emotívne to muselo byť pre všetkých ...ale zároveň veľmi krásne a nezabudnuteľné

sticker
terezka1947
5. nov 2022

Moja mamka. A prišli smena to po smrti,keď sme listovali najstaršie fotky,ešte našich starých rodicov-svadobne. Musela to napísať tesne pred smrťou. Lebo minimálne raz ročne sme vždy fotky pozerali.
Ja som neuvažovala,ale možno v jej situácii by som urobila to isté. Mali sme okolo 25-30r s bratom,čiže asi to potrebovala napísať a my sme to potrebovali prečítať. Už sme nemali ani otca,čiže možno o to viac.

loyda
5. nov 2022

@lenka7477 veru bolo...ja som sa pri písaní komentu tiež rozplakala, zanechalo to aj vo mne silnú emóciu.

samuelson35
5. nov 2022

Určite to nie je zbytočné, najmä ak sú deti malé, nebudú si pamätať aká bola ich matka a budú vďačné za všetko čo im o nej čokoľvek napovie. A takýto list im určite napovie veľa.
Možno aj denník by som si písala

simsalabim
5. nov 2022

Urcite to nie je zbytocne. Kiez by mi moja mama nechala aspon 1 taky list 😢

lenka7477
5. nov 2022

všetky spomienky - akékoľvek slová budú mať obrovskú silu -potom ..............

lucia147852
5. nov 2022

Určite by som to spravila.

loliki
5. nov 2022

Určite dobrý nápad. Ale bolo by fajn napísať aj trošku veselo, povzbudzujúco, aby z toho deti nemali vždy len oči plné sĺz, ale taký dobrý pocit. Možno by bolo dobré poradiť sa s psychológom. Deti potrebujú v každom období poradiť, tak aby vedeli čo a ako, prípadne kam sa obrátiť. Pre moju mamu sú vzácne všetky pohľadnice, ktoré babka posielala na sviatky, pritom sú tam klasicky bežné frázy, ale takto majú už inú váhu tie slová.

54tinka54
5. nov 2022

Zbytočné určite nie. Určite by si to deti uchovávali ako cennú spomienku na mamu, jej slová, štýl písania, rukopis, adresnosť…

pbra40
5. nov 2022

V dnesnej dobe by som asi i hlasove spravy zanechala. Nacitala rozne rozpravky, pribehy, .... aby mohli pocut i moj hlas a hlavne smiech 🥰

stanulienkat
5. nov 2022

Video

pinkgirl
5. nov 2022

Čítala som viac krát, že mamička kúpila pre deti darčeky na každé ďalšie narodeniny do ich 18tky, keď vedela že sa toho okamihu nedožije. A deti s otcom postupne tie darčeky po rokoch otvárali.
A keď zatopilo Fukušimu v Japonsku, dostali o niekoľko rokov jedny rodičia list od svojej vtedy už mŕtvej dcéry. Dcéra im za života napísala list, s posunutým doposlaním o pár rokov. Dcéra zahynula vo Fukušime. Bol to krásny príbeh.

nikpa
5. nov 2022

Videla som film kde toto žena urobila a teda ručala som pri tom poriadne. A odpoveď na to tvoju otázku, že nerada rozmýšľam nad takýmto vecami takže sa nad tým radšej ani nezamýšľam.

karolin99
5. nov 2022

@snehulak77 kde to prosim najdem?❤️

beata_k
5. nov 2022

@snehulak77 Ja mam dve deti a od narodenia im pisem maily. Posielam fotky, pisem ako oslavili narodeniny, ako bolo v skolke...

mikadooo
5. nov 2022

Áno, viem si to predstaviť. Chcela by som každému dieťaťu napísať list, prečo je práve ono pre mňa jedinečné a úžasné, ako naplnilo môj/náš život. Ale stále to odkladám, nejak nestíham a ešte nemám čas až tak koncentrovať myšlienky. Snáď kým zomriem, tak sa mi to podarí sformulovať. Už som si kúpila tri krásne krabice, kam som dala pár ich detských maľbičiek, pásku, ktorú mali na ruke v pôrodnici, krstnú košieľku, jeden A5 zošit z prvej triedy s prvým diktátom, a ešte tam teda chcem prihodiť aj ten list, možno stužku zo stužkovej, a takéto veci 🙂.

jana_eyre_2
5. nov 2022

Mňa by taký list od mamy potesil a uistil... Zomrela náhle, necakane a mladá, veľmi mi chyba v mnohých životných situáciách...

autor
5. nov 2022

Ďakujem vám, pekne ste to napísali.

katkasmacka
5. nov 2022

Pozri knizku canceraria...aj blog na fb canceraria...

katka2602
5. nov 2022

Sestra síce nenapísala list, ale napísala deťom odkaz do albumu s fotkami. Našli sme to po tom čo sestra zomrela. Je to pekný odkaz..

snehulak77
6. nov 2022

@beata_k veľmi milé ☺️☺️☺️, tiež sa chystám to synovi tak robiť, ale stále to odkladám, hrozna som.

snehulak77
6. nov 2022
mamusa123456789
6. nov 2022

@loyda krásne a zároveň smutne, keď to čítam musím plakat

kaktusik007
6. nov 2022

skor ako napisat detom list by som sa postarala o ich buducnost - dala ich zverit do starostlivosti osobe ktoru vyberiem, poriesila majetky, spisala zavet... Doporucila kontaktovat Plamienok, aby sa deti vyrovnali so smrtou jednoduchsie a pod dohladom psychologov..... Myslim ze nic horsie sa dietatu nemoze stat ako ked sa po smrti matky natahuje o starostlivost otec dietata s rodicmi jeho matky a ked je dieta vytrhnute z prostredia, kde dovtedy zilo... Lebo matka zatvarala oci pred realitou a pozostali maju svoju predstavu.

1gabriela13
6. nov 2022

@kaktusik007 to si môžeš poriešiť tesne pred smrťou,ale je ti to na nič ,nakoľko v prípade že chcete napr dieťa nechať starým rodičom (z tvojej strany) a necháš aj závet,súd to absolútne nebude zaujímať pokiaľ otec nie je feťák či narkoman. A odpoveď pre autorku,ak by som vedela že zomriem,dcére by som určite zanechala list . Ja osobne jej píšem aj denník s fotkami

kaktusik007
6. nov 2022

@1gabriela13 prave preto to treba riesit este za zivota matky - pretoze ako pises, potom to uz je problem pred sudom riesit. A nie, takato vec sa v zavete neriesi - tam sa riesi iba majetok deti. A kedze automaticky po smrti matky spravuje majetok otec deti --- treba aj toto riesit.