Pes hrabe na záhrade
Prosím poraďte žienky, máme doma v ,, úschove,, borderku. Odkedy je u nás neusále hrabe. Psík je kastrovaný, nehrabe pri plote ale v mojich kvetinových záhonoch, vo veľkých kvetináčoch aj v trávniku. Hračiek má kopec, s ničím sa nehrá dlhšie ako 2-3 min. Nezahrabáva ani potravu. Jeho jamy sú veľké ako lopta aj dve. Síce máme nejakých tých hlodavcov, ale tých sa roky nevieme zbaviť. Odporúčali nám vyčleniť miesto na hrabanie, nepomohlo, dali sme bazénik keby mu bolo teplo, nepomohlo. Míňajú sa nám nápady. Možno má stres ale s majiteľkou tak skoro byť nemôže. MM už stráca nervy.
znudená je. hlava znudená, telo znudené. pes sa nehrá sám. so psom sa treba hrať. s borderou obzvlášť. cviciť, trenovať, sportovať, hrať sa, inak si najde zabavu sama a našla si to, čo je pre psa prirodzene. hrabanie.
Sesternica mala borderku, cvičila s ňou agility. Denne prechádzky aj 2-3 hodiny. Borderky sú veľmi akčné, im treba robiť riadny program, inak robia neplechu.
borderku nestaci vencit, treba ju unavit aj psychicky, teda trenovat ju, nech pouziva hlavu, ucit povely
Presne tak, unavit hlavne psychicky - treningom/psimi sportami a aj interaktivne hracky mozu trochu pomoct, ale zaklad je ten trening. Majitelka vam nedala "navod na obsluhu"?
Borderka skutocne 2x vencit pred a po praci je jak naplut, to jej absolutne nestaci, nudi sa strasne... skus sa dohodnut s nejakym dietatom zo susedstva (jasne starsim), ze dojde este povencit po skole mimo toho...
@autorka ak nemáte moc času a je u vás len na istú dobu, tak veľmi dobré psychické unavenie je každé venčenie ju brať na nové miesto a nechať ju čuchať tak, aby vás viedla. Ďalej sú také silikónové podložky, kde zamrazíš jedlo (konzervu/mleté mäso a podobne) a ona to bude lízať a bude sa snažiť dostať to z tých úzkych priestorov. Alebo food dispensing dog toys, kde dáš do hračky pamlsky a bude sa ich odtiaľ snažiť vytiahnuť. A odporúčam hračky odložiť vždy po hraní, keď ich má vždy k dispozícií, tak ju to tak nezaujíma.
A určite venčiť viackrát, cudzieho psa by som zas žiadnemu susedovi na starosti nedávala.
@autor aj my sme celé dni v práci. Po práci ideme na cvicaky alebo vonku na dvore trénujeme alebo sa aktívne hráme MY so psami. Tréning s aportami a podobne. Chceme ležať alebo starať sa o domacnost..bohužiaľ, chceli sme psov, chceme bezproblémových psov, nemôžme ležkat. Cez víkendy k vode, na vylet( aj s nimi) ,berú sa aporty...mame na cvicaku tiež jednu borderku..no des a hrôza..staršia pani ju má, nezvláda ju...velmi aktívne plemeno.
@anonymanonym žiaľ je v umelom spánku po vážnej nehode. Robíme čo môžeme. Také športy sme skúšali, ale nedonesie späť.
Aporty
Odporucam obut korcule a ist ju pomimo vencenia “znicit”. Nasledne doma nechat oddychnut ponuknut misku vody. A ked tak dat jej zuvat velky bykovec. To bude mat na dlhsie. A denne lopticky, povely, odmenky.
@autor takze nie je naucena na aportovanie alebo hranie sa s nejakymi aportami asi, ze? a bola braná z bytu či z domu? tak skusit nejake pretahovacie laná, hračky a natahovat sa s nou - hrať sa...a ked hrabe vy ju vidite a date nejaky jasny povel,ze to nesmie robit? ci hrabe cez den ked ste v praci a ked ste doma nehrabe?
