icon

Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí

mamalina
9. sep 2012

Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?

Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?

Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?

Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?

Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂

Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂

digysa
18. nov 2013

@alice107 Ja sa vobec necudujem, akym sposobom vedie nasa debata....mal niekto na MK okrem teba pravdu pri akejkolvek vymene nazorov? Niekedy si niekomu uznala, ze sa mylis? No....ale ja sa cudujem tiez, ze ako renomovana "nemecka" pravnicka nemas potuchy o co by tak islo MOjmu sefovi, ked ju prijal do prace a popritom jej buduci manzel kandiduje za sudcu......ale toto su uz "moc diskretne " debaty, ktore tu nebudem opisovat.....uz zachadzame daleko.....
Ale aj keby nemala frajera buduceho sudcu, tak ju prijal hlavne preto, lebo ako som uz pisala urobila skolu s titulom "cum laude"- co znamena Graduation with Honors ( dostavaju ho iba najlepsi studenti).
A studenti, ktori maju vo svojom zivotopise toto slovicko "cum laude" v ziadnom pripade nie su lacni........ci s prizvukom, alebo bez.
Tito studenti su pre pravinicke firmy "na dracku"

@kuwait Kandanka, americanka, australcanka, portoricanka..........o com sa vlastne uz bavime...prestavam chapat tuto diskusiu........

Ja pisem o tom, ze zivot cudzinca "bez prizvuku" mu nezaruci stastie, blahobyt a spolocenske postavenie.
Clovek, aby nieco dosiahol (aspon v USA), musi mat v sebe nieco viac, resp. ovela viac...........ako iba "rec bez prizvuku"
To by bolo prilis ubohe, aby bol clovek hodnoteny podla prizvuku a nie podla vedomosti a spravania.

kuwait
18. nov 2013

@alice107 nuz v zime vela nemas na vyber a tie ich ochechule vsetky to maju oblecene len ja v tom vynikam tak musim byt Ruska,vsetky stare francuzsky nosia v zime dlhy norkovy kozuch len ja som v nom ruska 😀

vevesh
18. nov 2013

@seraa no ani mne... 😀 ked som prisla do de, tiez som bola zelenac a nedokazala urcite veci rozlisit...ale ked som videla ako vsetky zname (mimochodom vsetko vysokoskolacky) si "lahali" s kym prislo(a musim povedat, ze to boli hlavne orient a cernosi 😎) , tak mi to dost otvorilo oci, ze preco mame take meno... 😠
toto sa stalo znamemu taxikarovi pre par tyzdnami: nastupila slovenka do taxika a dala adresu (do bordelu) a znamy zacal nezavazne konverzaciu, ze odkial prisla, kedze ma mizernu nemcinu, na co sa ohradila, ze ona predsa studovala na jazykovke (nakoniec vysvitlo aj, ze je z rovnakeho mesta ako ja 😎)a aj vela kamosiek z sk tam s nou robi a tak. a potom znamy nezavezne, co tam chce na tej adrese. a ona: ze pracuje. on: v bordeli? a ona sa urazene ohradila: nie, ja robim maserku. on na to: vsak hej, ale v bordeli....(ono totizto taxikari dostavaju extra prachy, ak vezu do bordelov, takze sa presne vyznaju kde je co 😀) cize asi tak 😠 😠

kuwait
18. nov 2013

@digysa nielen prizvuk ale aj prestizna VS,viem ako tam vyberaju do zamestnania na zaklade elitnych VS,ked mas nejaku VS z OHIO ci Nebrasky tak sa na niektore miesta nemusis ani unuvat podat aplikaciu do zemestnania.Je to tak nic nespravis .MBA z Harvardu ti otvori dvere vsade a stav sa ze ten absolvent nema accent z vychodu Europy,ja som videla miesto kde muz bol vyslany svojim podnikom,tam nebol ziadny farebny ,ziadny manager zo zlou anglictinou v management,boli tam inzinieri zo Saudi,kuwaitu ale ti tam boli pracovne vyslani ,inak farebny nikto,urcite robotnici boli farebni,muz hovoril ze im niekedy ani neroumel tak zla bola ich anglictina,ale to boli robotnici a nizsi level,

alice107
18. nov 2013

@kuwait aj ja nedam dopustit na kozuch v zime. 😉 aj ked v de sa nosi skor´´sportove oblecenie´´ na denne nosenie. vetrovku vsak ja pokladam za oblecenie na lyzovacku. niekedy su tie nemky vseobecne hrozne doobliekane...myslim to zladenie......

preto vzbudzujem niekdy taky udiv na ulici svojim ´´pariz´´ stylom... 😀

kuwait
18. nov 2013

@alice107 stare francuzsky o seba dbaju,perly,briliantiky,znackove kabelky v zime kozuchy,teda pokial na to maju,ked nie tak aj tam sa obliekaju do paperovych bund a lacnych siat

digysa
18. nov 2013

@kuwait Viem, ako tam vyberaju do zamestnania..................ja tu zijem, a robim uz 13 rokov....... Ako, preco mi to vsetko pises? Mam tu deti, chodia mi do sukromnej skoly. Moj muz ma 2 vysoke skoly.......prestizne.....nie su "iv league" (tak sa vola totiz 10 najlepsich skol v usa, ale ma prestiznu skolu, tam sa zaraduje 50 naj v USA).

