Oplatí sa chovať sliepky?
Ahojte, určite ste tu viaceré, čo chovate sliepky. Premýšľam, že by som začala aj ja. Muž s tým nesúhlasí, takže by to bolo asi na mne viac menej. Išli by ste na mojom mieste do toho, oplatí sa to?
mys me mali taku prenosnu ohradu kde si dobali kazdy den ine miesto ... na volno sme ich nemali co si matne pamatam... ono zalezi kolko sliepok chces a kolko stoji krmivo .. niekedy sa viac oplati kupit od susedy vajicka.. u nas by sa nevyplatilo-niesme na vajcia a tych par co spotrebujem by som radsej kupila
Urcite áno. Na začiatok ti stačia 3 sliepky.
A neni to tazke.
Kludne sa pytaj.
sliepky sú drahé, ak nemáš svoje krmivo. Spočítaj si koľko stojí krmivo, či sa Ti to oplatí.
My mame sliepky niekolko rokov ako sme sa nastahovali do novostavby ja som z mesta ale niet nad domace vajicka mame cca 10ks plus kohút starost nie je ziadna dat jedlo (manzel kupuje vreca zrna a plus mame domacu smezku pomlete veci to zas.svokor robi) takze rano sa vypustia dam.vodu jedlo to ze nemaju travu v ohrade pustame.ich na dvor ano kaki mame vsade ale viac menej su na druhej casti pozemku kde sa nehraje dieta ani my nechodíme..... jedine muz cisti kurnik 3 4krat do roka ;) zalezi aky velky budete mat ....
3-4 sliepky a ides... kuriny si pozri, dolezite je aby mali co potrebuju. A upratovat treba vsetko.. kakanica sem tam nie je problem, voda rozpusti, nemusite hnojit :D ale ked je toho vela tak to vadi...
A jasne, krmivo nieco stoji. My davame cistu psenicu a kukuricu, ale zase tak vela toho nezjedia, v lete pojedia zo zahrady vsetko mozne, z kucyhne celorocne...
Áno, nie je o ne veľká starostlivost.Mama má a nestačím jej predávať vajíčka.Kupuje kvalitné krmivo aj tak máme cela rodina vajíčka plus vela predá.Aspon mám komu dávať suchý chleba, supy z ovocia, zeleniny
my máme 4 sliepky a cca. 3-4 vajcia denne, krmivo máme aj kúpené aj od svokra zadarmo plus bioodpad z kuchyne.
@pribinak behajú a kakaju nie kade tade...ale tam kde im to umožnís resp dovolis
Fb gazdovia a farmári, aj fb vyslovene na sliepky, prepelice.
Niekto ma šťastia a obden vajce od sliepky, niekto kúpi vynesene mitrhy a zo sklamaním skončí. Treba skúsiť 🐔🐓🐔🐓🐔
@opica_skorica viem, že finančne sa to asi neoplatí v malom aj keď my sme veľkí konzumenti vajec a nedám dopustiť na domáce, zjeme kľudne aj 20 za týždeň. Ide mi skôr o to, či sa to oplatí časovo. Koľko času zaberie starostlivosť, ako často im čistiť, čo s nimi okrem kŕmenia treba robiť :D môj plán je kúpiť si 5 sliepok a asi tu prenosnú ohradu ako písala kocka vyššie. Ďalej viem, že sliepkam sa často dávajú zbytky jedál, čo sa v domácnosti nezje. Je to dobré, alebo si z nich ľudia robia kontajnery? Čo sa týka toho čistenia, ako dlho to trvá? Tu v dedine je strašne veľa ľudí, čo si radi privyrobia za pár korún a pivko takže ak by to bolo veľmi nechutné asi by som išla touto cestou
My sme kupili tento rok 12 sliepok.ale inak na vajca sa mi oplatia prepelice.zaberu malo miesta,rychlo vycistene a vajcia aj predavam
Tiez chcem a muz nie.
Ano treba nejake to krmivo aj dokupit-nam vozi predajca rovno pred dom. Takze problem by nebol.
Vzdy mame zvysky jedla. Takze nejake 3-4-5sliepock by mali akurat.
Mame starsi chliev. Aj vybeh by mali mozno aj 12-15m2. Mozno aj viac.
