icon

Oplatí sa život a práca v Anglicku s 2 deťmi ?

megicka007
9. jan 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať na život v Anglicku, robotu tam hlavne tých čo majú reálnu skúsenosť. S manželom uvažujeme o tom ze by si tam našiel robotu a išli by sme tam žiť aj s dvomi deťmi (3,5roka a 7 mesiacov).. Manžel už jednu dobu žil v Anglicku aj tam po racoval ale vtedy ešte ako slobodný. No teraz ako rodina oplatilo by sa to? Je tam lepší život ako tu na Slovensku? A keď áno ako to je tam so školkami školami, obchody aké sú tam ceny a takisto aj s doktorm i.. Proste taky všeobecný prehľad.
Ďakujem za každú odpoveď info 🙂

Strana
z2
perdulka7
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
9. jan 2020

@perdulka7 lenze na Slovensku niesu socialne rozdiely a ona zije ako stredna strieda. V Anglicku nebude stredna trieda - bude nizsia trieda. nebude mat moznosti ako doma, a bude sa musiet uskromnovat. Bude robit podradne prace a tazko sa bude vzdelavat s 2 detmi. To vsetko treba brat do uvahy. Je ine ked sa niekto prestahuje single, alebo bez rodiny ked ma 22 a svet je gombicka. Oni maju rodinu, zabehnuty zivotny styl - a len tak sa zobrat a len pocitat peniaze nestaci. Zivot v UK je uplne iny ako u nas.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
nerya
9. jan 2020

@kittykat22 tak ja mám fixne okolo 1200, veď ja netvrdím že.tam nemajú dobré jedlo ale pre mňa je to napríklad zbytočne míňanie keby som v tých obchodoch mala robit normálne nákupy. Zážitky prídu samozrejme až neskôr, podľa mňa rátajú s tým, že nebudú sa mať od začiatku ako prasiatka v žite, ale keď prekonajú začiatočné sťažené podmienky, časom sa možno naučia ako žiť lepšie, resp. spokojnejsie

Ono podľa mňa je tiež rozdiel keď niekto tam chce prísť na pár rokov, robí ako šialeny, našetriť a ide nazad a keď tam niekto príde s tým, že tam ide žiť, ja preto nemám potrebu nejakú hľadať stále lepšiu a lepšiu prácu alebo odrobiť každú možnú hodinu overtimu len aby som mala čo najvyššiu výplatu. Odrobim čo mám, koľko nám stačí a sme spokojní a nežijeme si zle 🙂 jasné že ak má niekto vyšší životný štandard bude si musieť nájsť lepšiu robotu

megicka007
autor
9. jan 2020

Ďakujem za každú info 🙂 dúfam ze sa správne rozhodneme s manželom a keď bude viac času na rozpísanie sa tak napíšem určite ešte nejakej z vás 🙂

matapo
9. jan 2020

@megicka007 ...najlepsie by bolo keby ste nesli hned ako rodina spolu. nech ide najskor muz, najde pracu, to je dost dolezite aby mal prijem, najde vhodne ubytko ked aj len do casu, zabezpeci co treba. Uz ked tam bude robit uz mate narok na child benefit, hoc budes este s detmi na Slovensku. Ked bude muz zastabilizovany, mozte ist ako rodina za nim, budete to mat podstatne lahsie a budete mat stale istotu toho jedneho prijmu a budete mat kde byvat. Potom mozte hladat lepsie byvanie, prip. lepsiu pracu, pripadne aj ty pracu aspon na nejaky skrateny uvazok,... . Pokial uvidi ze sa mu tam nedari, je to s pracou bieda, celkovo nebude mat dobry pocit z toho tak sa jednoducho vrati domov na SK. Urcite je toto vhodny sposob stahovania sa rodiny s detmi. Moze sa mu darit a o mesiac mozte uz cestovat za nim, mozno bude to obdobie trvat cosi dlhsie kym sa zabyva, zamestna, povybavuju potrebne. Druha vec je krajina. UK uz davno nie je to co byvalo, nie je to tam uz take ruzove ako bolo 10-15 rokov dozadu, pre tych co tam prichadzaju. Ti co su tam roky, ti uz to maju jednoduchsie o dost. Skuste zvazit inu krajinu, mozno to Irsko ako som ti uz pisala ak preferujete anglicky hovoriacu. Alebo uplne inu Rakusko, Nemecko - aj tu sa budete mat urcite lepsie ako na SK, hlavne teda vase deti ked tam vyrastu a je to blizsie...

