icon

Plast na hroboch verzus plastové hračky: Prečo tá rozdielna reakcia?

26. okt 2024

Prečo sú ľudia ovce a vadí im len plast/umelina na hroboch?
Strašný tlak z médií je na nenosenie umelých vecí na hrob. Pričom chryzantémy ak je mráz často nevydržia ani prvú noc a sú ľudia, čo volia plast preto, že vydrží dlhšie, nie každý býva pri cintoríne a vie tam chodiť pomaly každý deň, ale sú ľudia, čo sa tam dostanú raz za pár mesiacov. A na druhej strane tu máme Vianoce o chvíľu a tu nikomu nevadí, že deti dostanú za izbu plastových harabúrd z Pepca, Actionu čo potom vidím pri košoch pohodené v stave ako nové-teda nehrané a je z toho len odpad, že v takýchto obchodoch ľudia kúpia každý rok nové plastové vianočné gule-aby nemali farbu ako vlani a nové plastové ozdoby.
Ale proti tomuto nemá nik nič, zlé je len dať jeden plastový veniec na hrob.

Strana
z2
bluehorse1
26. okt 2024

odpovedala si si, plast a umelina je to co sa v prirode rozklada dlhu dobu a okolo cintorinov to v tomto obdobi vyzera ako na plastovej farme, tak zeby preto? ekologia a zivotne prostredie 👍

mikadooo
26. okt 2024

Mne to nevadí, ja som v poho s plastom, a keď kukám po hroboch na cintorínoch, tak zďaleka to "všetkým" nevadí 😁😁😁.

marca12
26. okt 2024

Lebo je to otrasny zvyk vyzdobovat hroby. A potom obkukavat,co kto dal na hrob a merat tym lasku a uctu k zosnulym. V inych krajinach nemaju taketo zvyky a mohlo by sa to dostat aj k nam. A takisto neznasam obchody typu pepco,action,tedi,temu a podobne. Nenakupujem haraburdy a snazim sa co najmenej zatazovat planetu zbytocnym rozmarom ako je plastovy odpad.

lenkalienka321
26. okt 2024

Plast v duši vadí viac. To, čo dáme na hrob je vlastne úplne nepodstatné.

katka700
26. okt 2024

Plasty sú svinstvo a je jedno v akej forme, či obaly v potravinarstve, akože "funkčné" športové oblečenie, súčiastky v spotrebičoch (lebo sú lacnejšie ako kov a keramika, skôr sa zničia a treba kúpiť novy spotrebič) či dekorácie a ďalšie rarohy.
Úplne vyhnúť sa im nedá.
Dnes je divná doba. Na jednej strane bežný spotrebiteľ nemá velmi na výber lebo plast je všade, na druhej strane sa spotrebiteľom vytyka že kupujú to čo je v ponuke a v ich finančnych možnostiach.
Ľudia sa žerú medzi sebou a vadia na sociálnej sieti kto je viac eko.
Miliardári zatiaľ zarábajú na vojnách ktoré práve eko nie sú a súkromne lietajú kade tade aj do vesmíru čo tiež práve eko nie je.
S*r na médiá. Keď máš 10 rokov ten istý plastový vianočný strom s tými istými ozdobami, umelé handry nenosis, gycovym lapačom prachu a " jednorázovym" hráčkam neholdujes tak si tu jednu plastovú kyticu na hrob kúp a kašli co si myslia ostatní.
Ak vahas či áno či nie môžeš skúsit ako náhradu vyrobiť veniec zo sisiek ale k tomu budeš asi potrebovať lepidlo v tyčinkach a tavnu pištoľ ktorá bude asi tiež z plastu.

scila
26. okt 2024

Tak ako nekupujem plastové kvety tak nekupujem iné zbytočné plasty a veci čo nepotrebujem. Do Pepca a jemu podobných reťazcov nechodím.
Nerozumiem, prečo by som mala byť ovca keď si už roky uvedomujem, ako veľmi sme zamorili túto zem zbytočným odpadom.
Práve som si spomenula, ako som pred cca 20.timi rokmi stála na vrchu smetiska v Senci, na ten neskutočný zápach a more odpadu všade navôkol. Ten smrad bol tak silný až mi oči slzili.
Každého človeka by som tam poslala, nech si obzrie, kde končí to, čo s ľahkým srdcom hodí do kontajnera.
Kvety na hroboch sú určené pre mŕtvych, nie pre živých. Preto mi vôbec nevadí keď zmrznú.
Nikdy nedám na hrob umelý kvet. To tam zrovna môžem položiť igelitku. Umelý kvet nie je kvet. Je to produkt z ropy, ktorý bude roky ležať na smetisku a zväčšovať jeho objem alebo skončí v spalovni, kde pri jeho horení vzniknú škodliviny.
Aj ďalšie generácie potrebujú žiť na tejto planéte a preto sa snažím žiť čo najohladuplnejšie k životnému prostrediu. Na tých tonách plastového odpadu neni ohľaduplné vôbec nič.

autor
27. okt 2024

@luscious s tými hrobmi súhlas. Stojí to len veľa peňazí urobiť pomník a zaberá veľa miesta. Ale ak máš taký veľký napríklad dvojhrob vyzerá divne ak je holý. Preto ľudia davajú tie kvety. Ale som radšej za nejaké malé urnove miesta do budúcna kde akurát tak zapáliť sviečka sa bude dať.

petrofka
27. okt 2024

Vysvetlím to. Problém je v tom, že na hroby sa dá nielen plast, ale sú v tom aj drôty. Nedá sa to separovať, nedá sa to recyklovať. Čiže to ide komplet na skládku a tam sa to bude veky rozpadať. Kľudne si daj na hrob umelé, ale len čisto umelé, aby su to potom mohla hodiť do žltého kontajnera. Všetky plastové hračky by som najradšej zakázala a nahradila drevenými. To sa ale stane len ak začnú ľudia drevené kupovať a plastové nechávať v obchodoch. Tiez sa ale dá celkom slušne tá plastová skladačka vyseparovať. Lepšie ako tie kvety na hroboch. Keď budeš ľudí len kritizovať, napomínať nikdy nezmenia svoje správanie. Motivuj vo svojom okolí. Rozprávaj sa s ľuďmi, rob osvetu. Rozprávaj o tom, prečo ty nekupuješ na Vianoce plast. Rozprávaj o svojom dobrom skutku a Vianočnom darčeku pre planétu. Vyzvi priateľov, nech skúsia urobiť Vianoce bez plastu. Alebo zostaneš ticho a budeš čakať na správy z Markízy? Existuje Vianočná výzva na balenie darčekov nie do papiera, ale do látkových, znovupoužiteľných vrecúšok. Zapojíš sa? Je to moja výzva pre teba

Strana
z2