Mrzi ma vasa situacia. A chapem, ze nedonesie spat, my sme tiez dlho ucili, ze hracka sa nosi naspat. Velmi nam v tomto pomohol puller, kedze su to dve identicke hracky pes ked pochopil, ze ak prvy donesie a pusti, hodi sa hned druhy, tak to ochotnejsie nosi. Zaroven sa da o to super pretahovat (dost vydrzi) a aj prechytanie z jedneho na druhy je super na zamestnanie hlavy. Alebo chytanie frisbee (tiez aspon dva identicke).
Alebo ak ste sportovo zalozeni mozno kupit amortizer a pas/sedak a ak rad taha, tak chodit s nim takto behat. A urcite tie interaktivne hracky - lizacia podlozka, hlavolam, kong, cuchaci koberec... je vela na vyber. Alebo neviem ake mate skusenosti s treningom psa, ale aj obycajne ucenie nejakeho noveho triku alebo aspon preopakovanie toho co uz vie rychlo unavi.
A neviem, ci je nauceny ten pes oddychovat. Pri borderke je to dolezita vec. Aj tam moze byt problem. Je uplne v pohode psa naucit na klietku/volieru, a tak zabranit aj neziaducej cinnosti a zaroven ucit aj na oddych, ale to treba najskor psovi dopriat aktivitu po kazdej stranke a venovat sa mu tak ako potrebuje.
... alebo (mozno uplne najidealnejsie riesenie) vyhladat trenera, nech vam s tym vsetkym pomoze. Aj ked neviem nakolko ste ochotni do toho celeho investovat peniaze a cas. Verim, ze je to fakt tazka situacia... Alebo mozno v skupinach na fb vasho mesta ( al. okoliteho) by ste sa vedeli nakontaktovat na niekoho kto ma pracovne plemeno a vedel by vam poskytnut pomoc 🤔
skuste ju vy ucit, borderka je rozumna, urcite sa nauci, len treba mat trpezlivost, nejake sadni, lahni, prines, zostan, pac a taketo jednoduche veci.. este je fajn porozhadzovat male granulky po travniku a dat povel hladaj a ona bude cuchat a hladat, dobre su lizacie hracky naplnit, dat zamrazit a dat jej lizat, lizacie podlozky, rozne hlavolamy (pozri na youtube).. teraz ide leto, ak mate pri sebe vodu, tak chodit plavat
@zojazoja hrabe stále ale viac keď nie sme doma, poslúcha na povely ,,ku mne,, sadni,,stoj,, fuj,nesmieš,, a tak, jednu hračku na aport, ale nedá nič ďalšie nedonesie. Máme aj taký uzol z lana ani to naťahovanie s ním nejde. Venčíme .buď ja alebo muž aj 3-4km.
Najbližšie mesto máme 20km, a keď prídeme s deťmi domov tak sa.mi už nikam nedá ísť.
Preco s nim nejde ani natahovanie? Robite z toho zabavu? Skusali ste utekat s hrackou od psa? Pohybovat hrackou smerom od psa ci uz vo vzduchu alebo po zemi? Skuste sa mozno viac odviazat, blaznit sa, utekat, tlieskat, motivovat, spravit z toho velku zabavu pre psa aj pre vas. Trening alebo hra nema byt povinnost, ma to byt zabava pre vsetkych. Hmmm
@autor my máme cca 15 km najbližšie mesto a chodíme na tie cvicaky. To psov tak unaví, že prídeme domov večer, nazeru sa a drichmu.chodia aj s deckami tam. A tiež sme učili psov hrať. Nemysli si, že sami od seba začali. Po pár minútach denne. A vieš co..aj naši niekedy hrabu, ale kde môžu ich nechám, je to proste ich prirodzené a kde nemôžu " vyhresim" rázne a silný povel: NIE!( podľa tónu a výšky hlasu rozoznavaju co je dobre a co nie). Ale ja som nastavená tak, že buď nemám psov a mam krásny dvor a záhradu alebo mam psov, ale nemám ukážkový dvor a záhradu. Ja som si vybrala možnosť číslo 2 😀
@zojazoja ja keď prídem o piatej domov s deťmi, s prváčkou sa treba učiť, s malým sa hrať, variť,od nás už spoje nikam nechodia, taký čas, ani deti by som nikomu nevedela zveriť.
