icon

Podpíšte petíciu za návrat predošlej hymny?

1. jan 2025

? Stačí like.

kika845
1. jan 2025

@gribka1 Preco bola stara hymna podla teba symbolom uboziatok? Len sa pytam. Hlavne stara hymna vznikla pri vzniku SR ak sa nemylim, preto bola asi taka razna, preco sa teraz robila nova hymna to netusim, asi aby pospolitost neriesila co stvaraju v parlamente, mna ine nenapada, ten skladatel Oskar, vo svojej oblasti medzi hudobnikmi je mozno uznavany a znamy, ja pocujem o nom prvy krat, takze nieje to voci jeho osobe nic, mne to pride ako vianocna koleda, nie hymna.

annm81
1. jan 2025

Inak ženy, ja som v médiách videla hymnu sprevádzanú videokolážou so zábermi zo Slovenska. Vie mi niekto povedať, kto je autor? Lebo zasa neviem, či sa smiať či plakať... to Slnko vychadzajúce na sever je nejaký odkaz na plochú zem, Machalu a tak? Brala by som to ako smiešnu recesiu, ale bojím sa, že to nejaký z provládnych inteligentov myslel vážne. Amen, tma s úrovňou poznania na Slovensku...

senta_sofia
1. jan 2025

@annm81 caka sa, kto sa ozve, od koho si zas “pozicali” fotky

sss777
1. jan 2025

@fajnova
Napríklad šéf Opery Juhočeského divadla v Českých Budějoviciach, už tu je skopírované jeho vyjadrenie.

janamoto78
1. jan 2025

Mne sa táto nová páči viac.

fajnova
1. jan 2025

Ďakujem. To je jeden. Ešte ktorí odborníci sa vyjadrili? Len pre vyváženosť... Ale ono v podstate je to jedno. Časť ľudí to prijala, časť neprijala už zo zásady. Zbytočné, aby sme sa tu o tom dohadovali.

kika845
1. jan 2025

Myslite ze pri tejto jemnejsej verzii hymny (dokonca s zenskou pasazou) by sa tie hromy boli zastavili volakedy?

fajnova
1. jan 2025

@annm81 si veľmi vsimava... Jedine, že by si si to, tak ako ja, prečítala v komentároch na sme a vydávala to za svoj názor... Ale to snáď nie 🤔

gribka1
1. jan 2025

@kika845 Možno preto, že to má čo dočinenia s nadvládou maďarov? Trvalo nám storočia, aby sme si vybojovali samostatnosť, či tak nejako sa to politicky odohralo. Hrdinovia sme, hromy nás prebrali, slováci chudáci ožili a ešte prebrať by sme sa mali. Už by sme mohli zmeniť imidž na sebavedomý národ, ktorý si zaslúži miesto na svete. Ale to ešte ďalšie storočia potrvá, lebo už sa niet na koho vyhovárať. Ale to len mne tak pripadá, jasné že iným, ani tebe nie.

yoxinka
1. jan 2025

@gribka1
My sme si nič nevybojovali. Tento štát v podstate nikto nechcel a vznikol iba ako vedľajší produkt Mečiarových biznis plánov. Tento národ je bez ideí, bez vízie, bez budúcnosti. Nič netvoríme, nič neprodukujeme, len sa pýšime nejakou falošnou národnou hrdosťou, ktorá prekrýva nevzdelanosť, hlúposť a malosť … a celé toto dokonale reprezentujú súčasné politické “elity” … sú dokonalým obrazom Slovákov. Mne veľmi dlho trvalo, kým som si to uvedomila, ešte dlhšie, kým som si to pripustila, ale už to nedokážem nevidieť.

gribka1
1. jan 2025

@yoxinka Áno, to bola rečnícka otázka, či sme si to vybojovali, či sa to len odohralo... Odpoveď je jasná😁, takže plné súhlasím s tým čo si napísala.

senta_sofia
1. jan 2025

@fajnova je to kompozicny gulas, kazdy, kto ma trochu hudobne citenie musi pocut, ze je to nevyvazene, chaoticke, nerozumiet textu, vypravna dramaticka hudba, co duni v hlave, nevhodne striedanie hlasov v druhej strofe, tempo pohrebneho pochodu

90909
1. jan 2025

@yoxinka absolutne suhlasim. Som na tom rovnako

annm81
1. jan 2025

@fajnova Predstav si, že na ZŠ som dávala pozor a fakt nie som retardovaná. Ty si si to bez nápovedy nevšimla? A dokonca ťa udivuje, že to niekto zbadal? Dokonca aj viac ako jeden človek nezávisle na sebe? Smutné. Máme nie dlho po zimnom slnovrate, je teda najvhodnejšia doba na to vybehnúť von a pozrieť sa na Slnko.

