icon

Používate doma nárečie?

nikushkaan
15. máj 2018

Ahojte, aký je váš názor na tému nárečie v domácnosti? Používate doma dialekt, alebo sa mu snažíte vyhýbať? Každý z nás by mal ovládať materinský jazyk, ale nebola by škoda odovzdať nejaké tie slovíčka aj našim deťom? 🙂

montemotherone
15. máj 2018

@nikushkaan bežne hovoríme po slovensky, ale občas zo žartu hovoríme aj nárečím a to každý svojím, keďže muž aj ja sme z iného kúta Slovenska a ešte aj žijeme úplne inde. Dokonca moja dcéra občas dosť zaťahuje po mne, a to tam v živote nežila 🙂 Takže deti sú multikulti positiv 🙂

montemotherone
15. máj 2018

@nikushkaan inak minule mi muž hovoril, že na Funradiu riešili slová "das" a "choľem" a teda úplne ma to dvihlo zo stoličky vraj je to skoro to isté. Tak som mužovi robila prednášku, aby náhodou nepochytal nejaké nesprávne info a neprznil šarištinu 😎

mijunik
15. máj 2018

@montemotherone hehe, "das" mi v Bardejove v kúpeľoch dvaja východniari vysvetľovali, ale vlastne sami nevedeli presne vysvetliť. ☺️ Tak, prosím, čo je "das" a čo " choľem"? Čo "veckaj", čo dzeka? Ďakujeeem. 😊

zuzka1.
15. máj 2018

ja zavidim vsetkym ,ktori nejake narecie maju, gorali su pre mna top aj ako ludia aj narecim, rusnaci rovnako a srdcovka trnavcina rovnako

montemotherone
15. máj 2018

@mijunik das=asi, choľem=aspoň, veckaj=potom, dzeka by som povedala že "vďaka", ale vraj je to vôľa 🙂

montemotherone
15. máj 2018

@mijunik Napríklad: Dajce mi kilo gruľoch, a kedz teľo nemace, ta choľem pul kila a veckaj už pujdzem het 🙂

nikushkaan
autor
15. máj 2018

Choľem a das vysvetlila @montemotherone úplne presne, veckaj som v Sabinove počula, ale neviem potvrdiť a dzeka je vôľa :D Mám dzeku znamená prejav vôle heh

nikushkaan
autor
15. máj 2018

V tom slovniku to vsetko je :D https://www.narecie.sk/sarissko-slovensky-slovnik sama som tam pridala niekoľko z dlhej chvíle... 🙂

montemotherone
15. máj 2018

@nikushkaan vidíš, ja tú dzeku som v živote tuším nepočula. Ale v súvislosti s tým mi napadlo slovo "nebirujem", alebo využívanie slovesa "čuc" ("še plano čujem")... 😉 to už sú iné archaizmy. Môj otec ich ale používa 🙂

mijunik
15. máj 2018

@nikushkaan nepoužívame, lebo žiadne neovládame, s manželom sme obaja narodení v BA. Ale venujeme sa folklóru, takže nárečia sú mi blízke. 😊 Je super, ak sa doma hovorí nárečím. Aby sa stále udržiavalo. Presne ako už kočky spomínali- je to o histórii národa. Je to časť kultúry. 😊

nikushkaan
autor
15. máj 2018

@mijunik tance, folklór, spev, nárečia - to všetko je naša tradícia 🙂 a je úžasná...

mijunik
15. máj 2018

@montemotherone
@nikushkaan dzekujem vam šumne, dzifčata 😁

montemotherone
15. máj 2018

@janulka1802 čo sa týka vtipov, ja som sa často stretla s tým, že na niektorých vychodniarskych vtipoch sa dokonca smejú len východniari a tí, ktorí sú podobného razenia. Neviem to vysvetliť, ale ono to nesúvisí s jazykom, ale s tým nadhľadom a vnímaním vecí okolo 🙂 Niekedy som vtip ľuďom aj vysvetlila, ale cítila som sa ako z inej planéty 😀

blumchen2
15. máj 2018

ano, az dve.

montemotherone
15. máj 2018

@mijunik no vidziš jak ci to šumne idze. Šak ty jakeby ši bula naša 😀

nice202
15. máj 2018

nie, nepoužívame. A to žijem na východe a na dedine.

kubobubo
15. máj 2018

Zocharka v Bratislave - zatahujem. 😊Pallo myllo vella umyvalla. Alebo urobim si knellu vella svojho. 😂 Doma si nedavam pozor, takze decka nekaju, mojho spisovne hovoriaceho Zilincana obcas poraza.

