icon

Pomohla vám viera v Boha stať sa lepším človekom ? Ak áno, tak ktorá ?

16. júl 2020

Pekný večer žienky. Dlho nad tým rozmýšľam už vyše troch rokov tápam neviem čomu verím neviem kto som a kam patrím. Prežila som si toho v živote veľa skúsila som aj viac ohľadne týchto veci z jednej cirkvi do druhej zatiaľ som sa na 100% nenašla. Nikde ma to neoslovilo ale viem že v Boha verím len neviem ako k Nemu prísť bližšie. Keď ste uverili všimlo si aj okolie že ste niekto iný? Naplnila vás naozajstná božia láska ? Čo všetko sa zmenilo? Ako ste našli svoj smer ?

petruska19
16. júl 2020

@rubinka ja ho nemôžem cítiť a vnímať? Lebo neprijímam eucharistiu?

alami
16. júl 2020

@petruska19 prepáč, ak môžem, odpoviem ti na otázku - však Boh je Eucharistia. Ako môžeš chcieť Boha a nechcieť Eucharistiu? To akoby si povedala manželovi - milujem ťa, ale nechcem byť s tebou...to sa proste vylučuje. Napíše/povie to len ten, kto nemá skúsenosť, nevie čo to je. Ako keď nematka dáva rady matke. Proste nevie, o čom to je. Ak nemáš dar viery, a teraz sa nebavme o viere ako verím - ale..... Proste verím bez toho ale, pravej viery.... tak potom nevieš o čom rozprávame.
K druhej otázke - či Boh niečo prikazuje/zakazuje - čítala si Bibliu? Asi nie...

petruska19
16. júl 2020

@alami ty si dobre mimo. A ty vieš, že Biblia napísaná ľuďmi a xy krát zmenená? Presne tak ako to niekto chcel?

lauriema
16. júl 2020

Poznáš toto? Ten kto hľadá nájde ma, kto klope bude mu otvorené. Viera v Boha zmenila celý môj život. Milujem Boha, pretože on za mňa položil svoj život. Viac sa ti treba modliť, ros Boha nech ti ukáže správny smer

silvike
16. júl 2020

@rubinka
@rubinka mozno hania skor instituciu samotnu...aj ked casto hania Cirkev ti, ktori su sami (aj ked mozno nedobrovolne...lebo tetka,svokra, babka chceli krst, 1.sv.prijimanie, birmovku, sobas v kostole pre svoje vnucata a pod.) jej sucastou a vlastne ju sami tvoria...

alami
16. júl 2020

@petruska19 😀😀😀 to niet o čom hovoriť

xckaret
16. júl 2020

@rubinka pises, ze kto nezazije, nepochopi.......co vlastne si zazila (stretnutie s Bohom?)

silvike
16. júl 2020

@alami hlavne ze knazi co ziju v celibate davaju rady muzom a zenam ako zit sexualny intimny zivot v rodine...ved to je nieco ako ked nematka radi matke...nemyslite ?

rubinka
Autor odpoveď zmazal
petruska19
16. júl 2020

@rubinka
Ako ju mám prijať keď do kostola nechodím? Vy viete čo píšete? Viete, že aj "obyčajný" ateista môže v neho veriť? A že Boh má každého rád?

rubinka
Autor odpoveď zmazal
petruska19
16. júl 2020

@alami ži si svoj sen 😉 ja si žijem svoj život 😉 pekný večer

rubinka
Autor odpoveď zmazal
rubinka
Autor odpoveď zmazal
silvike
16. júl 2020

@rubinka Ja som to napisala len na margo toho co pisala "alami" ze to je nieco ako ked nematka radi matke a tak, ze to je blbost...mne aj to pride blbost, lebo knazi vobec namaju skusenost s tym intimnym zivotom manzelov v rodine ale teda radia a davaju navody. Ale zas ...ani gynekolog nie je zena, nebol tehotny, nerodil a radi zenam co a ako 🙂

silvike
16. júl 2020

@rubinka Aaaa tak Boh je Boh...to je ina kapacita...to sa neda porovnat ze Boh by mi najlepsie poradil a nezazil to...

rubinka
Autor odpoveď zmazal
petruska19
16. júl 2020

@rubinka @alami prečo neprijimete fakt, že aj človek, ktorý nepotrebuje žiadnu cirkev, sa nemôže spojiť s Bohom? Stále to isté iba o svojej cirkvi. Je pekné že ste s ním v spojení, ale predstavte si, Boh má rád aj nechodiacich do kostola a neveriacich

janage
16. júl 2020

Je veľa ďalších náboženstiev okrem krestanských, kde majú ľudia spojenie so svojím Bohom rôznym spôsobom a nepoznajú eucharistiu. Myslím, že ak človek úprimne verí v nazvem to niečo vyššie ako je on sám a snaží sa byť lepším, stane sa ním. A viera v rámci konkrétneho náboženstva v drvivej vacsine vychádza z doby a miesta kde sa ľudia narodili a vyrastali.
Pre mnoho zla, ktoré sa napáchalo v mene Boha a rôznych náboženstiev, ľudia mnohí začali oddeľovať cirkev (s požehnaním ktorej sa toto často dialo) od Boha (lásky), ktorý by toto isto neschvaľoval.

