Podnájom na čierno
Dobrý deň,
bývame v podnájme bez zmluvy a mame podozrenie že za tieto príjmi majitelia neplatia dane, tak sme rozmýšľali či to nahlasime na finančnú správu, ale potom nás napadlo, že sme na Slovensku a nahodou či nieje trestné bývať u niekoho bez zmluvy, aby nahodou nevyrubali pokutu aj nám. Máte s týmto niekto skúsenosti?
@maximiliana :D však okrada aj vás a vaše deti to sú vaše peniaze nie jeho... neviem prečo sa pohoršujete... snažím sa byť správnym občanom... Možno tie peniaze chýbajú na nejaké detské ihrisko čo ja viem...
@simmonn mna neokrada..ja si na svoje dieta zarobim sama...a kedze vidim ako sa stat sprava k ludom, vobec sa nedivim, ze sa ludia spravaju rovnako...keby toto bol najvacsi problem nasej ekonomiky, nepoviem ani pol slova...ale kradne sa trochu inde a trochu vo vacsom... kazdopadne na zmluve pre seba trvaj, to ta chrani...ale danovy by som neriesila... a inak do urcitej sumy mu ani danova povinnost nevznika
Nahlásiť to môžete, vám by nemali dať žiadnu pokutu ale neviem čo tým získate. Pri najhoršom vás budú z bytu hnať metlou alebo aby z toho mali taký istý zisk aj keď budú musieť platiť dane vám zvýšia nájom a jedna možnosť pre vás nie je dobrá..
Skor ako o to, ci on plati dane, by som sa bala o to, ze byvam bez zmluvy, co znamena ze ma najomca moze kedykolvek vystahovat, ze co robim v jeho byte napriklad, ked on "ziadny neprenajima". Bude nejaky znam potrebovat byt tak, ti povie ze, mas tri dni na odchod a ty sa mozes stazovat akurat tak na lamparni... takze nabudece ries radsej byvanie so zmluvou, a nie kvoli daniam. A nezavid. Keby si mal tu moznost, robis to iste. Typicka slovac.
bývate bez zmluvy a chceš to riešiť tým, že ho nahlásiš? neviem či si tým nejako pomôžeš.. skôr sa s ním normálne dohodni, že spíšete zmluvu a hotovo, lebo myslím, že keď to urobíš tak ťa ako poďakovanie behom dvoch dní krásne vysťahuje..
@simmonn Ja si myslím, že keby sme všetci dodržiavali pravidlá a zákon a nehľadali skratky a zjednodušenia, potom by sme boli oveľa dôraznejší pri tom, aby sme od našej ,,vrchnosti,, požadovali rovnaké pravidlá a účet za to, ako nakladá s našimi peniazmi. Jediné riešenie je začať od seba, v tom so Simmonn súhlasím. Ak niekoho nahlásiš, myslím, že daňový úrad nesmie prezradiť, že to bol podnet od Teba, myslím si ale, že skôr by si mala hľadať podnájom, kde ti zmluvu dajú aj za cenu, že by si platila viac, lebo nech to vyzerá ako chce, prenajímať byt nie je vcelku lukratívna záležitosť, hlavne ak platiš dane. Vtedy sa o zisku nedá veľmi hovoriť. Samozrejme je to lepšie, ako ho nechať stáť, keď už nejaký byt k dispozícii máš.
a čo tým chceš prosím ťa dosiahnuť? ako to si môžte byť istý, že by vás okamžite vysťahovali. po pravde to nie je váš problém. vy im peniaze platíte každý mesiac a oni nech si s nimi už robia čo chcú - je to ich zodpovednosť
@simmonn, co si takto vypytat zmluvu namiesto sprosteho udavacstva? A este sa tu ohanat velkohubymi frazami, ako majitel bytu na daniach okrada nase deti. Nechces, aby majitel okradal stat, urob s nim zmluvu. Na to uz gule nemas, co? Len ako zavistliva spina niekoho natriet, to uz ano, tomu sa povie moralka... Mimochodom, po odratani nakladov a nezdanitelnych poloziek ten majitel zaplati na dani tak maximalne par desiatok eur. Velke luxusne a drahe byty sa bez zmluvy neprenajimaju.
