icon

Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?

jarus1
21. júl 2011

Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím

pavuc
6. apr 2013

nie som submisivny typ cloveka a uvedomujem si, ze mi ublizuje, napriek tomu partnera stale - nevedno preco - lubim .... su dni ked je mily a dobry, laskavy, ale z nicoho nic sa jeho nalada zmeni, odmieta o tom hovorit, zacne so mnou bojovat a ten boj sa neustale stupnuje, kvoli hluposti je schopny vytvarat dusno cele tyzdne, nech sa snazim akokolvek po dobrom aj po zlom neda sa s nim nijako dohodnut, ked toho mam naozaj dost chcem z toho uniknut a na par hodin odidem vyvetrat si hlavu, svojej rodine povie, ze som opustila deti a isla sa flakat, resp. zavola mojej rodine a podmienuje si moj okamzity navrat - inak zavola policiu a socialku, ked vsak odide on, niekedy aj na 1-2 mesiace, povie ze ja som ho vystvala a ked ho konfrontujem preco sa vratil naspat, povie, ze kvoli detom, aby chudatka neostali s vysinutou matkou .... je pravda ze moje zufalstvo a bezmocnost sa zacali v poslednej dobe prejavovat tak ze buchnem dverami alebo na neho nazjapem, ale detom by som nikdy neublizila ... netusim ci je manipulator, ak ano, ci to robi vedome alebo podvedome, ked ho poprosim aby od nas odisiel, povie ze nikam nejde, ze chce byt s detmi rovnako ako ja ... a ked navela navela z casu na cas odide, tak potom sa upokoji, dokonca si dokaze nejaku tu chybu aj priznat a zakazdym ma zase zlomi, so slzami v ociach ze ma lubi a nikoho ineho nechce, ze to spolu vsetko urcite zvladneme a ja ho pustim spat ... naposledy dokonca suhlasil s poradnou ..... ked sme do nej vsak vosli, zacal na mna kydat, kazdy moj pocit nazyval klamstvom, robil zo mna hysterku a blazna, vsetky svoje priznaky otocil do pozicie reakcii na moje akcie - pritom je to naopak, som zufala, neviem co mam robit .... neviem ci je cvok on alebo ja a ako nam pomoct, ako identifikovat komu z nas treba pomoct, jeho rodina je na jeho strane, zaslepena, pred nimi robi zo seba tyraneho chudacika ... poradte niekto prosim, kam ist, s kym sa poradit?

tatisna
14. júl 2013

ahojte vsetci mam za sebou mesacny vztah s manipulatorom...to ako ma za mesiac dokazal dat dolu je pre mna nepochopitelne som dospela rozumna zena...nastastie som taka ze sa manipulovat nenecham a hovorila som mu pravdu na rovinu...asi preto sa on rozhodol skoncit to ale este ma stihol poobvinovat ze nemam srdce nikdy som ho nelubila (tisickrat som mu opakovala ako ho lubim) ze som narocna a ze som prilis racionalna...samozrejme islo aj o to ze sme sa k sebe nehodili ale cele sa to nieslo v tom duchu manipulacie ktory sa tu prebera...Uz na zaciatku bolo divne ze si ma po troch dnoch znamosti dal na facebooku ze sme vo vztahu a ked som povedala ze je to skoro tak zuril...potom este ziarlivost a rozne sluby ktore vsak prisli po par dnoch...ale poblaznil ma riadne nerozumiem tomu...

erica29
16. sep 2013

Ja mám muža manipulátora a tiež svokru...svokra k nám chodí málo, lebo býva ďaleko, chvalabohu. Keď som si prečítala 30 znakov manipulátora, na môjho muža presne pasovalo 28! Máme spolu dieťa a ja nemám kam odísť. Najhoršie na tom je, že mám ešte dcéru, ktorá nie je jeho a za 7 rokov čo sme spolu, ju pomaly ale isto psychicky ničí, tak ako aj mňa...