petruska19
16. júl 2020

@janage 👍👍👍

janage
16. júl 2020

Milá autorka odpoveď ohľadom konkrétnej viery bude vychádzať z toho, kde a koho sa pýtaš. Iná v Izraeli, iná v Egypte, iná v číne, iná v Indii, iná v Nemecku a iná v Poľsku, iná v džungli. Stať sa lepším Ti pomôže tá viera, s ktorou sa stotožníš a ktorá v sebe nesie lásku k blížnemu, pokoru a v neposlednom rade je rešpektujúca voči iným vieram - môj osobný názor.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
janage
16. júl 2020

@rubinka len si predstav, že takto rozmýšľa aj moslim aj žid a x ďalších veriacich x ďalších náboženstiev, vrátane tých domorodých v džungli. Z ich pohľadu, oni sú tie deti čo sa s ním stretávajú a ostatní tie čo si vybrali iné im vyhovujúce náboženstvo.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
janage
16. júl 2020

@rubinka Už to ukončím, predstav si samu seba, že vyrastáš od malička v Izraeli a si úprimne hlboko veriaca židovka - to čo si teraz napísala by pre Teba bolo len slovo pomýleného človeka, čo uveril nepravému prorokovi. Ona bude vychádzať zo svojej svatej knihy z ktorej k nej prehovára jej Boh.
Sú iné sväté knihy a obradné predmety iných náboženstiev tie nesprávne a Tvoje správne? Ty v to úprimne veríš, ja úprimne pochybujem.

Ešte pre cca 500 rokmi v Európe katolíci vraždili protestantov pre vieru a opačne. Neskôr židov, teraz tieto presvedčovacie metódy používajú moslimovia . A všetko len preto, že sú presvedčení o svojej pravde, o tom, že sa nemýlia - to je tragédia

Ak bude 1000 ľudí silno presvedčených každý o svojej pravde, všetko bude v poriadku kým nezačnú tú svoju pravdu ako jedinú správnu presadzovať voči ostatným.

Keby si sa narodila pred 3000 rokmi v dnešnom Egypte prišlo by Ti úplne samozrejmé a jasné veriť vo viacerých Bohov a veriť v len jedného by bolo bohorúhačstvo najvysšieho zrna nad ktorým by Ti rozum zastával.

Každý nech je v prvom rade Človekom.

ckocka
16. júl 2020

@janage Je zaujímavé, že niekomu stačí prečítať jedinú knihu a má jasno na celý život.
Vo vzdelávacom systéme bude nejaká chyba.

janage
16. júl 2020

@ckocka ono je to prostredím čo Ťa obklopuje, kde vyrastáš, v akej dobe, či sa zamýšľaš nad tým, že to fakt sa tí ostatní veriaci iných náboženstiev mýlia? Veď aj medzi nimi sú ľudia vzdelaní a úprimne veriaci. Vezmem z nadhľadu židovské náboženstvo je omnoho staršie ako kresťanské, ktoré z neho vychádza. Mnoho židov je vzdelaných a nie sú to hlupáci čo platí aj o kresťanoch. A vidíme, že pre židov sú kresťania sekta čo sa dala pomýliť nepravým mesiášom, pre kresťanov židia zadubenci čo nespoznali pravého Mesiáša.
A tak by sme mohli pokračovať.
Niektorí ľudia ani netušia, že existuje aj iné ako to ich a sú šťastní v tom svojom. A potom príde cudzinec a začne ich presviedčať, že je to inak.
Problém vidím v tom, že väčšina náboženstiev vyzýva svojich veriacich, aby tých čo veria v iné upozorňovali, že robia chybu a priviedli ich k jedinej pravej viere (čo je samozrejme viera daného náboženstva)

moonlight1210
17. júl 2020

@silvike ibaze ten gynekolog jednak vie, ako prebieha pocatie a co mu brani a co nie. Teda comu sa vyhnut a co podporit.
A jednak je vysoka pravdepodobnost, ze sexualne skusenosti ma realne zazite (dokonca je mozno aj zenaty a ma deti).
Takze ak aj radi, tak uz nie je “nematka”. Uz radi “ako matka matke”.
(Ak mam pouzit povodny priklad).
Pochybujem vsak, ze im radi po citovej stranke intimneho zivota, ak maju problem tam. Moze im k tomu nieco ppvedat (relativne ma zazite a odzite aj to), ale najskor im odporuci poradnu.

petruska19
17. júl 2020

@janage ako si si všimla, nemá význam vysvetľovať. Ide si svoje. Ani ty, ani ja, ani nikto iný nemáme pravdu. A chúďa autorka teraz bude skúšať jednu cirkev za druhou a nikde sa nenájde, lebo je vnímava a niečo jej nesedí....a bude si myslieť že jej sa to nepodarí, lebo cirkev píše o inom. A pritom stačí nemyslieť a vnímať...

modrava
17. júl 2020

hlavne sa vyvaruj fanatikov, bigotnych neznasanlivych zaslepencov prskajucich siru.
ozajstna matka aj otec budu lubit svoje deti rovnako. aj tie s bezchybne, aj tie s chybami. stvorili si ich vsetky na svoj vlastny obraz.