matapo
9. jan 2020

...a co sa jedla tyka, potravin v obchode je neurekom a su aj kvalitnejsie ako na nasom trhu a za rovnaku prip. aj nizsiu cenu ako u nas. Restiky vyuzivat nemusite, varte doma to, na co ste zvyknuti...desiatu si predsa viete tiez spravit doma a nemusite platit 2-3 eura za oblozeny chlebik...

liliflora
10. jan 2020
lenuliatko84
10. jan 2020

Musis si uvedomiť, ze tam budete len ,,hovno,, s prepacenim.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
nerya
10. jan 2020

@lenuliatko84 prečo by mali byť?
@perdulka7 súhlasím, tiež nemám pocit že by nás tu mali za nejakých menejcenných, práveže mi tu prídu ľudia omnoho slušnejší, či už v obchode alebo v nemocnici alebo v robote

matapo
10. jan 2020

@lenuliatko84 ...tak toto nie je pravda. Samozrejma zavisi od vzdelania, kvalifikovaneho uplatnenia,... su oblasti kde su ludia tak ziadani, z kazduckeho kuta sveta ze su aj viac plateni ako domaci len aby boli motivovani tam ostat a pracovat. Ani ozaj k tym poslednym a najbiednejsim sa nesprava nik urazlivo, ani na uradoch, ani v nemocniciach, ani v obchodoch,... Ludia su priatelski, ustretovi, ochotni druhemu pomoct. Na SK sa mi v zivote nestalo co tam. Uz len ked odstavime auto pri krajnici ked je malemu zle a musi sa nadychat vduchu, tak za tym 5 minut co tam stojime sa vzdy zastavi auto ci je vsetko ok, ci netreba pomoct,... a to velakrat nie jedno. V obchode ako matku s malymi detmi ma velmi casto pustia dopredu, na prechode sa mi nikdy nestalo zeby auto nezastavilo, hoc je akokolvek rozbehnute. Na uliciach su ludia mili, usmievaju sa prihovoria, a zvlast detom. V obchodoch predavaci v klude, aj tomu najbiednejsiemu pomozu nalozit nakup do tasky a s ochotou prehodia par slov. ked sa na nieco treba vyzbierat, vsetci radi a ochotne prispeju pokial je to na dobru vec co teda vacsinou je,...zo Slovenskom nezrovnatelne. A je to samozrejma vsetko o peniazoch, ludia tam zarobia, v pohode vyziju, ziju tak volnejsie, pohodovejsie a vsimaju si potom aj viac ludi kolo seba v tom pozitivnom zmysle. A myslim ze aj deti v skolach su voci sebe milsie, hlavne v tych mensich mestach a na vidieku.

megicka007
autor
10. jan 2020

@lenuliatko84 neviem ci to môže byť už horšie ako to je tu na SK 🙂

lenuliatko84
10. jan 2020

@perdulka7 ja sa citim skvele.som so sebou maximalne spokojna. Mam peefektnu pracu ,s manzelom si zijeme na vysokej nohe a to sme na slovensku pri rodine.Len zazila sim zivot v zahranici a nie vzdy boli ludia milý a vazili si to co robíš

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
lenuliatko84
11. jan 2020

@perdulka7 no ibec to nie je od veci

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
lenuliatko84
11. jan 2020
filodendron
4. mar 2020