erica29
16. sep 2013

@pavuc mám doma to isté, akurát, že ten môj neodchádza nikde, je to jeho byt, jeho výsostné územie a my žerieme z jeho stola, tak ho budeme rešpektovať a ctiť si ho...ale to ako obracia svoju vinu na Teba a potom ťa v tom utvrdzuje aj každého okolo Teba, to je manipulácia. Ak máš možnosť odíď od neho, len to je tá správna cesta. Ja tú možnosť nemám, nemám nikoho kto by mi pomohol, nemám peniaze aby som uživila obe deti, ale keby som tú možnosť mala už dávno som preč...

pavuc
16. sep 2013

ja velmi nemam kam ist ... je to moj byt a mojou jedinou sancou na normalny zivot je tam, ale bez neho .... ale citala som jednu knizku a v nej sa pise o tom aki sme my ludia ubohi, ze sme babkou v rukach nasich najblizsich, ze ked su nahnevani tak to prenesu na nas a my sme proste prilis slabi a nechame si skazit dobru naladu a zlomime sa a nahnevame sa tiez ... a rovnake je to so vsetkymi negativnymi emociami ... a je to pravda ... a ze ked to dokazeme ovladnut a zmenit samych seba tak nad nami nikto nebude mat uz moc .... tak to skusam, je to tazke, ale zacina to zaberat 🙂

siestyzmysel
17. nov 2013

Ahojte, ja momentalne prezivam nieco podobne...Zalubila som sa do cloveka, ktroy je velmi scitany, inteligentny. dosiahol uspech v zivote...Uz hned po druhom telefonate, som z neho mala pocit, ze je to sebec arogantny,ale vzdy som si to odovodnila nejakym sposobom, trebars, ze bol asi unaveny z prace, preto rozpraval takto arogantne apodobne...Ale ked z banality spravil " dramu", a napisal mi, ze sa ho snazim komandovat, ked som vyjadrila svoj nazor, tak som sa len utvrdila v tom, ze to zmysel nema......Pisal mi na net, lebo vraj nebude telefonovat_je nahnevany... 😕 , ze sa rozhodol ist na kratky cas do zahranicia( nedavno odtial prisiel), a ze to chcel ostat somnou! a ze svoje rozhodnutie nezmeni apodobne......Plakala som, ale dnes som si nastudovala clanky o manipulatoroch a despotickych ludoch a vzdavam to.. 😀 Toto nepotrebujem.... 😵 Pisem len v kratkosti, je to na dlhsiu debatu, ale pointa je snad jasna, teda dufam🙂)

blbo
21. nov 2013

nesúhlasím čo sa píše v úvode,ano je to milý,usmievavý,inteligentný ale akosi dalej mi to nesedí.Manipulátora ťažko odhaliť,zaľúbený človek už vôbec,manipulátor sa vaľmi ovláda a neukáže svoju pravú tvár aj ked zúri vie to skryť a práve tou milotou ovláda človeka, dostane ho kam chce.V jednej relácii Heribanová dávala rady ako manipulovať s mužmi,ako dokáže od toho svojho dosiahnúť to čo chce a vyslovene povedala že si musí myslieť že to chce on a nie ona /chudák Heriban/, myslím že toto je manipulácia

mirat
2. dec 2013

nečítal som to úplne všetko ale rád by som sa spýtal čo spôsobuje že sa človek stane manipulátorom a či sa to dá liečiť?

mia.k
5. dec 2013

@mirat no ja už toho mám čosi o psychopatoch a manipulátoroch naštudované, tak ti tu zkopírujem jeden úrivok z článku jedného českého odborníka na psychopatov (bavíme sa síce o manipulátoroch, ale manipulátor je vlastne druh psychopata), tu je: Psychopati se na tento svět rodí. Zážitky z dětství nijak neovlivní, zda člověk je psychopatem nebo ne. Skutečný psychopat se narodí jako psychopat a zemře jako psychopat. Neexistuje terapie. Psychopati se projevují jako psychopati již od nejútlejšího dětství. Zlý charakter těchto dětí není důsledkem těžkostí v rodině, často tomu je naopak - charakter těchto dětí je příčinou těžkostí v rodině.

mirat
6. dec 2013

@mia.k - dakujem a akurát ma napadlo tiež si niečo nájsť na nete o psychopatoch a musím povedať že tieto rysy osobnosti ma našťastie oblúkom obchádzajú 😎 aj keď manipulátor som no našťastie nie psychopat 🙂
dokážem si uvedomovať svoje chovanie a cítim aj pocit viny a našťastie som nikdy neubližoval zvieratám.