VIes ako vyberaju do zamestnania v kuwaite?

Ako dievcata....preco MNA poucujete o skolstve a pracovnych poziciach v USA...toto mi stale nejde do hlavy....

saza007
18. nov 2013

Prepacte vsetky, asi moj pripevok nebude velmi prinosny do diskusie, ale prave som sa skvele zasmiala. Dakujem.

kuwait
18. nov 2013

@digysa pretoze mame zjavne ine info ako ty.Mozes tam zit roky ak sedis doma pri detoch a pracujes dakde v malej prevadzke a motas sa len okolo deti a domu a prace v prostredi ktore je mozno multi kulti tak mas ine nazory ako ludia ktori maju skusenosti s nadnarodnymi korporaciami kde sa rocne premelie profit niekolko bilionov $

alice107
18. nov 2013

@digysa v prvom rade ak by si mala uroven,by si debatu viedla v nekonfrotacnom duchu.

takze ako vidim,stupila som ti ludovo povedane na ´´kurie oko´´ svojim nazorom a nevies ho prijat na urovni.
presne ako male dieta v skolke. 😉
takze ak dovolis,zbytocne mi pises o ´´frajerovi´´ nejakej pravnicky z canady.
ja som polozila jasnu otazku a zaujimala my vtedy tvoja odpoved. a ani terajsie nie je odpvedou na to,co som sa pytala.
co som citala v prispevku o 18.58 nema nic s prispevkom,coby mal nejaku vypovednu hodnotu.
takze este raz,prijemny vecer.

kuwait
18. nov 2013

@digysa ako ze ma tvoj muz 2 vysoke skoly?Vsak bachelor a potom si spravy MBA to si myslela?

kata9
18. nov 2013

@aliza samozrejme ze zalezi na tom kedy dieta ide do skoly v .Je to moja praca takze viem o com hovorim.Tak to je.Tvoje priklady ze sa nenaucili mohli byt podmienene este skrytymi nedostatkami ako dyslexia ci s&l issues.A dobry ucitel podporuje bilingvalne ucenie.maju to aj v predpisoch.ale jasne ze kazdy rodic ma na to svoj nazor,dost zalezi od okolnosti.

digysa
18. nov 2013

@kuwait Nechem ta urazit, ale ja pracujem a ty nie. A multi kulti mala prevadzka to rozhodne nie je...a tiez to nie je v Kuwaite 🙂

@alice107 na zidne kurie oko si mi nestupila ale myslim, ze pises o veciach, ktore poznam lepsie ako ty a stavias sa do pozicie, ako keby som ja zila v Rumusku a ty v USA.
Dovody prijatia boli : POLITICKE.

alice107
18. nov 2013

@kuwait aj vo fr aj v de je trend,ze cim nenapadnejsie a cim menej sperkov.ano,perly idu aj tu. a nenapadne diamanty. len nic vulgarne a napadne. ide len o strih siat a kabatov a klobukov..
ano,tie vetrovky su vsade v eu. 😝

kuwait
18. nov 2013

@digysa nuz tam kde ty pracujes mas zrejme akurat takych ludi okolo seba ako ja,podla toho co pises,multi kulti kolektiv plny emigrantov

alice107
18. nov 2013

@digysa zase si vedla. ty si sa sama citila asi ako z rumunska. inak by ti ani nenapadlo toto prirovnanie.fakt nic v zlom,ale ja som vobec ani nemyslela na teba,ako ty zijes a kde. pisala si,ze v bielej stvrti a bohatej,at ak som to aj prijala ako fakt. ak to,ze mas prizvuk americky,ako si pisala.

mne ide o fakty v debate,nie o pocity.

