Osobný bankrot a zrušenie otcovstva
caute baby.kamarat ma taky problem ze presiel cez osobny banktot kde uviedol do ziadosti svojho syna ktory ma 7 rokov.toto dieta mala jeho byvala priatelka a on si ho osvojil.bohuzial sa rozisli ona muho vobec nechce davat aj ked nanho mesacne stale plati.on si ho aj pyta von a vsetko.ma zaujem ale z jej strany len vymluvy a stale chce viac a viac penazi a neustale ho uraza tak sa nakoniec dohodli ze na zaklade dna testov zrusia otcovstvo.moja otazka vlastne znie ci sa to da aj v 6 rocnej lehote kedy je kontrolovany spravcom aby to nebrali ako nepoctivy zamer a bankrot nezrusili alebo ma pockat az lehota skonci.ak by sa tomuto niekto rozumel bola by som velmi vdacna za radu
@miuskaveve Nepoctivy zamer je toto - vid dolu. Nechapem, z coho usudzujes, zeby v tej situacii nemal poctivy zamer?? Ved nech kontaktuje svojho spravcu.
Ak ma dieta nezrusitelne osvojene, tak to nemoze na zaklade krvych testov zrusit. V tvojom prispevku su dost zjavne nezrovnalosti, zrejme o pripade nemas spravne informacie.
§ 166g Poctivý zámer
(1)
Dlžník má poctivý zámer, ak z jeho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností, najmä ak poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť, vynaložil snahu získať zamestnanie, zamestnal sa alebo si zabezpečil iný zdroj príjmov, v prípade nie nepatrného dedenia, daru alebo výhry zo stávky alebo hry ponúkol aspoň polovicu takéhoto zdroja dobrovoľne veriteľom na uspokojenie nevymáhateľného dlhu, prípadne vynaložil snahu o zaradenie sa do spoločnosti alebo sa do spoločnosti opätovne zaradil.
(2)
Dlžník nemá poctivý zámer najmä, ak
a)
v zozname majetku ani na dopyt správcu neuviedol časť svojho majetku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na majetok nepatrnej hodnoty sa neprihliada,
b)
v zozname veriteľov ani na dopyt správcu neuviedol veriteľa fyzickú osobu, v čoho dôsledku veriteľ neprihlásil svoju pohľadávku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na drobných veriteľov sa neprihliada,
c)
v návrhu alebo v prílohe návrhu alebo na dopyt správcu uviedol nepravdivú dôležitú informáciu alebo neuviedol dôležitú informáciu, aj keď vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť, že ide o dôležitú informáciu,
d)
bez vážneho dôvodu neposkytol správcovi potrebnú súčinnosť, ktorú možno od neho spravodlivo vyžadovať,
e)
zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že sa úmyselne priviedol do platobnej neschopnosti, aby bol oprávnený podať návrh,
f)
v čase podania návrhu dlžník nebol platobne neschopný, aj keď o tom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť,
g)
zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že pri preberaní záväzkov sa spoliehal na to, že svoje dlhy bude riešiť konkurzom alebo splátkovým kalendárom,
h)
zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že mal snahu poškodiť svojho veriteľa alebo zvýhodniť niektorého veriteľa,
i)
bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní súdom určený splátkový kalendár,
j)
bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní výživné pre dieťa, na ktoré vznikol nárok po rozhodujúcom dni; tohto dôvodu sa môže dovolávať iba dieťa alebo zákonný zástupca dieťaťa,
k)
bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní povinnosť vrátiť Centru právnej pomoci hodnotu poskytnutého preddavku na úhradu paušálnej odmeny správcu; tohto dôvodu sa môže dovolávať iba Centrum právnej pomoci,
l)
dlžník sa domáhal zbavenia dlhov napriek tomu, že na území Slovenskej republiky nemal v čase podania návrhu centrum hlavných záujmov.
(3)
Súd prihliada prísnejšie na skutočnosti ovplyvňujúce poctivý zámer u dlžníka, ktorý v minulosti mal alebo stále má významnejší majetok, má skúsenosti s podnikaním, pôsobí alebo pôsobil ako vedúci zamestnanec alebo pôsobí alebo pôsobil v orgánoch právnickej osoby alebo má iné osobitné životné skúsenosti.
(4)
Súd prihliada miernejšie na skutočnosti ovplyvňujúce poctivý zámer u dlžníka, ktorý dosiahol iba základné vzdelanie, je v dôchodkovom veku alebo blízko takéhoto veku, má vážne zdravotné problémy, na čas alebo trvalo stratil obydlie alebo ho v živote postihla iná udalosť, ktorá mu sťažila uplatnenie v spoločnosti.