moniikka
15. máj 2018

My doma rozprávame našim nárečim po šarišský ale aj po slovenský, a deti nemajú problém či v škole alebo škôlke hovoriť po slovenský

mijunik
15. máj 2018

@montemotherone hehe, východniarčina (naschvál zovšeobecňujem) je mi blízka, neviem prečo. Snáď, že je taká temperamentná. Bola som v kúpeľoch v BJ a taký starší, trochu šušľavý pán tuším z Vranova tam rozprával akýsi príbeh. Nárečím...😁😁 Pre Slováka to ale bolo viac-menej zrozumiteľné. No pri našom stole sedel aj pár z Čiech... Chlapík-Čech skonštatoval, že keď bol na vojenčine, boli tam nejakí východniari, takže niečo z ich slovníka pochytil. Že "jinak by byl ztracen"... 😄

mijunik
15. máj 2018

@nikushkaan najťažšie ale doposiaľ pre mňa bolo spievať goralsky. Myslím. Spev kraviarok: "Ej una una, na vidno čita, nevidželaš tam viľcego, kocego voguna, cos teľe casy ľezala duma, hehej. Fu! Ani neviem, či som to dobre napísala. 😁 Ale dvojhlasné spevy... Nádhera... Nárečie... Folklór... Moja srdcovka... 🌼💖🌞

montemotherone
15. máj 2018

@mijunik poviem ti, že goraľom nerozumiem poriadne ani ja a je tam pritom podobný poľský základ. A ešte je obrovský rozdiel medzi goraľmi na východe a na Orave 🙂 Hore pri Červenom Kláštore, som raz bola na zábave, boli tam chlapci od Starej Ľubovne... No, čo ti poviem. Goraľčina šmrncnutá rusínčinou... Mala som pocit, že som prišla na Aljašku 😵

cecilia68
15. máj 2018

@nikushkaan veckaj....poznejši.....potom-neskôr 🙂

cecilia68
15. máj 2018

@montemotherone Aj to má vlastne dva významy..."še plano čujem" nie je mi dobre..... alebo "čujem, co mi hvariš" počujem, čo mi hovoríš ....

0silvia0
16. máj 2018

@nikushkaan keď spomínaš to "Ľ", tak síce som z Trnavy, nárečie nepoužívam, ale "Ľ" mi z úst veru nejde, toto mäkčenie je pre trnavčana čudne znejúce a ja to veru z úst ani neviem vypustiť😎

nikushkaan
autor
16. máj 2018

Ja neodsudzujem nikoho, ale trhá mi uši, keď niekto povie "královna", "lubim ťa" a pod. :X

0silvia0
16. máj 2018

@nikushkaan veru každému niečo trhá uši 😎 Mňa zasa dosť dráždi východniarske nárečie, lebo nerozumiem ani slovo 😒

alfonzia10
16. máj 2018

@nikushkaan prečo ti to trhá uši? Však v niektorých oblastiach sa tak hovorí a nie je to nejakým hiphopom. A inak k tomu, že Bratislava nemá svoje nárečie - no, bohužiaľ, už nemá alebo sa vytráca (a nebudem rozoberať čîm a kým to je), ale myslím si, že stále je dosť "bratislavských" slovíčok, ktoré rodení Bratislavčania poznajú (alebo aspoň ich rodičia a starí rodičia).

karollka21
16. máj 2018

ja som zo Zdiaru, este par rokov dozadu sa tu bezne hovorilo po goralsky skoro vsade, dnes konstatujem, ze (hlavne u mladych) goralcinu uz skoro nepocut. My doma hovorime len po slovensky, po goralsky uz len s mojou skoro 90 rocnou babkou. Decka rozumeju vsetko, aj sem tam hovoria, ale velmi malo a len pri babke. Pamatam na zazitky z detstva, ked k nam chodili kamaratky zo skoly (z miest) a nezorumeli 'ani makke f', musela som tlmocit, celkom zabavne to bolo 🙂

zamilion
16. máj 2018

my doma občas niečo aj po šarišsky hovoríme

vroni
16. máj 2018

@nikushkaan, vidis, mne skruca usi, ked pocujem niekoho vyslovit makko gulas alebo lemovanie. Pripada mi to, akoby dotycny spadol do lepidla (tiez slovo, co mi ide usi odtrhnut, ked sa vyslovuje makko)
Bratislava narecie ma, len je silno ovplyvnene nemcinou a trochu madarcinou a teda clovek narecia ci tychto reci neznaly fakt vela veci nerozumie. A tak sa pouziva len malokedy. Ale pocut ho este obcas je.