Máme 5ks,no a zatiaľ sme zmesku kupovali iba na prvé dni,lebo nevedeli,čo s trávou. Máme denne 4-5vajicok. Okrem čistenia nevidím extra problem.
podla mna casu zaberu malo... rano nasypem jest, vodu a vybavena vec. Pozbieram vajicka. Ak treba a nemaju co jest, poobede este dostanu.. ak by som nebodaj mala miesto uzavrete ale nemam, chodilo mi tam kadeco, dam velky davkovac na zrno a mam po probleme, aj davkovac na vodu..neupratujeme castejsie ako raz za 2t, ale teda to ked sa upratuje je u nas par minut, fakt lopata, metla a miesto kam to dat... a to sme mali aj 20 sliepok. Moj chlap ked bojkotoval aj mesiac ca neriadilo a nic... treba im urobit take vyvysene bidielka, na to proste vylezu a budu spat, cez den budu pobehovat. Este dolezita vec, ak chodi diva zver k vam, vecer zatvarat/rano otvarat.
Svokrovxi maju sliepky,asi 8ks a kohut.najvacsia ostara ked sme isli na dovolenku,ze co s tym,kto sa bude starat.ale ak toto vies vyriesit napr s rodinou alebo nejakou kamoskou tak potom to nieje ziadna veda 🙂 a vajicka su naozaj chutne a je ich pre celu rodinu
Hlavne si pories, co s nimi, ak chodite na dlhsie prec. A ak chces aj kohuta, pocitaj s tym, ze bude bliakat, kedy sa mu zachce.🙂
Ahoj, my nemáme sliepky, ale babka vždy mala 5 sliepok a takmer každý deň mala od nich 5 vajíčok (zavše aj dvojžĺtkové). Nižšia znáška zvykla byť v zime a keď sa prepierovali, to mala aj iba 2-3 vajíčka denne. Kupovala im "zbožie", každý deň sa išli popásť na trávnik (hovienka musela zamiesť ona alebo cez prázdniny my so sestrou) alebo im nažala trávu (mládky kúpené z veľkochovov, naučené iba na granule, to chvíľu ignorovali, nechápali, že to je rovnaká tráva, ako rastie mimo ich výbehu, ale potom sa naučili aj to jesť). Mimo toho každý deň potrebujú čistú vodu, babička im tiež dávala všetky škrupiny z vajíčok, čo mala, a sušila chlieb a ten po troche namáčala do nádoby s vodou (ale inou, ako majú na pitie, lebo sliepky si potrpia na vždy čistú vodu na pitie). A mala im aj taký starý nízky plech na pečenie naplnený pieskom, ktorý si občas prišli zobnúť. Neviem, ako často čistila kurín, asi podľa potreby, ale kuracince namočené vo vode sú výborné hnojivo na niektoré druhy kvetov a zeleniny (ako guáno). A teraz mi kamarátka spomínala, že už dávno nelíčila kurín (vápnom) a sliepky jej dostali blšky, tak to musela všetko dezinfikovať (sliepky parazity otravujú, sú vystresované, nenesú dobre). Inak sú to nenáročné tvory. Keď majú čo jesť, piť a ráno ich pustíš a večer zavrieš do kurína (strýkovi sa raz nechcelo ísť, že si zalezú aj samy - zaliezli, ale otvorenými dverami tam vliezla aj líška a do rána neostala žiadna sliepka), odmenia sa čerstvými vajíčkami. My teraz kupujeme domáce od jednej pani a nedá sa to s kupovanými v obchode ani porovnať...
Napišem moju skúsenosť. Mame 13 sliepok , jedneho kohuta. V špajzi mam kybel kde hádzem zvysky jedal , nedojedene , slupky , stare pecivo , a bars čo (nie nesmrdi mi to v špajzi kybel ma vrchnak) pridam vody. Rano idem pustit kuri z budky , dam im pomyje , plus za tri hrste zbožia. Cely den su vonku, na mieste jednom určene (maju vyhradene, po zahrade mi nechodia su viac menej za domom). Cca okolo 17tej idem pozbierať vajcia , 9-12ks za deň , ako kedy. A okolo 21h keď už sedia zatváram. Toto je moja robota. Muž ma na starosti postarat sa o zbožie (velke vrece vyjde cca 25eur) a vydrzi tak tri mesiace , ako kedy ..plus im to čistí , tiež nie moc často , pracuje v zahraničí ale vyčistí. Vajíčka mame domace , deti miluju keď ich môžu isť zbierať. Ale , ma to nevyhodu v tom , ak chceme ist niekam na dovolenku , alebo co i len na dva dni prec , musime poprosit niekoho s rodiny nech nam chodi k sliepkam. Je to dobra vec , ja som spokojná vajička su uplne ine ako kupovane , neda sa to ani porovnať.
