icon

Pitie "na hada"

6. apr 2023

Ahojte ako je to u Vás, pijete na hada - cez Veľkú Noc? Na zelený štvrtok alebo na Veľký piatok?
U nás sa vypije za jeden domácej na Veľký piatok

Strana
z3
viestta
6. apr 2023

@jamimo neviem ako to je v porovnani s inymi narodmi, ale chaste sa vsade. Teda okrem islamskych krajin. A v kazdom narode sa najdu aj totalne nasosky, aj taki co piju s mierou aj abstinenti. Ale iste nie sme v tom sami. Vsak sa hovori, ze pije ako Dan, zlozil sa ako Ir, dal to na Ivana... Preto som napisala "U urcitych Slovakov...", teda nie u vsetkych. iste je, ze pivovary, palenice a liehovary spolocne s vinarmi sa krachu obavat nemusia

merlinja
6. apr 2023

@pribinak ani ja

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jamimo
6. apr 2023

@viestta jasné, rozumiem, pije sa všade. Mňa skôr desí ten pozitívny vzťah spoločnosti k alkoholu a jeho akceptácia. Také to: daj si do pravej nohy, aj do ĺavej, daj si na privítanie, málo uliali, neuliali nevedia čo sa patrí, ak si nedáš niesi chlap, netrhaj partiu, daj za jeden nenafúkaš kým pôjdeš a pod...

jamimo
6. apr 2023

@mamula20 výborne, to sa mi páči, u nás taky tak😉

gabuliatko7
6. apr 2023

Aj u nas sa pije a hovorí sa tomu ,,na hadziky,,

leadan
6. apr 2023

Ani ja som ešte nepočula “pitie na hada” zas som sa dozvedela niečo “nové” 😅 už som aj povedala mužovi, nech mi uleje na toho “hada” 😁

lenocka8894
6. apr 2023

Na zeleny stvrtok sa pije proti zabe a na velky piatok sa pije na hada 😊 aspon u nas je to tak 💁‍♂️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
7. apr 2023

@lenocka8894 este aj proti zabe existuje? Co to vlastne znamena aj s tym hadom?

michellemary
7. apr 2023

@0silvia0 tiež túto podivnú tradíciu nepoznám, ako som už skôr písala... Myslela som si, že to má niečo spoločné s hadom z Raja, ale Google tvrdí, že je to na ochranu proti poštípaniu hadom... len takto, úplne prozaicky...

0silvia0
7. apr 2023

@michellemary a ta zaba? Este had by sa dal vysvetlit, ale co ta chudera zaba? 🤪

michellemary
7. apr 2023

@0silvia0
zvyky z obce Utekac:

Veľká noc:
Zelený štvrtok – V tento deň musel každý muž piť alkohol „proti žabe“. Kto si nevypil, hrozilo mu, že do roka zomrie. A to bol dostatočný dôvod na pitie.
(Ak niekto nemohol dýchať, moja prastarká vravela, že mu asi žaba sedí na prsiach, možno je to odvodené z toho...)

0silvia0
7. apr 2023

@michellemary to je len strucne vysvetlene, no chuda zaba, ale zaujimala by ma symbolika tej zaby, preco prave zaba? Mozno nam to tu niekto dovysvetluje.
Ale pravdepodobne je zaba v symbolike len stelesnenim niecoho zleho alebo smrti.

lenocka8894
7. apr 2023

@0silvia0 to neviem ja nepijem vobec 😄 ani ma to popravde nikdy nezaujimalo 💁‍♂️

natalienka12
7. apr 2023

Vychodniar: Vypi, bo nalato. Nalej, bo vypito. 😂

andrea_prestastna
7. apr 2023

Niesom veriaca a tvrde nikdy nepijem a ked namchut na pivo mozem si dat kedykolvek chcem

Strana
z3