Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
Dobra tema 🙂 aj nazov sa mi pozdava. Ja zijem uz 8my rok v UK a odkedy mame dieta,zacala som sa tu citit viac doma. To,ze su tu dva kohutiky namiesto jedneho alebo chipsy na obed,to uz vlastne ani neriesim. Mam manzela Slovaka, Mame sa tu dobre a uzivame si to,aj ked nam obcas Slovensko chyba,uz sme si tu zvykli.
@stellamaris gratulujem k malinkemu babatku, zelam vela zdravia celej rodinke a nech ste v Nemecku stastni 🙂
saza007: musis si ten stedry vecer spravit sama....proste si to zauzi. Napr. my oslavujeme Stedry vecer (ako na Slovensku) a potom prvy sviatok vianocny ako v Anglicku..kedze manzel je anglican...a tak je to feeeeer. 🙂 A zvyky si mozes preniest sem...vypekat ako doma mamina....musis to zacat ty robit (aby si to tvoje deti pamatali) proste...robit to co na Sk (aj ked zijes na v Uk) je to len na Vas ako si to zavediete....z kapustnice si tiez hlavu nerobim....🙂 vyprazanu rybku a salat robievam tradicne. Tiez sa rozpravam so svojim syncekom len v slovencine, lebo je to pre mna dolezite...aby vedel po slovensky....a tiez ma britske obcianstvo...co momentalne moc neriesim (dostal ho automaticky..ked sa tu narodil a ak mam pravdu povedat ci sa mi chce vybavovat...a platit...peniaze..len preto aby mal slovenske...tak neviem asi to necham tak - byrokracia na SK) tiez budem a som navzdy Slovenka.....a to sa nezmeni...po anglickom obcianstve netuzim...ani nechcem....a rodina mi chyba neuveritelne...to je jasne....ale ako hovorim...mam rodinu uz svoju tu....a par super dievcat (ktore su na tom podobne....tak ako vy) co mi pomaha preniest sa ponad tento homesick feeling ked ma niekedy pochyti...ze tu nie som sama...jedinea 🙂))
Ahoj, tak ja zijem v Dubline uz pomaly 7 rokov. Mojho manzela som spoznala hned, ked som tu prisla. Ked sme spolu zacali byvat po par mesiacoch chodenia, tak ja som varila slovenske jedla, proste som to, ze som Slovenska nepotlacala. A manzelovi sa to pacilo. Prave ze viac, ako ten Irsky sposob. Ano, niektore veci, co pre neho su normalne, mne sa nad nimi pozastavoval rozum, ale to si treba zvyknut.
Tie kohutiku stvu aj mna, ale teraz uz vacsina domacnosti ma zmiesane kohutiky 🙂
Teraz mame uz pomaly 3 rocnu dceru a ja ju vychovavam podla slovenskych zvykov, ja s nou rozpravam len po slovensky a manzel po anglicky a ona to pekne rozlisuje. Ja jej kupujem slovenske knihy, spievankovo spieva stale po slovnesky., chodime aj ku komunite slovenskych rodin s detmi raz do tyzdna. Inac chodi do Irskej skolky, cize ta anglictina je prvorada. Vola ma mamka, alebo mami (mammy) a babku a dedka vola Babka a dedko 🙂
Ja som si na to zvykla a zije sa mi tu lepsie.
Ano, niekedy mi slovensko chyba, ale tu mame aj slovenske a polske obchody a aj v anglicku je to tak, vsetko sa da kupit. A aj v Lidli najdes polske vyrobky 🙂
Malu vychovavame normalne - nie je rozdiel, ci po slovensky a ci po Irsky - nejako robime kompromisy 🙂
Ked som homesick, tak volam domov na skype, aj telefonovanie je lacne, ak skype nemam a podobne 🙂
Ja som si zvykla velmi lahko 😉
@mamalina Pochadzam z KE, hned po vysokej skole som sa prestahovala do BA za pracou. Vtedy to bolo tazke, to bol ten moment, kedy som zatvarala dvere rodicovskeho bytu a zaroven som vedela, ze ODCHADZAM ako dieta od rodicov a zatvaram dvere za "detstvom". Mla som vela sluzobnych ciest o celej SR a v KE som bola velmi casto - raz za dva, max 3 tyzdne, takze kontakt som mala velmi intenzivny.
Zivot v BA som si zamilovala. Konecne som bola slobodna, robila som co som ccela, kedy som chcela, ziadna ohlasovacia povinnost. Dobr praca, samostatnost, proste zivot aky mi na skole chybal. Pocas 7 rokov v BA som sa 10x stahovala, poznam vsetky mestske casti. Mozno aj kvoli tomu 10x stahovaniu som uz tak otrla a uz ma to nejak nerozhadze.
