Petržalka - spokojnosť so susedmi
Počúvam na Petržalku len samé negatívne reakcie od známych, čo sa týka obyvateľov, citujem: samý cigán, feťák, prostitútka, pochybní ľudia atď. Je to naozaj tak? Lokalita by nám veľmi vyhovovala. Ďakujem za odpovede.
@izabelkas ahoj, nemyslim, ze je tk celkom tak, byvala som v ruzinove, vyrastala v centre, kde mam stale mamu, momentalne som v rajke. Mam vela kamaratiek z petrzalky a vsetko je v poriadku. Su tam mlade rodiny. Samozrejme musis si dat pozor na vyber lokality v petrzke. Ale neprisposobivy susedia mozu byt vsade. Mimochodom v at je tiez sami vychodniar a kade kto, kto sa ksichti ako niekto vynimocny. Milujem takychto "slusnych"ludi, kt.su slusni iba v at. Napr. Plazia max.povolenou rychlostou 40 po kitsse a za hranicami fijuuuuu 80 cez mesto. Slusny su tam iba pre sankcie. Nechapem hodnotenie elend stareho mesta, herne atd. Ved aj vo viedni ich ma. Neznasam ked niekto takto posudzuje svoje mesto. Teda ak je jeho. Takze, ak vam vyhovuje petralka, kludne, len pozor na lokalitu a normalne pri obhliadke bytu zazvonit susedom a popytat sa.
@izabelkas Petrzalka uz davno nie je to, co byvala. Teraz je to relativne prijemne miesto na zivot. Urcite zalezi na lokalite a susedov si treba preklepnut, ale Petrzka ma aj zelen, aj blizko obchody, skoly, obciansku vybavenost, relativne dobre je obsluhovana MHD a je blizko do centra. Ja som tam byvala 14 rokov a ako som tam sla s obavami, tak sa mi odtial zle stahovalo. Ja som bola spokojna.
Som v petrzalke v podnajme a vsetko super, zelen, ihriska, blizko do mesta... za mna spokojnost.
Dakujem Vam, ja si myslim tiez, ze to bude v pohode, take ako aj napriklad v Dubravke kde byvam teraz. Pacia sa mi lokality na zaciatku Petrzalky bud ako je Bosakova alebo Osuskeho, tam cca niekde. 🙂
Presne tak, záleží od susedov. Sestra dala na dobrú cenu a zastávku pred vchodom, no susedia denne rozbíjali taniere a hádali sa, čím skôr zháňali iný byt. Na druhej strane, známy tam je maximálne spokojný, ozaj záleží byt od bytu a sused od suseda
@izabelkas a to Ti kto pre boha referoval??? Fetaci a asociali su aj v inych BA stvrtiach. To nie je Petrzalkou ako takou. Zalezi od domu, nasledne od skladby ludi, ktori v nom byvaju. No a mozem Ti povedat, ze hnusny sused nemusi byt vobec fetak, cigan ci asocial. Aj uplne na prvy pohlad chrumkava panicka moze byt jedna tupa krava, ktora nepozdravi, hubu to ma odutu a narobi Ti dusno lebo....lebo ocakava od bytovky ticho ako od domu uprostred savany.
ja som byvala od narodenia v petrzke do 18rokov a straaaasne rada by som sa tam vratila, raz... je tam kde ist, aj s detmi-chorvatske rameno, kulturne domy, dni petrzalky, hradza, dunaj, dostihova draha, drazdiak, ... na nakupy je dnes uz fura moznosti, vsade su potraviny a tak,aj nakupne centrum. ked sme tam byvali, prakticky sme z petrzalky nemuseli vyjst, vsetko sme mali na dosah, byvali sme asi dve zastavky od centra mesta, aj peso som presla cez stary most, alebo do sadu janka krala... skoda ze sa uz neda... a inak, mozno na zaciatku 90.rokov to bola sediva a spinava petrzalka, na ktoru vsetci pindovali, dnes je to kvalitne byvanie aj pre rodiny- kopa zelene, nove detske ihriska...keby mam tu moznost, hned sa tam vratim. tych vychodniarov a nielen ich, je vsade mnoho, paci sa mi ako na bratislavu nadavaju a je ich tu pritom podstatne viac ako domacich, rodenych a generacne povodnych bratislavakov. takze ked na "blavakov" nadavaju, ani netusia ze dotycne osoby ani bratislavcania niesu, alebo tu ziju par rokov, jednu generaciu, ale co uz... kedysi bolo uplne normalne ze sme sa ako susedia zdravili, vedeli sme kto kde byva, vo vytahu sme si pokecali o beznych blbostiach, nikto mi pred nosom s vytahom neusiel a mna nemuselo porazit od nervov ze drzim v rukach 3 igelitky s nakupom a psa... dnes funguje ze aj ked sa pozdravim ja, pozdravena osoba kuka jak keby som spadla z lietadla a radsej rychlo zdrhne, samozrejme bez pozdravu. alebo nastupi do vytahu kym sa ja snazim s dvojkocarom si otvorit dvere na brane...ale asi si uz velmi nepomozeme. snad je mala zaruka slusneho byvania - cim menej poschodovy ponelak, tym lepsie? ktovie... ale ja na petrzalku nedam dopustit... aj dubravka je fajn inak 😀
