Oznamovali ste úmrtie v rodine triednej učiteľke?

sandri
17. dec 2023

Dnes nam zomrela babka. Je potrebne o tom informovat aj triednu ucitelku? Syn si poplakal, teraz je uz dobre. Ale neviem, ci nebude v skole lutostivy, pripadne ci to neovplyvni jeho sustredenie, tak preto uvazujem ci to oznamit, alebo je to zbytocne. Od stvrtka maju v skole volno, cize kvoli pohrebu skolu nevynecha.

mogaa
17. dec 2023

@sandri neriešila by som to cez učiteľku....ak by aj dieťa dostalo horšiu známku, vždy si ju vie opraviť....pri poznámke že bol nesústredený by som jej to povedala, inak nie....deti nie sú vždy sústredené, sú to deti, občas myslou uletia....

stellarstar
17. dec 2023

@sandri určite jej to oznam aby vedela prečo je taky aký je a bude vedieť lepšie reagovať

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
letfenixa
17. dec 2023

@sandri som rada, keď mi rodičia oznámia čokoľvek mimo bežnú rutinu.

kamatopo
17. dec 2023

My máme s učiteľkou taký vzťah, že si píšeme aj o takýchto veciach. Ale to je asi na učiteľke či chce takéto niečo riešiť a či ju to vôbec zaujíma.

pietra
17. dec 2023

@sandri oznám to učiteľke. Normálny učiteľ berie takéto veci do úvahy. Ten smútok neprejde za deň ani dva, môže ho to ovplyvniť na dlhšie obdobie, tak aby aj učiteľka vedela, čo sa za prípadnou zmenou správania skrýva. Ako triedna som rada, ak viem o takýchto výnimočných situáciách.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bloger
17. dec 2023

Ja si myslím, že je dobré aby o tom vedela. Veľa krát aj dospelý má problém takéto niečo spracovať.

danusskaaa
17. dec 2023

@sandri som učiteľka a som rada ak mi rodič takéto niečo oznámi. Dieťa je krehké a v tomto období sa môže správať inak a je vhodné, aby učiteľ vedel zohľadniť aj toto.

19mmm71
17. dec 2023

u nás by to vedela ,deti majú spoločnú skupinu s učiteľmi a delia sa tam nielen skolske veci pri menšich by som to určite oznámila

h2
17. dec 2023

Ja som oznamovala, ale len kvôli vymeškaniu zo školy kvôli účasti na pohrebe. Syn bol vtedy prvák. Keby bol v škole smutný a pýtala by sa ho, čo mu je, povie jej aj sám. Zase si nemyslím, že bude v škole kvôli tomu plakať, príde na iné myšlienky.
Úprimnú sústrasť. 🙏

vkatush
17. dec 2023

@sandri je dobré to povedať, hlavne u tých menších detí. Ja už nie len rodičom, ale aj deťom som stále vravela, že každý z nás si prechádza rôznymi vecami a niekedy môže mať len deň blbec alebo sa doma môže niečo stať, či už úmrtie, hádky, choroby,...
Toľkokrát mi proste samé od seba prišli povedať, že stalo sa to a to a dnes to proste nedávajú. Jednoducho som od nich neočakávala veľké výkony, keď sa nezapájali, tak som to chápala a často prišli samé za mnou, že sa chcú porozprávať, nech to zo seba dostanú.

Ja keď som bola na základnej, zomrel mi pri autonehode veľmi blízky kamarát a učiteľka na prvej hodine o tom nevedela, bola na mňa riadne hnusná, prečo nespolupracujem, prečo sa nezapájam, prečo mám tmavé okuliare (nonstop som plakala a hanbila som sa za opuchnuté oči), chcela mi dať poznámku. Až ďalšia učiteľka, čo o tom vedela, ma zobrala k sebe do kabinetu a pomohla mi, aby som zvládla ten deň, na jej hodine ma nechala tak, písomku mi dala neskôr opraviť (tuším som dostala 4 pri mojich samých 1 😂).

Takže je lepšie dať dopredu vedieť. Nemusí ho to vôbec ovplyvniť, ale môže aj riadne...

Úprimnú sústrasť.

koniarova
17. dec 2023

Určite by som to učiteľke povedala. Je to človek,ktorý má tvoje dieťa pol dňa na starosti. Mal by to vedieť.

lulu19
17. dec 2023

@sandri áno určite oznam .nám starká zomrela cez prázdniny 24.7 a v septembri som to triednej oznámila nakoľko dcérka to zle znášala bola Placliva smutná tak aby vedela kôli čomu nám aj hneď povedala že ona nie zato aby vyzvedala ale aby vedela v prípade potreby ako pomôcť dieťaťu. U nás si veľmi zlaté a ústretové učiteľky a zato im patrí veľká vďaka .

jana_eyre_2
17. dec 2023

Akože nemá zohľadňovať? To keď vám niekto zomrie tak akože to ani neoznamite v práci prečo nie ste vo svojej koži? To je totálne necitlivé fakt..