Po tych 7rokoch som sa prestahovala za manzelom - on je Svajciar zo severnej casti SVajcu, le je to uz skoro 15 rokov co zije vo Francuzsku kam sa dobrovolne prestahoval. No, vo Francuzsku - sme len par kilometrov za svajciarskymi hranicami na juhu, pri Zeneve. Mm pracuje vo SVajci, legislativne spadame v niektorych veciach tam, v niektorych pod Fr. A to kde zijeme je len velmi malo francuzske a dost svajciarske - kedysi to aj geograficky spadalo pod S., takze architekura, zivotna uroven a pod - skor svajciarske. Lenze ja v tom aj tak vidim velky rozdiel - ked som vo SVajci, mam pocit "domova" neviem preco a ked som tych pa km za hranicou, tak viem, ze som vo Fr.Neviem cim to je, ale citim v tom velky rozdiel.
Byvame v nadhernej oblasti pri jazere, ktore je obrovitanske a tym padom je ako more. Nasa dedinka je stredoveka, hned za domom mame les a sme vlastne pod horami. Vsetko co som si kedy v zivote vysnivala, tak tu mam - pri "mori" v zaplave kvetov, pod horami a v prirode - naozaj existuje take miesto, kde je to vsetko spolu. Ludia su mili, nie su tu taki nacionalisti, vzdy mi pomohlli apomahaju ked sa neviem dohovorit.
Ale priznam sa, ze nechcem svoje deti vychovavat v tejto kultrue, teraz nech sa na mna nikto nehneva, ale s manzelom sme si jasne povedali, ze ked budu deti trosku vacsie, tak sa stahujeme do SVajcu. Je to tu priserne lenive, kazdy ma cas, nikomu sa nechce robit biznis - proste dobre sa najest, malo pracovat a nestarat sa kto to zaplati - takto vidim Fr ja. Vravim nech sa na mna nikto nehneva, vsetko ma pozitiva aj negativa, mam sa tu dobre, som vdacna zivotu, ze ma sem zavial, ale tak poviem aj kritiku.
Na druhej strane sa mi paci, ze to tu nie je take krcovite ako na Slovensku, kde kazdy kazdemu zavidi a riesi co povie sused, a nezije svoj zivot pre radost, ale casto krat "aby sa nepovedalo".
S dcerou hovorim slovensky, ale niekedy mi to ujde a ked je pri nas aj manzel a tyka sa to aj jeho, tak hovorim nemecky :(. Manzel s dcerou hovori nemecky a svajciarsky. No a vsetci ludia nokolo hovori francuzsky.
Zvyky - manzelovi je to dost jedno, on by kludne na Vianoce isiel j do McDonaldu, takze je tazke robit "zvyky" v podstate sam pre seba. Velku noc som zrusila, lebo ani ja osobne nemam nejaky vyrazny postoj k tomu sviatku. Zaviedla som meniny (v tejto casti Europy ich nemaju) a Vianoce? Zatial som tu bola na Vianoce iba raz a aj to tesne po porode a bolo mi uuuuplne jedno co budeme jest a manzelovi tiez, dali sme si chytro darceky, susedia nm doniesli husciu pecen, pozreli sme si film a hrli sa s nasim novorodencom, takze absolutne "nekulturne" Vianoce 🙂 No a co, nam pdli dobre 🙂
Ale pre deti nejake tradicie zavediem.
Jedlo mi chyba, chyba mi kysla kpusta hocikedy ma napadne, ze mam n nu chut le nemozem si ju kupit. Chybaju mi sladkosti, ztial som tu lepsie sldkosti nenasla. Joj a co mi ale velmi chyba to je dobry chlieb.
Som tu dlhsie ako 2 roky, ale nemam tu ziadne kmosky, lebo dedin v ktorej byvame s vyludnuje cez den - vsetci idu robit do Zenevy. vecer tu chce mat kzdy klud. Materske centr nehrozia, MD je tu 3mes a dovi. Takze ani neviem kde si kamosky najst.