Rozdiel medzi psychopatom a sociopatom je značne zastrený, aspoň podľa štvrtého vydania Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch /DSM/. DSM4 výklady sociopata a psychopata uvádza spoločne pod heslom Antisocial Personalities, pretože zdieľajú spoločné rysy. Veľa odborníkov používa sociopatické, psychopatické a antisociálne poruchy /ADP/ zameniteľne. Odborníci nielen diskutujú či je rozdiel medzi psychopatom a sociopatom, ale aj medzi tými ktorý rozdiel rozoznávajú vládne spor, aké tie rozdiely sú. Psychopati aj sociopati totálne pohŕdajú citmi, pocitmi a právami iných. Často sa poruchy objavia vo veku cca 15 rokov a sprievodným javom býva aj kruté zaobchádzanie so zvieratami. Tieto vlastnosti sú zreteľné, často sa u postihnutých opakujú, vytvárajú model povahy, ktorý sa u normálneho adolescenta nikdy neobjaví. Sociopat či psychopat nedokážu cítiť pocit viny či súcit. To naznačuje totálnu absenciu svedomia a vypočítavosť - služia len vlastnému prospechu. Bežne nedbajú na pravidlá, zákony, sociálny status/móres a uvádzajú iných do nebezpečenstva. Uvádza sa, že sociopat je menej osobnostne organizovaný, ľahko rozrušiteľný, žije mimo spoločnosti, nervózny, z väčšou pravdepodobnosťou koná spontánne, často neprimeraným spôsobom a nemyslí na dôsledky svojich činov. Psychopat: extrémne organizovaná osobnosť, mlčanliví, manipulatívny, vonkajšia osobnosť je často charizmatická a okúzľujúca, ukrýva svoju skutočnú osobnosť vo vnútri, avšak s ostatnými necíti, môže napodobňovať chovanie normálnych ľudí a tak sa javiť tiež normálne. Pri stretnutí človek so psychopatom a sociopatom má normálny jedinec tendenciu skôr uveriť psychopatovi, než sociopatovi. Kvôli organizovanej osobnosti psychopata, môže mať vyššie vzdelanie ako sociopat, ktorému pravdepodobne chýba pozornosť aby mohol dosiahnuť vyššie vzdelanie. Psychopati môžu existovať pod senzorom spoločnosti, udržať si rodinu, prácu... Z kriminálneho hľadiska sú činy sociopata zmätené, spontánne, vo výbuchoch násilia ľahko zabudne na usvedčujúci dôkaz, zatiaľ čo činy psychopata sú dobre naplánované, je ťažšie ho usvedčiť a niečo mu dokázať.

mia.k
6. dec 2013

@mirat vďaka za dobrý článok... 😉 Pred nedávnom som akurát pozerala jednu reláciu, kde vysvetlovali rozdiel medzi psychopatom a sociopatom, ale stihla som si pozrieť len popis psychopata a o sociopatoch som už bohužiaľ nemala čas pozrieť.
Inak zabudla som napísať v predchádzajúcom príspevku, že okrem vrodených manipulátorov-psychopatov, sú ešte aj manipulátori, ktorí vyzískali tieto manipulátorské vzorce správania spolužítím s manipulátorom, ale vo svojej podstate nie sú psychopati, len boli ovplyvnený takouto výchovou, alebo spolužitím s manipulátorom. Títo ľudia však majú svedomie, aj cítenie, len sú zaslepený-zmanipulovaný manipulátorom. U takýchto ľudí môže dôjsť k vytriezveniu a ku zmene. A ešte sú aj takí manipulátori, ktorí sa vedome učia manipulovať ľudmi, hlavne za cieľom niečo získať. Takže nie každý, kto manipuluje ľudmi musí byť hneď psychopat. 🙂 Treba si u takýchto ľudí všímať hlavne jeho citovú stránku a pokiaľ u neho city a svedomie absentujú, tak utekať od takého človeka preč, lebo taký človek sa nikdy nezmení.