@jabadaba Jedna kocka co tam byvala od narodenia mi napisala, ze pre deti to je absolutne nevhodne miesto, ze sa ona ako mala s divnymi ludmi stretavala a tak... A ze v busoch si uzila ked chodila do skoly z Petrzalky do Vrakune. Ja nie som z BA, byvam tu 5 rokov, v Dubravke, tak neviem ako to chodi v Petrzalke, ale myslim si ze tak ako aj v inych castiach. No ale co som bola vo Vrakuni, tak tam ozaj som stretla na ulici dost typkov, ze som sa tam bala, tak preto sa pytam na Petrzalku. 🙂
@izabelkas vyrastala som v Petrzalke, takze tuto lokalitu velmi dobre poznam. Su tu, resp. boli tu horsie ulice a lepsie ulice, ale to mas vsade na sidliskach a kto tvrdi opak tak drista totalne. Ono je dost v mode na Petrzalku kydat uz tak zo zvyku. Ja napr. by som nikdy v zivote ako rodena bratislavcanka nesla do miest ako Vrakuna ci Dlhe Diely. Dolne Hony ma detto rovnako odpudzovali. Ziaden rozdiel medzi tymito sidliskami nie je. Vrakuna ma Pentagon, t.j. pelech fetakov a societa naokoli je tomu podobna. Podla najnovsej mapy kriminality vysiel Ruzinov, tolko ospevovany, ako najhorsi, Takze vidis, su to cisto subjektivne vnimania a castokrat len predsudky. Samozrejme, v ramci Petrzalky je pochybna cast Kopcany, kde je koncentracia socialne slabsich, problemy tam byvali z casu na cas. Plus, v tych vacsich cinziakoch je pravdepodobnost narazit na nevhodnych ludi vacsia ako v mensich, komornejsich. Je tu tiez kopec novostavieb, do stareho panelaku ani ist nemusis. Co sa umiestnenia Petrzalky tyka, jedno z naj miest, odkial mas blizko vsade. Zelene je tu neurekom, infrastrukture niet co vytykat. De facto, z tejto stvrte sa ani nemusis pomknut nikam, vybavis tu vsetko.
V Petržalke byvam 27 rokov, takze som mala dost moznosti sledovat, ako sa pocas tych rokov menila. Mozno sme mali aj kusok stastia a nastahovali sme sa sem, ked uz vystavba koncila, takze byvame na mieste, odkial to mame do centra mesta 2 zastavky busom, v casti, ktora je plna zelene (za domom mame obrovsku luku, pred domom suvisly pas dnes uz vzrastlych stromov, parcik s lavickami, travniky...), detske ihriska, obchody, sluzby, vsetko dostupne tak na 5 min. chodze. Na zaciatku - bol este socik - tu vtedajsia politika skusala integrovat zopar ciganskych band, chvilu to pobudli, len po prevrate im uz nikto netoleroval neplaticstvo, tak boli nuteni si hladat ine geta. Dnes je tato cast uplne pokojna, bez kriminality, aspon teda bez takej, ktora by obtazovala ludi… aspon my o ziadnej nevieme. Nasa dcera tu vyrastla a za 20 rokov, co tu s nami byvala, nebol ani najmensi dovod na obavy, ze jej hrozi nebezpecenstvo. Dnes byva vo Vrakuni a velmi rada by sa sem vratila, lenze to uz teraz vobec nie je jednoduche. Petrzalka, lepsie povedane jej vybrane casti (Ovsiste, Luky, Dvory) su ziadane a ziskat tu byvynie nie je vobec jednoduche, ani lacne. Takze ak niekto nadava na Petrzalku, asi ma nejaku osobnu skusenost - alebo co je horsie - len pocul a siri bludy, potom nikdy nebyval v inej sidliskovej lokalite a nevie alebo ucelovo nechce vediet, ze ani jedna nie je len dobra alebo len zla. Vsade su ludia slusni a aj vagabundi a je to uplne normalny sociologicky jav. Nemyslim si, ze v mensich mestach alebo na dedinach by to bolo inak.