Toto mi chyba asi uplne najviac (okrem rodiny) - spontanne si vecer o pol desiatej povedat, ze mam chut nieco podniknut, vytocit hociakeho kamos z telef. zoznmu a vediet, ze do pol hodiny s dovali, otvorime si vinko, a stravime prijemny vecer. hocikedy, bez planovania. A ze vzdy mam na koho sa obratit. Lebo tuto nemam rodinu ani ja, ani manzel, au pirku sme zatial nechceli, manzel je prec cely den, takze o dceru, dom a nakupy sa staram kompletne sama. Asom tu sama ako prst a viem, ze nemam nikoho. Ani ked pojdem teraz v zime do porodnice....nemam dceru u koho nechat. Ale na druhej strane ma to strasne posilnilo, zistila som ake su moje schopnosti a z fnukajucej pohodlnej slecny na SR som sa stala schopna zena bez akychkolvek obmedzeni - lebo ak si sama nepomozem, tak nic nemam 🙂
@mirabelka212 vypekanie kolacov nehroziiii 😀 to mi nechyba. Samozrejme medovnicky pecieme a k tomu este nejaky dobry kolacik ale to je vsetko 😀 Ale napr vajecny konak musi byt 😀
@alenka600 Ten zaver si vystihla, tiez som na vsetko sama ale tu samostatnost by som teraz uz za nic nemenila.
Zijem v USA uz nieco cez 12 rokov.
Slovenka budem vzdy, ale Amerika je uz moj domov. Zo Slovenska mi nechyba nic, okrem rodicov.
Uprimne, vzdy ked sa tesim domov na Slovensko, tak ma privita kruta realita-
neprijeme zakaznice sluzby, spinave zachody, niekedy aj ZIADNE zachody, kradnutie, korupcia, prekracovanie rychlosti jazdou autom aj v dedinkach (na dialnici ani nehovorim),este stale pretrvava neochota akehokolvek personalu- obchod, potraviny,hotel.... Mania na znackove veci (zato doma budem jest aj sackovu polievku 😀 ), neprijemi ludia, ktori nepozdravia, nepodrzia dvere, nedaju prednost matke s kocikom, lebo musia prejst/vystupit/sadnut si/postavit sa vsade prvi...........a pod. Na vela "moresov" Slovenskej mentality som si odvykla.....Ale aj tak sa zase budem tesit na cestu na SK, lebo tam mam svoju rodinu 🙂
S kamaratmi stale udrzujem kontakt (ked pridem domov, tak vzdy sa kazdy potesi a vzdy organizujeme nejake barovke stretka...to musi byt) ale ja som si nasla vela kamaratov tu a mam tu skvely spolocensky zivot, ktory by mi na Slovensku chybal.
Tu sa dospeli ludia stale dokazu zabavat- restauracie,podniky, domace party, grilovacky, rozne spolocenske skolske/charitativne akcie a pod. A bez teenagerov! Dost mi to prekaza, ked pridem na SK napr. do Bratislavy do podniku a pri mne sedi 16,17- rocna partia "deti".......na toto si asi nikdy nezvyknem.
V USA su rozne sportove a spolocenske kluby (ktore na SK neexistuju) a maju rozne stupne prestize. Do niektorych klubov sa da dostat uplne bezne- prihasis sa, platis mesacne poplatky a tam travis svoj spolocensky zivot s ludmi, ktori maju podobne zaujmy, co sa mi velmi paci....
Potom su tu prestizne kluby, kde sa dostanes iba na zaklade odporucania a pri dosiahnuti urciteho uspechu v zivote.
Moze sa to zdat trochu snobske a ako kastovanie, ale ma to svoj vyznam a je to skvele miesto, kde sa daju najst priatelia a znami a spolocnost a clovek nemusi sediet doma alebo chodit do krcmy na pivo, aby sa zabavil.
Ludia si tu potrpia na Skoly. Ano, hlupi americania (ako sa vo svete vravi) Take 4-rocne deti toho ovladaju skutocne ovela viac, ako na SK. Nevravim, ze nase Slovenske deti su hlupejsie, iba porovnavam "level" ich vzdelania a napredovanie. Samozrejme pisem o sukromnych skolach a o statnych skolach vo velmi drahych stvriach. Vacsinou, ked rodina ide kupovat dom,tak zakladom je vyborny skolsky distrikt . Niekedy si ludia kupia aj chatrce, lebo nemaju peniaze, ale dolezite je, aby sa deti dostali do skoly, ktora ma vybornu reputaciu. NEchapala som, preco kamarati isli z krasneho 4-izboveho domu do malej 2-izbovej chalupky, ktora mala asi 60 rokov. Az ked sa mi narodili deti som pochopila, co vlastne robili 😅
Ludia ako taki su tu skveli spolocnici...mam velke statie na kamaratov. Nepisem teraz o amerianoch, ktori su ako ja, co prisla do USA ale pisem o ludoch, ktori tu maju rodiny uz viac ako 3-4 generacie.
Kostoly- do USA som prisla ako katolicka, ktora zanevrela na celu cirkev a vsetkych fararov.......moj postoj k viere sa uplne zmenil. Farnosti a kostoly a knazi su tu dost ini....jednym slovom by som povedala "ludskejsi"...chapavejsi.....deti sa tesi do kostola, lebo ich ziadna stara babka nebucha do pleca hovoriac: "ticho budes?"