shiva15
15. mar 2014

http://katrin-inka.blog.cz/1110/psychopati clanok plus video,treba zapnut titulky. a este, hlbsie k podstate psychopatie, prednaska f.koukolika, renomovaneho profesionala na psychopatiu

https://www.youtube.com/watch?v=WLFGCQN9B_k

, video si mozete pretocit na 13:32, zacina sa hovorit o psychopatii, ale cele video uzko s tymto problemom suvisi.

shiva15
15. mar 2014

a okrem toho, manipulacia je sprievodnym javom casto uz nejakej poruchy osobnosti, v tomto pripade psychopatie, kde uz potom pozorujeme dalsie sprievod.javy ako napr patologicke klamstvo etc.

silva1987
29. jún 2014

@mirat psycopatia sa liecit neda, taka je prognoza..mozno by mohli existovat modely zivota pre psychopatov, aby ich spravanie regulovali a aby ich dopad na ludske zivoty nebol tak tragicky... napr,psychoptia ma jadro narcizmus, tak najst nejaku pracu, alebo nieco v com su dobri a zdokonalit sa v tom, aby ich okolie obdivovalo, dalej sporty adrenalinove, motorky, auta, to preto, lebo psychopati nemaju strach ako bezni ludia, potrebuje silne podnety z vonka, stimulaciu, musi to byt nieco extra divoke, potrebuju to nakolko nemaju emocie, alebo maju velmi poskodene, tieto veci nebezpecne im umoznuju, aby citili aspon nieco, psychopat potrebuje vzruchy, vztahy aj tri subezne, sex, moc, nebezpecie, to vsetko su ich ,,emocie,, miluju dramy v zivote, stupa im tlak z toho, strane sa nudia inac, vravi sa, ze psychopata zavriet do miestnosti tak sa zblazni po par hodinach...takze mozno keby sa im nejak terapiou ,,nastavil,, zivotny styl, ale pochybujem...

denis100
23. júl 2014

@pavuc Ahoj, no ja som v takomto niečom žila s psychopatom 19 rokov až kým som už nevládala zvládať čoho všetkého bol schopný, radím ti ak je to možné začať pracovať na tom, aby si prestala ľúbiť človeka , ktorý si ťa neváži a ubližuje ti a keď sa ti to podarí, lebo to fakt trvá a naša latka znesiteľnosti sa stále posúva tak pomôže ti jedine súd, poprípade nejaká organizácia na pomoc obetiam domáceho násilia, lebo toto je psychické týranie a kým si to uvedomíš môže byť s teba troska, tak ako sa zo mňa takmer stala. Ak je to tvoj byt, existuje veľká možnosť dostať ho odtiaľ súdne-opäť pomôžu ti tie organizácie v mnohých prípadoch zdarma, ale musíš si byť istá, že to chceš a vydržíš mnohé komplikácie , ktoré s tým súvisia. Držím palce.

kaktusik007
15. aug 2014

@mirat dakujem za porovnanie.... Takze moj ex je cisty psychopat. Ja to tvrdim dlhsie, ale coraz viac sa presviedcam ze zial mam v tom pravdu...

ivuska31
6. okt 2014

Ahojte! Zaujimalo by ma dievcata (tie ktore ste prispievali k tejto teme), ako pokracujete, ci sa veci lepsia. Ja som si uvedomila, ze moj muz je echt manipulator len nedavno. Zijem s nim 12 rokov a mame 3 deti. Po roznych zivotnych peripetiach, co som s nim preskakala som si ale uz konecne uvedomila, ze jedine, co mozem robit pre to, aby som bola stastna, je riesit len samu seba. Neustale si zvysovat svoju vlastnu sebahodnotu a neocakavat od druheho, ze ma urobi stastnou. Tym duplom nie od manipulatora. Krasne a dokonale ospravedlnenia uz pre mna neznamenaju nic. Hladam veci a sposob zivota, ktory mne urobi radost a to je mozno aj moja skromna rada, ako sa vymanit z tychto zakernych chapadiel manipulacie.
Reakcie mojho muza nenechali na seba dlho cakat - od lichotiek, ze ako som som sa zmenila az po vybuchy hnevu, agresivity a vynucovania si mojej naklonnosti, vyhrazania a zastrasovania.
Kazdopadne moja cesta ako sa odputat zacala a asi budem potrebovat oporu. Som na materskej, praca ziadna, slaba podpora od rodiny, hypoteka, deti.... Skratka tie veci, ktore nas "postihnute" nutia stale odkladat ten nevyhnutny krok.
Kto vam pomohol? Navstivili ste aj nejaku poradnu, psychologa, kouca..atd? Vdaka

