Koľkokrát ročne je potrebné posvätiť dom?
Ahoj. Dávate si posvecovat domy,byty?
Ak áno koľko krát ročne je to nutné? Ide o to, že s mužom sme veriaci, ale zas nehrotíme to tak ako zvyšok rodín. Dom sme si nechali posvätiť pred par mesiacmi nqsim známym kňazom, keďže išlo o novostavbu. Ale už som sa stihla pohadat s rodinou, nakoľko sa blíži vianocna posviacka, že či sa nehanbime nevolat farara, keď bude chodiť po susedoch posväcovať a akoje to nutné 😁 Podľa mňa je to ale úplne zbytočné to praktizovať viackrát za rok. Ako to vidíte vy ? Pýtam sa iba na názory 😊
Podla mna je nutne zaplatit dane a poistku ;)
@claudaia rob, ako cítiš, sama najlepšie vieš, kedy treba. Viem, že ľudia si dávajú vysvatit domy, keď sa tam stane niečo zle alebo niekto zomrie. Ja ale nie som praktizujuca kresťanka, dom nedávam posvacovat, takze ti moc neporadím.
Neodpustím si… za výzor a vieru sa nevysmieva. To robí len veľmi jednoduchý a povrchný človek alebo ťažký primitív. Predpokladám, že posmievacikovia mali krásne Vianoce a nemajú ani sajnu o tom, prečo sa slavia. Jedine že by si ich pretvorili na festival svetielok, gýču a materializmu.
@dianka3 naco sa k tomu vyjadrujes, ked nie si veriaca a nevies, ako ani preco sa to robi? Len zhodit zase krestanstvo. My sa Ti nestarame do Tvojej neviery, tak sa nenavazaj do veriacich, len tak, pre svoj dovry pocit. Ja mam uz dojem, ze ked sa povie krestan alebo viera, tak tu konci tolerancia k inemu nazoru, ale z druhej strany vyzadujete toleranciu a respekt. Tak poprosim bez urazok hned z rana a este na Vianoce.
@claudaia a Tebe - co je to "hrotenie" v tomto zmysle?
My sme si davali posvatit dom v lete, je to stary dom a viem, ze sa tu kadeco dialo, prerobili sme ho skoro od zakladu. A dam ho posvatit aj teraz, ide pre mna o dolezitu vec, nech aj v novom, dalsom roku, nas Pan Boh pozehnava. Robte, ako chcete Vy, nie co povedia druhi. Ale kedze ste veriaci, co to "nehrotia", tak neviem, ako to vlastne s vierou mate.
Raz do roka staci.
Urobte podľa vlastnej potreby. Keď ste ho mali posvätený nedávno, nevidím dôvod opakovať to teraz znova. Niekto si dáva posväcovať aj každý rok, niekomu stačí raz.
@dianka3 keď ti dom zhorí, tak poistka na dom ti ho ako ochránila? 😉. Toto rýpanie do kresťanov je mimochodom úplne trápne.
Keď sme kúpili byt, dali sme posvätiť. Odvtedy nie. Veď ani obrúčky os sobáša neposvacujem každý rok. Požehnanie nemá trvanlivosť 😃
@claudaia podľa mňa sa dom má posvätit keď sa dostavia a začneme tam bývať. Potom už nie. Ani som nepočula ze sa to robí každý rok. Ale možno na dedine to tak je, neviem.
@claudaia požehnat dom si viete aj sami,nie je k tomu nevyhnutna ucast knaza. Pozri obrad pozehnanja domu,ske svateniny tomu potrebujes a ako prebieha
To treba brať tak, že aj keby si to robila každý deň, tak to neublíži a určite len prospeje 🙂
@dezolat ale nechajme to, zbytočne to rozpitvávať. Posvätenie predmetov má význam pre kresťanov, neveriaci v tom pochopiteľne nič nevidia, to je ok. Ale prečo mám mať niekoho za blba len preto, že má iný názor a presvedčenie. V koľkom storočí žijeme, keď sme sa nenaučili za tak dlhý čas s rešpektom a úctou pristupovať k tomu druhému?
S tými bleskozvodmi a papamobilom, k tomu aj škoda vyjadrovať sa.
@claudaia raz rocne
Ak mas moznost a pocit ze to tvoj domov potrebuje daj posvatit znova
@bielasovicka svätí sa na troch kráľov a samozrejme aj v meste 🤷
Je to absolútne na tebe ako sa rozhodnete. Ak vám boli svätiť počas roka, máš napísaný na dverách rok 2024, teraz píšu už rok 2025.
@claudaia Ahoj ..🙂no ako čítam viacerým si brinkla po strune😕.Ty sa pýtaš na radu a už tu čítam útoky na kresťanstvo .🫣Presne to aj pasuje na dnešné čítanie ....sv.Štefan 1.mučeník prenasledovaný kvôli viere.No,ale poďme k otázke🙂.S rodinou sa nehádaj.Poznáme to,lebo babky,mamy povedia.Nie,je to len na tebe.A niekto ti aj písal kde ako sa to robí.U nás sa to na dedine robí,práve od nás odišli,🙂 kaplán,miništranti a spevák.Idú po obci a kto chce ten ich pozve dnu .Je to len o tom či ty chces alebo nie♥️.Ja mám "vyvoňaný"☺️celý dom kadidlom ale vôbec mi to nevadí,práveže Vianoce bez toho mi už ani nejdú .Viem,že náš príbytok navštívil Boh,požehnal nielen dom ale aj nás♥️.Ak chces tak ich pozvi ak nie tak nie .🙂Kristus nejde tam kam ho nechcú...🙂preto to Rob srdcom.A vôbec nevadí,že si mala prednedávnom požehnaný dom.Ja som si u nás ešte prečítala prosby,za nás,za rodinu.♥️
@claudaia 🤣🤣 v ktorom storočí to žijeme?🙈🤣🤣 Také sprostosti už len z úst vypustiť a nie to ešte praktizovať prosím ťa ... Tak ako píše vanilkovazmrzka urob a nie tam staré šarlatánske praktiky. Blud toto ako kresťanstvo samo. Len poistka na dom je ochrana 😉
@dianka3 Slečna nemajte povýšenecke reči keď aj to málo čo viete je úplne od h**na. Každý si verí ako chce a verte že dôkazy existujú, aj napriek tomu že v prvom rade ide o vieru. Keby ste bola aspoň trošku zrelá hneď by som vám ich tu vysipal.