Ucenie deti- svoje deti ucim zasadne po slovensky a zatial su 100% bilingualne. Pre mna je to velmi dolezite. Moje deti sa so Slovencinou stretavaju kazdy rok- raz pride rodina k nam, druhy rok ideme na SK my. Moj manzel ma v tom plne podporuje....uz si zvykol aj na fakt, ze ANI v jeho pritomnosti sa s detmi nerozpravam po anglicky. Deti prekladaju ocovi, ked je treba 😎
Pre deti som bola vzdy mama. Moje deti maju aj Slovenske rodne listy.
Praca- ak ukazes, ze nieco vies, tak mas dvere otvorene.......mozes byt cierny, biely, s prizvukom, bez.... Mam to vyskusane na vlastnej kozi. Pracovitost sa tu stedro odmenuje. Samozrejme, ze su tu aj ludia, co si daju vsetko urobit za peniaze, ale aj to patri k zivotu....preto tu ma stolar, klampiar, opatrovatelka, instalater, upratovacka, murar a pod....dobre zivotne podmienky...
Zvyky a tradicie- Thanksgiving day je tradicia, ktoru som si osvojila a uz je to pre mna "moj" sviatok. Podobne ako na vianoce sa vari velke "menu", ktore som sa od A po Z naucila a paci sa mi, kdeze sa o tom deti ucia aj v skole, tak tento sviatok je proste dany a nebolo tazke si nan zvyknut. Kedze sa oslavuje presne mesiac pred Vianocami, tak nam to vyhovuje maximalne, lebo Vianoce mame kazdy rok tradicne Slovenske a mojmu manzelovi sa paci uplne vsetko na nasej tradicii...
Kedze morku mame na Thanksgiving, tak rybu, salat a kapustnicu robim na Vianoce. Bohuzial kapor je tu ryba, ktora patri medzi "zle" ryby...nie prilis oblubene... Takze rybu robim vzdy inu.
Je tu este par tradicii, ktore sa mi pacia spomeniem napr. Babyshower- oslava mamy a dietatka 4-5 tyzdnov pred porodom. Mama dostava vela darcekov pre babatko.....
Baby registry- mamicka pride do obchodu a zaregistruje sa, kde si vytvori zoznam veci, ktore by chcela. Hostia, kolegovia a rodina nakupia darceky mamicke zo zoznamu a rozhodne sa tym vyhnu "trapnym, nepraktickym a nechcenym darcekom" , ako sa to stava dost casto
Po porode- kamarati/znami/susedia/rodina nosia prve dva tyzdne jedlo pre rodinu, ktora prave privitala noveho potomka. Je to skvela vec...ked prave prides z porodnice, tak na varienie moc casu nezostava, vsakano?
No a mala pikoska na zaver: Vzdy som premyslala o tom, ci by som sa vratila na SK, keby napr. moj manzel zomrel....sama neviem, ale asi by som zostala, lebo neviem, ako by som sa zivila na SK.
Moje deti boli na Slovensku uz asi 5 krat a teraz sa blizia Vianoce, tak sa pytaju, ci pojdeme na Vianoce na SK. Povedala som im, ze nie, ale pojdeme v lete.
Na to mi moj syn aj dcera vravi: " Mama, preco byvame v Amerike?Nemohla si si zobrat ineho manzela, ci zije na Slovensku? Nemuseli by sme tu vobec byvat....Naco vlastne byvame v Amerike?????" 😕 😕 😅
Baby, vsetky mate moj obdiv, kto si tym neprejde, asi nepochopi...
@dari226 to je smutne, co pises ☹ zo srdca Ti prajem, aby si v zivote stretla aspon zopar normalnych rakusanov, co nebudu zadubeni, tak ako vacsina. inak, neuvazovali ste, ze by ste sa prestahovali do inej nemecky hovoriacej krajiny? a este sa opytam, zijete v malom mestecku alebo niekde na dedine? mozno ze vo vacsom meste by ta mentalita domacich bola trochu ina.
@alenka600 tvoje vnutorne bohatstvo a postoj k zivotu Ti mozu zavidiet vsetci bohaci na Slovensku. Verim, ze ked sa prestahujete do Svajciarska, najdu sa aj nejaki dobri znami a kamarati, ktori Ti teraz chybaju...
Ak sa mozem opytat, ked sa Ti narodi druhe babatko, pride Ti pomoct niekto z rodiny?
@mamalina Dakujem 🙂 Ano, ja sa v podstate nejak neviazem na miesto, ,ja si ten "domov" nosim v sebe.