Samozrejme že to treba oznámiť, učiteľ - rodič predsa majú komunikovať o všetkom čo dieťa veľmi ovplyvňuje.. a úmrtie niekoho blízkeho predsa ovplyvňuje veľmi zásadne..

Keď mojím deťom zomrel dedko, písala som, lebo boli smutne.. mne len prišlo necitlivé že v ten deň nakricala učiteľka na dcéru lebo nemala úlohu.. ako fakt keď mi zomrel otec mi boli úplne u prdele nejake úlohy a dozor či sme na nieco nezabudli.. (dcéra si zabudla úlohu asi 2x v živote)

Keď som jej písala aby som vysvetlila prečo úlohu ani mi neodpísala...

alja20
17. dec 2023

Je lepsie ked vieme o takýchto udalostiach deti su senzitívne niektore zvladaju tazke situacie lahsie inym sa velmi tazko vyrovnava so situaciou ,v pripade potreby bez zbytocnych otazok a reci treba pomoct no to bez vedomia smutnej ci tazkej situacie v rodine sa neda.urcite by som oznamila

basullinka
17. dec 2023

Ja ako triedna učiteľka som rada, ak tieto informácie viem a takisto diskrétne upozorním ostatných kolegov o pochopenie pre žiaka, nech sa nestane, že kolega rieši v tom momente pre rodinu nepodstatné veci, ako DÚ alebo to, že je myšlienkami inde. Pracujeme s deťmi, každé je iné a môže zareagovať v tejto situácii rôzne, preto je dobré pre učiteľku vedieť dôvod ihneď a nie potom zisťovať... To je už neskoro....

koniarova
17. dec 2023

@jana_eyre_2 To čo za kravu 🤦🤦🤦? Prepáč za výraz.

heftiiik
17. dec 2023

Ahoj, áno, oznámila. Mne sa to stalo cca pred mesiacom, keby som to bola vedela, určite žiaka nevyvolám odpovedať, takto mi pred celou povedal, čo sa stalo a prečo nie je pripravený. A hoci sa jednalo o staršieho žiaka na ZŠ, bolo mu to ľúto, a myslím, že mu nebolo príjemné, keď jeho spolužiaci videli, že má v očiach slzy.

amelie2017
17. dec 2023

Uprimnu sustrast.
Ucitelku by som informovala, aj ked teraz sa dieta moze zdat v pohode, staci, ak nejaky spoluziak povie, ze stravia Vianoce u babky a moze to u neho spustit plac, velky smutok, nesustredenie..aby ta ucitelka vedela hned, ako zareagovat a kvoli comu je taky.

letfenixa
17. dec 2023

Mne sa to stalo v maturitnom ročníku, vo štvrtok mi umrel dedo a v piatok ráno ma vyvolala učiteľka na seminári a ja som sa rozplakala. Ona si samozrejme myslela, že plačem preto, že nič neviem (bola som po chorobe a chybani). Neskôr počas vyučovania som sa jej išla ospravedlniť a ona sa ospravedlnila mne (to sa mi vtedy stalo prvýkrát v živote, že sa mi dospelý ospravedlnil), že o tom nevedela.

dadka1997
17. dec 2023

@sandri uprimnu sustrasť... ucitelku by som urcite informovala

sandri
autor
17. dec 2023

Dakujem vsetkym za nazory, ucitelke vecer napisem.

katuskamala1
17. dec 2023

Mne umrela mamka, teda synova babka , je v druhej triede na zakladnej. Nic som nevravela, on vravel,po 1.5mesiaci ma zavolala a vravela mi,ze je jej luto nasej straty,ale na synovi sa to velmi odraza, ze mi to musi povedat,aby sme nemuseli riesit potom psychologov...
Ak je to pre vasu rodinu velka rana a syn vnima ten sok a bolest.. povedz. Ak zomrela babka, ktora sa dozila krasneho veku a s uctou a vdakou ste jej odchod uz ocakavali a aj to tak prijimate,tak asi by som nevravela nic.

oslo1
17. dec 2023

Ked manzel ochorel, oznamila som to skolke, taktiez, ked zomrel. Syn Mal 3 roky. Rozpravali sa o smrti a citali si knizky.
Syn pichopil az pojem smrti teraz, ma 5 rokov a teda prwchadzame si tazkym obdobim.
Do skoly som poslal email, riaditela mi hned odpisala, Vratko Bude mat specialne sessions s play therapy.
Takze za mna, ano, oznam.

betulinka1
17. dec 2023

@sandri ak to nepovie aj sam a zle to maly znasa, tak by som jej to napisala. Aby vedela, keby maly plakal alebo tak.

sandri
autor
17. dec 2023

A este otazka, brat takmer 7- rocneho na pohreb ci nebrat?

euka210
17. dec 2023

@sandri ak je to 1.stupen tak by som informovala, aby chapala pripadne emocie

euka210
17. dec 2023

@sandri samozrejme ze brat, ked to bola babka...jedine ze ked sa videli 1xza rok, tak asi zbytocne, ale ked mali klasicky vztah, tak ano.

lonely66
17. dec 2023

@oslo1 to mi je ľúto, držím palce, nech sa dá rýchlo do poriadku.