Platí zvýšený rodičovský príspevok aj pre mňa, ak som nepracovala?

7. jan 2020

Ahojte chcem sa opýtať po škole som hned otehotnela takže som nikde nepracovala, aby mi vyšla materská tak som sa dobrovolne poistila na socialnej poistovni.Tak som mala nárok na materskú.A teraz sa ma zvyšovať rodičovsky príspevok platí to aj mňa ? Zvyšia mi ho o 150 eur ak som mala matersku? Ci podmienka je že musím pracovať?

evittam
7. jan 2020

Vid novela zakona.
Rodičovský príspevok vo výške 370 eur mesačne sa bude vyplácať tej oprávnenej osobe, ktorá o rodičovský príspevok požiadala a ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyšší rodičovský príspevok.

autor
7. jan 2020

@evittam super takže môžem čakať ten 370? lebo včera v správach dávali že to nieje fér pri ženách ktoré otehotneli po škole a vôbec nepracovali tak preto sa pýtam.

bellabell
7. jan 2020

Ano, ale až vo februári

autor
7. jan 2020

ja viem že až vo februári len sa bojím toho že mi nezvýšia o 150 ale iba o 50 pretože som nepracovala

evittam
7. jan 2020

Skus sa naučiť čítať s porozumením. Neviem comu nerozumies.
...ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok VYPLACALO z dôvodu starostlivosti o toto dieťa MATERSKÉ alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte....

evittam
7. jan 2020

Btw.nemas sa coho bat. Mozes byt rada ze vôbec zvysili a o také sumy. Som zvedavá do kedy....

autor
7. jan 2020

@evittam áno čítam len včera v správach presne dávali že je to nevýhoda pre tie ženy čo hned po škole otehotneli, preto sa bojím, mohli aspon dodať že ak poberali materskú tak je jedno či robili alebo nie

evittam
7. jan 2020

Preboha tak si prečítam zákon. A hotovo. Na co by ti mali vsetko niekde dodavat?!

evittam
7. jan 2020

A nic nefer na tom nie je.

ivkazba
7. jan 2020

Nie je nič nefér na tom, že vyšší RP budú mať iba tie čo pracovali resp nejakým spôsobom platili odvody. Veď ak chcem niečo zo sociálneho systému dostať, musím tam najprv niečo dať.

evittam
7. jan 2020

@ivkazba Ale ved ony budú potom platiť ako som tu uz čítala tak prečo štát aj na to nemyslí.😁😉

ivkazba
7. jan 2020

@evittam že ma neprekvapuje logika niektorých žien 🙉😉

autor
7. jan 2020

@ivkazba nehovor strasne nieco aspon si sa zabavila a dvihla si si ego;)

stastko20219
7. jan 2020

V správach uverejnuju zavádzajúce informácie. Aj mňa sa muž pýtal, ze vraveli, že zvýšený RP budú mať pracujúce matky. Co za blud? Nárok na materskú som mala, PP mi počas rodičovskej skončil takže,, nepracujem,, ale tiež budem poberať o 150 viac. Mätú ľudí. Treba zákon čítať...

ferdo11
8. jan 2020

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť. Bola som na MD, potom bol na MD otec dieťaťa. Ak požiadam teraz ja o RP, bude mi priznaný zvýšený alebo nie? Ide mi o to, že bola som na MD, ale nie bezprostredne pred nastúpom na RD. Ďakujem 😀

evittam
8. jan 2020

@ferdo11 Vid novela zakona a čítať s porozumením. Ke to tam viac nez jasne napísané. Hlavny "vycuc" a to na co sa pytas mas vyssie.