Vies co je uplne zvlastne? Ze aj ked sa hovori, ze Svajciari su taki chladni a Francuzi su srdecni.....ano, Fr su strasne mili a priatelski ale v skutocnosti sa nezaujimaju. Myslela som si, ze je problem v jazykovej bariere, ale ked sme na navsteve vo Svajci, tak sa citim prijemne aj s francuzsky hovoriacimi Svajciarmi, takze nie je to len o jazyku.
Medzo detmi bude rozdiel 12-13mesiacov, veru lhke to nebude. An by ma to velmi netrapilo, len ten tyzden v porodnici....veru neviem este ako to urobime. Ked sa narodila dcera, manzel bol povinne zo zamestnania 3, ci 4mes prec z domu, chodil len na vikendy. Najprv som z toho bola na nervy, mesiac pred porodom a 2 mesiace po porode sama na prve dieta, na dom, na nakupy (u nas v dedine nie je ani obchod). Ale nechcela som aby niekto ku mne prisiel pred porodom pomahat mi - len by ma to znervoznovalo "sdni si, nenamahaj sa, nezdvihaj..." a po porode, hm, mam pocit, ze je to faza dolezita pre zenu, muza a dieta ako zakladnu jednotku. A nie pre babky tetky ....chcela som to prezit v sukromi. Mama prisla az po sestonedeli. Ale musim povedat, ze take kludne 600nedelie mi mozu baby zavidiet. Sama s dcerkou, vonku zima, v krbe ohen, klido pido, pohodka. Varila som len sem tak ked som chcela a co som chcela, ked som bola cely den v posteli v pyzame, nikto to neriesil - jednoducho som bola len ja a dcera a klud.A to som bola po cisarskom, 17stehov...
Takze skor predpokladam, ze ani po druhom porode nepozvem ihned k nam niekoho 🙂 Uz teraz sa snazim dcerku aj manzela trenovat na to, aby to sami zvladli 🙂 Ale zase tu je tak priatelsky personal v nemocke a baby friendly nie len k novorodencovi, ze to urcite nejako pojde aj s miminom aj s Julinkou. Len ten porod musim nejak vymysliet 😎
@mamalina Spravne si napisala....vybudovala. Tu tiez nic zadarmo nedostanes, povedala by som, ze este menej ako na SK. Materska, rodicovske prispevky, skolky zadarmo...to sa mi moze o tom iba snivat.
Tu clovek musi pracovat. Dovolenky su tu biedne...preto vacsinou americania cestuju iba ako studenti, alebo ako starsie pary.
Ale, moznosti na dosiahnutie niecoho velkeho tu vzdy boli a su...
A tiez suhlasim s @alenka600 ...tiez si ten domov v sebe nosim. Keby som sa mala prestahovat do Australie, tak aj tam sa zariadim tak, aby som mala svoj domov.
Do USA som sa dostala cez otca, ktory je uz american. Poslali ma na letne studium, z ktoreho som sa nevratila. Ale uz som mala skolu vystudovanu...ja som isla uz iba na zdokonalenie si jazyka...
ja som v usa uz 17rokov, manzela ma americana. Za domov povazujem ameriku uz velmi dlho, na sk sa citim ako cudzinec, vela veci sa zmenili, aj ludia . Aj ked sa vratim do krajiny kde som vyrastala je mi vsetko cudzie. S detimi rozpravame 3 jazykmi, cez den vacsinou s nimi rozpravam slovensky. V usa 50% ludi rozprava 2+ jazykmi plynule. Skoly ako opisala digysa su kvalitne podla toho v akom meste clovek byva, vysoke skoly pozraju aj na ZIP Code (postove smerove cislo) kde ziak chodil do skoly a podla toho prijmaju. Preto s manzelom byvame v jednom z najdrahsich miest v usa, a odzrkadluje sa to vsade v meste, parky, skoly, akcie, nemocnica atd. su na velmi vysokej urovni. Je tu vsetko ovela drahsie ako v inych lacnejsich mestach ale tie skolky su tam plne mexickych a cernoskych deti cize je nizsia uroven. Z tradicii som uplne vynechala oblievacku, to sa mi nikdy nepacilo, zase chodime svatit jedlo do kostola, v okoli je vela slovakov, poliakov, talianov s rovnakymi tradiciami aj sk obchody a kostoly. Slovaci su tu vobec nepomahaju na rozdiel od zidov alebo talianov, ktory maju svoje kluby, organizacie, skoly.. Do usa som prisla v case ked interet existoval napojeny cez telefon, ale na sk ho takmer nikto nemal a kontakty som nemohla udrziavat len cez telefon. Ten bol drahy za $5 sa dalo volat 16minut, a $5 sa zarobilo za 3/4hod. Mobilne telefony boli tazke hadam polkilove, ale bola to novinka. Mne celku sk nechyba, najblizsiu rodinu mam tu a s ostatnymi som v kontakte cez internet a kazdy rok sem niekto pride na dovolenku.
