icon

Pomoc Ukrajine s azylom

amy1122
21. feb 2022

Ahojte ,možno mi budete vedieť poradiť.... Muž je Ukrajinec a celá rodina je tam blízko Donbask a Luhansk... Nechcem vyvolávať diskusie ci bude ci nebude vojna.. chcem sa len opýtať ci mi neviete poradiť ,kde sa môžem informovať keby prišli ako vojenskí utečenci alebo niečo podobné ...Počula som v rádiu, že Slovensko by pomáhalo takýmto utečencom ale neviem dočítať viac alebo sa proste dopátrať k nejakým informáciám... Viem že je ešte kľud ale proste mať aspoň pre istotu pripravený plán "B" za normálne odpovede vopred ďakujem krásne ❤

mikadooo
21. feb 2022

@amy1122 poradiť neviem ale držím vám palce nech to dobre dopadne. Asi by som skúsila imigračný úrad, nejakú infolinku, Google mi vyhodil toto, tak by som skúsila🤷. Ináč, nemôžu sem prísť proste na "dovolenku"? A potom riešiť veci už zo Slovenska?

amy1122
autor
21. feb 2022

@mikadooo ďakujem skúsim aj to... ono to je dosť zložité,oni mali passy len do 3 krajín a nie do Európy.... lenže už dlhšie nemôžu vybaviť passy asi kvôli tomu ze je veľa ziadosti a boja sa aby aj posledný chlapi nezdrhli odtiaľ...a môj svokor je tvrdohlavý lebo on je rus a svokra Ukrajinka...Emigroval na Ukrajinu za lepším životom a dopadlo to ešte horšie...Každý jeden kus domu previez z Ruska na Ukrajinu ...a nechce opustiť všetko čo vybudoval... je to ťažko... ach jajjj

daren1
21. feb 2022

Predpokladam že ty a manžel žijete na Slovensku, určite tu možu pricestovat na nejaku formu víz, to zistis na ambasade prip. cudzinecka polícia, ak budu tu a zmení sa situácia na Ukrajine bude zrejme nejaka možnosť pobytu, ale momentalne nic neporiesis s migracnym

aliaray1
22. feb 2022

@amy1122 ahoj, nemusia to riesit ako emigranti. Uplne staci zabezpecit viza na vstup-spojenie rodiny, pracovne, studijne, kombinovane dovody.
Po prichode sa vybavuje prechodny pobyt, statut a karta cudzinca, nastupuju do zamestnania, vybavia si ucet v banke na ucel poukazovania mzdy a funguju uz tu.
Vyborne je aj nacitat info z uradu ako pusali vyssie.
Drzim palce 🤗

amy1122
autor
22. feb 2022

@aliaray1 ďakujem ale toto všetko viem...Ale ako som vyššie pisala nemajú cestovné pasy do Európy... žiadne viza im nedajú lebo sú to dôchodci okrem turistických ale na to musia mať cestovné pasy... ďakujem

amy1122
autor
22. feb 2022

@daren1 ano môžu prísť na turistické viza ale ako som už písala nemajú cestovné pasy a tým pádom ich cez hranicu nepustia... ďakujem

aliaray1
22. feb 2022

@amy1122 tak potom je asi ale otazka vlastne zbytocna kedze cestovny doklad nemaju a vies, ze bez toho neprejdu. 🤷‍♀️
Drzim palce nech mozu cim skor dojst 🤞

mogaa
22. feb 2022

@amy1122 no čo viem tak v prípade že naozaj k niečomu príde, tak na hraniciach budú kontroly a utečencov budú dávať do špeciálnych zariadení, takže dostať sa na Slovensko dostanú ale nebudú tu mať voľný pohyb, teda v zmysle chodím si kde chcem.....

travelllerka
24. feb 2022
dominka11
24. feb 2022

@amy1122 uz ich pustia aj bez biometrickych pasov, len horsie sa dostat k hraniciam

amy1122
autor
25. feb 2022

@dominka11 ďakujem už je neskoro... sú skoro 1100 km od hraníc... to by neprežili

amy1122
autor
25. feb 2022

@travelllerka ďakujem ale uz včera bolo neskoro... 1100km od našich hraníc sú.. cestu by neprežili...

dominka11
26. feb 2022

@amy1122 no to kludne moze trvat tyzden kym prejdu😬ak vobec...moja kamaratka caka na deti v uzhorode, su cca 400km od hranic, tak uvidime za kolko sa stretnu.

biela_sova
26. feb 2022

@amy1122 Ak poznate Ukrajinky, ktore sa este doma na Ukrajine len chystaju prejst hranice, mozte im preposlat video, kde je pouce ie, ake doklady si maju zobrat, nielen pasy ale aj doplomy, aktualne pracovne zmluvy, skratka hocijaky doklad dosvedcujuci ich odbornost? Pomoze im to ako politickym azylantkam v specianom rezime sa zamestnat kvalifikovane.
https://www.instagram.com/p/Cab0dNJopak/?hl=sk
Dakujem velmi pekne kaDej za zdielanie a materialnu pomoc!