Čo je cieľom udania? Majiteľ vám dal k dispozícii byť v mnohonásobne väčšej hodnote ako platíte nájomné... väčšina z tých peňazí je vaša spotreba...ono za byt treba platiť aj keď tam nik nebýva.... takže zisk z prenájmu je smiešny..to si málokto uvedomuje ...
Keď sa ti nepáči hľadaj si niečo so zmluvou.. tá chráni aj teba....ono nikomu majetok nepadol z neba... buď so na to zarobili alebo to zdedili.... nepáči sa ti zarob si na vlastný... nič nie je zadarmo... uvidíš aké náklady su spojené s užívaním bytu...
@simmonn ked ste sa tam stahovali, tak si nevedela, ze nemaye zmluvu? A ako vies, ze dane neplati... ?
@simmonn ak by si bola takým správnym občanom, za akého sa prezentuješ, tak by si nešla do prenájmu bez zmluvy. Otrasne 😲
Ja som kedysi tiež bývala v najmoch, ale vždy som sa snažila mat s majiteľmi korektný vzťah, ani jeden z nich nemôže na mňa povedať nič zle a to som si na 100% istá.
Ludia maju platit dane a odvody - z prijmov z podnikania, z prace. Kebyze je podnikatel a neplati dane, alebo podnika s prenajmami 10 bytov, tak ho kludne natri. Taki ludia okradaju ostatnych, ked neprispievaju na zdravotnictvo a dochodky.
Ale ten byt a zariadenie v nom uz boli raz zdanene. Je to trocha divne, ze stat nenesie ziaden risk, ani naklady z prenajimania - druhotneho prijmu popri beznej praci, ale pozaduje odvody a dane z takto popri praci/dochodku privyrobenych penazi.
Co z toho budes mat, ked ho udas? Bud Ti potom zvysi najom, alebo Ta vyhodi a prestane prenajimat. A kazdopadne je to ubohe, nechaj, nech si danovy urad robi svoju robotu.
@simmonn tie peniaze nechýbajú na detské ihrisko 🙂 detské ihriská dnes povačšinou stavajú súkromné firmy typu - žihadielko 🙂
tie peniaze chýbajú tak niekomu tam hore vo vrecku na nové BMW
otázka: boli ste za majiteľom, že chcete zmluvu o nájme? Možno s vami nejakú spíše a potom z nej odvedie aj tie dane.....presne tú sumu o ktorú vy zaplatíte viac na nájomnom.
Osobne si myslím že je pre obe strany výhodné, ak je majiteľ seriozny ak je aj nájomca seriozny, riešiť to bez zmluvy.
Keby tebe niekto dal na výber: budeš pracovať pre mňa za 700€ - lebo si na zmluvu a zvyšných 300€ ide štátu na ihrisko......alebo budeš pre mňa robiť to isté, za 1.000€ lebo radšej dám peniaze tebe ako na to cudzie BMW.....
čo si vyberieš?
čo by sa malo, by sa malo, keby........
@katarinamarkova blby priklad, ale strasne
Poraďte mi prosím bývame v najme na jednom pozemku s prenajímateľmi už 3roky včera mi oznámil zevraj prišiel mu nedoplatok za elektrinu potom sa vyhovoril na vodu horúcu že vela, tak ze nám musi zvýšiť nájom o 50eur,platili sme do teraz 350eur tak teraz 400 je to taky malý 2izbovy a kúri sa plynom.

@simmonn ak mas potrebu, kludne ho nahlas...presne o tomto je cela nasa krajina...zavidite si aj nos medzi ocami...co tym ziskas? Nizsi najom? Jedine tak vypoved z bytu...ale vyskusaj