Zaujimava tema, aj ja si rada precitam ako sa zije inde...ja by som povedala ze som tu po 10rokoch viac menej doma, i ked slovensko mi chyba. Ale chyba mi preto ze pre mna akoby sa tam cas zastavil ked som odisla a moje spomienky sa viazu na skolske bezstarostne casy s kamoskammi. A ked pridem na dovolenku zistujem ze kamosky sa rozprchli po svete a uz tam takmer nikoho nepoznam....a vtedy si uvedomim ze doma som vlastne uz vo francuzsku kde som si nieco vybudovala aj ked neviem ci sa niekedy tak naozaj zzijem s ich mentalitou.
Chybaju mi tu napriklad tradicie a zvyky, pre mna tu nemaju ziadne aj ked francuzi by urcite oponovali, ale pre mna to co tu maju oni je velka slabota - sviatky sa tocia okolo jedla a darcekov, a vlastne vsetko sa toci okolo jedla co ma priserne vytaca niekedy, otazka dna co alebo kde budeme jest, ak niekto ma prist na navstevu zasadne musi s nami jest, aperitiv je posvatny, pred kazdym jedlom sa treba napchat chipsami a inimi prasacinkami, no neviem naco je to dobre 🙄 Noz ale neostava mi len zvyknut si 🙂 Vianoce som zaviedla nase, teda darceky 24. po veceri a nie 25.,a vecera na nas sposob.(muzovi je to asi viac menej jedno, kedze oni nic lepsie nemaju) zvykli sme ich slavit so slovenskou kamoskou kt. je tiez vydata za francuza, chlapi mali z toho celkom srandu.
mala hovori po francuzsky, po slovensky rozumie ale nejaku zlozitejsiu vetu nevie povedat. Vie odrecitovat "Zdravas Maria" co doteraz nechapem ako sa jej to zafixovalo do hlavy 😀 Zozaciatku som na nu hovorila po slovensky, ale cim viac ona na mna isla po francuzsky, tym bolo tazsie trvat na slovencine. 😒
Paradoxne mi tu chyba prave to nase jedlo, nemozem si pomoct, francuzska gastronomia nema na dobre mastne langose alebo parene buchty 😀 Este aj tie zakusky ktore vyzeraju tak lakavo v obchode sa chutovo nedaju s nasimi porovnat 😅 na druhej strane co sa mi tu paci je ich sposob vychovy deti, na ktory som si zvykla bez problemov, deti maju riadny denny rezim, kazda aktivita ma svoju hodinu, ako na vojne 😀 ale funguje to vyborne. Deti su naucene ze ak sa stretnu viaceri dospeli svet sa netoci okolo nich jednoducho maju sa zabavit a nemaju otravovat. a vobec celkovo mi pride ze svet sa menej toci okolo deti ako na slovensku. Ked pridem domov mama mi kolkokrat povie "ale ved ty sa o nu vobec nestaras!" pretoze stale nie som za jej zadkom a nedavam pozor aby nahodou nespadla, nebuchla sa a ja neviem co este. ked som sem prisla bola som prekvapena ake boli deti o ktore som sa starala samostatne teraz mi to uz pride normalne 🙂
@blanblan Ty jsi to dobre vystihla, u me se v CR taky cas zastavil ve chvili, kdy jsem odjela...
Doted, kdyz se vracim, cumim jak puk na vse nove postavene, opravene, znicene apod. O detech mych znamych ani nemluvim, porad je vidim jako miminka, a oni uz chodi do skolky 😅
Bohuzel, co ale opravdu zustalo stejne je ta psychika lidi...kdyz nad tim premyslim, neni se ani cemu divit, a je mi to vlastne lito, jak tam ziji, kazdy druhemu zavidi, pomluvy apod..
Musim rict, ze my tady v UK taky nemame zrovna lehko s penezi, ale vzdy je tady lip, nez tam.. proto si lidi nezavidi, neresi kdo ma znackove hadry, a kdo ne, nikdo se za nikym neotaci, nikoho neresi.. Mozna je to tady i dost neosobni, ale porad lepsi, nez aby mi soused cumel do talire ..
