icon

Ako sa starať o orchideu počas Vianoc?

sweet20
19. dec 2024

Pekný deň želám.

Viete mi prosím niekto poradiť, čo robiť cez Vianoce s orchideou? Ide o to, že v sobotu odchádzame na 3 t prec z domu. Orchideu polievam každý štvrtok. Poliať mi ju nemá kto. Pozerala som take gule na samozavlažovanie ale neviem, či to vydrží až tri týždne. Neviem, či je dobrý nápad zobrať ju so sebou. Bojím sa, že neprežije. Prosím o nejaké rady. 🥺

stanulienkat
19. dec 2024

Daj jej na spodok kochlika vodu, nech je spodok ponoreny cca 3 cm. Alebo k susedom.

koniarova
19. dec 2024

3 týždne ti vydrží úplne bez problémov. Ja ju častejšie ani nepolievam. A to ich mám 10 ks.

20erika07
19. dec 2024

Mam 4 ks a chudata vody majú veľmi málo 🙈 už niekoľko rokov si rastú spokojne aj tak

juma2
19. dec 2024

ja tu svoju polievam raz za mesiac alebo ked si spomeniem a nie a nie skapat 😂 orchidey nemusim, ale dostala som ju, tak co s nou 😀 a ona si inak kvitne stale bez problemov, aj cez zimu 😀 normalne nechapem, co konkretne ju drzi u mna pri zivote 😀 nevzdava sa, ma tuhy korienok. 😀

blanblan
19. dec 2024

Podla mňa tiež kľudne vydrží 3 týždne, ja moje trochu pokropím občas keď si spomeniem a dari sa im dobre. Čím menej sa o ne starám,tým sa im lepšie darí🙂

ada510
19. dec 2024

@sweet20 prežije ja polievam tak raz 2x za mesiac

refly
19. dec 2024

Len jej nedavajte tu gulu, lebo Vam odhnije XD
Bud ju mozete uzamknut do priestoru s velmi vysokou vzdusnou vlhkostou, ak nadjede nieco, kde sa smesti... velky zavaraninovy pohar, akvarium, dokonca som uz videla aj priesvitny sacok. Ja mam takto uzavrenych par mensich rastlin a takmer vobec to netreba polievat, lebo ta vola nikam neutecie.
Alebo sa pouziva toto https://assets.epicurious.com/photos/62fcea4470...
Niekde vyzsie dat nadobu s vodou, nejaku snurku a ono to bude ten substrat pomaly zvlhcovat.
Absolutne by som neodporucala tu gulu (moc vela vody naraz a orchideovy substrat je moc hrudkovy, takze to by sa to tam hned cele vylialo) a ani ju posadit do vody, lebo obidve su recept na odhnite korene.
Bud ju dat susede, uzavret do "terarka", poriadne poliat pred odchodom (namocit aspon na 20 min do vody) a potom az ked sa vratite, alebo jej dat snurku

veroonikadan
19. dec 2024

@juma2 tak to je celkom sranda 😀 myslim, ze ta tvoja orchidea je zivym dokazom, ze to nie su az take narocne rastlinky. 😀

vevebono
19. dec 2024

@veroonikadan je to pekný parazit 😄

januska12323
19. dec 2024

Ja svoje polievam kedy mi napadne a zatiaľ žiadna neumrela. Ony získavajú vlhkosť aj zo vzduchu takže určite prežije.

sweet20
autor
19. dec 2024

Dakujem baby, dnes som ju poliala tak mala by vydrzat tie tri tyzdne

silvusias
19. dec 2024

@sweet20 Na 100% prežije, áno 🙂 Ona nepotrebuje neustálu starostlivosť narozdiel od iných krasotiniek. 😀