Je vela drobnych aj vacsich faktorov, ktore budu vytvarat tvoj subjektivny celkovy dojem. Vela veci je tu super, ale polozila by som si asi par najzasadnejsich otazok. Nebude ti chybat rodina, priatelia? Mas u nich momentalne podporu? Pomahaju s detmi? Tu v UK ti to bude velmi chybat, ak to na SVK mas. Zozaciatku moze prist pocit izolacie, ziadni, resp malo priatelov, co sa neskor postupom casu moze zlepsit, hlavne ak dieta chodi do skoly (alebo aj nemusi, zalezi od povahy, ako lahko nadvazujes priatelstva, ako ti ide anglictina atd). Mate niekoho v UK, kto vam bude vediet pomoct odpichnut sa? Su to detaily, ale nabeh na novy zivot je rychlejsi, ked mate pomocnu ruku, co sa isto zide s dvoma detmi. Tak podme teda k mojim osobnym skusenostiam, podotykam, ze su moje a nemusia reprezentovat dalsiu vzorku prispievateliek.
Super na UK je anglicka mentalita ludi, vseobecne su k tebe ludia slusni (to, co si oni v hlave myslia je uz druha vec), mili a snazia sa pomoct. Osobne sa mi velmi paci krajina ako taka (more, lesy, plane, necakaj nejake hory, pokial nebudes v Skotsku), ale aj architektura a dokonca aj pocasie (v lete prijemne, u nas max 24-25 stupnov, v zime tiez prijemne, cca 5°C, zalezi, kde si). Anglicania si vedia pekne skraslit mesta parkami, kde vies vybehnut na prechadzku s detmi. Paci sa mi, ze takmer vsetky uradne/financne zalezitosti vies vybavit online/telefonatom, namiesto behania po uradoch, bankach atd. Soferovanie sa mi vidi v UK omnoho bezpecnejsie, malokto obieha, i keby sa mali xyz mil vlacit v kolone a soferi su tu ovela pokojnejsi a gentlemanskejsi (davaju prednost, aj ked sa to neziada). Pre mna je urcite pozitivum praca, trh je tu omnoho vacsi a pracu si najdes pomerne jednoducho. Moji zamestnavatelia poskytovali celkom slusne benefity, takisto mas vacsiu sancu karierne rast, pokial mas o to zaujem. Pri navrate na svk budem pravdepodobne prekvalifikovana...Co sa cien tyka, je to taky mix. Ceny potravin sa mi vidia primerane nasmu platu. Momentalne miname zhruba 250 libier/osobu mesacne na jedlo, ale urcite sa to da zvladnut aj za menej, pokial clovek pojde napr. do Asdy. Ceny najmov su uplne rozne podla lokality. My sme na juhu a 2 izbovy byt (po slovensky trojizbovy) bez energii sa tu pohybuje okolo 800-900 libier mesacne. K tomu treba priratat energie, internet, council tax, tv license a pod. Zhruba dalsich 150 libier. Londyn si mozes prenasobit cca koeficientom 1.5 az 2. Benzin je tu tusim lacnejsi ako na svk, ale dane (road tax) a poistka ta vyjde pomerne draho, zalezi od auta. Ja platim 150 libier rocne za dan. Zozaciatku treba ratat s vyssou poistkou, pokial nemate preukazatelne "no claim bonus" treba sa pripravit na zhruba 600-700 libier rocne na poistku (ta zakladna je mozno nizsia). Postupom casu sa to vie dostat aj na 300 libier rocne. Pokial to nie je potrebne, kupe auta by som sa vyhla, vseobecne je to zrut penazi. No a idem pomaly k negativam. Zdravotna starostlivost (z mojej vlastnej skusenosti) sa mi vidi na tom horsie, ako na svk. Nebolo mi vsetko jedno, ked som s kamaratom 4 hodiny cakala na pohotovosti a on tam chudak dychat nevedel. Pani na recepcii nam len s usmevom (anglicka slusnost musi byt) povedala, ze sme v poradovniku. Bezne rutinne preventivky tu neexistuju, lekar (GP) sa ma