Oleander škodca

ropucha6
21. mar 2023

Ahojte,
vytiahla som po zime oleader a napadol ho nejaky skodca, asi cervce. Ma to este sancu na zachranu nejakou chemiou alebo uz len vyhodit?

ropucha6
autor
21. mar 2023

Prikladam fotky

luga_luga
21. mar 2023

odfot mi detailnejsie list a posli do ss, takto neviem, vyzera to na plesen, nie na skodcu

viestta
21. mar 2023

Ja to tiez odhadujem na mucnatku

ropucha6
autor
21. mar 2023

@viestta @
@luga_luga plesen by nebola cierna?

viestta
21. mar 2023

@ropucha6 plesne na rastlinach nie su len cierne, toto vyzera na mucnatku. Poskodene vyhony ostrihaj, kup nejaky fungicid a postriekaj. Pred tym ho mozes umyt silnym prudom vody. Fungicidy hubove ochorenia (a to je aj mucnatka) neliecia, ale brania dalsiemu sireniu.
Okrem toho ma mozno aj roztoce, to su tie drobne biele bodky na listoch, ktore su po poskodeni roztocmi. Na roztoce treba iny postrek, skus sa spytat v zahradnicstve co sa teraz predava.

ropucha6
autor
21. mar 2023

@viestta lebo som citala na forach, ze na oleandri sa mucnatka nevyskytuje, tak neviem co najlepsie skusit. A ci uz chudak nie je zamoreny na totalku.

viestta
21. mar 2023

@ropucha6 roztoce tymi som si takmer ista. Je uplne jedno co ma za odrodu huboviteho ochorenia, fungicid mu neublizi. Rovnako ako noznice, tych zaschnutych a skrutenych listov sa treba zbavit, tie uz nic nezachrani.

ropucha6
autor
21. mar 2023

@viestta tak vyskusam este

zalka
21. mar 2023

@ropucha6 moje oleandre cca dva roky do zadu napadli puklice, som sa kdesi dočítala, že ostrihať všetko zelené až na drevo, vyumývať a nechať tak.
Aj som mala obavy, tak som to skúsila len na jednom spraviť .. do pár týždnov z toho dreva začal oleander púšťať zelené výhonky, tak som ostrihala aj zvyšné oleandre. Teraz po troch rokoch sú úplne krásne husté. Ešte krajšie ako pred strihom, lebo tam som mala už od spodu opadané listy, takže boli také riedke. Teraz sú tfuj tfuj tfuj krásne.

luga_luga
22. mar 2023

@ropucha6 vsetky choroby a skodce platia na vsetky rastliny rovnako, rozdiel je len v tom, ze skodce su vyberave, preferuju urcite druhy rastlin, mucnatka, plesen, ine hubovite ochorenia to iste (u niektorych druhov rastlin sa vyskytuju castejsie), mozu byt sive, biele, priklanam sa k nim, fotky sice nie su postacujuce, aby sme savych skodcov vylucili, ale myslim, ze to nie je tvoj problem. Ako prva pomoc ostrihat oleander a prestriekaj zatial Rock efectom - je univerzalny na skodce a posobi aj ako fungicid, teda na mucnatku a i. nemusi to vsak pomoct...