Oháňanie sa titulom

2. jún 2023

Zaujímalo by ma ako ste na tom vy. Ako vnímate keď sa niekto háňa svojím titulom a robí zo seba niečo "viac"? Alebo máte pocit, že by sa ľudia mali správať inak k osobe ktorá má len maturitu/výučný list ako k osobe ktorá má VŠ?

colsami
2. jún 2023

Nemam to rada. A najviac ma dojimaju klienti, ktorych ked nahadzujem pri prvej navsteve do databazy, spytam sa: "Vase meno a priezvisko poprosim?" a on zahlasi "bakalar Jozko Mrkvicka". Titul ma fakt nezaujima v mojej profesii a ani sa nan nepytam. No vzdy sa najde nejaky bakalar ktory to rad zdorazni.

divokykonik
2. jún 2023

Mali by sme sa všetci správať k sebe rovnocenne, ale nesprávame sa tak. Ja sa však často stretávam aj s aroganciou ľudí bez titulu, čo sa vysmievajú napr. mužovi, že je preštudovaný, že je ľavý do roboty, keď študoval aj tretí stupeň a tak. Čiže nielen titulovaní vedia byť "hovädá". 😀

liusa82
2. jún 2023

áno pobavia a hlavne takí,ktorí majú odbor z Hornej Dolnej ale budú si o sebe myslieť že sú važení doktori alebo právnici atd😀 U mňa zaváži odbor,aký kto má.Pretože pri tých dnešných vymyslených kdejakých nepotrebných pseudo odboroch ktoré na vš pribudli môže mať titul už asi hocikto

diewcatqoo
2. jún 2023

Mam pocit, ze ohanat sa titulom je skor take malomestiacke a ze v zahranici sa to nevyuziva az v takej miere ako na Slovensku. Ja som v Cesku, u nas na oddeleni vo firme mame takmer vsetci titul, u manzela tiez a takmer nikto si ho nikde nepise.

Btw, preco by sa clovek mal spravat inak k niekomu, kti ma titul? Ano, kedysi sa predpokladalo, ze kto vystudoval VS, asi bude o nieco inteligentnejsi nez priemer, ale dnes, ked VS chrlia aj absolventov uplne nepouzitelnych do zivota, si nemyslim, ze je na mieste brat niekoho s titulom automaticky inteligentnejsieho su ini. Za cloveka hovoria jeho ciny a skusenosti, nie to, ci ma titul alebo nie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka700
2. jún 2023

Na VŠ som mala spolužiacku čo si utekala zmeniť OP hneď v ten deň ako dostala bakalársky diplom 😂

diaalex
2. jún 2023

Mám síce “len” Ing. a manžel JUDr., ale nikdy sa neoháňame. Obaja si myslíme, že je to také detinské🤦🏻‍♀️ ale zato poznáme ľudí, čo majú Bc. a dávajú to “pocítiť” v zmysle, keď diktujú meno tak zdôraznia Bc. 🤦🏻‍♀️😀

lelelienka
2. jún 2023

Len by ma zaujimalo, ako presne sa “ohana svojim titulom”? Mozno ho len normalne pouziva. Nemyslim si, ze by sme sa mali spravat inac k ludom s titulom ako bez. Mame sa ku vsetkym spravat rovnako slusne. Ale tiez nemame tituly znevazovat a vysmievat sa z nich, ako je to dnes v mode…A faktom je, ze napr. niektori lekari maju stale taky vacsi respekt pred titulom, citit to uz z oslovenia niekedy.

lelelienka
2. jún 2023

@liusa82 tak toto je uplna pravda, tieto pofiderne skoly a odbory zial znevazuju aj tituly z kvalitnych skol…smutne.

elenka74
2. jún 2023

Ja poznám takých, čo si titul dávali aj na svadobné oznámenie alebo sa podpisujú aj s titulom. A sú to práve takí, ktorí študovali na kadejakých pofiderných VŠ.

