Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@kuwait a z toho Expata sa rehlit budem snad este o tyzden 😀
@kuwait Vies co ma zaujima? SI pisala, ze ti domaci su hnusni a nepripustia si cudzincov k telu a tak. Ako je to pre teba ako zenu v Kuwajte? AKo chodis oblecena? MAs aj dcery? Bol nejaky problem? Vidis to tam, ze zeny su podradne osobky? CI? A co sa da robit v Kuwajte okrem ropneho priemyslu 🙂? Co tam maju?
@kuwait bla bla bla 😀 Si emigrantka a je jedno akym krasnym slovom to nazves. Akceptuj sa konecne.
Ci nemas vo svojej spolocenskej vrstve dost priatelov ze tu musis posobit?
bohuzial vidim ze MK sa stave rovnakou zumpou ako exil.sk 😀 vymyslene postavicky vybijaju svoje psycho na druhych ,naco sem konkretne do tohto prispevku pise osoba ktora zije na Slovensku? 😀
@zeriempizzu zer tu svoju pizzu a neotravuj tu ludi 😀
@zeriempizzu ako je mozne ze nepoznas rozdiel v pojmoch emigrant a expat???To asi moc rozumu nemas, 😀
@kuwait mna nevyprovokujes moja pekna 😝
@zeriempizzu z tvojho nicku je zjavne ze si len provokater 😀 nepisala si minule pod inym nickom ten prispevok ako tvoja znama robi zo svojej dcery neter?Rovnaky psycho styl 😀
@kuwait mozem argumentovat rovnako - ty si obsahom svojich prispevkov evidentne provokater tiez.
@kuwait ûplne trefne prispevky. 😎 ja som prskspevky pisatelky sisaka ,ktora prvokuje ani necitala.stacil mi zaciatok prvej vety..... viac nebolo treba citat. vies, forum je take,aku uroven maju prispievatelia. krasna vizitka tych nickov a ich vyjadereni ci provokacii.
treba ignorovat take prispevky jednoducho. 🙂
ja sa necudujem,ze mnohe tie zeny maju problem s urovnou cudzich jazykov,ka ten ich materinsky je takto vulgarne pouzivany.
je uplne zbytocne odpovedat osobe,ktora nema sposoby a vychovanie a pouziva v spolocneskom kontakte vyraz ´´citujem´´ neposierajte´´. neuveritelne. problem je vo vychove v rodine.
@zeriempizzu . to sa nehanbis takto vyjadrovat?
@namornicka Ja som nepotrebovala robit ziadne skusky, ale keby som chcela ucit (lebo mam vystudovane ucitelstvo), tak by somsi musela dat akreditovat skusky, presne ako pise @briketa . Ale mne stacil moj zivotopis a prax.
Ale idem sa dat zapisat na vysoku skolu, kde budem studovat: "Stratenie prizvuku a zaradenie sa do vyssej spolocnosti" ( lebo slusne vystupovanie, vysoke ohodnotenie na pracovnom trhu, vysokoskolske vzdelanie, dlhorocna prax a cisty vypis z registru trestov Ti pracu nepomoze najst.... MUSIS STRATIT PRIZVUK....celkovo mozes mat vzdelanie na urovni kombajnistu, ale dolezite, ze budes rozpravat cistym jazykom bez prizvuku v krajine, kde zijes.... 😵 😵 😵 ) ( A dufam, ze to posledne si chapala ako zart)
@matkova_veverica Vies co, po tejto diskusie som nejako v rozpakoch...sama neviem, ci zijem v USA, alebo som sa dostala na iny kontinent a myslim, si ze som v USA. Doteraz som vraj zila na "Floride v USA"......ale, pockaj spytam sa alice107, ci som vlastne na Floride, ona bude urcite lepsie vediet 😉 😎
Ok, uz vazne- Co robi priatel v USA? Je tam pracovne? A preco idete prave do Kanady?
Ja sama seba medzi priatelmi aj v robote nazyvam- "legal allien" -To je presny nazov na cudzincov..... vacsinou sa na tom ludia dobre bavia.....Ja to rada pouzivam, ked sme niekde vonku a niekto sa ma spyta, ci uz mam urobene obcianstvo.... expat sa tu vobec nepouziva...... 😒 Ale "illegal emigrant" a "legal emigrant" ano.
@kuwait Nebudem sa k prizvuku uz vyjadrovat, ale nepaci sa mi, co tu pises o nas vsetkych, ktore mame prizvuk:
"Takto si zo seba len srandu robite s vasim vychodoeuropskym prizvukom."