kukuricka1
7. nov 2014

Ahojte dievcata, dom v soku...dnes som si naplno uvedomila, ze by moj muz, moja laska, je pravdepodobne chory clovek - manipulator. Vo vztahu k jeho okoliu som to vedela uz davno..len krutim nechapavo hlavou ako sa nechaju mnohi ludia tak lahko opit rozkom. Robi z ludi uplnych idiotov a na moje uzasne prekvapenie, ti mu este kvituju a dakuju za pozornost.. Mala som pocit, ze ja mam toto jeho spravanie pod kontrolou a neraz som zosmiesnovala jeho snahy o manipulaciu a otvorene na nu ludi upozornovala. Ale hold, moj muz je hypnoticka osoba, ktorej sa podkladaju ludia napriec vzdelaniu, veku, pohlaviu...Je absolutne ocarujuci, vsimavy, nesmierne vzdelany(aj ked v mnohych veciach povrchne) , citlivy...Dokonca vseobecne autority mu velmi skoro navrhuju tykanie. A tento fascinujuci poloboh ma vsade uvadza s fanfarami, upozornuje ostatnych aka som vynimocna, ze on je len slaby odvar jeho skelej manzelky, ktora ma to najvacsie srdiecko na svete..kam vstupim uz meskam, lebo moja vynikajuca povest ma vsade predstihuje....Nemusim ani spominat potoky slz a vyznani v sukromi, kde ma uistuje o svojej naozajstnej laske a nehynucemu obdivu.. tak takeho mam partneraLen mi hlavne nezavidte. Uz rok sa striedavo liecim na psychiatrii a u psychologa. Som v smrtelnom strese, tlkot srdca kolo 100\min je normal a nie su vynimkou ani panicke zachvaty. V sukromi sa takmer nestretavam s rodinou, okrem mojej najlepsej priatelky nemam ZIADNYCH svojich znamych, nemam nijake konicky a von chodim len s manzelom. Je to cudne, lebo som predtym mala skor problem mat trochu casu pre seba, nakolko som mala stale nejake aktivity a stretka. Nabada ma aby som zila svoj zivot, aby som chodila kam chcem, ale som paralyzovana..ani neviem preco mam pocit, ze mi to nedovoli, ale MAM ten pocit. Ked sme na Slovensku, hra sa na chudatko, nemoze si najst poriadnu robotu, nikto mu nerozmie, je tu zima...a ked ma prestane bavit ho zivit, tak casto cestujeme von(za moje zarobene peniaze) kde som nacisto izolovana a vtedy to zacne.. Ty pizza!! chora na hlavu, nezodpovedna, leniva, ziarliva..vsetko robim zle, jedlo je hnusne, kto to ma zrat, kto by so mnou spal, ked som tak nepritazliva v teplakoch(pritom teplaky vobec NEVLSTNIM), TAKU ZENU SI ON NEPREDSTAVOVAL..som nesamostatne decko, tak ake babo by som chcela, vsak by som ho svojou nesikovnostou zabila..Ale prikladala som to len vybuchom afektu(som nato zvyknuta z domu) Jednym uchom dnu, druhym von, lebo ked sa branim, utok sa riadne zhorsuje ale hlavne 80% casu je tak vynimocny..tie afekty staci prezit a prezut lebo su zriedkave(klamem), zajtra uz budem znava na vyslni... Je to tak omamne zit v jeho priazni a tak devastujuce ked som v nemilosti. Normalny clovek nemoze tbyt tak krutyyy. Neviem ci sa da ten pocit preniest na papier, ale dnes mam pocit, ze to prasklo a citim sa nerealne, uplne mimo tela a hlavne som v soku, ze vsetky tie roky, ta LASKA, pochopenie, ucast...to cele nebola pravda? Cele to bolo klamstvo? S tym sa da ako vyrovnat..citm sa ako Alenka v risi divov..Este ucinkuje adrenalin ale o chvilu to zacne boliet, sakra boliet