katkami123
2. jún 2023

Mne príde najväčšia pecka, keď si dá niekto titul na FB, myslím klasicky profil, nie verejná osobnost ako napr.politici. A keď to ten človek myslí úplne vážne, že to nie je satira. Bc. Ferko Mrkvička 😄

aeruginosa
2. jún 2023

Ja poznam takeho, co sa takto „ohana” titulom. Studoval najprv Bc. externe na nejakej pobocke VSEM a nasledne nieco na SPU, s cim ziskal titul Ing. … Na svoj titul je extremne pysny, az tak nezdravo. Je to presne ten typ, ktory si mysli, ze je nieco viac ako ludia bez VS. Aktualne robi predavaca s Ing. titulom…. Uprimne, ked zacne o sebe mliet ako o panovi inzinierovi s nadutym vyrazom v tvari, tak mi je blbo aj zanho…

katulienkax
2. jún 2023

@colsami no ak robis poistneho/financneho agenta nemenovanych skupin, tak by som na titule trvala aj ja 😉

mamamasama
2. jún 2023

A to niekto rieši? Mna upozorňuje jedine chlap, že ak vypĺňam dokumenty, mala by som si tam dat aj titul. Inak ani neviem, ze ho mam. Som rovnako zufala oslintana matka ma materskej ako moja kamoska bez maturity. 😁 Inak. Moja mamina nema titul a je to najmúdrejšia zena, aku poznam.

mamamasama
2. jún 2023

@elenka74 nieeee 😅😅🤣🤣🤣 To nemyslis vazne. Na svadobne oznamko? 🤣

diaalex
2. jún 2023

@mamamasama kamarátka mala Mgr. XY a jej snúbenec len XX lebo nemá VŠ, bolo to čudné 😀

elenka74
2. jún 2023

@mamamasama Vážne, obaja boli Ing., tak to tam mali.

petamich
2. jún 2023

no neviem ale zrejme sa pohybujem v prostredi, kde sa nik titulom ohanat nepotrebuje 🤷‍♀️

annm81
2. jún 2023

@diewcatqoo V zahraničí ako, kde a kedy. Pri kúpe letenky si tam Dr. napíše každý, na poštových schránkach som to videla len na Slovensku, ale u nás zas nikdy nebolo "v móde" vycapiť si titul na náhrobný kameň, ako je to bežné napr. v Nemecku.

katkami123
2. jún 2023

Inak minule som jednej pani predávala vecičky…. Píše mi správu - dobrý deň, je to ešte dostupné, ak áno, pošlite mi číslo účtu a poprosim zaslat na adresu :
Mgr. XYZ
….,
a na konci správy sa mi ešte podpísala, 😀ďakujem,
Mgr. XYZ
Za 7 dni mi píše, nech jej pošlem číslo zásielky, lebo veci ešte neprišli. Tak jej píšem, ze chcela poslat obyčajne, 2tr. nemám číslo zásielky, ale nech pozrie do schránky či neprišiel ani ten žltý papierik, že treba ísť na poštu a či si nepozrela schránku. Poobede mi odpisala, ze to ma už doma, bola si to vybrať z pošty.

nikaeli
2. jún 2023

Nie je to tak dávno, čo som sa cez sms vadila s mojim ex ohľadom dcéry a príspevku na lyžiarsky, keď mi zrazu začala vypisovať jeho žena (z jeho mobilu) a začala asi takto - vážená pani Mgr. Bla Bla ...... kecy kecy ...... s pozdravom PhDr. Bla Bla. Dostala som záchvat smiechu a mala som chuť napísať jej, nech si to svoje PhDr. strčí do riti 🤦🏻‍♀️ Ale keďže nie som primitív, slušne som jej odpísala (bez titulov) a poprosila ju, aby sa nemiešala do vecí, ktoré sa jej netýkajú a vrátila mobil manželovi 🤷🏻‍♀️ ja používam titul iba v oficiálnych záležitostiach a dokumentoch. Ale sú ľudia, ktorí majú aj na zvončeku Bc. a veľmi sa mi páči, keď niečo predám cez bazárik a mamička mi napíše svoje meno aj s titulom. Mne to príde komické, ale ok. Možno sa počas štúdia naozaj nadrela a je na svoj titul mimoriadne hrdá.