Keby to bolo za iných okolností, bolo by mi jasné, že niekto potreboval východ Slnka a splašil len záber západu, tak so všetkým svojim intelektom si povedal, že je to to isté. Kúzlo ale spočíva v tom, že máme na vysokých funkciách plochozemcov (Machala priamo na MK). Ono to Slnko takto naozaj môžeš vidieť vychádzať - a je to pekný jednoduchý dôkaz toho, že Zem je guľatá. To ti snáď v tej diskusii tiež vysvetlili.

P.S. Ujasni si pojmy názor a fakt.

tramtada31
1. jan 2025

Ja som bola tou, ktorá sa zastávala nápadu Rozsu na novú hymnu. Akože je lepšia než stara, ale cakala som od tohto špičkového umelca oveľa viac. Obzvlast sa mi tam nepaci ten žensky spev, ktorý je taký folklórny a evokuje vo mne spev žien pri pratí pradla v potoku. Zvýraznilo to aj ten text, ktorý nie je nadčasový. Najmä cast, že to Slovensko zatiaľ tvrdo spalo, pritom sme za posledlene roky spravili kopec významných zmien, ktoré sa začali skoro 20 rokov dozadu (vstup fo EU, eurozóny, zrušenie kontrol na hraniciach,..) a stále ideme vpred a blížili sme sa “západu”

fajnova
1. jan 2025

@annm81 ale iste 🥱

annm81
1. jan 2025

@fajnova Tak ma teší, že ti to vysvetlili a teraz aj ty rozumieš tomu, čo sa vysvetľovalo na hodinách astronómie v 9 (8.?) ročníku ZŠ a na geometrii druhého stupňa ZŠ. Človek sa učí celý život.

fajnova
1. jan 2025

@annm81 kks neotravuj ma. Choď mudrovat niekomu, kto ti to žere

ibatanecnica
1. jan 2025

@yoxinka tak v tom mas pravdu. Toto nie je ziadny stat. Je to zmes niecoho co sa neda ani popisat.

ibatanecnica
1. jan 2025

@annm81 paneboze uz zase niekto vidi niekde problem?

annm81
1. jan 2025

@fajnova Prosím? Nebola si ty tá, ktorá oslovila mňa? Stačilo mi nenapisať (a to ešte strašne podnetný komentár k veci...) a nebola by som ťa otravovala. Ale ako vidím, okrem základných znalostí o pohyboch Zeme ti chýba aj slušnosť...

annm81
1. jan 2025

@ibatanecnica Ťažko ti odpovedať, keď neviem, k čomu sa vyjadruješ, písala som tu o viacerých veciach.

ibatanecnica
1. jan 2025

@annm81 k tym plochozemcom. A ani sa nemusis vyjadrovat. Kazdy vidi to co chce vidiet

kika845
1. jan 2025

@gribka1 nazor mame z casti podobny, ale s takouto verziou hymny podla mna nemalo prist SNS, ale niekto ako PS, SAS,... ked som pocula staru hymnu verzus novu 3x, kracame spolocnou cestou EU, tak asi bolo treba mat aj tomu prisposobenu hymnu, tak s tym musela prist narodna strana, aby to slovac predychala, to je moj nazor.
Spytam sa ta tiez: myslis ze pri tejto jemnejsej verzii hymny by sa tie hromy boli zastavili volakedy? To ani nie som cela slovenka, ale zijem tu cely zivot, nechapala som ako to budu chciet zmenit a naco ked text zostava rovnaky, tam ide o to striedanie pasazi, ze spieva zena, aj chlap, a spev chlapov tam ani neni pocut ked spievaju naraz, iba chvilu na zaciatku.

annm81
1. jan 2025

@ibatanecnica v akom zmysle je to problém? Myslela som, že je v mojom texte vcelku jasne napísané, že mi je zrejmé, ako k tomuto došlo (autorovi sa nechcelo zháňať video východu). Niekde som naznačila, že je to strašný problém? Považujem to za omyl, ktorý vo mne, vzhľadom na kontext, vyvoláva veľkú škodoradosť.

gribka1
1. jan 2025

@kika845 Veď práve, keď už zmenu, tak za inú súčasnej doby. V staršej verzii je aspoň text trochu v súlade s razanciou hudby. Takto tomu nerozumiem. Nedáva mi to zmysel. Ale ja zas počujem mužov v pozadí a strašne mi to pripomína ako som už uviedla, taký ruský štýl zborového spevu. Ale celkovo sa mi nepáči, zmeny veľmi zvláštne.

yoxinka
1. jan 2025

@gribka1
Aj ten prvý akord je úplne ako začiatok sovietskej/ruskej hymny. Fujara na konci je čistá sedlácka hrôza.

zmrzlinka8
1. jan 2025

@marca12 tak keďže sa zvýšia náklady, vždy je menej zvýšené náklady plus 5% , ako zvýšené náklady plus 10%, nie?

gribka1
1. jan 2025

@yoxinka Ja fakt dúfam, že toto je len vtip tá verzia.

zmrzlinka8
1. jan 2025

@marca12 neviem, načo je dobré do každej témy pchať politiku. Nie je tu téma hymna?