0silvia0
7. nov 2014

@kukuricka1 úžasné ako ti spadli klapky z očí a vidíš to pobláznenie ako krutú realitu... váž si tento moment a začni sa od tohoto upíra a manipulátora pomaly oslobodzovať, alebo rýchlo oslobodzovať? Už si zabudla aké je to žiť svoj život, pretože si dostávala diabolskú ilúziu jedinečnosti. Zahoď ilúziu, ži skutočný život, nenechaj si nariaďovať od inej osoby, čo máš robiť a čo nie. Veľmi ti držím palce.

kukuricka1
7. nov 2014

@0silvia0 dibolska iluzia jedinecnosti...dakujem ti za toto slovne spojenie..musim si to pripominat, len sa mi zda, ze sa mi to iba sniva..to snad nemoze byt pravda...rozvod..verila som ze je mojim osudovym...

0silvia0
7. nov 2014

@kukuricka1 sorry, ja vidím v týchto ľuďoch niečo diabolské, mám vo svojom okolí dvoch takýchto manipulátorov a keď som v ich blízkosti celé moje vnútro kričí: uteč! Nerobí mi dobre pozerať sa na ich manipulátorské techniky a nasládlé pretvárky - bije mi to do očí a vidím na nich, akú neúprimnú hru hrajú, vidím to zákulisie ich manipulátorstva ako cez celofán... takýto človek si nikdy neprizná, že je manipulátor, ale ty ďakuj Bohu, že sa ti otvorili oči. Aj keď odpútanie od manipulátora nebude ľahké, až potom uvidíš a zacítiš stratený pocit slobody.

santine
10. dec 2014

Ahojte dievcata, tiez by som chcela prispiet do tejto temy a zase ju ozivit. Uz viem co je zac "moj manipulator", som od neho prec niekolko rokov prec a je mi dobre, viem sa tesit zo zivota, volne dychat. Problem je komunikacia s nim. Ako s jednat s manipulatorom a psychopatom? Ignorovat, vediet odmietnut, nebrat si nic k srdcu? Nemusiet vysvetlovat, nemusiet odpovedat na kazdu jeho otazku, nebat sa povedat razne nie? Kedze mame obaja rodicovske prava, on sa na ne casto a vela odvolava. Sikanuje, nariaduje. Ako v tom pripade jednat? Viem, ze bude robit problemy, ked budem chciet nieco riesit ohladne dietata. Bude hladat chyby, zadrapky. A oplati sa ohradit sa voci urazke, voci klamstvu??? Alebo kaslat na to. Prosim napiste svoje skusenosti. Dakujem a nech je krasny kazdy den 🙂

ivivaiveta
10. dec 2014

@santineahoj, ako dlho si od neho prec?

santine
10. dec 2014

velmi uzitocna stranka:
http://elyna.wz.cz/jak_jednat.htm

ivivaiveta
10. dec 2014

@santine doteraz som to citala...no odpadnem...dakujem...odlozene, pre pracu, aj zivot... 😝

santine
11. dec 2014

@ivivaiveta ahoj, vyse 3 roky. a ty?

ivivaiveta
11. dec 2014

ja uz 24, ale nikdy na to nezabudnem..my sme nastastie nemali deti...to si neviem predstavit..

santine
11. dec 2014

@ivivaiveta vela rokov 🙂 aspon mas pokoj ked uz nemate nic spolocne, iba spomienku pre poucenie 😉

ivivaiveta
11. dec 2014

@santine tak to ano...drzim ti palce, aby si to ustala co najlepsie...ty si sa s nim rozviedla, ci ako...vôbec nepoznam tvoj pribeh...a celkom by ma zaujimal...