@chikitka vystihla si to uplne presne, najma s tym poslednym odsekom o dnesnych ludoch a ich spravani. 😖
Ja z tej slusnosti co byvala kedysi dodnes tazim, ked zavitam do miesta, kde som v Petrzalke vyrastala. Dodnes su to ludia, ktori pozdravia, popytaju sa na rodicov, na mna ako sa mi dari. Stretneme sa v potravinach a je to skvely pocit, ze sa ku mne niekto hlasi lebo ma pozna z minula, videl ma vyrastat a vzdy sme sa zdravili. Tie casy su dnes davno prec a uz taku prijemnu srdecnost fakt zazijem len s ludmi, s ktorymi ma spaja davna minulost.
@izabelkas panelaky stare do 10 rokov v Petrzalke nenajdes. Takto stare su tu uz "novostavby". Petrzka sa zacala budovat niekedy v 70. tych rokoch, od zadnej casti (Luky) a konecna etapa vystavby bola na Dvoroch, niekedy v 80 rokoch. Teda najmladsie cinziaky Petrzalky maju uz cca 28 az 30 rokov. Stavby do 10 rokov su uz tehlove, resp. tehlovo zelezo betonove, nie panelove. Takych stavieb je po Petrzke hodne, podla mna dobry realitak vam v tomto helfne a ak takto zuzite vas vyber, isto vam pomoze najst presne to co hladate.
v Petrzalke byvam 30 rokov, ale stale sa citim staromestanka kde som sa narodila a prezila prve rocky, proste je mi centrum sympatickejsie (az na problemy s parkovanim,ale to je uz asi vsade v BA ak nemate rezervacku). ale asi by som nemenila, teda okrem lokality centrum, palisady alebo rusovce, to je u mna top 😉
myslim ze petrzalka je podla mna jedna z najlepsich lokalit, je tu vela zelene, je kam ist na prechadzku (ja kukam priamo na drazdiak), dobra vybavenost - obchody, skolky, zdrav.strediska, ihriska, 10min. do centra (este keby tak nebyvali zapchy na moste, ale v spicke je upchata cela BA). nikdy by som nechcela byvat napr. vo vrakuni, podunajskych biskup. alebo devinskej, su mi to vyslovene nesympaticke lokality, ale kazdy ma iny vkus a nie vzdy sa da vybrat to co by clovek chcel....
co sa tyka susedov, tak je pravda ze v panelaku je uz malo povodnych, vacsinou su tu pristahovalci v podnajme, takze je tu velka anonymita, ale to je na kazdom sidlisku. vsade sa najdu dobri a zli susedia. my tu nastastie vo vchode ziadnych grazlov nemame, skor mi piju krv vsetecni dochodcovia co sa do vsetkeho montuju a ohovaraju, ked nevedia tak si domyslia 😀
izabelkas a čo tak keby si šla k nám a vymenila si byt s tými hulvátmi, ktorí bývajú nad nami. Bolo by to fajn mať konečne slušáčku za susedku. Hrali by sme scrabble, dali by sme čaj o piatej, opekali by sme gorfy. Je tu pekne, vedľa les, len teraz nejaký truľo zo správy vypílil tri stromy na dvore, no uznaj takto v čase miazgy, čo to je za kundomila, ušiská by som mu vytrhal. Neviem čo majú v úmysle, vybetónovať celé sídliská?
izabelkas, tú debatu o susedkých sporoch treba dočítať do konca, je tam zvrat udalostí ako v knihách od Agathy Christie. Netreba sa hneď nechať namotať na úvod 😀
Ako som sa dnes z toho sparného dňa plazil z práce domov, práve som videl v mojej štvrti jedného tupohlavca so zlatou žilou ako ide spolu do herne s rómskym kamarátom so zlatou reťazou na krku. Tak toto tu tak pred troma rokmi fakt nebolo. Pribudlo veľa holokrkých, ktorým nerozpoznáš tvár ani zpredu ani zozadu, pretože majú krčisko priprastený k telu a nedá sa identifikovať ich tvár ani forma. Ale nesú sa na značkových cvičkách ako čávovia, cítia sa silní, lebo držia na reťazi vysmädnutého pittbula s vypúlenými očami, ktorý jazykom slintá na chodník.
Kultúra upadá, bojím sa že o pár rokov toto zrovna nebude prostredie vhodné pre deti, od malička tu môžu získať nevhodné vzory, ak ich rodičia včas nevychytajú... ja by som to neriskoval. Chcem, aby moje deti raz vyrastali v slušnej spoločnosti. V Rakúsku si ľudia vzájomne pomáhajú, deti v metre pomáhajú starším, na ulici vám aj najstarší Viedenčan zastane, len preto, aby vám neskazil záber do fotoaparátu. U nás si všímam, že si tu už aj deti v predškolskom veku vzájomne vulgárne nadávajú.
