Platba kartou na Aliexpresse

sabiiiiiiiiina
21. jan 2016

Ahojte mám v pláne objednat si niečo na aliepress.com. Kedže tam nie je možné platit cez paypal a ja sa bojim o svoju kartu aby my ju nevibrakovali tak si chcem založit učet len na takéto platby cez internet. Akú kartu my poradite?

dreamer8
21. jan 2016

Smrdi to prvo, ci druho-planovou reklamou, ale dobre. Odporucam Fio, alebo Zuno, uplne bezplatne ucty s kartami, presunut si tam sumu, zaplatit, nasledne tam bude 0€, alebo vypinat internetove platby a zapnut ich len ked ides nieco nakupovat.

lindush1105
22. jan 2016

Ja platím na mnohých celosvetových stránkach, aliexpress, ebay, atď, keď posielam obrazy so USA alebo IT a pod tiež klienti majú moje údaje ako číslo účtu a podobne a nikdy ma nikto nevybrakoval. Podľa mňa si paranoidná viac ako je treba. Treba byť opatrná to áno, ale toto je podľa mňa už trochu prehnané. Všetko má ochranné prvky vrátane platby kartou. To by ti musel kartu niekto fyzicky ukradnúť aby bolo tak jednoduché ťa vybrakovať. Zakladať si kvôli tomu iný účet je podľa mňa absolútne zbytočné.

lindush1105
22. jan 2016

Ešte som zabudla. neviem akú banku máš ty ale ja mám VUB a zaviedli ďalší ochranný prvok a to taký, že po každej platbe kartou a je jedno po akej veľkej a kam ti príde ešte sms kód aby si platbu definitívne potvrdila, takže ten kto by ťa chcel vybrakovať by potreboval ešte tvoj telefón 😀 a to už je trošku sci-fi 😝

mirka822
22. jan 2016

Taky mi připadá zbytečné zakládat kvůli tomu další účet. Platba přes internet je nebezpečná pouze v případě, že ti někdo ukradne kartu, jak píše lindush1105 😉 Jinak doporučuji si spíš nastavit nízké limity pro platby kartou na internetu. Vždy se dají krátkodobě zvýšit (třeba na jeden den) 🙂

dreamer8
22. jan 2016

@lindush1105 - samozrejme, tie zname eshopy bezpecne su, ale nesuhlasim, ze kartu by museli fyzicky ukradnut, moznosti na ziskanie udajov z karty je vela, napr.:

- staci raz zaplatit v podvodnom eshope - a ten moze na pohlad vyzerat ako original
- stranky podvodneho internet bankingu banky mozu taktiez vyzerat ako original
- pouzivanie aplikacie IB v smartphone v nezabezpecenej wifi sieti (bez hesla)
- pri IB v smartphone uz hackeri dokazali pomocou virusu precitat aj PIN z SMS!
- zname "citacky" na bankomatoch

Zneuzivani platobnych kariet sa deje vela, videl som o tom aj dokument, su ludia ktori sa tym zivia, no bankam sa stale neoplati vyraznejsie investovat do bezpecnosti, staci im zvysovat bankove poplatky, ktore im taketo straty stale pokryju.

Mam niekolko tipov ako sa branit:

- overovat si certifikat stranok - eshopov, bank a pod. (je to ikona kladky v riadku s web adresou)
- nikdy nezadavat prihlasovacie udaje a heslo do IB ani udaje z karty cez email!
- zvysit opatrnost pri podozrivo vyhodnych ponukach v emailoch ci na internete
- na karte si pre internetove platby nastavit rozumny denny a mesacny limit
- limit pre int. platby si docasne zvysit len pri vacsom nakupe, ako dovolenka, velky spotrebic a pod.
- pouzivat dobre heslo pre IB (male/velke pismena, cisla, aspon 10-miestne), ine ako na forach!
- pozor tiez na emaily a FB spravy od priatelov, ktorych poznate, uz je mozne poslat spravy tak, aby vyzerali ako od priatelov, akekolvek financne transakcie si overit telefonicky
- este ina kategoria, pozor na sutaze ci varovania o napadnuti bankoveho uctu, ak niekto pise, ze musite rychlo zmenit heslo lebo sa vas snazi niekto okradnut, alebo ze mozete vyhrat, ale musite potvrdit sms do 2 minut, ak ide o casovu tiesen, ide vzdy o podvod!