kuwait
18. nov 2013

@alice107 oh vo francuzsku obrovske solitary brilianty prstene sa nosia,velmi napadne,zlato zlte to malo,drahe kabele Hermes aj tie za stvrt milona eur z krokodila som videla v Monacu par zien,mensie kabelky Hermes ma tam skoro kazda zena, drahe hodinky,ony sa ukazuju ze na to maju,a tie starsie vsetky tvare napustene kolagenom,dost to vidiet,drahe auta Bentley,RR,Mercedes tam ma len priemerny clovek.Hovorim o Riviere a hlavne v Monacu tam je to fashion show,zeny vlacia na sebe 20 mil eur v sperkoch(jeden prsten) to co tam predvadzaju inde nevidis,talianky dbaju o modu aj sperky ale len tie ozaj bohate a tam tie outlet malls su vzdy plne tak aj ti co si nove nedovolia tak chcu mat designerske veci zlacnene,Gucci,Prada kabelky su povinna vybava talianiek tak ako Hermes u monacaniek

alice107
18. nov 2013

@kuwait no zalezi na prlezitosti,kde sa oblekaju..... na bezne nosenie na den cim menej sperkov....... a diamaty nenapadne... aj snubny prsten musi byt efektny ,ale nie veky soliter..... aj topanky zladene,ale nie napadne...... teda co som ja osobne videla... vo vyssej tirde je to klobuk ,zladeny s kabatom.. .... na juhu fr je to skor ta juzanska mentalita uz.. tu severnejsie sa chcu odeleit od tych z ´´orientu´´..preto tak malo sperkov napadnych.... aj ti,co na to maju ...... jeto iny sposb myslenia v de a na severe fr ako na juhu.....
auta tak ako v de mercedes je dost bezne vidiet.... bentley nie az tak pre zeny..lebo rano je to domena zien tu.... 😉 to skor muzi potom ... a porche... tiez nie vela zien.. skor muzi......

letasi
18. nov 2013

Ahojte my sme cela rodina v turecku 🙂 sme tu kratko od oktobra,zvykame si...maly chodi do skolky na 4hod.jazyk sa nanho lepi rychlo no horsie je to somnou 😅 zatial sa tu necitim ako doma ale casom sa snad zabyvame

kuwait
18. nov 2013

@alice107 no tam klobuky nenosia,ani obrucky velmi tak jeden velky brilliant,drahe hodinky,briliantovy naramok,pripadne perly,cim starsia a bohata tym drahsie sperky ma,este som nepocula ze by niekto prepadol a z ruky prsten strhol na ulici,oni rozbijaju okna v zaparkovanych autach a vykradnu

seraa
18. nov 2013

@kuwait
😀 😀 😀 😀

alice107
18. nov 2013

@letasi mozem sa spytat,vnimas kulturne rozdiely oproti europe? nieco ti tam vadi,ak sa necitis ako doma?

digysa
18. nov 2013

@alice107 tvoje fakty su nespravne. A prave sa rozpravam s manzelom, ktory vravi toto: it's ridiculous

Takze asi tak.

kuwait
18. nov 2013

@digysa what is ridiculous?Which part?

alice107
18. nov 2013

@digysa to,ze ty sa rozpravas s manzelom pre mna nie je argument. 😉 bez urazky,kto on je? a o ake zavery konkretne ide? prosim ta, uz sa musim na to aj zasmiat. ak si chcela nieco napisat,tak fakty. 😎

seraa
18. nov 2013

zeny vy sa tu uplne zbytoccne hadate lebo kazda vasa situacia je ina, iny cas, ine miesto, ine mesto,
ini ludia,ini susedia vsetko ine ako ta druha takze sa nemozete zhodnut
kazda ma inu skusenost a kazda ma pravdu v tej svojej situaci

kuwait
18. nov 2013

@seraa ja to stale hovorim ze digisha pozna iny okruh americanov ako ja

letasi
18. nov 2013

@alice107 kulturne rozdiely ani nie,my sme v europskej casti aj mm a jeho rodina nie su ziadny extremisti tak z tejto strany je to tuna v pohode ,dokonca aj vianoce budeme oslavovat tak ako sme boli zbyknuty na SK
Skor sa necitim ako doma koli tomu jazyku s nikym sa nemozem poriadne porozpravat lebo ich jazyk zatial neovlad a po anglicky oni nevedia....

digysa
18. nov 2013

@alice107 argument je ale to, ze Ty mas predsudky. Americania predsudky z prizvhku nemaju. Je to ina krajina, zalozena na inych pilieroch ako Europa. Prosim ta nepoucuj ma o krajine, v ktorej zijem. Ja teba nepoucujem o Nemecku. Az taku drzost, ako ty nemam. Ze v Nemecku su take velke predsudky koli prizvuku, zato ja nemozem. V amerike to tak nie je.

mariuskaa
18. nov 2013

@alice107
zaujimave , ze hovoris @digysa ,ze citujem "v prvom rade ak by si mala uroven,by si debatu viedla v nekonfrotacnom duchu"
Velmi zaujimave je to, ze kade chodis (do kazdej jednej temy) vsade vyvolavas konfrontacie zeby si sama pisala "konfrontacne"?