Podarilo sa Vám dosiahnuť, aby susedia nekúrili nábytkom, OSB - doskami či iným odpadom? Ako?
Čaute. Riešim dlhodobo problém s viacerými susedmi, ktorí kúria odpadom. Nepomohlo dohováranie ani oficiálna stažnosť na Obecný úrad. Zo súčastného domu sa plánujeme odsťahovať, máme dohodnutú kúpu domu v inej dedine, strašne sa teším, ale nedávno som sa dozvedela, že aj tam sused dovliekol starý nábytok na kúrenie. Predpokladám, že ma čaká rovnaký boj. Zaujímalo by ma, či sa niekomu reálne podarilo dosiahnuť, aby s tým susedia prestali, a ak áno, tak ako. Ďakujem

Nas kokotny sused pali vonku v sude okrem inych chutoviek aj plastove flase. Napriek tomu, ze nam plasty zadarmo odvazaju spred domov. Normalny clovek to nepochopi. Sused oproti pali uplne vsetko od balikov slamy az po stare cizmy. Nie su to chudobne rodiny ze by museli kurit hocicim aby mali teplo. Je to proste dementna dedinska povaha, ze vsak no a co! A zumpa hadicou do pola, hadam neda 50 eur za vyvoz zumpy kazdy mesiac!
@lentilkaxxx toto niesú tie prípady. Sú to normálne, niektorí dokonca nadštandardne zarábajúci ľudia, ktorí si bez problémov môžu dovoliť kúriť plynom. Podľa domácich, ktorí s nimi majú spory oveľa dlhšie ako ja a poznajú sa celý život, tak tí hovoria, že je to lakomosť. A ja môžem dodať len že aj blbosť.
@zooeynka ak máte nejakého schopného starostu, tak treba podať písomnú sťažnosť na Obecný úrad. U nás to význam žiaľ nemá. Priority našej starostky sú úplne inde ako v ochrane životného prostredia, aj keď oficiálne je OcÚ zástupcom Odboru životného prostredia a má kompetencie také veci riešiť. Ale keď u nás boli jedni známi za starostkou, že sused vypúšťa žumpu do záhrady (obec má kanalizáciu, sused je dobre situovaný mäsiar ) a že sa boja, že im kontaminuje vodu , tak starostka im povedala, nech si to riešia oni 🤦
Tvoj soused :D
U nas bola velka chyba ze sme dom v dedine kupovali ked skoncila vykurovacia sezona a bol tu cisty vzduch. Keby ho kupujeme v zime a citim to, co tu musime teraz čuchat, otocim sa na pate. Od oktobra do aprila nemozem ani na polhodinu zavesit pradlo von lebo to je cista spalovna... a to, co je v ovzdusi v neskorych nocnych hodinach to nie je smrad, ale chemicka tovaren... a v lete sa neraz v noci zobudim na smrad zo zumpy ktorou tu "krmia" zahrady a musim pozatvarat okna a v tom dusne sa vnutri potit az dokym nebudem moct o par hodin vyvetrat.... Nasa chyba ze nas takato situacia nenapadla, nakolko sme predtym byvali tiez na dedine, ale tam sme nic take nezazivali.... (vsetci mali plyn a takisto vacsina obce kanalizaciu)
Kurime peletami a obcas palivovym drevom, ci briketami a pri horeni je takmer priesvitny dym. A smrad prakticky tiez nie je moc citit.
Ked spaluju bordel, nicia si vlastny komin.
Este ked hori mokre drevo, tak ten dym vidno...ale asi skor na bielo
@rora Veď práve, kto to nezažil nepochopí. A bývať v dome kde máš kvalitu vzduchu hádam horšiu ako pri spalovni, kedže tie spalovne majú špeciálne kotly kde sa spaľujú aj spaliny plus filtre a títo blbci to pália len tak v obyčajnom kotly, tak to je na slučku niekedy. Tu by pomohlo jedine vytvoriť inštitúciu, kde by sa hlásili podozrenie na spalovanie odpadu, odtiaľ by prišiel človek, vzal vzorku z komína či sú tam plasty a dávať pokuty. Lebo niektorí ľudia sú fakt totálne vygumovaní.
ahoj , vieš mi povedať prosím ta čím sa kúri keď dym pachne ako starobina, alebo jak v kostole to kadydlo, hnusný zápach
Požičala by som si stroj na meranie pcb a iných častíc a zverejňovali tie hodnoty - nech vidia, že svinstvo nie je vo vakcinach, ale ich kominoch

Ti, čo nemajú peniaze na drevo (10 metrov cca 450 EUR) a majú gratis kadejaký odpad, tí ti životné prostredie riešiť nebudú. Čo sa dá, spália v kachloch alebo kotli. Čo sa nedá, spália pri potoku alebo zavezú do hory vi niekde k rieke. Je to hnusné, ale je to tak. Vidím to všade, keď prídeme do manželovej rodnej dediny. Počas tých rokov, vo som tu žila, ma veľmi veľa vecí a situácií prekvapilo, o čom sa v civilizovanom svete (rozumej mesto alebo dedina v blízkosti mesta) ani netuší. Napríklad aj to, že ak je suchý rok, polovica dediny nemá niekoľko mesiacov v roku vodu, lebo tam nie je verejný vodovod. 🙈. Tam začni niečo o životnom prostredí a dostaneš vidlami do chrbta