Prez to vsechno mi ale Cesko chybi, ...rodina a srdce je stale tam! I kdyz syna a chlapa mam tady...ale jednou snad i my budeme zpet. Jestli si to jeste nerozmyslim 😀
@lilysk nejde mi do hlavy to s tou kavou,to ako ze ti teta nedovolila si ju spravit (ked ste boli doma same dve) alebo si ju nemohla naucit ako ju mas rada? (tu kavu) 🙂 A priatelovi sa to vobec nedalo vysvetlit ze si chces spravit sama tak ako ju lubis??? fuuu veru lebo na taketo maniere by som si asi ani ja nezvykla 😀
@petpop v anglicku som nikdy nezila, ale v praci sa stretavam s anglicanmi denne a zdaju sa mi velmi prijemni, neviem ako by som to presnejsie opisala, taki zdvorili, bezproblemovi,nic ich len tak nevytoci. mozna sa mylim, neviem....ale to ich pocasie, tam by som asi nedokazala zit! 😀
ja zijem v rakusku 20 rokov a v podstate mi je jedno ci som slovenka ,alebo rakusanka( v pasi mam rakuske obcianstvo). ja by som mohla byt kludne aj eskimacka a bolo by mi to jedno.
manzel je rakusan,mame dve deti a rec vyriesili deti same od seba- syn so mnou nikdy po slovensky komunikovat nechcel,hoci som s nim prve roky hovorila po slovensky , s dcerou hovorim od narodenia po nemecky, mne to vobec nepripada divne ,ja som sa s nemcinou "zzila". dcera sice vie spievat slovenske pesnicky ,aj riekanky,ale velmi im nerozumie.
partnerova rodina ma prijala uplne normalne,nikdy mi nedali najavo ,ze som narodena niekde inde. mne napr. slovensko uz vobec nechyba ,ja sa tam uz vobec necitim doma , to uz nie je ta krajina v ktorej som vyrastala a z ktorej som odchadzala.
mne sa za tie roky zmenilo myslenie, moja rodina na svk ma poklada za cudnu,nerozumeju mi,mojmu pohladu na svet,mojej vychove ,mojim nazorom ,dokonca o niektorych veciach sa nerozpravam ani s tymi naj kamoskami co na svk este mam,pretoze ma nedokazu pochopit, pretoze na slovensku sa zije uplne iny zivot ako tu.
vianoce oslavujeme zmiesano,nejake zvyky zo slovenska dodrziavame,ale nie vsetky.
ja si zijem zivot tak ako ho chcem ja ,bez ohladu nato,ci je to zauzivane tu,alebo nie 🙂
mam tu okruh priatelov domacich a jednu slovenku,ale tu som spoznala az tento rok 🙂 jedine co mi dlho chybalo ,boli moje kamosky zo skoly,to ze boli tak daleko a ze sme sa nemohli spontanne stretnut,skype vtedy este neexistoval a telefonaty boli drahe 🙂
mam tu pracu ktora ma bavi,super kolegov ,skvelu rodinu -ked sa nato tak pozeram,mam zivot taky o akom som vzdy snivala 😉
@blanblan Ahoj
No tam tetuska je platena za vsetko ,takze ta ma obsluhovat a ty akoze nemozes si urobit ,lebo je to pod tvoju uroven 🙂
Problem bol v tom ,ze priatel mi nedovolil tieto veci robit ....to by si musela zazit tu mentalitu ....ten vztah medzi cernochmi a belochmi-cisty rasizmus😢(((
Bolo mi povedane ,ze vsetci maju svoje miesto ....belosi su nadradena rasa a take dristy tam letia 😢(
@marlene ked vravis ze mas rakusky pas, tak ma pritom napada ze vela ludi sa ma pyta ci si dam francuzske obciansto (kedze uz uplynul ziadany cas od svadby takze by som mohla) ale za prve naco a za druhe by som ani nechcela. mozem sa tu citit doma ale stat sa francuzskou, to teda nie, za to by som sa mozna dokonca zozaciatku aj hanbila kym by som si zvykla. To nevravim ako kritiku na teba,len co pises mi pripomenulo tento fakt 🙂
k teme obcianstvo - ja o svajciarske zaziadam, ked uplynie tych x rokov od svadby, lebo sice zijeme vo FR, ale beru nas ako uplnych cudzincov a nieco tu vybavut je takmer nemozne (dcera ma napr. uz 9mesiacov a oni nam este stale nie su ochotni vystavit potvrdenie o tom, ze nam na nu NEplatia pridavky. My nechceme pridavky, my chceme len papier, ze ich nedostavame.byrokracia je tu otrasna - 9mesiacov na jeden papier?????) Ani manzel ani ja sme vo Fr nepracovali, takze tu nemame narok na nic, len tu byvame, skor patrime pod Sv., takze mne to obcianstvo potom ulahci niektore veci (lebo ako Slovenka zijuca vo Fr si vo Svajci zase tiez az tak vela toho nevybavim 🙂
@blanblan ,
ja som si dala ziadost o obcianstvo z praktickych dovodov,mam ho uz asi 14 rokov,vtedy bolo este treba stale vybavovat viza, predlzenie pracovneho povolenia a mne to islo na nervy 😉 zijem tu, na slovensko sa nechystam vratit ,pre mna je to takto jednoduchsie.