Myslim ze mat 1 ucet len na internetove platby je celkom rozumne, prave preto, aby nebolo nutne sa spravat az prilis paranoidne, na hlavnom ucte moze byt aj niekolko tisic, na tom druhom by stacilo par stoviek, ak sa minu, presunut dalsie z hlavneho uctu, mnohi to tak robia, na to su idealne internetove banky, kedze kamenna pobocka nie je nutna, ucet a karta su bezplatne a maju tiez dobry IB, su to FIO a ZUNO. Pri tomto ucte odporucam pouzivat ine heslo ako pri hlavnom, pre istotu, ak by niekto ziskal udaje, tak nebude ich moct pouzit aj pri hlavnom ucte kde je viac penazi.

lindush1105
22. jan 2016

@dreamer8 - staci raz zaplatit v podvodnom eshope - a ten moze na pohlad vyzerat ako original
- stranky internet bankingu banky mozu taktiez vyzerat ako original
- pouzivanie aplikacie IB v smartphone v nezabezpecenej wifi sieti (bez hesla)
- pri IB v smartphone uz hackeri dokazali pomocou virusu precitat aj PIN z SMS!
- zname "citacky" na bankomatoch

-podvodný eshop nemý ako zistiť bezpečnostný kód karty a ani nemá telefón zákazníka aby overil kód
- stranky internet bankingu banky mozu taktiez vyzerat ako original- snáď niekto predsa pozná originál IB stránku svojej banky, tá má len jednu jedinú nemennú adresu
- pouzivanie aplikacie IB v smartphone v nezabezpecenej wifi sieti (bez hesla)- cez smartfóny by sa platiť nemalo
- zname "citacky" na bankomatoch- bola aféra ale to by si už nikto nikdy nevybral z bankomatov peniaze

na môj vkus príliš veľká paranoja pre nič. Opatrnosť treba v tom sa nehádam ale netreba to preháňať. keby každý takto uvažoval tak by ani účet v banke nemal.

dreamer8
22. jan 2016

"-podvodný eshop nemý ako zistiť bezpečnostný kód karty a ani nemá telefón zákazníka aby overil kód"
- overovacie SMS nema kazda banka, resp. su casto spoplatnene, kod karty zisti jednoducho, ak ho zakaznik v dobrej viere vytuka

"- snáď niekto predsa pozná originál IB stránku svojej banky, tá má len jednu jedinú nemennú adresu"
- boli take pripady, vzhlad je rovnaky, adresa je tiez takmer rovnaka, napr. www.slsp.con - staci 1 rozdielny znak

"cez smartfóny by sa platiť nemalo"
- ja ani IB aplikaciu nepouzivam, ale poznam ludi, ktori maju dokonca ulozene heslo pre IB a bezne sa prihlasuju v nezabezpecenej wifi sieti

Skoda ze si nespominam na nazov toho dokumentu, kde to velmi dobre rozviedli, podvodnici takto neustale "zarabaju", funguju takto velke skupiny, podobne ako drogove mafie.

Inak podvodne emaily dostavali ludia aj nedavno, bolo to v spravach, vacsina samozrejme nenaleti, ale podvodnikom ktori maju databazu v statisicoch staci aby 1 zo sto alebo z tisic naletel a zarobia na tom celkom slusne.

Banky vacsinou klientom peniaze vratia, ale ide to zo stale sa zvysujucich bankovych poplatkov, mimochodom, aj Ficov ucet za 3€, resp. "zadarmo" si uz banky previedli do roznych poplatkov, bolo to aj v spravach, mnoho roznych poplatkov sa zvysilo, samozrejme prepojenie im nikto nedokaze. To je ako vlaky "zadarmo" ci najnovsie tie vratky za plyn, niekto si za volebnu kampan plati zo svojich, niekto zo statnych (nasich).

lindush1105
22. jan 2016

ako som už písala treba byť opatrní ale nemaľovať v tak veľkej miere strašiaka na stenu. keď mám v banke spoplatnenú sms tak si ju proste zaplatím keď sa bojím. To nie je taký problém si myslím.

adresa je TAKMER rovnaká, áno presne takmer preto píšem o tej opatrnosti.

Ja netvrdím, že podvodníci nie sú len si nemyslím, že toľko paranoje je potrebnej..

dreamer8
22. jan 2016

@lindush1105 myslim ze mat 2 ucty nie je paranoja, tie sms-ky mi pridu skor ako zbytocnost, ak niekto plati casto a pravidelne, iba cez pocitac na rovnakych overenych strankach, moze to skor obtazovat a preco platit banke dalsie poplatky? Navyse taku sluzby ani vsetky banky nemaju.