prekvapene opytal, ze z akeho dovodu som bola na svk na preventivke, tuto sa skor kladie doraz na liecbu, ako prevenciu, cest vynimkam. Treba si zvyknut na to, ze s beznou teplotkou, nachladenim a pod sa k lekarovi nechodi (co moze byt aj pozitivum, nech sa telo vysporiada s chorobou bez atb). Ale inak pokial prides s dietatom, tak si tusim prednostne brana na pohotovosti, s tym by nemal byt problem. Verejna doprava moze byt niekedy problem. V centre mesta je to zvycajne super, no akonahle potrebujes vycestovat dalej, priprav sa na prestupy a pomerne dlhe, alebo aj drahe cestovanie. Ceny vlakov su v porovnani so slovenskymi mnohonasobne vyssie. Viacero znamych mali v poslednej dobe problem vybavit si uk bankovy ucet, ktory sa viaze na pracu a byvanie. Byty a domy su tu uzitkovou plochou zvycajne mensie ako na svk. A tak i ked trojizbak, v praxi to casto znamena, ze druha izba ma rozmery 2x3.5m a v chodbe budes musiet dobre zvazit, ako sa vytocit s nabytkom. Ako uz niekto spomenul, skolka je tu draha. Znama platila tusim 750libier mesacne za 3 dni tyzdenne, este si k tomu musela doniest vlastne jedlo. Samozrejme pokial budes doma s detmi, tak tato financna ciastka odpadava. Skola je uz podstatne lacnejsia. Co sa tyka lepsich prilezitosti pre deti, radim zacat setrit na univerzitu, lebo v Anglicku ta studium moze vyjst na peknych 30-40 tisic libier. Samotni anglicania splacaju riadne dlho pozicky za studium. Slovenske obedy v restike ci jedalne tu budes inak marne hladat (no su aj vynimky, nasa firma ma nastastie vlastnu kantinu, vseobecne to ale nie je rozsirene). Sendvic, cipsy a energy drink je typicky anglicky obed v dnesnej dobe. Netusim, ake velke su tu benefity na deti, ale tipujem, ze velka suma to nebude a ze skor ci neskor (viac skor) bude druhy prijem v domacnosti nutnostou. Zeny su tu na materskej zhruba 10, max 12 mesiacov, hlavne z financnych dovodov. Neviem, na aky standard ste zvyknuti, ale pokial vam staci malo a nie ste narocni, tak vam mozno postaci aj jeden plat plus nejake tie benefity. Moje odporucanie teda bude zvazit presun do UK, pokial su vam rodina a priatelia blizki. Pokial ste ale spolocenske typy osobnosti, fungujete bez pomoci rodiny a nemate problem sa prisposobit, Anglicko vam vie ponuknut v istom zmysle lepsi zivot. Vela zavisi ale od toho, co vsetko pre to viete obetovat.

lemur11
17. aug 2020

@matapo ako je to tam s angličtinou nieje tam čudný prízvuk dá sa naučiť

lemur11
17. aug 2020

@nerya môžem sa opýtať kde bývate lebo mi tiež rozmýšľame vrátiť sa naspäť do anglicka a hľadáme niečo kde by sme mohli kúpiť dom nejakú menšiu dedinku ale niečo blízko väčších miest aby sme mohli nájsť dobrú robotu ani nie dobrú ako v podstate lepšie platenú lebo aj dobre platená aj taká čo by nás bavila to je asi v tejto dobe rarita my chceme predať dom a kúpiť niečo maximálne do 170000 takže by sme boli v Anglicku v podstate bez úveru čo by nám veľmi pomohlo jedna pani mi odporúčala Saint helens

nerya
17. aug 2020

@lemur11 my sme vo Worcestri, ja som veľmi spokojná s mestom, ceny domov zalezia dosť podľa lokality, v našej ulici za 2 - 3 izbový okolo 200 000, o dve ulice ďalej pýtajú za 3 izbak 150 000 ale tiež je to taká pochybná štvrť, čiže aj na to treba brať trochu ohľad 😉 každopádne držím palce

Strana
z2