icon

Podvody na Bazoši - udanie

9gabi9
24. júl 2023

Dobrý večer.
Predavam na Bazoši drahšiu vec a ozvali sa mi už dvaja podvodníci (žiadajú doručenie cez packetu alebo DPD s platbou vopred, kde budú potrebovať údaje z mojej platobnej karty, cena za dopravu na ich triko).
Ak by som polícii poskytla mailové adresy, málo by to nejaký zmysel a šancu na ich odhalenie alebo to nebude stačiť na riešenie podvodnikov zo strany polície?
Nemám s takými vecami žiadnu skúsenosť, tak prosím žiadne ustipacne komentáre. Len uvažujem, ako aspoň týchto dvoch zastaviť, aby nepachali zlobu dalej ...

ivanaks
25. júl 2023

@9gabi9 Tí dvaja sú možno aj tisícka, z toho niekoľko robotov. Používajú xy mailových adries a ak fyzicky sedia za počítačom, je to niekde v Poľsku, Gruzínsku, ale aj v Sudáne, Eritrei a pod. Ich e-mail môžete nahlásiť, ale na okresnom oddelení PZ sa tým s najvyššou pravdepodobnosťou nebudú zaoberať, ak ste im neposkytli údaje k svojmu účtu a ten teraz nezíva prázdnotou...

9gabi9
autor
25. júl 2023

@ivanaks
Ďakujem za info. Presne to som chcela vedieť, či má zmysel niečo posúvať ďalej. Nebudem políciu spamovať niečím, čím sa nebudú zaoberať.
Nie, nič som im neposkytla. Ani jednému z nich, keďže šlo až o dvoch záujemcov

ivanaks
25. júl 2023

Viete, policajti o tom dobre vedia, na svojich FB stránkach aj v novinách uverejňujú upozornenia na tieto podvody, napriek tomu sa stále nájdu ľudia, čo na to naletia. Zrejme iné páky na takýchto podvodníkov nemajú, len na to neustále upozorňovať... Veľmi zaujímavé videá o podobných podvodoch (ale v súvislosti s investovaním - ako to funguje a ako človeka oberú o všetky úspor) má na YouTube kanál Jirka vysvětluje věci. Najúčinnejšie bude, keď Vy sama upozornite svojich blízkych, kolegov a pod. na tento typ podvodov. Väčšina o nich už zrejme počula, ale je veľa ľudí, čo sa nechajú oklamať - ako o tom svedčia časté otázky aj tu na MK...