icon

Pohár vínka a kojenie

28. máj 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať,nie nato aka som krkavčia mater že si chcem dat pohar vina a podobne mudrosti. Ale ak su tu nahodou mamičky čo si na oslave chceli aspon pripit sampanskym. Ako sa to robí, ked budem mať odsaté mlieko v chladničke/mrazničke tak na kolko krmeni mi ho treba mať odsaté? Resp. Kedy už moje mlieko nebude "toxické" a taktiež pri konzumovaní napriklad sushi alebo podobných vecí?

Strana
z3
denden77
28. máj 2020

@evittam veru.. ale i tak som ostala v soku, v podstate "fajci, nasavaj, len koj" 🤦‍♀️😁 ale kedze tu ide o poharik sampanskeho.. 😊

smejko25
28. máj 2020

@ajka0207 no tak vidis naco sa miesas do takej diskusie ked zjavne si pila preto aby si sa sundala dole 🙂
Ako pise klaudia tiez proste sa mi lepsie uvolni po pohari vinka ci pri 👉👌 alebo sa mi lahsie otvaraju citlive temy 🙂

@klaudiakaja 😂😂😂😂som odpadla ze 👉👌 😂😂

@merkelica vasa matka asi fetovala ked mate take nazory...lebo moja mamka isto si dala vinko a verim tomu ze aj svokra a ma 5 zdravych urastnenych dospelych synov a jednu dievku a nemam pocit zeby boli vadny 🤦‍♀️
@evittam skor si myslim ze autorka to myslela tak ze od mamiciek

merkelica
28. máj 2020

@smejko25 a aky mate motiv tahat do toho moju matku?

smejko25
28. máj 2020

@merkelica myslim ze som sa vyjadrila

37373
28. máj 2020

Baby, vy sa nehanbite tu zhadzovať nejakú ženu, čo sa tu priznala, že vypila 4 malé piva? Možno je to lepšia matka ako všetky my co sme tu. Radšej keby sme si všímali viac naše deti, rodiny a okolie a nie si tu vybijali svoje,, traumy a neúspechy, , na cudzích ľuďoch.

nusyk
29. máj 2020

Čo sa týka dojčenia, nie je nijaký dôvod, aby matka pila alkohol. Za deci vína, či malé pivo raz za čas nikto matku neukameňuje, ale treba si uvedomiť dve veci. Tá prvá je, že alkohol dosahuje v mlieku skoro rovnaké hladiny ako v krvi matky. Organizmus kojenca nemá takmer nijakú alebo minimálnu výbavu alkoholdehydrogenázy- enzýmu, ktorý štiepi alkohol a tak ho likviduje. Je to nervový jed a v čase dojčenia je vývoj mozgu a nervovej sústavy najbúrlivejší, cca do 18.mesiaca. Aj malé množstvo alkoholu sa môže podpísať na síce nepatrných, ťažko inak vysvetliteľných deficitoch, ktoré sa u dieťaťa neskôr prejavia a dávno sa zabudne, že si matka dopriavala aj keď menej, ale predsa. Dojčením sa pri vypití toho istého množstva dostane oveľa viac alkoholu ako počas gravidty cez placentu.
Ďalším zásadným omylom zástancov občasného pitia počas dojčenia je predpoklad, že hladina alkoholu v mlieku matky kopíruje verne hladinu v krvi. Takisto si to myslia aj farmaceuti o liekoch. Ale platí to veľmi obmedzene. Je omyl si myslieť, že keď si dám pohárik, tak sa mi za tri hodiny odbúra a môžem kojiť. NEODBÚRA SA! Mliečna žľaza totiž nemá nijaký mechanizmus na rozdiel od tela matky na znižovanie hladiny alkoholu v mlieku a nazad do krvného obehu matky sa z mliečnej žľazy alkohol nevracia. Takže sa v mliečnej žľaze udrží rovnaká hladina alkoholu aká bola vrcholová hladina v krvi matky a to dieťa vypije. Treba si uvedomiť, že mlieko nie je orgán, ani tkanivo premývané krvou, ktorá alkohol jednoducho vypláchne! Nie, mlieko je definitívna tekutina, ktorej zloženie sa po vyprodukovaní a odsunutí do mliekovodov už nijako nemení. To platí o alkohole, liekoch, drogách. Je preto úplne jedno, či alkohol vypijete tesne po kojení a budete v domnení, že sa do ďalšieho kojenia odbúra. Nie. Ak dosiahnete raz hladinu v krvi 1 promile, tak to v tom mlieku bude furt, kým sa zo žľazy neodstráni. Čiže všetky tabuľky a podobné rady na obľúbených web stránkach sa v tomto mýlia. Ja odporúčam alkohol nepiť"

smejko25
29. máj 2020

@nusyk no tak to by som veeelmi rada videla kde si toto vyskumala... hlavne ze Dojčením sa pri vypití toho istého množstva dostane oveľa viac alkoholu ako počas gravidty cez placentu....
Ked som si prestudovala nie jednu studiiu o tom a aj som sa bavila s svojim gynekologom...

ankare
29. máj 2020

Pokojne si dajte, babu sa nič nestane. 😊 Nazdravie!

nusyk
29. máj 2020

@smejko25 je to text MUDr. Marca, pediatra a primára z Čadce. Jeho úsudku 100%doverujem,nie samozvanym poradkyniam s laktacnym kurzom na mamile.moj osobný názor je ze si robte co chcete. Sú to vaše deti. A vaše rozhodnutia. Za mňa jednoznačne nepiť.

smejko25
29. máj 2020

@nusyk pokial to nema laboratorne rozpracovane tak to je tiez len nazor jedneho cloveka 🙂
Ja som si prestudovala nie jednu studiu a testovanie o tom...
A ani v jednom clanku nebolo tolko bludov popisanych ako od tvojho doktora 🙂

nusyk
29. máj 2020

@smejko25 okej, na tejto báze môžem aj ja tvrdiť ze som si prečítala 1000 štúdií co jeho slová potvrdzujú, takže tadeto cesta nevedie. Uzavrela by som to z mojej strany asi tak:aj keby sa cez mlieko malo dostať do telicka môjho bábätka čo i len stopové množstvo alkoholu tak ho jednoducho piť nebudem. Myslím se správnejšie rozhodnutie neexistuje. A je to naozaj také hrozné si na rok odpustiť to vidno ci pivo?a hop. Už nevzniká žiadna dilema ani dôvod na polemiky ci áno či nie

alana1
2. jún 2020

baby pred tyzdnom ste tu zo mna robili nezodpovednu alkoholicku za 4 male vypite piva a kojenie a dnes beriem zinnat antibiotika a 3 tablety prednisonu k tomu...tak vam poviem 4 pivka su nic oproti tomuto bordelu, co musim brat...takze som nutena zo dna na den odstavit dieta od cicky, bohuzial....z tohto mam uz naozaj strach a dietatu by som to nedala pit ani nahodou...

novyzivot123
30. mar 2022

@merkelica 😆ze nadmerne uzivanie alkoholu 4 male piva😆 ..sorry ale to sa nedalo neokomentovat🤦😂

Strana
z3