A tiez ten prispevok, ktorym si castovala @sisaka nebol vhodny......
" ty asi ozaj umyvas hajzle v Canade z teba zavist uplne srsi. Utocis a utocis,a na alice tiez no tak zavid nam"
Bola by som rada, keby sa k tomu vyjadrila @alica107........aha vlastne, pockaj, ona sa uz vyjadrila.....
TVOJE prispevky boli TREFNE a ostatne prispevky su........ ved si precitajte co co na to hovori alica107:
ûplne trefne prispevky. emoticon ja som prskspevky pisatelky sisaka ,ktora prvokuje ani necitala.stacil mi zaciatok prvej vety..... viac nebolo treba citat. vies, forum je take,aku uroven maju prispievatelia. krasna vizitka tych nickov a ich vyjadereni ci provokacii.
treba ignorovat take prispevky jednoducho. emoticon
ja sa necudujem,ze mnohe tie zeny maju problem s urovnou cudzich jazykov,ka ten ich materinsky je takto vulgarne pouzivany.
je uplne zbytocne odpovedat osobe,ktora nema sposoby a vychovanie a pouziva v spolocneskom kontakte vyraz ´´citujem´´ neposierajte´´. neuveritelne. problem je vo vychove v rodine.
@alica107 neviem teraz preco sa hras na vyssiu uroven, ked na jednej strane podporujes prispevok o "hajzloch", ale na druhej strane ta zaraza ako sa niekto vulgarne vyjadruje......Tak teda, ako to je? Aha, zalezi na tom kto ten vulgarizmus pise, ze? 😉
@kuwait Tvoje fakty nesedia, na strane 7 si napisala "80 TISIC americanov tu zije "
a zrazu sa ohanas "zapadniarmi". Ano suhlasim, je mozne ze je tam 80 tisic zapadniarov, ale urcite nie americanov. A"slusny pocet vojakov" tam bol naposledy pocas Gulf War, ale ta skoncila v 91. Je mozne ze nejaki letia cez Kuwait(letisko) , ale urcite tam neziju.
A naco ti je v Kuwaite ta uzasna anglictina? Ved to tam nie je ani uradny jazyk 🙄 .
A kde beres tolko casu na sedenie pri mk, a hrabenie sa cez moj profil, get some life woman 😒 .
@digysa
Pohlad na toto vsetko - socialne vrstvy, prizvuk, dobra praca, pristahovalectvo...
je v usa uplne iny. Suhlasim.
Zistila som, ze netreba opovrhovat pristahovalcami, ktori prisli a snazia sa zarobit (a preto robia hociake prace).
Nie ze by som niekedy opovrhovala.. hovorim vseobecne, ale mala som na urcite prace iny nazor ako mam teraz.
USA je krajina neobmedzenych moznosti, je to tu celkom spravodlive, ak mas zaujem pracovat, presadit sa, dokazes vsetko a aj teraz aj v tazsich casoch stale dokazes mat svoj "american dream" ak chces a spravis pre to nieco.
Poznam ludi, co su vo svojich krajinach doktori a pravnici a dosli sem robia taxikara, udrzbara, co pride, aby sa presadili, aby si nasetrili peniaze, na skoly urobili deferencialne skusky. Na SK niekto kto je casnik alebo kuchar ... bola to kedysi hanba... tu je to ine, kariera. Na cloveka, co je sefkuchar sa nepozera, ze chudak neinteligentny, ako to bolo pred 10 rokmi na SK. Kazda praca, ktora uzivi a je cestna je brana v spolocnosti rovnako...
Neexitsuje tu nieco take ako spolocenske triedy. Absolutne nie ako v India, alebo (orient, vychod...) kde sa to kastuje. A jeden z vyssej spolocenskej sa nemoze ani porozpravat z nizsou triedou, o manzelstvach ani neorpravam.
Je uplne bezne ze upratovacka v domacnosti je bohatsia ako ti ktorym upratuje... ;o) Hlavne ak upratuje americanom, co vsetko kupuju na kreditky. ;o) Preto sa neberie takyto clovek ako menejcenny lebo nikdy nevies jeho minulost, historiu a kolko ma v banke.
Preto clovek aj ked ma prizvuk (celkom ma to o prizvukoch bavilo tu, nic proti, ved aj prizvuk zapada do tejto temy, nakolko kazdy z nas mame, alebo sme mali nejaky), v usa sa ho nesnazi zbavit za kazdu cenu, lebo mu nijako nezneprijemnuje zivot.
