Tento rok bude u nás trošku skromnejší a tak budeme robiť ručne vyrobené vianočné ozdoby. Ktokoľvek pridá svoje skúsenosti a postupy, nápady a fotky z vlastnoručne vyrobených ozdôb, je tu vítaný 🙂 🙂 🙂
ja uz susim nakrajane citrusy na koliska,po korkou prevleciem ihlou zlatu nitku, a necham uschnut este ptrebujem neake sisiky nazbierat, a uz len stutky a sverielka v dreve vyrezavane takze ked mi maly stiahne stromcek nic nerozbije 😀
@katkaseiner ahoj poslal by si aj mne, k mojemu susenemu by sa medovnicky hodili :! 😉
- obycajna stuha, postrihat na viac casti a na vetvicky uviazat maslicky
- falosne patchworkove gule - postup urcite najdes na nete, staci latka, spendliky, stuha, a polystyrenove gule
- alebo skrupinky z orechov - 2 neporusene vyluskane polovicky, mozes zafarbit na zlato, ale nemusis, dovnutra vlozis satenovu stuzku asi 6 mm, 2 polovice prilepis k sebe tavnou pistolou
- medovniky sme mali aj my minuly rok
- ak si zrucna na sitie,tak si mozes aj usit latkove ozdoby, ak mas zvysne latky doma, napr rybicky, domcek, stromcek atd...vystrihnes si 2 rovnake casti, zosijes a vyplnis dutym vlaknom, nasijes snurku a hotovo
recept na medovnicky:
1kg hladkej muky, 380g medu, 300g praskoveho cukru, 120 g masla (kludne aj Hera), 4 vajcia, asi 2 male lyzicky korenia na pernik. Cesto si treba pripravit den vopred, nechat v chladnicke a az na dalsi den vykrajovat a piect. Peciem ich na asi 180 stupnov a hned po peceni potriet studenou vodou... od nej ostanu pekne leskle.
Ja mam stale 2 rovnake medovniky nedekorovane zviazane cervenou stuzkou, ale to je uz na fantazii a farbe do ktorej ladis stromcek. Medovnicky ktore neidu na stromcek namocim este v cokolade a dekorujem.
Dakujem baby, medovnicky chystam, ale skor som cakala nejake navody na snehove vlocky a korcule a sobikov :D :D :D
@meg_junova uz tu je taka tema aj s foto
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/vianocne-dekoracie-napady-a-tipy-na-vlastnu-vyrobu/
@meg_junova vlocky si mozes urobit,ze vystrihnes z tvrdeho papiera, alebo kartonu hviezdu a obmotas zlatou, alebo striebornou nitou natenko a nahusto
@alenka600 DIKI 🙂)
A vie niekto, ako na sobikov?? Strasne sa mi lubi vintage styl stromcekov a ozdob, nema niekto niekde skryte navody?
Ahoj, v práci sme tento rok prepadli handmade vyrobe vianocnych ozdob, posielam par tipov na lacne a krasne ozdoby:
- vianocne batozky - latka (akakolvek) nastrihana na pasiky cca 10 cm siroke, zosijes na bokoch, naplnis vatou,alebo papierom (novinovy je super), zviazes stuzkou a mas hotovy batoztek. Ja som si spravila aj čižmy, vystrihla som ich z latky, zosila, a na ozdobu som pouzila len vatu.
- cestovinove figurky - potrebujes rovne penne, muslicky, kolienka a tarhonu. 2 muslicky zlepis ako hlavicku, nalepis na penne (to bude telo), na hlavku nalepis tarhonu (vlasy) a rucicky vyrobis z kolienok (musia byt male a rovne zakoncene). Ak chces anjielov na chrbatik nalepis cestovinove maslicky (myslim farfale), ak chces certa na hlavku nalepis este dve kolienka ako rohy a z nejakej snurky spravis chvost 🙂 Staci uz len nafarbit (lakom) ci uz nebielo,alebo na cierno
- vianocne gule - na inetrnete kupis polystyrenove gule (cca. 0,20€ za ks) a oblepis lepom, zo servitky stiahnes navrchnejsiu vrstvu a oblepis gulu, opat natries lepom a nechas uschut. (Daju sa kupit aj zvonceky a podobne)
Ahoj, ja som volila tento sposob vlani, upiekla som kopec medovnikov, ale takych, aby sa cez ne dala previazat stuzka. 2 kusky som vzdy zviazala cervenou stuzkou. Prevonaju cely byt, su krasne a napadite. Nedekorovala som ich vobec. Tento rok som si ich skontrolovala a nic im nie je. Mozno uz natolko nevonaju, ale v kazdom pripade ich znova pouzijem. Zial fotku pridat neviem, ale je to fakt len na tebe. Pokial by si rada dobry recept na medovniky, rada poskytnem