icon

Potravinový box pre všetkých: Ako pomôcť?

8. jan 2025

Som z malej obce na severe, mozno ide vo vacsich mestach funguje niečo take, ale neviem.. mavam prebytky jedla ci uz vareneho alebo jednotlive potraviny. A casto vidim starsich ludi vyberat z kosov jedlo. Nie su to bezdomovci. Neviem co ich nuti robit to a nemam odvahu ich oslovit, ale zle sa mi na to pozera. Existuju nejake sposoby ako to jedlo dostat k nim? Aspon by som sa pokusila apelovat na obec ci je mozne zadovazit nejaku “chladnicku” pre vsetkych, ak by som nasla nejaky fungujuci koncept.
Viem, ze sa v nasej obci robia rozne zbierky pre sociálne slabsich, ale pochybujem, ze sa to dostane ku kazdemu kto potrebuje.

zuzinka888
8. jan 2025

Ako by obec zabezpecila hygienu, cerstvost, a nezavadnist uvarenych jedal prosim ta? Co keby sa niekto priotravil hubami ci salmonelou....kto by bol zodpovední??? Potraviniva banka je fajn napad na trvanlive potrViny no potrebuje obec zabezpecit priestor/ energie, osobu co sa bude o to starat a to su naklady navyse pre obec, ktora setri kazde euro a este setrit len bude- ked ludia nebudu platit dane ci smeti.

personality
8. jan 2025

Ved teraz v zime môžeš dať do dózy a označiť za je to jedlo vhodné na konzumaciu, nech si zoberú.

personality
8. jan 2025

Varené jedlo by mohlo byt kľudne otrávene, takže to zrejme neprejde. Co sa týka polotovarov a trvanlivych potravín, také zbierky su.

mamickalisticka
8. jan 2025

Veľakrát som nad týmto uvažovala, že niekedy máme toľko veľa nezjedeneho jedla( navarim, niečo nam do toho vojde, najeme sa inde, alebo sme chorí a nejeme) a v podstate dobré jedlo, ktoré by niekto rad zjedol ide do koša. Niekedy som fakt uvažovala ísť za nejakými bezdomovcami a darovať ale nechcem aby potom čakali, že budem vyvarovňa. Takže tak. Inak by to asi nebolo ok, práve kvôli hygiene atď.

lienka9
8. jan 2025

Ak niekoho uvidis,naber odvahu a opytaj sa ci mozes ponuknut.asi ak by bolo oznacena doza ze vezmi ma,neviem kto by mal tu odvahu,ale ked priamo oslovis isto sa potesia.ja ked mam nejaky zbytok jedla (z obeda zabaleny,bagetu a pod,ze som nedojedla) vidim niekoho kto by to potreboval,normalne oslovim a radi vezmu.

ekira1
8. jan 2025

Kto tam zabezpečí hygienu, nezávadnosť jedla.. potrebuješ také podmienky a všetky povolenia ako reštaurácia, kto v obci by si to vzal na starosť. Keď chceš pomôcť, pomôž, oslov ich a daj im to..

autor
9. jan 2025

No tiež som si myslela, že háčik by bol práve v týchto veciach. Preto som sa pýtala či existuje nejaký fungujúci koncept. 🙂 Ale ďakujem za odpovede.

lenkakravcova
9. jan 2025

Možno zvyšky dávať sliepkam a vajíčka darovať takýmto chudobnejším ľuďom? 🙂

karolinakr
9. jan 2025

A dat na kontajner zboku zavesit do tašky? u nas si tak beru bezdomovci jedlo, a za ďalšie - nemusia len jedlo hladat, na tvojom mieste by som sa ich spytala..u nas bezdaci beru všetko možne nemožne haraburdy