Ano, rozpravam slusne, a ano mam prizvuk, ale nevadi mi to. Po slovensky rozpravam naozaj minimalne, so synom a telefonujem s rodinou. Preto, ak mi niekto povei, ze preto , ze s dietatom rozpravam po slovensky ja som akcent nestratila sa musim smiat... Ja sa o americky akcent nesnazim, ale nepotrebujem sa ho zbavit, lebo aj tak som si nasla velmi dobre platenu pracu kde ako som uz spomenula akcent bol len PLUS. Teda toto som pocuvala v robote od kolegov, ze preto som uspesna: bud ze preto , ze mam akcent, aelbo ze som zena, alebo, ze som biela... 😵 , alebo ze som z inej krajiny. Proste tu sa na nas nikto nepozera kvoli akcentu zvrchu, kazdy je 1, 2, 3, generacia pristahovalcov. 😀. pozrite si moj album multikultura v NY. Na jednej birthday party som teda naratala 2 zeny co sa narodili v USA... vsetko su pristahovalci, co sa tu nenarodili... Ale NY je velmi specificky, tu je naozaj tych pristahovalcov vacsina.
Cisto biele bohate niekolko generacne americke stvrte o ktroych sa tu niektore na fore bavili, neexistuju,
Aj taky Bedford Connecticut - mozno tam byva vacsina bielych bohatych americanov, ale nie 100% , mala som klientov z tadial z latinskej ameriky a zopar african american. Ak je clovek slusny, ma peknu rodinu, vychovu, pracu alebo vzdelanie kazdy si ho rovnako vazi absolutne aku ma farbu koze alebo akeho ma boha to je druhorade.
Pri tejto debate o prizvukoch ma napadla historka z prace v UK. Mala som kolegynu, ktora sa velmi hambila za svoj prizvuk. Pochadzala z Walesu, ale pracovala v Anglicku. Na jej prizvuku to bolo trochu pocut, aj ked sa velmi snazila. Chodila teda na sukromne hodiny, velmi pekne sa jej to podarilo.
Lenze zivot sa s nami vie pekne pohrat, ukaze nam nasu malost inym sposobom. Par mesiacov nato zasadla do funkcie jej nova sefova z Nemecka s velmi silnym prizvukom, anglictina tiez nie na 100 %, potomok Tureckych emigrantov v DE.
Sebavedomie je nieco, k comu musi clovek vnutorne dospiet. Je to o sile osobnosti.
@alice107 "vytah" z prispevku o hajzloch (od kuwait) som uviedla hore( 14:37)...tak dobre citaj. A dobre si rozmysli, ked pises o vulgarizmoch a neslusnom spravani.....lebo u jedneho Ti to vadi a na druheho ukazujes prstom....
Ak nemas problemy s netaktnym vyjadrovanim sa u jednej osoby, tak nech nepoukazuj na netaktnost druhych osob........
apropo, @kuwait nic proti tebe nemam, iba mi vadi ta neferovost z alicinej strany
@zeriempizzu @digysa @kuwait
no nedalo mi 😀 a otvorila som KSSJ a pokora= dusevny stav vyplyvajuci o.i. z respektu...takze pokora nie je len o chudobe, triedeni a neviem co tu bolo popisane... a je veru potrebna kazdemu, lebo zvacsa plati "Osud je vůl, to jste si všim. Ten si dělá věci podle sebe a nebere na nikoho ohled"
...
@babaker no to som aj ja zazila...moja profka na vyske (inac velmi uznavana medzinar. kapacita, v suc. robi pre OSN a prednasa na harvarde a co.), jej prizvuk diz a det, silna slovenska intonacia ALE je velmi sebavedoma a "macherka" v tom co robi, tak preto uzasna profesijna kariera (na "uzasnom" slovensku bola nedocenena, v USA sa onu biju 😉 nieco na styl Brigit Schmögnerova...
@mariuskaa Suhlasim so vsetkym co si pisala, az na par detailov. Ano je to tu tak....... Ja na rozdiel od teba sa stretavam iba s bielymi (vacsinou, samozrejme ze tu mam aj inych znamych-je to predsa podmienene, ze sme v USA) ludmi a vsetko su to viacgeneracne americke rodiny s velmy dlhymi korenmi siahajucimi az do civilnej vojny. Biele stvrte tu mame a je ich viac nez dost. Tak isto aj cierne a tiez latino. Ale ja som na JUHU ( Southern state) a ty si v NY. Takze to su uz dva rozne svety, aj ked sme v tej istej krajine.
Moja upratovacka- skutocne zarobi na hodinu pomaly tolko co ja! (ale bohatsia nie je 😉 zatial......)
