Oslovovanie cudzích ľudí teta - ujo
Bolo mi vytknuté, že som čašníčku oslovila teta čašníčka pred mojím synom. Vraj keď už chcem osloviť niekoho cudzieho tak pani-pán. Bolo mi to tak drzo povedané. Preto som z toho nesvoja. Čo je na tom zlé, keď takto oslovím pred synom? Veď aj predavačku, alebo poštárku neoslovujem pani predavačka, pani poštárka ale teta predavačka a teta poštárka. Je to až tak dôležité?
Teta som hovorila tuším v škôlke naposledy. Myslím si že oslovenie pani, slečna je úplne normálne
Ja mám teda po tridsiatke a teta oslovujem o generáciu staršie ženy napríklad u nás v dedine .....mamy a otcovia mojich spolužiakov, susedy a susedia. Volám ich tak od malička a snáď s tým neprestanem.....definuje to náš vzťah od začiatku. Moju krstnu mamu tiež oslovujem teta, lebo je zároveň teta.
A deti mojich kamarátov ma tiež oslovujú teta aj keď nie sme príbuzné.
Povolania samozrejme.....pani učiteľka, pani doktorka atď.
@h2 Sudruzka😂😀
Ak máš 5 tak v pohode, ak si dospela, tak 🤦
Ked som bola dieta, cudzi ludia sa bezne oslovovali teta a ujo. Doslova sa to od deti vyzadovalo. Neviem preco. Asi aby ukazali ze su priatelske a mile a cely svet je jedna velka rodina. Neznasala som to. Prislo mi to absolutne nevhodne a neprijemne aby som cudzieho cloveka tak familiarne oslovila.
Zdrobneniny ako specificky slovnik pre deti chapem a mam ich rada, ale v tomto nie je ani stipka zdraveho rozumu. Preco by do urciteho veku dietata mala byt cudzia zena povazovana za kvazi robinneho prislusnika? Ja to chapem aj ako urazku pre to dieta. Ja ako dospela si udrzujem od inych ludi urcity odstup a respekt tym ze niekoho oslovim pani, ale dieta ten respekt nepotrebuje a tak nech sa rodinkuje.

Za mna, pri malom dietati je to uplne normalne a v pohode, ze dietatu poviem, ze je to teta postarka, teta predavacka, teta suseda...
Ale ked komunikujem s dospelymi, tak jasne, ze oslovim pani, pan...ci som sama, ci s dietatom. A s rastom dietata ucim dieta vykat a oslovovat pani.
My sme v skolke mali sudruzky ucitelky a ked som prisla do skoly, tak zrazu bola pani ucitelka...tomu som ako decko vtedy tak nechapala 😁 ...rok 1990