No toto je divne, ze kontajnery.
Jednoducho, ak sa nezjedia varené zemiaky, ryža alebo šalát, dá sa im to vydzobať, ale žiadne veci (potrava), co by boli pokazene.
V malom?
Hm, od 3 sliepok mozes mat kludne 3x vajce za deň, čiže 3x 7dní = 21 vajec za tyzden.
To je dosť.
Ja som z cinziaku a nevadí mi cistenie kurína. Vymenit staru slamu za novú trvá cca 5-10 minút aj s vynesením na hnojisko.
Aj letky (kridla) som im už pristrihovala dva razy.
No ja neviem.. my sme mali sliepky vzdy ked som bola mala, aj teraz mame, stara sa o ne svokra. Ale ked svokra nebude, asi v tom nebudem pokracovat. Cistit im a krmit je ozaj to najmenej. Skor ma odradza milion inych veci. Kazdu chvilu je nejaka (ako hovorime pred detmi) smutna, treba ju zabit, treba im strihat kridla lebo potom zdrhaju ak su pustene, ak raz ochutnaju vajce tak potom nacinaju vela znesenych a babka im vzdy kvoli tomu odrezavala zo zobaka, biju sa, niekedy az do krvi, nedajboze ak dokupis k starym nove/mlade tak ich nemozes dat hned k sebe lebo bude fight a stare budu mlade bit, treba ich postupne zvykat...
Ahoj,ja viem ze je toto stara diskusia uz vyse roka ale chcela som len vediet ze ci si sa dala na tie sliepocky 🙂 pretoze aj my chceme,teda ja viac ako manzel ale uz si nejak zvykol 😅 chceme zacat na jar buduceho roka.
@miselka007 na jar sa vzdy najlepsie zacina. My sme kupili mládky v lete a teraz už viem, že ma sa radsej zacat s chovom na jar.
Drzim palce.
Nebojsa toho, ked im zabezpecite kurin so slamou, aby si mohli v klude znasat vajcia do hniezda zo slamy, dostanu vodu a šrot, prip.zbytky z kuchyne (ryza, zemiaky, karfiolove listy,.. nase zboznuju vlocky ak je akcia 1+1, tak im kupim🤪), budete mať super vajcia.
Domace.
@opica_skorica dakujek krasne za odpoved 🙂 ano na jar urcite. A my len 4 sliepocky. To nam staci. Na spestrenie zahrady a na vajicka. Manzel povedal ze nam kurin postavi a slama je samozrejmost aby sa mali co najlepsie. Prisun jedla bude urcite kedze mama robi v skolke v kuchyni a supky zo zeleniny a ovocia su skoro stale 😁 a samozrejme aj zmeska. Ja sa uz taaak tesim ze uz je muz zomna na prasky 🤣 ako keby sme toho zverinca mali doma maaalo (4x pes a 4x akvarko) tak aj na zahrade bude daco 😁
Tak vidím, že to tu ožilo :D
Zatiaľ sme to neriešili. Boli iné problémy, takže takéto išlo stranou. Možno na jar. Ešte sme uvažovali, že by sme dali sliepky k rodičom a boli by spoločne vajíčka a my by sme zaplatili náklady, keďže viacej by sa o to starali asi oni. Ale je to takto lepšie riešenie z hľadiska nejakých dovoleniek, pretože skôr sa my otočíme k nim keď bude treba ako by sa oni mali trepať ku nám. Ale ešte som tento nápad neriešila s našimi. Možno ma pošlú do péčka aj so sliepkami 😂
Ale čo by nie . Oplatí sa . Sliepky zjedia aj odpad z kuchyne. Nie sú náročné. Treba pre nich oddelené miesto aby si nemala všade bordel. A budeš mať fajn domáce vajce
Veru ozilo a ja som to ozivila kedze vela takychto nejakych tem som nenasla. A kedze s tym doma otravujem 🤣 tak kazda rada,clanok,napad sa mi zide 🙂
Aj dovolenka sa da vyriesit.
Ochotny clovek, ktory im raz za den da, co treba, to je kludne aj sused. Treba vsak mat stastie. Nie kazdy ma dobreho suseda.

Tak máš domáce vajcia.
Ale treba čistiť kurnik a sliepky teda behajú kade - tade a aj kakajú kade - tade