(5)
Poctivý zámer dlžníka súd skúma iba v konaní o návrhu na zrušenie oddlženia pre nepoctivý zámer. V konkurznom konaní ani v konaní o určení splátkového kalendára súd poctivý zámer dlžníka neskúma.
(6)
V poučení uznesenia o vyhlásení konkurzu alebo v poučení uznesenia o určení splátkového kalendára súd uvedie znenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú poctivý zámer a zrušenie oddlženia pre nepoctivý zámer.
@anieli_1
vyzivne si riadne plati.tu ide o zrusenie otcovstva
@didi35 dakujem za odpoved.to vlastne znamena ze moze podat navrh na zrusenie otcovstva.on je pisany totizto aj v rodnom liste.a to chce na zaklade tych testu vymazat
@miuskaveve Jasne, ale ved zrusenie otcovstva nesuvisi s ukoncenym bankrotom ani nepoctivym zamerom. Nepoctivy zamer je, ked niekto sa podvodne chce zbavit svojich dlhov. Ak prestane platit vyzivne az po pravoplatnom zruseni otcovstva, tak to nebude spadat ani pod pismeno j) hore.
@miuskaveve inak on si myslí že to je také jednoduché že si osvojí dieťa a zrazu to zruší? Pokiaľ viem tak to tak nefunguje lebo keď si ho osvojoval tak vlastne súhlasil s tým že bude jeho otcom aj keď nie je jeho biologický otec....Ale tak daj vedieť ako to dopadlo...
@anieli_1 on to takto riesit nechcel ale tiez uz ho nebavi pocuvat stale urazky a ako im ma dat pokoj a neustale vymluvy preco z malym byt nemoze
@anieli_1 To on asi uznal otcovstvo suhlasnym vyjadrenim na matrike, do RL dali jeho meno a on teraz chce dat navrh na zapretie otcovstva na zaklade DNA testov. Tak to chapem. Autorka sa laicky nespravne vyjadrila, ze si ho "osvojil". V takom pripade by to na zaklade DNA testov neslo, ved adoptivny rodic nie je geneticky pribuzny...
@miuskaveve no a prečo to rieši takto a nie súdnou cestou aby mu toho malého mohla dávať....Ja neviem ja tých chlapov nepochopím...No nech to dobre dopadne v každom prípade
Ahoj, pozri si už aj existujúcu diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/osobny-bankrot-2017-skusenosti/
Dobry den chcela som sa opýtať pri osobnom bankrote koľko správca strha mesačne aku asi čiastku?
@kiarenka toto som sa ho ozaj nepytala ale myslim tiez ze mu zostane cela vyplata
Ďakujem pekne za odpovede. Ale niekto písal že disponuje z výplatou tak teraz neviem.Pisala mi jedna pani ze správca môže nechat z výplaty len na bývanie a stravu.
@kiarenka Tak to bolo do júla 2017, teraz sú iné podmienky osobných bankrotov po novele, ktorá pre fyzické osoby zjednodušila a uľahčila oddlženie. Kedysi správca disponoval výplatou, dokonca chodila na účet k správcovi a správca po strhnuti vyplatil úpadcovi zvyšok. Teraz správca disponuje len tým, čo dlžník vlastnil ku dnu vyhlásenie konkurzu. Cela výplata po začatí konkurzu ide dlžníkovi a správca na ňu nemá dosah.
Ako ma ponuknut upadca veritelom časť dedičstva,ked zdedil jednu štvrtinu bytu,ktoreho hodnota stupla tym,že ju dal prerobit zavetny dedič,ktory mal podla zavetu zdedit cely byt,ale nakolko som v bankrote musela som si žiadat svoj podiel zakonny.Cela rodina je na mna nahnevana,synovec mi povedal že on ma z ohodnotenej čiastky bytu odmieta vyplatit,stale plati požičku,ktoru zobral na prerabku.Ani kluč od bytu nemam.Povodne to bol stary byt,50 rokov sa v nom nič nerobilo.Zavetom bol prenechany na synovca,ktory tam byval s matkou.Dakujem za odpoved,pokial by niekto vedel poradit.A dalej ved ani neviem,komu kolko dlhujem presne,roky som platila ked som mala pracu,ked nie,tak nebolo z čoho.

Výživné nemá nič s bankrotom....Dokonca aj keby dlží na výživnom tak sa z toho neoslobodi...