lilysk,
presne toto iste mala moja kamoska,ktora zila 5 rokov s indom z tej najvyssej kastyked boli v usa bolo vsetko ok,ale vzdy ked prisli k nemu do indie , sa to zemnilo. nesmela sa bavit zo sluzobnictvom , v hoteli raz pozdravila vratnika a usmiala sa nanho a on mal z toho potom problemy,ze obtazoval bielu zenu 😒 ona sa tam citila doslvne ako zavreta v klietke 😕
@blanblan aj ja som norka uz ale 4 roky. Chcela som dvojite, ale norsko nepovoluje toto. A poviem ti aj preco som chcela norske. Nie iba kvoli byrokracii a chodit veci vybavovat na sk, vlastne vybavovat len pas, lebo vsetko ostatne om zrusila uz pred 11 rokmi. Aj obciansky odovzdala, zrusila trvaly pobyt, atd, atd. Ale ked sa mi mal narodit moj najstarsi syn, tak nebolo co riesit. Neviem si predstavit ist na dovolenku a nedaj boze bieco sa stane a mna bude hladat SK a mojho muza a deti Norsko. Alebo este horsi pripad, len mna bude treba hladat a ako sa moj muz bude dohadovat so slovenskymi organ,i. Nie, dakujem. Alebo budeme chciet cestovat niekde, kde treba vizum a ine podmienky pre sk a ine pre norsko a riesit toto. Nie, dakujem. Ale budem riesit si statut zahranicneo slovaka. To sa mi paci, hihihi a bude to aj lahsie, ak by napriklad moje deti niekedy chceli studovat na sk.
@mamalina dakujem,ja stale dufam,ale volako pomaly uz stracam nadej.nie prestahovat sa nechcem nikde tu v tirolsku je dobry prac.trh,manzel ma stalu pracu uz 10 rokou,my sme si tu pred 2 rokmi kupili domcek na dedine,predtym sme tiez zili na dedine tu je to tak ludia co maju nieco sap restahuju do dediny a zvysok byva skor v meste kde zije velmi vela turkou a juhoslovanou atd.mne sa na dedine velmi paci ten pokoj v mestach okolitych sa necitim dobre len nakupit a domou ,potrebujem ten svoj pokoj.
zial na slovenky som vela stastia nemala,to este ich rozmyslanie je take slovenske,nemam chut sa priatelit s niekym kto v robote kradne...atd. a nepoznam takych len jednych..raz som sa manzela pytala preco si neviem najst kamosku a ked aj neikoho spoznam dost rychlo sa pretrhne kontakt väcasinou z mojej strany a on mi pvoedal,ze ja mam jeden problem a ten je ze som priliz uprimna no tak sama som si navine co uz 😅 😔 .
@marlene vdaka za tvoju spravu. ja tiez zijem vyse 15 rokov v rakusku, mam rakuske statne obcianstvo a som tu stastna. ked ideme na sk, tak mnohe veci nemozem hovorit, nerozumeju... stale sa to kruti o peniazoch, autach, novom znack. obleceni... mne to tu velmi vyhovuje a musm priznat, ze mam nel rakuske priatelky. tie slovenkse sa nejak nedaria, nerozumiem im.

Ahoj,tak ja taky neco pridam.ziji uz 12 let ve Svycarsku.jsem strasne spokojena,nasla jsem si toho nej mmanzela a nej otce.Je to vzdycky tezke zacit zit nekde jinde,ale casem se to zpravi.Moje zacatky byly taky nic moc,ale casem jsem zjistila ze musim prestat v mnoha vecech myslet jako ceska.Treba v tom ,ze mi v necem pomuze stat,ze hodim papirek na zem,ze dostanu automaticky duchod nebo rodicak.zjistila jsem ,ze musim zacit jinak myslet.Hodne to zalezi od cloveka s kterym zijes.I kdyz jsme uz v hodne vecech jako Svycari,stejne porad mame ceske vanoce,od mal a mluvim s dcerou cesky,mame ceskou televizi zpivame ceske pisnicky a ucim ji ze ma byt hrda na to ze je ceska,ale ze zijeme tady a musi se naucit prispusobit.Rodina mi taky chybi,ale jezdime co 3 mesice do cech a vzdy kdyz se vracime tak rikam ,ze jedeme domu.Takze pro me je uz asi doma tady.