Poraďte akého psíka stredného vzrastu si zadovážiť k deťom, na vidiek ?
Poradíte nejakého stredne veľkého psíka? Aby bol vhodný k deťom a bývať bude na vidieku dom/dvor.
na ochranu a hranie zaroven je najlepsi oriesok ... ale ak chces papieroveho tak treba aj ci kratkosrsty,dlhosrsty,plznuci ci nie, cenova relacia, ci je skor do bytu a ci len na dvor..a hlavne ci uz mas dake skusenosti s vychovou a cvicenim psa
Stredoazijsky ovčiak / alabaj 💞 je trosku väčší ale feny sú menšie 😊 úžasné plemeno miluje rodinu a na pozemok nikoho a nič nepusti ak sa rozhodnete pre túto rasu napíšte poradím odporúčam od skúseného chovateľa 🙂
Stredných plemien vhodných k deťom je mnoho. Nepoznáme váš životný štýl, skúsenosti so psami tak ťažko konkrétne radiť. Za mňa je k deťom perfektný boxer. Ale aj taká border kólia, tá však už vyžaduje skúsenosti a naozaj aktívneho a akčného majiteľa ,ktorý jej zabezpečí dostatok aktivity a podnetov.
@sajka12 prosim nekupujte psika... pozrite si utulky a urcite najdete toho praveho pre vas... utulky su preplnene a tie psiky vam bud dokonca zivota vdacne. Ku kazdemu psikovi maju popis ci su vhodne k detom, do bytu, na záhradu atd... skuste pozriet na fb stranku Oz pomoc psikom na vychodnom Slovensku (psa vam dovezu kam chcete,aj na zapad) po pripade nejaky utulok vo vasom meste
@polovnicka92 ten je obrovskyyyyy 😄 na mňa moc... Mám rešpekt pred psami, preto chcem niečo menšie
@c_est_la_vie kraaasna... Len mi nemáme zatiaľ skúsenosti... Neviem ako nám pôjde výcvik 🤔
@sajka12 prosím vezmite si utulkacika. Sú to tie najvdacnejsie, najmilšie psíky, aké môžte nájsť. Zároveň bývajú miešanci zdravší a vyber je naozaj obrovský.
Mám viacnásobnú skúsenosť a môžem len odporúčať, ten psík bude vedieť, že ste ho v podstate zachránili a odmení sa vam veľkým srdiečkom ❤️
@gurags my máme už pol ročného fešáka 🙂
@sajka12 sú rôzne farby šteniatok tie sfarbené sú red merle alebo blue merle. Potom sú klasické čierne alebo hnedé sfarbenie. A to už vám majitelia psíkov povedia aké farby majú. Ešte u tohto plemena sú psíkovia s chvostom alebo sa rodia bez neho. Aj podla toho veľa ľudí vyberá 🙂
@sajka12 ak by psov nekupovali, nemnozili by ich ako tovar... mnoho chovatelov ma tie fenky len na biznis a to cele je na velmi dlhu debatu... ale aj steniatka najdete v utulkoch. Samozrejme, je to na vas. My sme mali vlciaka, deti sa mohli po nom hadzat, tahat za chvost... takze vela zalezi od vychovy, povahy, atd....
@sajka12 tak hned najhorsia mozna vec je ze nechcete papieroveho psa a nedate 700€ ale len 300... Predtym nez si psa zaobstarate by ste si malo tuto problematiku riadne prestudovat a teda jednoznacne bud kupit psa s papiermi - preukaz povodu z riadne certifikovanrj chovatelskej stanice kde mate zaruku zdravotneho stavu a aj povahy daneho psa alebo zvolit utulok. V utulku podla.mna budu mat problem s tym ze ho chcete mat len an dvore, venuju tym psom vela casu a aj penazi a tak chcu aby boli clenmi rodiny a teda mali aj pristup dnu. Vychovat stena odmala.je OVELA tazsie ako adoptovat si uz dospeleho mladeho psa, ku kazdemu vam aj povedia o jeho povahe. Necitim z vas ze ste pripravena mat velku trpezlivost ktora si vychova psa vyzaduje, je to ako mat dalsie dieta aspon teda prvy rok. Pokial.ide o vycvik odporucam ci mozno pozriet z archivu CT nejake diely relacie Kocka neni pes, pripadne precitat knihu od Frantiska Sustu o vycviku psov...
@sajka12 a co pudel? je to nenarocne nemusis ho extra trenovat nieje ani velky , neplzne ... molie potrebuju treningy aj ostatne zatazove psy .. tym dvor nestaci .. skor daco lenivejsie aby si mala menej starosti popri detom ... a s detmi vychadza uzasne .. ja mam maleho gaucoveho spica a upne mi postacuje :D alebo skus pozriet seltiu je to uzasna mensia verzia kolie .. nadherny pes alebo tiez som zastanca utulkov su tam krasne steniatka aj starsie verne psiky
@sajka12 skusila by som si polozit otazku inak, co ocakavate od psa? Ako velmi sa mu chcete venovat, chcete robit aj vycvik, sport? Ako stare su deti? Z toho by som vychadzala, aby ste neboli potom rozcarovani, sklamani. Niektore plemena su temperamentne, potrebuju zamestnat hlavu (polovne, ovciarske, teriery.. ) alebo potrebuju skusenu ruku (molosy, pastierske, niektore primitivne plemena.. ) Niektore vyzaduju special starostlivost napriklad o srst, niektore sa von trebars nehodia, niektore maju bohuzial rozne predispozicie k ochoreniam. Ak chcete konkretne plemeno, zbehnite na nejaku tu vystavu (lepsie ako vyberat podla fotiek), skuste sa tam popytat chovatelov. Psy s PP nie su vzdy len drahy, pokial nemate zaujem o vystavy, obcas sa pritrafia jedince nestandartne, ktore su za polovicnu cenu, len su nevhodne na vystavy a chov koli nejakemu nedostatku v exterieri... (narok na PP samozrejme maju). Alebo zbehnite do utulku, skuste nejake to vencenie. Plemien na vyber je dost a verim, ze najdete to svoje. Nadsenie zo zaobstarania psika je velke, clovek by najradsej hned, hlavne ked deti pritlacia, ale je fajn si dopriat pri vybere cas 😉
My mame uz 2.silky teriera fenky a teda lepsiu povahu psika som nikdy nezazila.A navyse nezanechava chlpy,neplzne.
@korra ďakujem pekne za radu. Myslím že práve v tom je problém že je veľa plemien a človek si musí zvážiť aj tie povahové vlastnosti aj to čo ten psík bude potrebovať aby sme mu to vladali dať. Ale to ťažko keď človek nemá skúsenosti a chce dobre vybrať 🤔 pri tých s preukazom mi ide práve o to, že sú drahé ale ja určite nechcem chodiť po výstavách a tak... a platiť len za to že jeho rodičia boli nejaký šampióni s menom a priezviskom... Len nechcem kríženca
Podľa toho, či bude v dome, alebo ho plánujete nechať na dvore.
Ak do interiéru, tak labrador, miluje deti, rodinu, je hravý ...., ak na dvor, tak asi nemecký ovčiak.

@sajka12 My máme austrálskeho ovčiaka. Má v sebe strážne pudy a miluje deti. Veľmi rýchlo sa učí,len potrebuje veľa pohybu.