Taktiez zmenu limitov maju niektore banky spoplatnene, reps. nejde to cez IB. Niekedy je teda jednoduchsie pre tento ucel si zalozit dalsi ucet v bezplatnej banke. Ak niekto plati mesacne napr. do 50€ na internete, staci si nastavit trvaly prikaz a z hlavneho uctu sa bude automaticky presuvat tato suma.

Ja chapem obavy ludi, tie moznosti zneuzitia som pisal ako priklad, nie kazdy ich pozna vsetky, netvrdim ze za kazdym rohom ciha podvodnik, no prave pri dodrzani istych zasad je moznost zneuzitia minimalna.

lindush1105
22. jan 2016

@dreamer8 mať účty nie je paranoja, ale kvôli strachu z platby si nejaký zakladať paranoja asi tak trochu je.. 🙂 Stránky ako Ebay a Aliexpress majú platby zabezpečené.

dreamer8
22. jan 2016

Otazka bola jasna, aku kartu odporucate pre podobne platby, odpisal som. Okrem toho, aj pri platbe na overenej stranke, su hrozby, ak ma niekto v PC spehovaci software, keylogger, tam uz nepomoze nic.

Stale si myslim, ze zalozit si novy ucet na platbu kartou nie je paranoja, hlavne ak ma clovek na beznom ucte vela penazi. Paranoja podla mna je, ak niekto zo strachu cez internet nenakupuje vobec, alebo ak chodi do banky kvoli zmene limitu karty, ked to moze spravit cez IB a pod.

lindush1105
22. jan 2016

@dreamer8 nebudem svoj názor opakovať dookola

lucka1222
22. jan 2016

Dá sa zneužiť platobná karta pri platbe cez internet - moja vlastná skúsenosť ☹ Normálne som nakupovala cez e-shop v zahraničí /nie raz/ a potom sa mi pri jednom nákupe stalo, že ráno som nakupovala a poobede mi prišli smsky, že niekto ďalší nakupoval cez moju kartu - než som stačila zablokovať kartu, odišli mi tri platby v nie práve malej sume... Samozrejme do zahraničia. Banka mi nakoniec peniaze chvalabohu vrátila, ale naťahovalo sa to vyše pol roka. Takže už som poučená - platby cez internet mám na karte zablokované a keď chcem niečo zaplatiť odblokujem si len potrebnú sumu.

tinkapinka88
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dreamer8
24. jan 2016

Tak to vyzera, ze to nie je az tak paranoidne, byt opatrny. Zalezi aj na obchode, slovenske, overene napr. na heureke su bezpecne, ale su moznosti ako rizika minimalizovat, bud bezplatny ucet, rozumne nastavene limity, alebo vypinanie internetovych platieb, resp. zmena liminu na nulu, ak nenakupujete.

Tam kde je mozne pouzit paypal je riziko zneuzitia minimalne, takze neviem ci to pomoze...

karuskac
2. jan 2018

Ahojte prosím o pomoc. Chcem si objednať na aleexpresse ale nechcem platiť kartou ( vlastne si ju ešte nemám).
Tak by som sa chcela opýtať či sa dá platiť aj bez karty a keď áno tak ako .
Ďakujem

tinuska11111
21. máj 2019

@lucka1222 Aj mne sa to stalo platila som malú objednávku cez Aliexpress drobnosti a do rána mi prišli smsky s ďalšími platbami na dosť vyššie sumy, ktoré som ja neuskutočnila a na druhý deň sa mi zablokoval účet na Aliexpresse neviem čo s tým zajtra idem do banky ale takto som prišla o nemalé peniaze TAKŹE POZOR nákupy a platby cez platobnú kartu na eshopoch vôbec nie sú bezpečné ako niektorí píšu :(

lucka1222
21. máj 2019

@tinuska11111 ja som vtedy hneď volala na info linku mojej banky, zablokovala som kartu a podala reklamáciu, vôbec som nemusela chodiť do banky. Aj ďalej sme potom už komunikovali len mailom.

tinuska11111
22. máj 2019

@lucka1222 Ďakujem za info, aj ja som už dala zablokovať kartu a podala reklamáciu, uvidíme.