Poznáte rozdiel medzi caffe latte a latte macchiato?
Viete aký je medzi tým rozdiel ? Teraz nemyslím, čo je na nete napísané. Ale idete do kaviarne a objednáte si latte čo čakáte že Vám donesú? Neskôr napíšem prečo sa pýtam ..
Jaaaj, to som úplne zabudla, že Slovensko má svoju špeciálnu zaužívanú terminológiu a la presko 🤦♀️
Tak takto, keby ta obsluhujem a ty si vypytas latte tak sa ta spýtam či si prosis latte macchiato 🤷♀️ inak vieš hádam že latte je mlieko ? A Caffe latte je dvojite espresso zaliate s mliekom a latte macchiato mas teple mlieko + 1espresso + mliecna pena
Keby som chcela mlieko, tak poviem "mlieko". Ked poviem "latte" a maju prave jeden kavovy napoj s tymto klucovym slovom, tak mi donesu ten.
Nie, neviem. Nieco take som pila len z automatu ked som sla z poradne pocas tehotenstva 😅 a nikdy neviem, co si mam pytat, ked ideme na kavicku s babami - tak chcem vzdy nieco male, silne s bezlaktozovym mlieckom 😅😅 a vobec mi nie je za to trapne
@sisaka Robila som baristku v kaviarni, kde sme mali vlastnú praziaren a 40 druhov receptov na kávu, a 90 percent ľudí povedalo latte, a pochopili sme, čo chceli. Neohrnali sme nosom, ani keď povedali "mačiato", či presso, alebo expresso, alebo veľké presso.
Páči sa mi táto povýšeneckosť, ako je človek lepším človekom, lebo použije celý výraz, nie skratku. A dokonca sa môžete cítiť svetovo, lebo na rozdiel od toho, čo sa tu tvrdí, výraz "latte" sa používa kde-kade po svete. 😀 Ľudia sú prosto všade na svete leniví vyslovovať dlhé názvy.
Ano, ked si objednam latte mali by mi doniest mlieko. Ked chcem kavu s mliekom, mam si pytat caffe latte. Ale ja si zo zasady kavu mliekom nekazim, takze zo mna nie su casnici v rozpakoch, lebo presso je kazdemu jasne
ja som tiez v tom ze ked sa na Slovensku pyta ,,laté,, je to slang pre caffe latte. ak by som chcela mlieko pytam si ,,mlieko,, ak by som chcela latte macchiato tak si pytam ,,mačiatko😅,, zatial ma vzdy vsade pochopili a ked nepochopili tak sa pre istotu spytali. akurat raz sa mi stalo ze som miesto lunga dostala klasicke espresso, a pri konfrontacii ma baristka presviedcala ze tak to ma byt lebo ona to tak ma na kavovare napisane 🫣(mlada baba, nova kaviaren - vydrzala asi rok)😅
My na Slovensku radi bastardíme cudzie názvy...
Latte je proste len mlieko, prosciutto je šunka (pozdravujem TV kuchára Nováka).a gelato je zmrzlina.
Potom sa v zahraničí musíš hanbiť za spoluobčanov, keď škriekajú: Objednala som si latteeee a oni mi priniesli mliekooo
U nás, keď si objednajú "late",tak tým myslia "kýbel" kávy s mliekom ... Málokto si vypýta kafe Late ...
Ked som si volaledy objednala lattečko- alebo mačiatko vzdy som si v karte najprv pozrela ze co je vlastne co. Resp capučino 😉. Espresso a podobne.
Takze ano viem co si objednavam.
Casnik ma dost toho aby mi vedel citat myslienky ci viem co objednavam.
@danica2711 ale ja som sa nepýtala čo to znamená. Ja som sa pýtala keď ideš do kaviarne a objednas si tento druh kávy že čo čakáš že ti čašníčka pripraví. Myslím, že človek s priemerným IQ otázku ľahko pochopí
Už nám teda povieš co si sa snažila týmto zistiť?
Objednala si si niečo čo si si myslela, že je niečo iné?
Keď idem do kaviarne a objednám si niektorý z týchto druhov, očakávam, že mi donesú, ktorý si objednám a vždy mi donesú ten, ktorý si objednám 🤷♀️ a pointa? A áno, poznám rozdiel, napríklad latte macchiato má vždy na vrchu hnedú škvrnu a podľa nej i dostala káva názov.
Keď objednám latte, na Slovensku očakávam, že donesú latte macchiato. Znamená to poškvrnene mlieko - podľa toho, ze najprv sa naleje mlieko a potom espresso, čiže zostane fľak kávový na mlieku. Naproti tomu caffe latte je káva s mliekom, spenenym. Pomer je trochu iný. Ja to ale nerozlisujem, podľa mňa cappuccino aj tieto ďalšie dve chutia rovnako.
A o čo šlo v príspevku?
Neviem aký je rozdiel, vždy si objednávam latte a príde mi hnedá voda s mliekom (od kávy to má ďaleko) 😀 Doniesli ti čisté mlieko? Teraz je akési moderné byť strašne zaujímavá čašníčka v kaviarni... Podľa mňa je to trápne 🤷
@jockey iné je v zahraničí a iné je na Slovensku. Zase nehrajme sa tu na svetové metropoly. Stavím sa, že si autorka niekde v zapadákove kde sa aj muchy otáčajú objednala late a doniesli jej čisté mlieko. Strašne vtipné a zaujímavé fakt...😑
@monnci2226 pijem espresso či niekedy aj ristretto - a na mojej šálke s ryskami z talianska je lungo naozaj také mini pici, espresso má tak 35 ml a lungo 60 … u nás na svk máme predstavu lunga asi 100+ mám pocit ☺️
@dominikamacakova vždy sa to robí z espressa, takže s kávou to má spoločné všetko…
@biba_18 to bolo niečo ako vtip
Objednávam si caffe latte, alebo aj "latečko". V živote som si neobjednala len "latte" (ani som nikoho nepočula) ale ani na latečko mi zatiaľ nikto nedoniesol len čisté mlieko 😁. Väčšinou dostanem caffe latte (nie macchiato). Raz sa sa čašníčka opýtala, ktoré latte presne chcem 🙂.

@sisaka na slovensku si objednám aj presso, aj keď viem že je to espresso … práve preto že sme na slovensku…