No ale je to na každom z nás, ja nemám ružové okuliare, všímam si aj negatíva, samozrejme s tým čo tu odznelo v súvislosti s pozitívami súhlasím.
Inak + -10 ročné budovy nájdeš napríklad na Šustekovej. Ešte stále tam prebieha výstavba nových bytov. Aj ja som veru poškuľoval po tejto oblasti. Nieje tam síce príjemný lesík s množstvom druhom vtáctva, fauny a flóry ako u nás, ale občianska vybavenosť je na Šustekovej na úrovni, je tam napríklad bankomat. 😎
Predsa ak by sa mi nepodarilo niekoho slušného dostať bývať nad nás, tak budem uvažovať nad tým, že by som rád prepustil ten náš byt nejakej viacčlennej hudobne nadanej rodine, ktorá sa v sobotu skoro ráno počas hry na xylofóne spriatelí s tými huncútmi nad nami.
Tak aj ja hľadám niečo ideálne pre život. Vidíš to, ľahké to zrovna nieje 😀 .
Nie som z BA, ale do Petržalky som chodila do školy a kebyže mám ísť bývať do BA, asi by som uprednostnila Petržalku. Je blízko centra, má dobrú občiansku vybavenosť, sú tam naozaj aj kľudnejšie ulice s blízkosťou krásnej prírody. Mne sa napríklad Ružinov nepáči, príde mi ako taký strašný mix všetkých možných štýlov stavieb, Dúbravka,Karlova Ves,Devínska, atd sú naozaj dosť daleko od centra, však to v špičke kým sa človek dostane do centra budú aj vianoce. Nové mesto a Rača mi prídu ako rušná betónová džungla.
@izabelkas tak vrakuna ma svoje temne miesta 😀. podla mna je petrzalka uplne v pohode. ja som spokojna aj v dubravke, lebo tiez z nej nemusim vyliezt, nakupy, ihriska, vsetko tu je, zelen je plus. petrzalka ma pre mna velku vyhodu- v lete na drazdiak, na hradzu bicyklovat, korculovat. dubravka ma rosnicku, ale priznajme si, ist cela familia na kupko za 3,60e na osobu je trocha moc oproti jazeru s ihriskom pre decka a zadarmo... dobre sa cestuje aj v ramci petrzalky, aj z nej.je pravda ze su tam aj menej pekne lokality. mne sa ako decku nepacili luky (koniec petrzky okolo drazdiaka), my sme byvali na zaciatku- dvory. dnes su aj luky pekne, stromy tam vyrastli, je to take domackejsie, pred 20rokmi tam bolo pusto...okrem toho, mas tam dostatok skolok, skol, takze aj ked by si dala deti do vzdialenejsej skol(k)y, neni to tak tragicke dochadzanie, ani s mhd...

Kedysi sa tu dobre bývalo, teraz sa sem nasťahovalo plno východniarov, ktorí sa nevedia správať v paneláku. Nasťahujú sa na najvyššie poschodie a znepríjemňujú obyvateľom život. Počul som, že sa tu sťahujú celé rozvetvené rodiny z Vranova nad Topľov, ktoré obsadia vrchné poschodia, potom otrávia život, tým, ktorí bývajú pod nimi, na ich miesto sa nasťahuje zase ich príbuzenský klan, ktorý vydurí zase susedov pod nimi, kde sa nasťahujú zase ich príbuzný, ktorí deložujú tých pod nimi a nakoniec býva v bytovke len jedna rodina z východu. Prepáčte, nikdy som nič nemal proti východniarom, ale skutočne zažívam s nimi podobné problémy, správajú sa ako rómovia, takže pozor na výber susedov. Čo sa týka Bratislavy treba vyberať opatrne, na okrajoch mesta je to už preplnené lúzov, skutočne tu pribudlo veľa neprispôsobivých ľudí, feťákov je veľa hlavne vo Vrakuni, Poddunajských Biskupiciach, v Petržalke je zase veľa dealerov, klanov, aurtičkárskych gangov, mafiánov, ktorí vlastnia herne. Herne sa rozrastajú aj do historického centra Bratislavy, kde ničia ráz mesta. Je to výnosný biznis, lúza vždy pôjde k automatom za vidinou výhry. Bratislava stráca charakter, stáva sa z nej umlčia diera. Keď tak rozmýšľaj o Rakúsku, sú tam už aj domy a byty lacnejšie a hlavne národ vie, čo je kultúra a ako sa chovať k sebe navzájom.