icon

Perfekcionizmus zasahuje do môjho života

12. jan 2022

Trápi ma moja perfekcionistická povaha. Poslednú dobu sa to už veľmi vyhrotilo, pretože som sa dostala do obdobia, kedy pre mňa dôležité méty v živote dosahujú vrchol. Sú to záverečné skúšky, vodičák, pohovory a bohužiasľ sa to všetko nakopilo naraz, pretože sa nirčo z pôvodného termínu kvôli korone aj presunulo. Problém je, že mi na tých veciach veľmi záleží a ak sa mi niečo nepodarí, cítim zlyhanie. Som naštvaná sama na seba, že nedokážem byť flegmatik a všetko potrebujem tip-top. Nevadí mi, ak iný človek niečo nerobí dokonale, ale vadí mi to, ak ja sama robím chyby, napr. na nejakom písomnom teste, jazde. Nejde ani tak o stres, ale cítim nepohodu v tom, že ma hnevá a zarmucuje, že som zlyhala. Neviem, čo s tým a cítim, že už to zasahuje dosť do môjho života :(

mamina0078
12. jan 2022

Nepríde mi to v ničom ako perfekcionizmus, to, že každý chce robiť veci dobre na ktorých mu záleží je prirodzená ľudská vlastnosť a keď urobí chybu tak ho to sklame. Ale určite nič nepokazíš pohovorom u psychológa, ktorý ťa naučí pracovať s neúspechmi.

anjelicek26
12. jan 2022

Nemyslim, ze toto je prave perfekcionizmus...kazde zlyhanie a nesplneny sen, plan, clovek vyhodnoti negativne vnutorne... bolo by zvlastne, keby to tak nebolo..

lindous
12. jan 2022

Ako už napísali baby, je to prirodzené a normálne mať takéto pocity ... ale v nejakej zdravej miere, nie utápať sa týždne v žiali kvôli nespravenej skúške napr.... ak máš pocit, že to nezvládaš extrémne, čo asi hej, keďže píšeš, že ti to zasahuje do života, tak som tiež za rozhovor s psychológom ... možno bude stačiť pár sedení, naučiť sa trošku zmierniť ten tlak, ktorý na samu seba vyvíjaš

dadis
13. jan 2022

Pri perfekcionizme hrozi, ze sa ti vytvoria uzkosti este pred moznym zlyhanim (dcera to tak mala). Ak nie si v uzkostnom stave, tak skus citat nejaku sebarozvojove veci, meditovat obratit sa na vieru..vyuzit moznosti, ako sa dostat do kludu. Ale ak by sa to to vymykalo zpod kontroly, vie pomoct sedenie u psychologa..

diankadop
13. jan 2022

Perfekcionizmus si aspon ja teda predstavujem inak. Toto je podla mna take normalne sklamanie z niecoho, co ti nevyslo. No netreba to prehanat, aby ta ten zial a smutok nejak extremnejsie nepohltil. No je to normalne a neboj vsetko co si chcela sa ti postupne podari