Vlastne ani netušim či môže pes cestovať busom...
Mrzi ma situacia.
Fakticky, ku psikovi - borderky su v tomto extrem, zial je znudena a nema nijaku realizaciu ktora by jej postacovala. Prechadzka 2xdenne takemuto psovi nestaci. To je prenho fakt nic. Oni fakt potrebuju "pracovat" zamestnat telo aj hlavu, inak spadaju do neziaduceho spravania a zlozvykov. Presne takychto. Napriklad. Ak nemate na psika cas a nemate moznost to zmenit a nechcete aby vam z toho rupli nervy, skuste na ten cas najst niekoho kto ten cas ma, ze sa pes bude realizovat a lepsie zvladne to obdobie. Bude to fakt mozno lepsia moznost pre vsetkych zucastnenych, lebo takto sa to len zhorsi, pes z toho prejde do zlozvykov a je to... Psika v tomto nezmenite, borderky su storocia slachtene aby ten obrovsky potencial na energiu a pracu mali, holt.
@autor jasne, ze moze pes cestovat busom. no ale nemate na nu čas..to je tazko potom. jedine teda zacat studovat ako zabavit psa, ako so psom ..na nete postudovat a doma na dvore začat sa mu aktivne venovat..vid vsetky prispevky vyssie..od sposobu hrania, od sposobu ucenia, cvicenia (aj ked vie sadni lahni vstan..nevadi.treba stale pravidelne ju zamestnavat takto..+ tie hry..atd). to je velmi tazko len takto cez internet ti pisat, bolo by vhodne, aby si videla naozaj fyzicky ukazky prace so psami.
Pes so svojou majiteľkou žiliv novostavbe s pidizáhradkou
Venujem sa mu koľko sa dá, iba teraz som nastúpila do práce po RD, som rada ak cez víkend poupracem, perem,žehlim,a stihnem nákup
Ak je trening spravne vedeny nezaberie vela casu. Ono v podstate staci aj obycajnych 15-20 minut, ak su intenzivne a spravne unavia. Aj normalne treningy sportov s trenermi su casto v cca 15 minutovych blokoch. Pes sa aj tak nevie nejak dlho sustredit (pozornost a vydrz u psa sa tiez musi postupne trenovat a navysovat) a trening sa ma aj tak ukoncovat v najlepsom... Len ide o to, ci clovek vie ako na to...
@anonymanonym s mm sme pozerali aj YouTube videá ale sme amatéri
Tak to nejako vydrzte,mozno ak mate hrabose citi ich a chce ich vyhrabat,mozno vam ho aj chyti;/) tie jamy velmi vadia?Ak by to bolo len docasne tak co uz s tym psom,akurat mate robotu navyse,co Vam pes narobi.
@elmivelmi nuž vadia, skoro si mm vyvrtol členok, aj deti môžu hocikedy spadnúť ,kamoška si takto vlani zlomila nohu. Keby to bola iba 1-2 jamy ale cez desať. Máme hraboše aj krtkov, susedia chovajú svine, zajace, kačky aj kurence, videla som prebehnúť aj potkana.
Tak tazko je cudzieho psa prevychovat,uz len verit ze jeho majitelka vyzdravie rychlo a hlavne bude zdrava .
Zatial nemate volieru?Cez den ked ieje pod dozirom by bola tam a ked pridete tak ho vypustit s tym ze budes davat pozor aby nehrabal.Jedine asi tak,cudzi pes sa asi tazko prevychova.A zasa ak mas deti,pracu,tazko sa venovat psovi na ukor rodiny a prace.Jedine cez den do voliery a potom sa troska povenovat psovi a mat ho pod kontrolou aby nehrabal.Jemu asi tie zvierata vadia.Mozno kebyze ste mimo ,tak nehrabe.

Pes potrebuje zamestnať a zvlášť borderka je to pastier a tie potrebuju veľa pohybu ale aj venovať sa jej treba lebo keď ho nezamestnáte tak si vymýšľa aktivitu sám je to prirodzene keď sa nudí