mimi3008
2. jún 2023

@colsami Ano, presne, aj jamam skusenost, ze najma¹bakalari si na tom potrpia

zorkahorka
2. jún 2023

Ja ani neviem, ze ho mam 😀 dokonca som ho dlho nemala ani v op, ale vraj ho tam treba mat, tak som si ho dala 😀 vobec ho nepouzivam, nikde si ho nepisem.
Z vlastnej skusenosti viem, ze ucitelky si ho rady pisu. Aspon ja som sa vo svojej profesii s tym stretavala 😀
A mam znamu, ktora si robila vs prave s cielom mat pred menom titul,lebo ma pocit, ze to zavazi a na uradoch sa k nej spravaju inak 🙈

jamimo
2. jún 2023

to, že niekto nadobudol vzdelanie, neznamená, že je vzdelaný. Stretávame sa s týmto javom všade. Bytostne nemám rada, ak sa v spoločnosti glorifikujú tituly JUDr, MUDr. Kto je viac? Do opačnej kategórie patrí dehonestácia a pohŕdanie vzdelaním. Napr. sociálna práca. Za svoju prax som stretla mnoho kvalitných sociálnych pracovníkov, či "len" dobrovoľníkov, s titulom Bc. Mgr. aj PhD. Spoločnosť si osvojila názor, že tam chodí každý blb, tituly sa rozdávajú na vrátnici, sú to dobré duše, anjeli, zlaté srdcia. (priznávam=tí čo patria do tejto kategórie tam chodia kvóli titulu, zamestnaniu a tabuľkovému platu... tí sa ale nikdy bytostne a odborne neposunú!) Sociálna práca je profesionálna odborná činnosť, ktorá je kompatibilná z mnohými inými odbormi humánnych a behaviorálnych vied. Napr. v Nemecku spoločensky aj platovo ohodnotená na 3. priečke za medicínou 🤔 5000- 6000 € brutto. (no tak, ale v Nemecku sa v spoločnosti nepohŕda ani upratovačkou ako v SR.) Ja si vážim človeka skutkami, slušnosťou, múdrosťou a pokorou. A je mi jedno či študoval na Harvarde, alebo celý život pásol kozy v olivovom háji. Stačí mi, že otvorí ústa a hneď viem s kým mám tu česť. Musím však priznať, že mám rada ľudí, ktorí sa orientujú v problematike svojej profesie, činnosti ktorej sa venujú, rada počúvam s nimi podcasty, besedy, rada čítam, oči mám otvorené, potrebujem to pre svoje bytie. Učíme sa predsa celý život 😉

janetinka27
2. jún 2023

Malokedy som nieco take postretla, ale kamaratka si robila pedagogicke minimum, mala mgr titul. S vyucujucou komunikovala cez emaily a oslovovala ju priezviskom ( pani D). Az raz sa vyucujuca nahnevala a napisala kamaratke rozculeny email, ze ona nie je ziadna pani D, ale je doktorka (ten titul si uz presne nepamatam).
Hlavne, ze vyucujuca oslovovala moju kamaratku pani K a pritom kamaratka uz mala tiez titul, ktory ona vlastne tiez pri osloveni odignorovala.

colsami
2. jún 2023

@katulienkax robim veterinarku, takze mi je uprimne jedno ci je majitel bezdomovec alebo riaditel banky, je to uplne irelevantne, riesim pomoc zvieratu a majitelovi.

lelelienka
2. jún 2023

@zorkahorka tak v op titul netreba mat, to je cisto na tebe ci si das alebo nie. A na tych uradoch je to ciastocne naozaj pravda, aj u lekara niekedy, zazila som take situacie, samozrejme robit si kvoli tomu titul je kravina. Ale jednoducho niekedy si davaju vacsi pozor, akoby mozno ocakavali, ze clovek s VS je tak nejak automaticky aj pravne-uradne rozhladeny alebo neviem preco, ale je to fakt.

rebrambora
2. jún 2023

Toto funguje snad už len na Slovensku.

barbora0308
2. jún 2023

Mala som suseda, co mal na postovej schranke a aj na dverach titul Bc. 😅 pride mi to stale komicke...

vroni
2. jún 2023

No, čo sa posadnutosti titulmi týka, nemáme na susedov. Tu čakám, kedy si začnú dávať miestni tituly za úspešné zvládnutie chodenia na záchod. A píšu si titul, akýkoľvek, skutočne všade. Kamoška, neznala pomerov, sa presťahovala z De do AT a naivne v poisťovni pripustila existenciu svojho titulu. A že je na kartičke zdravotného poistenia len obmedzený počet miest, vypísali jej kartičku na meno PhD. Astrophysicae Anna P a viac nevoslo. Ale hlavne, ze titul vošiel (meno je len príklad, ale tiež stvorpismenkove). Vraj vždy, keď ju vytiahne, cíti sa ako hľadaný zločinec Anton L. 🤣🤣🤣