Kuchar v dobrej restauracii je tu jedno z lukrativnejsich zamestnani....... uplna pravda. V podstate vsetky remesla su tu velmi dobre platene. Ved preto sa tu aj Slovaci dobre uplatnia, lebo vedia narabat rukami.
Ak by som mala mat predsudky z prizvuku a ak by mali mat predsudky z prizvuku moji zamestnavatelia, tak dnes som na ulici pod mostom.
@vevesh samozrejme....kto by sa o nu nebil? Ved ide o to, co ma v hlave...... nie o prizvuk.
Ale mam jeden pripad, kedy som bola z prizvuku vyburana ako sova..... Isli sme na lekarsku prehliadku s detmi a pani lekarka mala tak silny prizvuk, ze ja som jej NEROZUMELA 😅 😕 😨 😨 To je uz aj na mna silne kafe.
Mat prizvuk a MAT PRIZVUK su dve rozlisne veci.... Ako nechapem, ako ona lieci pacientov. Bola niekde z Chile. 🤐
@digysa 😀 😀 😀 aj ja som pred niekolkymi dnami upadla do soku, ale v predne opacnom duchu...bola som na rodicovskom v skolke a tam matka jedneho synatora(slovenka, muz takisto, ALE vsetci maju nemecke pasy) otvorila usta a ja som len cumela: asi 15 min. prehovor bez gramatiky, silna slov. intonacia (zahoractina-este aj toto som dokazala vypocut 😒 ) a pomedzi nemecke slova "noze" "akoze" "ze" vsuvky 😕 😕 😕 a ona sa chcela chudera spytat ako ma syna prihlasit do skoly, ked este nie su prihlasky 🙄 ..tak toto povazujem sa silu 😠
@digysa priznam sa,ja som teba uz prispevky necitala .po tom tvojom extempore vcera ma nezaujimali .videla som sposob tvojho pisania vcera a snahu o konfontaciu aj dnes.
takze kto napisal podla teba nevhodny prispevok o hojzloch a z akeho datumu a casu?
nehodlam tvoje ostatne prispevky citat.daj mi prosim ak chces link na ten text nevhodny podla teba.
a nejako si sa zabudla vyjadrit o tych ´´nozickach roztiahnutych´´ . co na taku uroven hovoris?
ja sa len smejem ked tu niekto pise o triedach a triednom zlozeni v amerike... to nikdy nevedel moj muz pochopit, o akych triedach hovorim a preco mame na Slovensku nejake triedy - pozostatok socializmu, ked bola robotnicka triedna, pracujuca inteligencia a podobne 😉 tu je jedno ci si zobrak alebo milionar, Coca Cola stale chuti rovnako 😉 samozrejme nehovorim o extremoch ako Angelina Jolie a Brad Pitt (co su tiez v podstate nove peniaze). ale krasa Ameriky je v tom, ze na vdakyvzdanie idu bohati do vyvarovni pre chudobnych, aby im naservirovali veceru, a nikomu to nie je cudne. kopec ludi v mojom okoli, hlavne mamicky ktore si mozu dovolit nepracovat, pracuju zadarmo v skolach, dobrovolne chodia pomahat ucitelom kazdy druhy den, organizuju akcie pre deti, dospelych, stari ludia na dochodku pomahaju dobrovolne policii (v mojom meste maju napriklad dobrovolny seniorsky policajny zbor)... skratka nie je to o tom "ja som bohaty ja si robim co chcem" ale "ja som bohaty ako vam mozem pomoct?" co teda rozhodne na Slovensku nevidim. a je jedno kto ma aky prizvuk 🙂
@warholette vedz,ze spolocnost statov zapadnej civilizacie je velmi presne rozdelena na triedy a. dokonca na plebs a slachicke rody.
a to aj v usa. a na sk tiez. 😉ty o tom ani netusis?
ja zasa nechapem ludi,co toto nevedia ,na akom spolocenskom stupni sa nachadzaju. ozaj to ani ty ani tvoj muz netusite? co zijete vo vzduchoprazdne?
a v totalitnom rezime si komunisticke kadre velmi uvedomovali,ze oni su prave len ten proletariat. preto tak chceli ten politicky boj tried a poriadali hony na prislusnikov inych tried.

@kuwait ze výstihla si. Aj ja som na iPhone vačšinou na MK. Ale včera som bola na počítači.
A ma to napadlo ze ci mate prstoklad.
Lebo nedávajte ani jedna za interpunkciou medzeru. (Mne to nevadi je to ok len ma to zaujalo).
Inak na iPhone ked dáš medzeru za bodkou ta to ďalšie slovo v nasledujúcej vete mas automaticky s veľkým.